Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, tomcug napisał(a):

Wallec ma nowy sprzęt, wallec chwali nowy sprzęt. Cóż za zaskoczenie :lol2:

Staram się kupować dobry sprzęt w dobrej kasie i mieć fun.

Do zakupu skłoniła mnie niska cena 1202zl, oraz recenzja na pewnym znanym portalu, w dodatku recenzowano dokładnie model, który kupiłem.

Autor w sumie, w aspektach, o których pisałem w poście potwierdza, że karta ma potencjał.

Całość tutaj: https://ithardware.pl/testyirecenzje/intel_arc_b580_test_recenzja_opinia-37257.html

Minusy, które wskazał u mnie nie występują tj. minimalny poziom obrotów wentylatorów to grubo poniżej 500rpm a zużycie prądu nawet poniżej 10w w 4k@60hz co widać na screena wklejonych przeze mnie.

Jedyne co u mnie nie działa i powinno być wyprostowane przez Intela to, to, że reklamują HDMI 2.1, a nie obsługuje 4k120hz - skandal.

Zobaczymy co się wydarzy gdy karty pouzywam trochę dłużej.

"Przechodząc do karty marki ASRock, jest to konstrukcja stylowa, mająca szansę zainteresować miłośników bieli, a także dobrze wykonana, z metalową płytką usztywniającą. Zastrzeżeń nie mogę mieć też do coolera, który jest znakomity, utrzymując dobre temperatury przy nienagannej kulturze pracy.

Test Intel Arc B580. Cena dobra, ale gdzie jest haczyk?

Reasumując, Arc B580 to produkt, który pokazuje, że dział graficzny niebieskich ma potencjał, ponieważ poprawa efektywności architektury jest znaczna, a wydajność dobra, ale z uwagi na opisane problemy trudno nazwać go w pełni udanym. Na ile cena ~1300 zł kompensuje te wady, jest kwestią indywidualną - wg mnie niewystarczająco. A można alternatywnie podejść do sprawy, jak redakcyjny kolega Jacek Winkler, który uważa, że "albo coś działa jak powinno, albo nie działa", a Arc B580 niestety nie działa. Dlatego ocena dla GPU to 7/10, nieco naciągnięta ze względu na osiągi oraz 12 GB VRAM, ale nie wyższa, jako że nie jest to sprzęt, który mogę z czystym sumieniem polecić, szczególnie mniej doświadczonym użytkownikom. Z kolei karta ASRocka dostaje 8,5/10 oraz odznaczenia design i kultura pracy, gdyż to bardzo dobra konstrukcja, choć nieco za droga (przynajmniej na razie)."

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Omg, czego nie rozumiesz?

W recenzji na ithardware jest napisane o obrotach minimalnych 1200rpm a ja dodałem, że obecnie działa normalnie już dużo poniżej 500rpm.

Tam gdzieś wcześniej jest też screen z gry z ~1000rpm.

Dodam tylko, że obudowa to lianli a3 za telewizorem także elo nie wiem czego sięczepiasz. Potestuj jeszcze kilka najgorszych wersji 5070ti / 5080 i daj znać jak się rprawują będę wiedział czego nie kupować:-)

Edytowane przez wallec
  • Haha 1
Opublikowano

Trzeba umieć czytać wallec, "minimalne obroty przy ręcznym sterowaniu", tak to jest napisane :P Z automatu to wiadomo, latają i niżej, ale jak ktoś by chciał ręcznie ustawić, to jest zonk.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja tu chyba mam jakiś fanklub, zaczyna mi się podobać xD

Ziomeczki co kupują jedna część komputerowa na rok obrały sobie na cel udowadniać mi niewiadomo co nawet nie mając sprzętu, o którym pisze xD

https://www.techpowerup.com/review/asrock-arc-b580-steel-legend/36.html

359rpm

image.thumb.png.be6ebf55bd231c524d76805d284144d9.png

"ASRock’s Arc B580 stands out with its impressive triple-slot, triple-fan cooling solution that achieves whisper-quiet noise levels. The stylish white design enhances its appearance, making it a perfect option for white builds using an affordable GPU."

Elo, powtarzam. Idź kupować najtańsze wersję rtx i daj znać jak się sprawują - nie będę musiał sam ich kupować.

@tomcug oki, nie testowałem tego bo chlłodzenie samo w sobie jest turbo i faktycznie może tak być - sprawdzę w domu.

Niesamowite to jest jak się zlatują "z kółka wzajemnej adoracji" by się ze mną posprzeczać xD

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Wiadomo, ale jeszcze nie zaobserwowalem tego u siebie. Jak się pojawi to dam znać.

Karta sama w sobie ma top jakość wykonania, a to czy pojawia się jakieś arcowe głupawki, to się jeszcze okaże.

Wersja limited edition to był koszmar, nie dało się używać na telewizorze -> film poniżej.

Nie wiem po co mnie atakujecie pisząc coś o porównaniach do 4060ti, 7800xt i graniu w indianie w 4k gdzie kupiłem sobie bo było tanio i żeby pograć diablo.

W dodatku od razu napisałem, że 4k@120hz dalej nie działa, co jest patologią bo nawet na rtx 2080ti dało radę odpalić 120hz w ograniczonej palecie kolorów a tutaj nic, zero, dupa nawet 4:2:0 nie ogarnia 120hz.

Wtedy nawet sterowniki były tak kiepskie, że menu start/chrome otwierały się kilka sekund a aplikacja Intela wieszała się po zmianie jakiegokolwiek parametru xD

Edytowane przez wallec
Opublikowano

Jak to jest naprawdę z poborem mocy przez B580 w grach? Czytam w testach, że pobiera więcej niż 4060 i 7600, ale patrzę na "realne" testy w grach i widze, że ... ktoś sie mija z prawdą..... Dla mnie, jeśli poniższe wideo nie oszukuje, pobór mocy przez kartę B580 - jest więcej niż przyzwoity..... Intel się chyba postarał...

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, tomcug napisał(a):

To jest pobór samego rdzenia graficznego, a nie całej karty dla Arca :P

Tak jak dla 4060 i 7600. Intel więc wypada b. dobrze

7 minut temu, tomcug napisał(a):

Tak, tak, to spiseg anty-Intelowy!!!

:lol2:

Nie wykluczam pewnej nerwowości/zdziwienia tym co zrobił Intel ;)

Edytowane przez sert
Opublikowano
7 minut temu, sert napisał(a):

Tak jak dla 4060 i 7600.

Nie.

7 minut temu, sert napisał(a):

Nie wykluczam pewnej nerwowości/zdziwienia tym co zrobił Intel ;)

Pitu, pitu, pitu. Efektywność Arca dalej jest za RDNA 3, że o Adzie nie wspominając.

• Upvote 1
Opublikowano

Ok. Weźmy jako przykład Cyberpunk. Karty B580, 4060 i 7600. Skoro twierdzisz, że po powyższym wideo nie jestem w stanie zorientować się ile dana karta pobiera mocy w trakcie tej gry (bo twierdzisz, jak rozumiem, że jest to pobór samego rdzenia graficznego - a po poborze samego rdzenia graficznego nie można zorientować się ile "ciągnie" cała karta).

To proszę odpowiedz mi ile wat "ciągnie" sama karta B580 w tej grze, a ile 4060 i 7600 oraz jak to sprawdziłeś?

Opublikowano (edytowane)

Tutaj masz - 194w jak obciążysz na maksa.

image.thumb.png.25d55302ffc5c39f74ed852bb472bed7.png

Afterburner raportuje tylko jeden czujnik, a nie sumę wszystkich i ten czujnik w grach pokazuje 100-145, te rejony.

Edytowane przez wallec
Opublikowano
38 minut temu, sert napisał(a):

To proszę odpowiedz mi ile wat "ciągnie" sama karta B580 w tej grze, a ile 4060 i 7600 oraz jak to sprawdziłeś?

W Cyberpunku nie chce mi się sprawdzać, ale mogę Ci podać wartości dla Plague Tale: Requiem, mierzone PCAT:

• B580 Steel Legend: 199 W,
  • RX 7600 Hellhound: 171 W,
  • RTX 4060 Windforce: 124 W.

Amen.

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, sert napisał(a):

Skoro twierdzisz, że po powyższym wideo nie jestem w stanie zorientować się ile dana karta pobiera mocy w trakcie tej gry

Ja tak nie twierdzę, tylko w przypadku Arca tak po prostu jest, a deprecjonowanie mojej wiedzy tego nie zmieni. Natomiast dla RTX 4060 oraz RX 7600 masz tam odczyty dla całej karty.

Opublikowano
12 minut temu, wallec napisał(a):

Afterburner raportuje tylko jeden czujnik, a nie sumę wszystkich i ten czujnik w grach pokazuje 100-145, te rejony.

Czyli do takich pomiarów nadaje się HWInfo, dziękuję. Szkoda, że nie masz 4060/7600 żeby porównać, bardzo mnie to ciekawi.

1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Natomiast dla RTX 4060 oraz RX 7600 masz tam odczyty dla całej karty.

Bardzo ciekawe. Nierozpowszechniona to wiedza. Twórca wideo chciał wprowadzić oglądających w błąd, świadomie?