Elder 323 Opublikowano 15 Grudnia 2024 Opublikowano 15 Grudnia 2024 Możesz użyć NK8C,to generuje mniej modyfikacji mniej kosztów a będzie działać. Nie wiem po co w filmie on się uparł na grube węże 10/16 i ciął/wiercił/gwintował chłodnicę...taki kaprys. Blok APEX x4 jest szeroki i dedykowany pod chłodzenie 4 kostek ram...jesteś pewny że się zmieści u Ciebie? Wiem...bardzo trudno znaleźć blok ram x2 w używkach.
wallec 820 Opublikowano 15 Grudnia 2024 Opublikowano 15 Grudnia 2024 Może grube węże sprawiły, że miał więcej płynu w obiegu przez co wolniej będzie się nagrzewać? Blok X2 przypasuje na płytę 4 dimm?
Elder 323 Opublikowano 15 Grudnia 2024 Opublikowano 15 Grudnia 2024 Blok ram x2 to opcja do mobo miniITX (blok x4 może tu prawdopodobnie kolidować ze złączami/wtyczkami kablami np 24pin na prawej krawędzi mobo...nie testowałem ale tak mi to wygląda przy dużo szerszym bloku ram x4) Ewentualnie blok ram x2 pasuje do ATX z 2 slotami ram jak Asus Apex. Jak masz zamiar używać mobo z 4 slotami ram (nie istotne czy będą 2 czy 4 kostki ram wpięte w sloty) to zdecydowanie bierz blok x4. 1
wallec 820 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Troszkę za duża średnica pod wąż, ale chyba będzie działać. Jeszcze zacisk z castoramy i można szukać bloku.
trybcio86 72 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Opublikowano 22 Grudnia 2024 niech mnie ktoś uszczypnie że endorfy wchodzi w CLC https://www.instagram.com/p/DD3MBAJNpEO/?hl=pl&img_index=2
wallec 820 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Opublikowano 22 Grudnia 2024 @Elder czy takie coś zadziała? https://tichepc.sk/Alphacool-NexXxoS-RXP-1-RAM-Cooler-Black-DDR1-DDR2-DDR3-G1-4.html Kupić dwie sztuki i połączyć rurkami?
Elder 323 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Wysoka restrykcja przepływu cieczy,nie dotykałem takich rozwiązań,używałem typowych bloków do chłodzenia ram (Bitspower) ze względu na niska restrykcję flow cieczy. Przy 4 modułach ram wręcz morduje przepływ w loop CLC ale działa wydajnie jeśli chodzi o temperatury. Tutaj wyniki testu: https://tweakers.net/productreview/65323/alphacool-nexxxos-rxp-1-ram-cooler-black-ddr1-ddr2-ddr3-g1-4.html Pierwotnie zaprojektowany do pracy z DDR1/DDR2/DDR3 (to stary produkt) Nie wiem jak z DDR5...czy pasuje.
MarcoSimone 672 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Opublikowano 22 Grudnia 2024 (edytowane) @wallec Mam radiatory EK Monarch na ram. Stosowałem je na DDR4. Podobno siąda też na DDR5. Mam i blok EK Monarch na 4 moduły, top acetal. Mam też radiatory z pamięci OCZ DDR3 Reaper. @NoviAMG wypowiedz się co do tego czy EK Monarch wejdą na DDR5, to samo czy wejdą radiatory z OCZ Reaper. Edytowane 22 Grudnia 2024 przez MarcoSimone 1
NoviAMG 432 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Siąść wszystko siądzie, pytanie czy przykryje w całości kości pamięci. Ten Direct die co wallec podesłał, niezbyt zakrywa kości, nie pamiętam głębokości monarchów, ile mieszczą max pod kamizelkę, ale stawiam że będzie brakować z 1mm aby przykryło całe kości ram. Ja radiatory ocz przerabiałem pod ddr5, szlifowałem górna ściankę o 1mm jakoś, maksymalnie do śrubek i zostawiłem minimum mięsa, żeby gwint nie uszkodził ścianki. Wtedy praktycznie całe kości były pokryte kamizelką. Ale wiem, że któreś kamizelki od ocz mieściły ciut więcej fabrycznie, ale nie pamiętam czy to od DDR3 czy od DDR2. Zaś jeśli chodzi o kamizelki od ocz DDR2 reaper x, z bardzo dużym grzebieniem to łykają ddr5 bez rzeźby. Ale coś tam mi świta, że pod monarcha można też dorwać kamizelki głębokie od hmm, corsarza ? Co się grzebienie od góry odkręca, i wtedy idzie je kręcić pod monarcha, a są głębokie na tyle, że powinny połknąć ddr5 bez problemu i rzeźby. 2
Elder 323 Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia A jakby tak...przycebulić. Taki temat na Reddit rzucił mi się w oczy. Mam 4 sztuki Hardware Labs SR2 480mm + 16szt Eloop PWM 120mm i kombinowałem żeby z nich zrobić zewnętrzną superpower chłodnicę bez pakowania się w drogie opcje CNC (custom full size tacki alu wykonane na CNC do tego kosztują obecnie absurdalne pieniądze). Tutaj przymiarka ile to miejsca zajmuje. No i jest rozwiązanie (fotki są na Reddit ostatnio wrzucone). OFC można lakierowane na czarno listwy montażowe zrobić jak kto potrzebuje. Spox 1mm grubości stal wycinana laserem wystarczy,stopki pod chłodnice mam lepsze od tych poniżej (stal lakierowana proszkowo) 4 1 2
Voodoo2 960 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia FE 5xxx raczej nie dla bloków. AC na reddit pisało, że przez budowe trzech plyt nie ma to sensu https://www.techpowerup.com/330705/alphacool-presents-rtx-5080-5090-gpu-cooler
Elder 323 Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia Na dziś to kompletnie nie nastawiam się na upgrade CLC do 5090 i analizowanie kto i jakie bloki wodne wyda. Info które spływa nie robi nadziei że taki upgrade jest sensowny. Zaczytuję z topicu o 5xxx jeden wpis: "Nie wiem czy już było, ale na tym fragmencie filmu widać wyraźnie artefakty generowane przez MFG. Zobaczymy jak z czasem z tego wybrną. Czego by nie zrobili, dla mnie ta generacja do pominięcia, przede wszystkim brak gier, dla których warto by było znowu dokładać 5-6 tyś. zł. Może KCD2, ew. dojdzie parę gierek z biegiem czasu, ale wątpię, by to uzasadniało zmianę. No i umówmy się, do przeskoku 3090 -> 4090, gdzie 4090 wygrywało czystą mocą, to w tym przypadku daleko. FG? Próbowałem w TLOU i szybko wyłączyłem, co chwilę ghosting zabijający totalnie imersję. Dopóki tego nie ogarną, to ja za fejk klatki dziękuję."
ket_rab 227 Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia Na stoisku INNO3D pokazali gotowy model 5090 z blokiem. W FE PCB to jest coś już całkiem innego. https://www.inno3d.com/product/inno3d-geforce-rtx-5090-ichill-frostbite#key-features
Voodoo2 960 Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia Heatkiller (dla mnie) z serii na serię gorzej wygląda. Zmiany raczej kiczowe. Najbardziej mi pasowały te do serii 3000
ryba 1 246 Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia 2 godziny temu, ket_rab napisał(a): W FE PCB to jest coś już całkiem innego. Pod FE smiem twierdzic, ze raczej nikt sie nie bedzie lasil, zeby zrobic bloki FC. 3 PCB, za duzo rzezbienia w tym.
duniek 255 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 7 godzin temu, ryba napisał(a): Pod FE smiem twierdzic, ze raczej nikt sie nie bedzie lasil, zeby zrobic bloki FC. 3 PCB, za duzo rzezbienia w tym. ale co za problem, bedzie taki sam blok ktory polaczy te wszsytkie czesci PS masz foto tych wszystkich pcb 5090?
ryba 1 246 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) No taki problem, ze oplacalnosc biznesowa takiego produktu spada niemal do 0 i cale obciazenie bloku bedzie wisialo na dwoch malych plytkach polaczonych do glownej z GPU na tasiemkach. To samo rozwiazanie polaczen, tylko plyta glowna z gpu/mem jest w "normalnym" ukladzie, a nie prostopadle do reszty. Blok do PS5 tez mozna bylo wyprodukowac przez EK - jak to sie konczy dla korpo finalnie w babranie sie w takie projekty doskonale widzielismy. Edytowane 11 Stycznia przez ryba
ket_rab 227 Opublikowano 4 Lutego Opublikowano 4 Lutego (edytowane) Ładny sleeper TV Edytowane 4 Lutego przez ket_rab
ket_rab 227 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego (edytowane) No i jest pierwszy blok do 5090 FE Edytowane 9 Lutego przez ket_rab 1
Fusion 24 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego Jakie czarne matowe węże najlepiej kupić do podłączenia zewnętrznej chłodnicy, EPDM czy np TPV?
Elder 323 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego Czarne realnie czarne nie czarne w grafit wpadające brałem te https://www.angela.pl/p16787,alphacool-epdm-tube-16-10-black.html plus kaprys=oplot ale ... co kto lubi. Bez oplotu też OK wyglądają.
Fusion 24 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego 1 godzinę temu, Elder napisał(a): Czarne realnie czarne nie czarne w grafit wpadające brałem te https://www.angela.pl/p16787,alphacool-epdm-tube-16-10-black.html plus kaprys=oplot ale ... co kto lubi. Bez oplotu też OK wyglądają. A wiesz jak wyglądają te TPV? Bo akurat Twoich nie ma na stanie w sklepie
Elder 323 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego Rozważałem je ale odpadły...brałem próbki i coś mi nie pasowało z montażem do złączek Bitspower Carbon Black i wersji nikiel. Zdecydowanie niklowane złączki BP czy innej firmy do EPDM lepiej się spisują bo w lakierowanych na czarno niszczysz w gwintach lakier przy dużej sile dokręcania tych węży... EPDM to twarde węże nie poddają się pod kryzą złączki kompresyjnej tak łatwo jak miękkie z PVC. To w sumie jest ruletka z tym spasowaniem do złączek i realnymi rozmiarami in/out węży jakie otrzymujesz bo Watercool i EKWB gumiaki też miałem próbki pod testy złączek BP i nie siadły a niby pod 10/16 złączki dedykowane. Opisałem dokładniej na Labie w worklogu ten temat ale...odkąd nie ma Laba nie ma info. EPDM 10/16 Alphacool od wielu lat używam do stacji roboczych i trzymam zapas w pudłach... bo to jest pancerne w porównaniu do PVC i nie ma lepszej alternatywy pod heavy duty. Zarówno tych nowszych workstation Jak tych starszych w serwisie w cyklach co 5 lub 10 lat (wywalam PVC clear zdewastowane sedowaniem i temp i daję EPDM) 5 lat to żadne PVC nie wytrzymają bez dewastu,EPDM nie ma cyklu degradacji możesz je dekadę i dłużej używać w CLC. 1
Fusion 24 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego Dzięki wielkie, to poczekam na dostawę i zamowie ten epdm
Rekomendowane odpowiedzi