Skocz do zawartości

Polecane wentylatory - testy, opinie, dyskusja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak ja kiedyś macałem rozgrzane zasilacze, to były cieplutkie w dotyku. Oczywiście to było dawno temu i były do zasilacze wątpliwej jakości. Jak kiedyś dorwę 5090, rozbujam go w CP77 i pomacam by się przekonać. :lol2:

Tak czy tak, montowanie wentylatora w tamtym miejscu jest raczej bez sensu, choć zapewne bardzo by tam nie szkodził.

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że tak, co to za pytanie w ogóle? :P mało to januszy co celowo używają sprzętu 13 dni i robią zwrot? :E sam gotowałem wodę w czajniku przez tydzień po czym poszedł na zwrot ;D

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

No niby fakt powinno być oczywiste no ale wszystkie naklejki osłaniające odkleiłem do tego ewidentnie widac ślady po śrubach przy montażu, żeby się sklep nie rzucał ze nie zwróci bo widać ślady montażu :E Jutro i tak lecą na zwrot a pytam bo prawie nigdy nic nie zwracam bo zawsze towar jest ok.

Edytowane przez Godlike
Opublikowano

ślady używania,montażu zazwyczaj są a sklepy nie robią problemu, pózniej jeszcze wysyłają taki sprzęt komuś innemu bez dopisku OUTLET :E grafikę, czy ramy jak zwracasz to ślady na pinach po aplikacji w slocie też zostają ;) 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Poszukiwane białe 3x140 najlepiej odwrócone na spód obudowy aby do niej tłoczyły powietrze.

Phanteks 140 D30 reverse oraz Corsair LX140-R. 

Nie przepadam za światełkami ale D30 wygląda ciekawie.

Coś ciekawszego znajdę?

Edytowane przez ket_rab
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Co jest teraz najlepsze na chłodnice? Taki przedział 600-1200 rpm powiedzmy.

Teraz mam te https://www.angela.pl/p15207,noiseblocker-120mm-nb-eloop-x-b12-p-argb-pwm-black.html 

ale mam wrażenie, że się trochę wyrobiły po 5 latach, na pewno ten który w pionie pracuje z tył jest za głośny i już na 900 rpm mi przeszkadza %-)

Taki mam setup tymczasowy, karta pójdzie pod wodę niedługo.

image.thumb.png.49a405e2e0f84cd17808d0d3479d51a3.png

Opublikowano

Trudno o jednoznaczną odpowiedź bo nie podałeś budżetu

a tu jest kolosalny rozstrzał nie ważne z RGB czy bez RGB z chain system czy bez itd.

Bez światełek to stosowałem Phanteks T30 i Noctua 120mm NF-A12x25 PWM chromax.black.swap

z wentylatorów RGB i chain system to Lian Li TL series (zwykłe lub LCD ...UWAGA -> wymuszony dedykowany kontroler i soft LL do tego)

ale to wszystko opcje bez patrzenia na wysokie ceny a na najlepszą jakość i performance.

Najbardziej mi TL series odpowiada,mniej kabli dobre podświetlenie plus mirror i bdb servo.

wentylatory.thumb.webp.ae35f737c80f68c50fcf3ca23c4c4fb8.webp

Z tanich opcji jak Arctic nie korzystam ale to moje podejście a wiele osób je stosuje i zadowoleni.

• Upvote 1
Opublikowano

Eloop to nie po czasie się wyrobił tylko zawsze wytwarzał niemiłe dla ucha dzwięki :E nie myśl nad wentylatorami tylko dla wyglądu ale wybierz coś jako słoty środek co do wydajności i kultury pracy na chłodnic w trybie push jak i na ssaniu (pull) bo różnice szczególnie w pull potrafią być ogromne i to nie koniecznie na korzyść drogich smigieł a tych najtańszych :E taki arctic p12 czy coolermaster sickleflow na ssaniu pod względem kultury pracy zostawiają wszystko w tyle, po raz 5 wkleje ten sam film bo może nie widziałeś ale warto przejżeć i posłuchać:

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 6.03.2025 o 15:02, sovas napisał(a):

Z tymi kablami to spoko opcja, dzięki. Hm a nie mogę ich podpiąć pod Aquacomputer Quadro po prostu? Mam trochę różnych kontrolerów, a tu jeszcze kolejny od lian li :/ 

Niestety to tak nie działa,kontroler LL stworzono aby był tu ekosystem Lian Li a wtyczki przyłączeniowe idące od wentylatorów są nietypowe więc nie wepniesz w OCTO.

Celowy zabieg abyś używał ich komponentów sterujących jak stosujesz te wentylatory.

Paweł właśnie walczy z LL TL 16 sztuk jakie idą na 4 chłodnice 560mm do projektu Deuterium

i jeden kontroler LL to obsługuje ale i tutaj są jazdy o których będzie info w worklogu.

Rozważ to co napisał Send1N.

LL TL 16 set.jpg

• Like 1
Opublikowano

@Elder Poprzednie wentylatory Corsaira dalo rade podlaczyc normalnie pod D-RGB bez ich kontrolera, tylko pin-out trzeba bylo ogarnac i zrobic przejsciowke. Te nowe i LL pewnie tez da rade, tylko trzeba by kombinowac.

Opublikowano

@sovas w TL kontroler posiada kabelek PWM i po podłączeniu do QUADRO powinien widzieć i móc regulować wentylatorami. Do oświetlenia i tak z aplikacji producenta trzeba korzystać z której można zarządzać obrotami.

Miałem Thermaltake Riing Quad + Riing Plus na AIO. Na GW wymieniłem dwa kontrolery które i tak padły po gwarancji.

Sam mam w szufladzie QUADRO i chyba do niego wrócę :) 

Opublikowano (edytowane)

No ja nie widzę sensu pchania się w lian li skoro wymuszają dedykowane kontrolery. Jest masa wentylatorów i pewnie coś znajdę. Myślę nawet nad tymi T30, nie mam parcia na rgb.

Edytowane przez sovas
Opublikowano

W sumie Quadro lub najlepiej Octo jak kto chce mieć więcej kanałów 4pin PWM i awaryjne wyłączanie PC w sytuacji przekroczenia stanów krytycznych

(zatrzymanie flow w loop->awaria pompy czy przegrzanie płynu ...potrzebny w loop flowmeter i kilka kabelków z oferty Aquacomputer)

to w CLC niezwykle wygodna opcja plus sterowanie po zadanych krzywych rpm wentylatorów (profile)

więc to zawsze stosuję...

Farbwerki też jak te zakichane RGB trzeba wysterować (nie lubię RGB w autorskich projektach ale inni zleceniodawcy projektów mają odmienne zdanie)

LL TL niestety są podpisane pod zarządzanie softem LL opcji wysterowania oświetlenia (w TL LCD dochodzi jeszcze USB od ekranów)

plus soft L-connect3 pokazuje dla CPU GPU load/V/W

20241118_210657.thumb.jpg.1e15439ef6e08e381940d11c94ecd63a.jpg

OFC jak kto chce wywalić kontroler LL musi zmierzyć się z pruciem seryjnego okablowania wentylatorów i wysterowaniem tego z Farbwerków

co jest zadaniem dla upartych i cierpliwych (recab tego kosztuje fortunę=mikrozłącza farbwerków wymagają do ogarnięcia drogiej zaciskarki)...wyjdzie albo nie wyjdzie,mnie taka akcja nie interesuje.

Utracimy pewną część użytecznosci softu LL a wysterowanie RGB LL fans po modzie może działać OK albo nie.

Za drogi stuff aby go pruć bez opcji wygranej w tym eksperymencie.

Po zakończeniu prac nad projektem Deuterium będzie o tym info...ale to potrwa.

Opublikowano
12 godzin temu, sovas napisał(a):

No ja nie widzę sensu pchania się w lian li skoro wymuszają dedykowane kontrolery. Jest masa wentylatorów i pewnie coś znajdę. Myślę nawet nad tymi T30, nie mam parcia na rgb

Jak nie masz parcia na rgb to rozważ jeszcze lian li p28