Skocz do zawartości

Ile godzin ma przepracowanych / zapisanych TB ma Twój dysk?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fabrycznie zamontowany dysk w 4.5 letnim laptopie ze stopki. Poltora roku temu powjawil sie jakis blad w SMART ale dziala od tego czasu bez zajakniecia. Zadnych bluescreenow, zero dziwnych zachowan. I ten paramter Critical Warning od poltora roku sie nie zwieksza ani nie pojawiaja sie zadne nowe bledy SMART.

Beztytuu.thumb.jpg.5a2dad741c8e3fd21af635bc6e2e5cf0.jpg

Opublikowano
19 minut temu, caleb59 napisał(a):

NM790 kiszka dysk bo nie ma żadnego bufora DRAM.

dla przeciętnego użytkownika to kompletnie bez znaczenia

tak samo ten patriot VP4300 lite, nie każdy cudów potrzebuje, po forach siedzi i czyta, tylko używa..  :E

Opublikowano (edytowane)

12 minut temu, Tornado3 napisał(a):

...że jest OK że te błędy nie mają znaczenia :E

Bo nie mają znaczenia. To nie oznacza, że dysk już pada i po nim. Błędy tworzą się naturalnie same na każdym dysku i ta wartość z czasem rośnie - na jednych dyskach szybciej, na innych wolniej. Ogólnie chodzi mi o to, że póki macie raporty na temat sprawności "na zielono" to nie zawracajcie sobie przesadnie głowy ilością błędów. Gdzieś czytałem wcześniej, że to równie dobrze może być przekłamany odczyt i tak naprawdę nic się szybko nie degraduje, a nowy firmware miał między innymi to też poprawić ale nie wyeliminować.

Nieco wyżej macie screena od @daerragh i w tym wypadku trzeba się już martwić, ja bym taki dysk młotkiem przeżegnał na jego miejscu.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, caleb59 napisał(a):

Nieco wyżej macie screena od @daerragh i w tym wypadku trzeba się już martwić, ja bym taki dysk młotkiem przeżegnał na jego miejscu.

Dziala od 1.5 roku z tymi bledami bez zajakniecia. Poza tym najcenniejsze, co na nim mam to savy do kilku gier ;)

Edytowane przez daerragh
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, caleb59 napisał(a):

No mam nadzieję, że to nie jest dysk systemowy

Systemowy. Ale jak padnie to nic sie nie stanie. Kupie wtedy nowy. Nie mam na laptopie zupelnie niczego, czego nie moglbym stracic.

Edytowane przez daerragh
Opublikowano
W dniu 4.11.2024 o 21:21, Quassar napisał(a):

Mój HDD to ma około 60k przebiegu

Przebijam, ponad 67k i nadal wszystko śmiga, aktualnie chodzi w NAS jako backup. 

Te Samsungi były kiedyś bardzo polecane. 

iSINTKN.png

Opublikowano (edytowane)

Miałem jeszcze niedawno 2 sztuki HD754LJ i 2 sztuki HD103UJ, działają do tej pory bez zająknięcia u szwagrów w kompach. Oprócz hałasu nic nie mogę im zarzucić. Jak będę następnym razem to zrobię fotki, też pracowały u mnie w NAS i mogą mieć trochę przebiegu.

Edit: A jednak 1TB rok temu sprzedałem ale mam fotkę

image.thumb.png.915da4b0385a45ae7c829f92540cd31d.png

Edytowane przez zakk87
Opublikowano

u mnie też samsungi 1TB największe przebiegi miały bezawaryjnie i cicho, świetne hdki były, sporo ich miałem, nigdy mi nie padł żaden samsung, w przeciwieństwie do WD o seagate nie wspominając. Teraz mam też Toshiba 3TB, 3 lata już pracuje, prawie 20tys godzin,  ale cicha to ona nie jest..

Jeden z takich nastoletnich już samsungów :

hd204 rec.jpg

a tu mój pierwszy SSD, chyba z 12lat ma już MX100, wciąż dzielnie działa w laptopie żony

mx 100 zona 1124.jpg

Opublikowano

U mnie tak to wygląda 4 dyski, dwa w spoilerze, bye nie zaśmiecić screenami, WD Ezex talerzowy podpięty jest cały czas, trzymam tam kopie i robi jako folder na download z neta. Jako, że mam 1x nvme, to tylko jeden taki dysk, WD SN770 pcie 4 ale działa jako 3.0.

obraz.thumb.png.0dc1b866a8ed33227c97e54bd0ee83a2.pngobraz.thumb.png.421afc5621b81c139736061da9a73c48.png

Spoiler