PaVLo 921 Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia (edytowane) przeniesiony Edytowane 17 Kwietnia przez PaVLo
Spioszek 10 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja W dniu 6.02.2025 o 19:28, Send1N napisał(a): Na dzień dzisiejszy są tytuły które potrafią zapchać w całości 32gb pamięci także jak masz możliwość lepiej zostawić 64 @Send1N możesz podać przykłady tych zasobożernych w RAM gier :)?
bourne2008 1 207 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja Takich gier obecnie prawie nie ma. Jak już to Flight Simulator 2024 lub może jakieś inne tytuły AAA z dużym otwartym światem. Ewentualnie jak gra łapie "wycieki pamięci" no ale to bug a nie norma. Kwestia czy grasz na max ustawień np w 4K i czy masz dużo śmieci działających w tle. U siebie czasem widzę zużycie 20-25GB w sieciówkach. 2
Send1N 4 199 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja 3 godziny temu, Spioszek napisał(a): @Send1N możesz podać przykłady tych zasobożernych w RAM gier :)? Już mnie bourne uprzedził, np MFS
DrAdi 1 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Panowie czy ma ktoś Ryzena 7 9800X3D połączonego z Lexar Ares (2x16GB) 6000MHz CL30 lub 28 albo z takimi samymi odpowiednikami Team Group T-Force 2x16GB albo z G.Skill Trident Z Neo? Warto z CL30 dopłacać do CL28 albo 26? Ewentualnie polecacie coś fajnego z RGB?
Send1N 4 199 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Nie warto bo samo "CL" niczego kompletnie nie zmienia... chwyt marketingowy żeby lepiej na opakowaniu wyglądało Jeżeli masz na myśli to czy będzie działać z tymi modułami (Lexar Ares) to znajomy ma takie połączenie i nie ma żadnych problemów, druga sprawa że masa ludzi te lexary posiada, swego czasu wszędzie polecane.
osx 0 Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca Cześć, szukam RAMu 2x16GB do Ryzen 9 7900 z MSI X670E GAMING PLUS WIFI. Co polecicie ?
wallec 826 Opublikowano 20 Czerwca Opublikowano 20 Czerwca Weź sobie te adaty: https://www.x-kom.pl/p/1235065-pamiec-ram-ddr5-adata-32gb-2x16gb-6400mhz-cl32-xpg-lancer-blade.html 1
Lameismyname 2 350 Opublikowano 20 Czerwca Opublikowano 20 Czerwca Koledzy znacie jakiś przypadek, żeby memki z expo 6000CL30 nie poszły z kopyta bezproblemowo na AMD? To niby taki amen w pacierzu, samo AMD zaleca to ustawienie jako optymalne. Nie mogę sobie też przypomnieć aby komuś to ustawienie działało niestabilnie...
Send1N 4 199 Opublikowano 21 Czerwca Opublikowano 21 Czerwca To musiałby chyba sam profil być niestabilny albo płyta na auto bez ręcznej ingerencji wrzucać zbyt niski soc 1
NoviAMG 432 Opublikowano 21 Czerwca Opublikowano 21 Czerwca (edytowane) W dniu 20.06.2025 o 19:17, Lameismyname napisał(a): Koledzy znacie jakiś przypadek, żeby memki z expo 6000CL30 nie poszły z kopyta bezproblemowo na AMD? To niby taki amen w pacierzu, samo AMD zaleca to ustawienie jako optymalne. Nie mogę sobie też przypomnieć aby komuś to ustawienie działało niestabilnie... Spróbuj wbić ręcznie cl30 i zobacz czy będzie śmigać. Wtedy zweryfikujesz czy Expo świruje czy ram. Raczej kontroler w procku nie powinien być aż tak tragiczny. U mnie bez problemu na 2 zestawach ramu śmigało 6000mhz cl26 Expo, a płyty były różne i ASRock za 300zl i Asus b650-a :). Edytowane 21 Czerwca przez NoviAMG
miro 720 Opublikowano 21 Czerwca Opublikowano 21 Czerwca swego czasu był ktoś, za cholerę mu nie chciały pojśc na 7500F, wsadził inny egzemplarz procka i od strzała...
Lameismyname 2 350 Opublikowano 21 Czerwca Opublikowano 21 Czerwca Kumpel zgłasza dziwne niestabilności 7500F + Goodram IRDM 6000CL30 + Giguś b650 Eagle AX. Jutro fizycznie zobaczę o co kaman. Jest cholernie pechowy do elektroniki od zawsze, aż jestem ciekaw.
miro 720 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca na 100% był ktoś taki, niestety na tym forum każdy pisze gdzie mu pasuje i nie potrafię tego znaleźć, pewnie było w temacie o prockach 4 albo w płytach... styczeń/luty, jeszcze dywagowaliśmy że może procek z ali, ale nie, ze sferisa bodaj, a na takim z ali wszystko banglało.... życie
Lameismyname 2 350 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca @miro Mam wrażenie, że też otarłem się o ten temat, jednak tak jak piszesz - jest wolna amerykanka i niektórzy zamiast założyć konkretny wątek albo podpiąć się pod prawidłowy, wcisną się w jakiś ogólny i weź to potem znajdź No nic... sprawdzę to osobiście bo tak to można się zastanawiać. Mam parę pomysłów.
miro 720 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca @Lameismyname no i masz, nawet tam się udzielałeś kolega @rzymo miał takie jazdy 1
Lameismyname 2 350 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca @miro Tak coś czułem Patrząc po ilości postów które pisze wychodzi ok. 230 na miesiąc, więc człowiek ma prawo zapomnieć co i jak Pewnie jutro dopiero będę miał okazję rzucić okiem co i jak oraz zbiegnie to się z wymianą GPU na wersję 16GB przez sklep. Swoją drogą, trafić na kasztana 7500F, który nie dźwignąłby zalecanych 6000MHz CL30, to pech by był jak jasna cholera... Już prędzej stawiam, że coś jest z którąś kością i wykaże to memtest. Ale gdybać sobie można, realnie może okazać się coś innego. 1
Lameismyname 2 350 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca UPDATE: Dzisiaj badałem ten komputer. Ramy śmigają 6000CL30 bez pierdnięcia - na wszelki wypadek aż wziąłem swoje (identyczne) kości aby zobaczyć czy to wina pamięci czy jednak kontrolera. Update firmware dysku SN850 na aktualny zrobiłem. BIOSu nie aktualizowałem, bo jest wersja z tego roku (F32 lub F33). Próbowałem bez profilu EXPO czyli domyślny JEDEC. Generalnie memtesty bezbłędnie, testy CPU bezbłędnie/stabilnie, benchmark też OK. Temperatury w normie itd itd. 2 gry bez problemu, tylko ten "Fortnite" rwie niezależnie od ustawień - czy to DX11 czy DX12. Wygląda mi na problem tej pojedynczej gry, zaleciłem reinstall - może pomoże. 1
miro 720 Opublikowano 24 Czerwca Opublikowano 24 Czerwca 13 godzin temu, Lameismyname napisał(a): tylko ten "Fortnite" rwie niezależnie od ustawień W11 ?? mojemu młodszemu windows się zaktualizował do 11 i zaczęły się problemy z fortnite.. przywróciłem mu do 10 i komp a właściwe ta gra odżyła. 1
Lameismyname 2 350 Opublikowano 24 Czerwca Opublikowano 24 Czerwca @miro Tak, Win 11. Ale nie to jest przyczyną, bo dzisiaj wszystko zaczęło się zacinać.
Krzysiak 1 534 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca Pany trza jakiś zestaw świecących 2x16...aresy 6400 nadal w polecanych, czy coś się zmieniło?
Lameismyname 2 350 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca @Krzysiak Naszym byś dał zarobić: https://www.goodram.com/produkty/irdm-rgb-ddr5/ Swoją drogą nie rozumiem fenomenu marki o której piszesz. Od 2017 roku to full chińczyk i z amerykańskim Lexarem ma tyle wspólnego co nazwę...
Krzysiak 1 534 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca (edytowane) @LameismynameDo goodrama z rgb mam awersję...w kompie syna miałem ddr4 i w 2 zestawach odpadała ta góra przez którą przebija rgb (drugiego nie odsyłałem, tylko to przykleiłem) Te widzę wyglądają praktycznie tak samo Fenomen marki wynikał z tego, że 2 lata temu gdy brałem do swojego kompa były po prostu tanie i na adie. Edytowane 15 Lipca przez Krzysiak
Lameismyname 2 350 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca @Krzysiak Może poprawili to. Nie przekonasz póki nie spróbujesz
Rekomendowane odpowiedzi