Spl97 Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu Był takowy ranking na Labie, to będzie i tu. Z mojej strony w tym roku wpadła przypadkiem taka perełka w postaci NOWEGO Samsunga 970 Pro, który nie kosztował mnie miliony monet, jak to jest na wielu ofertach na portalach aukcyjnych. Nabyty drogą kupna w kwietniu br. Po włożeniu w celu sprawdzenia potwierdzony został zerowy przebieg oraz to, że perełka rzeczywiście jest oryginałem, a nie jakąś marnej jakości podróbką. Dysk pracuje w kompie po krótkiej przerwie od czerwca br. i na dzień dzisiejszy po ok. 5 miesiącach wygląda tak. 970 pro zostanie sprawdzony na długodystansowym zakresie. Od czasu do czasu wpadnie update, pierwszy prawdopodobnie po zapisanych 10 TB. 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekRTX Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 godzin temu Mój wolny Kingston KC3000. Nie odczuwam w zasadzie żadnej różnicy w działaniu systemu, w porównaniu do SSD Cruciala na SATA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakk87 Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) Edytowane 17 godzin temu przez zakk87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekRTX Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu @zakk87 przebijam Seagatem w ilości włączeń xD. Ile lat ma Twój dysk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakk87 Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu Myślę, że to może być nawet z 2011 r. Pochodził z komputera który pracował dosyć dużo. Podejrzewam, że znalazłbym coś co ma większy przebieg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) Kingston KC3000 1tb, martwi mnie parametr na samym dole tabeli: id 0F Odnotowane błędy: prawie 3000, z tego co udało mi się znaleźć w internecie: id 0F dotyczy ilości zarejestrowanych błędów przez kontroler dysku. Jak myślicie, co za to odpowiada? Dla porównania w innym nvme: samsung 980 500gb, który nie jest systemowy w id 0F Nie występują żadne błędy. Przy okazji trafiłem na pewien temat na reddicie, wykryto wadę w kontrolerach dysków Phison E18, który powoduje powolną degradację pamięci dysku, coraz wolniejszy odczyt z komórek pamięci: random read performance degradation. Zdjęcie z reddita na nowym dysku: https://imgur.com/4NnwKPt Na starym dysku: https://imgur.com/aDApjCB Na powyższych zdjęciach zwróćcie uwagę na ilość sektorów z wolnym odczytem w porównaniu do nowej sztuki. Żeby ten proces spowolnić, zalecają aktualizację oprogramowania w dysku do najnowszej wersji: EIFK31.7 W sumie z ciekawość napisałem do wsparcia technicznego kingstona, z pytaniem co oznaczają błędy w id 0F. Nic nie napisałem o wątku na reddit, który znalazłem. Nie udzielili odpowiedzi na moje pytanie, tylko poprosili o dowód zakupu oraz zdjęcia dysku z obu stron z widocznym numerem seryjnym. W następnej wiadomości e-mail poprosili o dane do wysyłki nowego dysku na ich koszt. Co najciekawsze, nie chcą zwrotu obecnego dysku, tylko napisali krótką informację o tym, że utylizacja poprzedniego dysku kingston jest po mojej stronie. Hmm, widoczne coś jest nie tak ich starszymi dyskami kingston kc3000 i degradacja dysku z reddit to nie fikcja, dodatkowo ograniczają koszty przenosząc utylizację na konsumenta. @JacekRTX Dla świętego spokoju, zaktualizuj oprogramowanie w dysku do najnowszego, za pomocą programu kingston ssd manager: https://www.kingston.com/pl/support/technical/ssdmanager Watek na reddicie: U mnie to wygląda tak: Parametr na samym dole tabeli. Klasyczny japoński 2,5 calowy dysk ssd Plextor m8vc 256gb z pamięciami tlc. Wyciągnięty z szafy, bo szkoda prądu dla dysku z tak symboliczną pojemnością, w dzisiejszych czasach. To jest jeden z najlepszych dysków jakie posiadam, bardzo długi czas bezproblemowego oraz bezawaryjnego działania, utrzymuje niskie temperatury podczas pracy. Ciekawostka: Firma plextor została przejęta w 2010 roku, przez dobrze znają firmę z lat 90 oraz 80 Lite-On, która zajmowała się produkcją wysokiej klasy napędów i nagrywarek CD/DVD. W 2019 roku Firma Toshiba kupiła dział ssd od Lite-On, żeby wzmocnić swoją pozycję na rynku dysków ssd, i w tym samym roku zmienia swoją nazwę z toshiba na kioxia, nazwa ta pochodzi od połączenia japońskiego słowa „pamięć” i greckiego słowa „wartość”. W 2024 roku firma Kioxia zdecydowała o zamknięciu marki Plextor i zamiast niej będzie używać marki Solid State Storage Technology (SSSTC). Nowa marka ma się skupiać na segmencie profesjonalnym – w jej ofercie znajdziemy nośniki do zastosowań korporacyjnych, centrów danych i przemysłowych. Niestety dzisiejsze dyski kioxia to budżetówka, w porównaniu do dysków plextora. Dotyczy serii kioxia exceria g2, który był popularnym dyskiem w 2022 oraz 2023 roku z względu na niską cenę od 200 do 300zł za 1tb. Dysk wolny, pobierający dużo prądu, oraz szybko osiągał temperaturę 75 stopni co powodowało aktywację throttlingu. Przeciwieństwo plextora. Edytowane 15 godzin temu przez Pawcio 1 3 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JeRRyF3D Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu Kurteczka. 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tornado3 Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu u mnie jeszcze gorzej 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caleb59 Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu Do aktualizacji firmware marsz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JeRRyF3D Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu Zrobione. Zobaczymy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tornado3 Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu robiliście kopie zapasową czy z marszu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JeRRyF3D Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu Ja z marszu. To fast (only) game dysk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu Ledwo kupilem, z miesiac mam juz 191... dramat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caleb59 Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu Jaka kopia, z marszu - cały proces trwa z 2 sekundy, potem komunikat, że powinieneś wyłączyć i włączyć PC by nowy firmware zaskoczył i tyle. 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JeRRyF3D Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu @Pawciopisałeś do polskiego czy eng supportu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RemiKo Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu Ja to w ogóle mam jakiś śmieszny SSD, który "skończył" się przy około 95TB, gdzie jego TBW wynosi 700TB: Prędkość też mam niezłą Siedzi to po prostu na Haswell'u i7-4770K w tym najdalszym PCIe na samym dole i na przejściówce w slocie. Ogólnie wyglądało to tak, jakby ktoś się tam w PNY walnął, bo zamiast odliczać procenty zużycia do 700TB, to odliczało do okolic 70TB Zweryfikuję to jeszcze z drugim, bliźniaczym SSD, gdzie jeszcze mam widoczne te procenty i obliczę je dokładniej. 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu Mam firmware EIFK51.2, KC3000 1TB i mam komunikat, ze nie ma nowszej wersji... a i tak sa bledy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JeRRyF3D Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu U mnie aktu wjechało, najnowsza wersja bangla, błędy pozostały (co raczej oczywiste). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) U mnie niby najnowsza wersja to ta którą widać tutaj Prócz tego jeszcze 2 dyskacze w kompie Edytowane 12 godzin temu przez Krzysiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tornado3 Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 8 minut temu, Krzysiak napisał(a): U mnie niby najnowsza wersja to ta którą widać tutaj zmień wartość z hex na DEC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) Zmienione Coś sporo tych błędów KC3000 i Excerii Edytowane 12 godzin temu przez Krzysiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kendi Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu Mój model to Corsair MP600 Pro XT, jak zobaczyłem ilość błędów to musiałem zacząć zbierać szczękę z podłogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quassar Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) Tu prawie same dziewice 3-4k godzin co to ma być.... Mój HDD to ma około 60k przebiegu mój pierwszy SSD Samsung 830 w końcu spadł do żywotności na 88% rok temu jeszcze miał 100% po bodajże 14 latach użytkowania ale prawilnie 50k godzin użytkowania tak że ma swoje już na budziku no i nie należy zapominać że to pierwsze SSD na rynku konsumenckim. Edytowane 11 godzin temu przez Quassar 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip454 Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) Quassar weteranie, jak tutaj wszyscy nowe komputery co rok. To jest ta słynna bieda (dobrobyt) w 2024 To może wynikać z tego, że większość forumowiczów zmienia dyski jak kupuje nowego kompa jako całość. Całkiem ładne liczby i cieszę się, że przenieśliście z laba 👍 Tylko coś @sgdata nie chce wrócić też 🙃 Edytowane 11 godzin temu przez Filip454 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quassar Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) 23 minuty temu, Filip454 napisał(a): Quassar weteranie, jak tutaj wszyscy nowe komputery co rok. To jest ta słynna bieda (dobrobyt) w 2024 To może wynikać z tego, że większość forumowiczów zmienia dyski jak kupuje nowego kompa jako całość. Całkiem ładne liczby i cieszę się, że przenieśliście z laba 👍 Tylko coś @sgdata nie chce wrócić też 🙃 Akurat jak chodzi o dyski to ludzie kupują kompy często cale bo często im sie psują..... albo mają źle dobrane wszystko lub pod minimum gdzie wszystko sie klinuje i wymiana pojedynczego podzespołu zakrawa o kupienie innego mocniejszego. Typu zawsze zasilacze nawet ja są dobrej marki a zwykle dają średniaki przepłacone to i tak z ilością W na minimum co = wymiana zasilacza przy kupnie mocniejszej grafiki i tak dalej. Zmora tak zwanych gotowców ale naszczęście są takie fora jak to i sporo ludzi że jak ktoś sie pofatyguje to sporo osób potrafi naprawdę doradzić. Problem z nimi taki że znów kapują składane kompy przez marketingowca i znów błędne koło się zamyka. Wciskając im kolejne zapyziałe gnioty które nie chcą zejść ze sklepowej półki.. I dobrze zbudowany komp podziała z 10 lat z uwagą na zmiane grafiki po 6-5 latach by potem jechać kolejne drugie tyle i opcjonalnie procka jak ktoś miał budżetówkę o ile kupił inne podzespoły porządne a nie skąpił i nie trzeba wymieniać prawie całego kompa jak to wyżej opisałem na przykładzie. Tak że sie nie zgadzam a co do NVME to było sporo testów i gry na HDD odpalały sie po 55s inne na SSD po około 17s a na NVME po około 16-15s tak że między SSD a NVME mie ma zbytniej różnicy dla konsumenta domowego dlatego też nie ma sensu wymieniać dyski jak ktoś ma porządnego kompa.. Jedynie jak ktoś leci w rendering filmów stacjonarny a nawet nie tyle co rendering co samo montowanie. Bo rendering i przetwarzanie na swój format to i tak youtube zrobi po swojej stronie. Bo nie ma sensu tracić czas na renderowanie filmu skoro YT to zrobi no chyba że ma mega wolny net i bardziej opłaca mu sie stracić czas na długim renderowaniu niż na długim wysyłaniu nieskompresowanego filmu Także nie zgadzam sie z Panem dyski to jedne z tych rzeczy które zaraz obok zasilacza i płyty głównej powinno sie najmniej zmieniać w kompie. No ale jak sklepikarz wciska gnioty co psują sie po 2 latach a tu przychodzi taki ktoś i opowiada czary o 14-10 letnich dyskach .... Co to za czary. A tymczasem w innych działach ludzi chwalą sie jak to długo już WD u nich działa czy tam stara dobra Toshiba i Hitachi. Czego nie można wspomnieć o Seagate czy Adata i tych innych tworach typu PNY co tracą prędkość już po zapełnieniu pierwszych GB xDDD Edytowane 10 godzin temu przez Quassar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi