Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie no panowie, to był raczej ten z "dużych" rolników, więc mieli czym wyciągać. Finalnie wyciągnął mnie takim Manitou, napęd na cztery koła, wystarczyło ją szarpnąć żeby ruszyć z miejsca, no to prawa strona auta wyciągnęła reszte. Przy wyjeździe stamtąd, oczywiście do tyłu, bo gdy spróbowałem wjechać na trawę to przyczepność jak na lodzie, wycinaliśmy trzy drzewa bo normalnie między nie już naczepa się nie zmieściła. Do przodu jak jedziesz manewrujesz koniem, a tył się poddaje. Natomiast przy takiej ciasnocie w drugą stronę to już nie ma czym manewrować bo nie ma po prostu miejsca. Te drzewa, co widzicie z prawej i lewej strony poszły do kosza. 

Rolnik... :E

Edit: samego pecha to się tutaj nie przejąłem za bardzo, pierwsze co to od razu wszystko w górę i patrzymy czy baki są całe, bo było zatankowane pod korek. Jakby tam gdzieś trafił na jakiejś korzeń którego nie widać albo coś, no to 970 litrów bye bye z lewej strony :mad:

Edytowane przez CryptTM
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dzisiejsze wrażenia z powrotu do domu:

IMG_20260619_153655398_AE.thumb.jpg.f83ef4933efaeb0b8c72021b5d173839.jpg

IMG_20260619_164139012_AE.thumb.jpg.5fe4dc078073ade2b03a2d346d737b30.jpg

IMG_20260619_162625459_HDR_AE.thumb.jpg.47059f0a953b0c5f20da90c980415ee8.jpg

IMG_20260619_153637549_AE.thumb.jpg.a8e8a5b5ac8a81d56601843f2d870241.jpg

Panu wózkowemu "spadła" 3,5t rolka stali z wideł podczas rozładunku. A miało być tak pięknie, mówili, miało być szybko i do domu, mówili...

Przynajmniej teraz w praktyce wiem, że certyfikat XL na naczepach nie jest od parady :D

• Sad 1
Opublikowano

Trochę temat tabu - jak w dobie nowoczesnych tacho radzą sobie kierowcy, którzy jadą "trochę" szybciej.

Ostatnio prawie całą długość obwodnicy Trójmiasta przejechałem za zestawem DHL, moja prędkość licznikowa 105-106 km/h (GPS pokazywał 101-102).

Opublikowano (edytowane)

@rzymo Nijak. To celowe działanie i celowo "podkręcone" zestawy. Generalnie to plaga, robią to na dwa razy - tj. opony (wyższy profil) i tachograf ponad 90km/h. W Hiszpanii normą jest 95km/h, w Niemczech to już ryzyko, ale nocna "kurierka" i tak leci dobrze ponad 90km/h. Niemniej tam - to bardzo ryzykowne, jakieś 30E za każde "wyjście" ponad 90km/h potrafia dać, jeśli Ci zapisze tacho. Odnoszę wrażenie, że nikt tego nie chce ukrócić póki co.

Nic nie zrobisz, możesz się tylko wkurzać, że to właśnie jest nieuczciwa konkurencja i tyle.

Edytowane przez CryptTM
  • Upvote 1
Opublikowano
13 godzin temu, rzymo napisał(a):

Ostatnio prawie całą długość obwodnicy Trójmiasta przejechałem za zestawem DHL, moja prędkość licznikowa 105-106 km/h (GPS pokazywał 101-102).

Odcinkowe pomiary prędkości powinni tam porobić.

Opublikowano
Godzinę temu, kubon napisał(a):

Ja głupi myślałem że zestaw max 110 pójdzie bez blokad :E

Początkiem lat 90 ojciec zamykał 150 starym Volvo F12 :E 

Wtedy ciężarówki były szybsze niż większość pojazdów na naszych drogach :E 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.06.2026 o 11:07, kubon napisał(a):

Ja głupi myślałem że zestaw max 110 pójdzie bez blokad :E

Normalnie ciągnik z retarderem poleci max 97-98km/h, później się automatycznie zapnie retarder i będzie hamował. Auta z hamulcem górskim mogą lecieć do oporu, zależnie jakie jaja na kierowca :E chociaż tylko z górki. Te podciągane zależnie od ustawienia, ale też ograniczy retarder w przeciwieństwie do górskiego. 

@Krzysiak ten "rekordzista" na dzień dobry u "balmów" zarobiłby 210€ + inne wykroczenia, bo pewnie by polecieli w takim wypadku po całości.

Swoją drogą przyszło mi w zeszłym tygodniu pisemko z Paderborn, gdzieś przegapiłem odległościówkę na A44 w Rzeszy i będzie pewnie 85€ + koszta :cenzura:

Edytowane przez CryptTM
  • Upvote 1