Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Super że Intel ciągle rozwija swoje technologie. Właśnie z ciekawości zmieniłem mojego RTX 5060 TI na Intel B580 i przyznam że jestem w szoku jak dobrze radzi sobie Intel. Nie odczułem drastycznego spadku wydajności, 1000zl w kieszeni, zaskoczył mnie MFG w wersji Intel. W BF6 1440p Wysokie detale i mfg x2 mam stabilne 120fps, zero spadków i nie odczuwam wzrostu input laga.

Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Jak sobie dobierzesz odpowiednia gierke pod teze to moze ktos to lyknie ale ogolnie B580 kolo 5060ti w srednich osiagach w szerszym przekroju gier nie bardzo stoi ;)  

Jasne nie twierdzę że to rywale, bardziej chodziło mi o to że różnica nie jest na tyle ogromna aby mnie zaskoczyła :) W cenie 1100zl B580 to złoto. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nadal testuje mojego Sparkle B580 :) Szczerze po 2 tygodniach jestem bardzo zadowolony z osiągów. Jedyna gra z mojej kolekcji która działa wyraźnie gorzej niż na RTX 5060 TI to The Crew Motorfest, widać że ARC nie rozwija tam skrzydeł przez sterownik i na Ultra 1440p zdarzają się spadki poniżej 60 fps. Natomiast w BF6 gram sobie w 1440p XESS Ultra Plus, detale Wysokie/ultra tekstury i FGx2 no to mam stałe 120fps , użycie GPU średnio 80%,  co ważne nie odczuwam jakieś dodatkowe opóźnienia i często kończę na szczycie tabeli. 

Mam trochę zagwozdkę jak podejść do OC tej karty. Zauważyłem że nie ruszając taktowania i napięcia ale sam limit mocy na 114% kartą automatycznie i tak sama się podkręca do 3050Mhz. Zwiększanie napięcia dodaje koleje Mhz przez co suwak dodawania ręcznego częstotliwości rdzenia nie wymaga zbyt dużej ingerencji. Nie umiem jeszcze wyczuć gdzie jest limit, jak przegnę to po 20-30 min grania w BF6 wywala mnie do pulpitu. Macie jakieś tipy jak ją podkręcać ? Karta ma duży potencjał można spokojnie uzyskać 10-15% wydajności więcej po umiejętnym OC, np tutaj to pokazali: The B580 Overclocked is Wild - Intel Arc Battlemage Review

Edytowane przez Above
Opublikowano
W dniu 15.03.2026 o 20:34, Above napisał(a):

W BF6 1440p Wysokie detale i mfg x2 mam stabilne 120fps, zero spadków i nie odczuwam wzrostu input laga.

1 godzinę temu, Above napisał(a):

Natomiast w BF6 gram sobie w 1440p XESS Ultra Plus, detale Wysokie/ultra tekstury i FGx2 no to mam stałe 120fps , użycie GPU średnio 80%,  co ważne nie odczuwam jakieś dodatkowe opóźnienia

Powtatrzasz sie ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, Above napisał(a):

widać że ARC nie rozwija tam skrzydeł przez sterownik i na Ultra 1440p zdarzają się spadki poniżej 60 fps

na rtx też.

Ogólnie widze ze pełne gpu load wiec nie ma problemu.Moze karta sie skonczyla w 1440p wiec to nie sterowonik 

Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Powtatrzasz sie ;) 

Rzeczywiście :D Wybaczcie czasami zapominam gdzie coś pisałem ;)

2 godziny temu, janek25 napisał(a):

na rtx też.

Ogólnie widze ze pełne gpu load wiec nie ma problemu.Moze karta sie skonczyla w 1440p wiec to nie sterowonik 

Może , ale zauważyłem w przypadku ARC zależność że w niektórych grach pomimo 100% obciążenia GPU pomór mocy różni się o 30-40W czasami. Zazwyczaj w tych gdzie pobór energii jest niższy a gpu niby używane na 100% to wydajność wydaje się że mogłaby być lepsza. Mój cpu wtedy też nie jest jakoś mocno obciążony. The Crew Motorfest to też nie jest jakis optymalizacyjny champion więc przykład słaby. Mocno zaskoczył mnie ARC w God of War, można pięknie w full detalach 1440p grać bez upscalingu. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, HappyLittleGamer napisał(a):

24 GB ramu + Integra w stylu 130T / 130V to przepis na idealnego ultrabooka. Do singla gdzie można użyć MFG. Bo Battlefield 6 nie da rady pograć komfortowo :')

Czy ja wiem ja gram w BF6 multi na B580 z MFG x2 ale bazowo mam około 90fps i resztę podciąga mi MFG na średnie 170fps i odczuwam dużo lepszą płynność bez wpływu na moje wyniki gry.

Edytowane przez Above
Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.04.2026 o 18:58, Above napisał(a):

Czy ja wiem ja gram w BF6 multi na B580 z MFG x2 ale bazowo mam około 90fps

No, ale B580 to 6x większa wydajność niż 130T, albo z 4x większa niż 130V. MFG ratuje te integry w singlu, ale w multi z gówna bata nie ukręcisz :banana:

image.thumb.png.87a32bd2b4aa55f4496e04f8cec89119.png

Edytowane przez HappyLittleGamer
  • Upvote 1