Send1N 4 162 Opublikowano 6 Sierpnia Opublikowano 6 Sierpnia O ile ten test jest wiarygodny bo taka noctua NF-A14x25 G2 wypadła jakoś nadzwyczaj blado w ich teście w pewnym momencie ma gorsze osiągi na radiatorze od BQ light wings i pure wings? jakoś nie kupuje ich wyników
trybcio86 72 Opublikowano 6 Sierpnia Opublikowano 6 Sierpnia 27 minut temu, Send1N napisał(a): O ile ten test jest wiarygodny bo taka noctua NF-A14x25 G2 wypadła jakoś nadzwyczaj blado w ich teście w pewnym momencie ma gorsze osiągi na radiatorze od BQ light wings i pure wings? jakoś nie kupuje ich wyników Ale Bartosz który testował te noctue wspominał że przy testach zauważył problemy z jej wydajnoscia na grubych chlodnicach że maja problem z wydajnoscia gdy zwiekszasz predkosc obrotową. Z kolei w odwrotna strone ten problem nie wystepuje i potwierdza to noctua i mozliwe ze stad te slabe wyniki przez przyjeta procedure testową i problem który nasz tester wyłapał. 1
musichunter1x 1 308 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia Nic nowego... Tylko potwierdzam, że Arctic p12 jest zdecydowanie lepszy - cichszy od F12. Trafiłem ma tanie, "nowe" 3x PWN PST to podmieniłem swoje F12 silent i przy 900-1000 obrotach jest nadal dobrze. Nie wiem jaki sens miałoby dopłacanie do czegoś lepszego. 1
Send1N 4 162 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia F12 wyje jak skur to prawda, sam dałem się kiedyś nabrać na specyfikację która widnieje na stronie myślałem że skoro p12/14 są nastawione na ciśnienie a seria F na przepływ powietrza to będzie dobrze...
musichunter1x 1 308 Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia (edytowane) Z F12 da się żyć, ale na ~700RPM, Silenty mają max koło 900-1000RPM i już mnie irytowały na płycie bez kontroli na 3pin. Pomyśleć, że kiedyś żyłem z turbiną gtx275 i mi nie przeszkadzała. Szkoda że nikt nie robi dużych, "cichych" turbin, to się prosi o 3 sloty. Btw... Wentylator od Rajintek Metis Plus jest całkiem cichy, nie spodziewałem się, a zamontowałem go w miejsce normalne F12, bo tam obroty już był duże i głośne. Edytowane 9 Sierpnia przez musichunter1x 1
Send1N 4 162 Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia (edytowane) Dwa świetne sickleflow 120 w cenie 50zł za komplet https://www.olx.pl/d/oferta/wentylatory-cooler-master-sickleflow-120-CID99-IDSD8t0.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0 jakby ktoś szukał wentyla 120 to taka lepsza alternatywna zwykłego arctica p12 Edytowane 9 Sierpnia przez Send1N
ShaDow_Pro 560 Opublikowano 16 Sierpnia Opublikowano 16 Sierpnia Jak to jest że wersja ARGB P12 ma lepsze wyniki niż wersja bez podświetlenia? Inny materiał łopatek? ARGB ma lepsze ciśnienie statyczne przy tym samym poziomie hałasu. Zwykła za to na odwrót lepszy przepływ powietrza. Wychodzi na to że nie można w 100% porównywać tego samego modelu ARGB i bez, bo jednak są pewne różnice. Z P14 Pro zauważyłem to samo. https://www.hwcooling.net/en/arctic-p12-pro-key-to-noiselessness-is-in-7-blades-review/25/ https://www.hwcooling.net/en/arctic-p12-pro-a-rgb-the-benchmark-for-illuminated-fans-review/25/
Send1N 4 162 Opublikowano 17 Sierpnia Opublikowano 17 Sierpnia Na papierze argb ma gorszą wydajność ale realnie wyszło odwrotnie na chłodnicy jest wydajniejszy i kapkę cichszy dodatkowo argb to to identyczny wentyl jak p12/14 max jedyna różnica to podświetlenie. 1
ShaDow_Pro 560 Opublikowano 17 Sierpnia Opublikowano 17 Sierpnia Ogólnie temat ciekawy bo P12 PRO i P12 MAX są podobne cenowo i prędkość też mają podobną. Ale P12 PRO z tego co widziałem przy niższych obrotach sprawdza się lepiej.
trybcio86 72 Opublikowano 17 Sierpnia Opublikowano 17 Sierpnia różnica może być z powodu średnicy rotora bo gdzieś to podświetlenie musisz upchać
ShaDow_Pro 560 Opublikowano 17 Sierpnia Opublikowano 17 Sierpnia (edytowane) Właśnie rozmiar mają identyczny w P12 PRO i P14 PRO. P12 MAX vs PRO mają inny. Edytowane 17 Sierpnia przez ShaDow_Pro
Send1N 4 162 Opublikowano 17 Sierpnia Opublikowano 17 Sierpnia (edytowane) Pro to obecnie najwydajniejsze śmigła arctica ale mają też swoje minusy chociażby lipną kulturę pracy w pull o czym już Trybcio pisał gdzie zwykłe p12/14 max i argb w pull są najprzyjemniej pracującymi wentylatorami na rynku razem z cm sickleflow Edytowane 17 Sierpnia przez Send1N
Pawllos 23 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Cześć, zastanawiam się nad wymianą wentylatorów w swoim starym PC. Czy myślicie że opcja p14 pro argb do obudowy i pure wings na chłodzenie (arctic freezer) to będzie fajne combo? Zależy mi na ciszy.
Send1N 4 162 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Raczej odwrotnie, pure wingsy do obudowy a Arctici na chłodzenie z tej racji że arctic ma znacznie wyższe ciśnienie i będzie lepszy na radiator/chłodnice, kolejna sprawa że fabrycznie masz dobry wentylator na freezerze i nie ma po co go ruszać 1
trepek 1 345 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Panowie, dzisiaj wziął mnie taki flashback. Był kiedyś polski producent wentylatorów - Fander. Co się z nim stało? Swego czasu były to całkiem sensowne wentylatory.
Send1N 4 162 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Fander do tej pory istnieje ale na tle konkurencji nie oferuje nic specjalnego, jakieś pół roku temu miałem w rękach PC w którym założyłem 7 lat temu mojego fander roxo 120mm który ma już blisko 15 lat i nadal chodził jak po maśle, po przystawieniu ucha do silnika zero terkotania
DarkeVo 335 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) Fander roxo 120mm widziałem ostatnio na allegro, zwykłe jak i w wersji reverse. Długo byly chyba po 35 zeta za sztuke a teraz przeszło jakoś 50 zeta. Predzej sie jakoś nad nimi zastanawiałem ale finalnie odpusciłem Edytowane 22 Sierpnia przez DarkeVo
Send1N 4 162 Opublikowano 22 Sierpnia Opublikowano 22 Sierpnia (edytowane) Ja pisałem o tym https://www.morele.net/wentylator-fander-roxo-120mm-mx-frx2-12025-mx-535111/ panie kiedy to było, ten wentylator kosztował 2 dychy może nie był zbyt wydajny ale pracował dosłownie bezszelestnie po przystawieniu ucha jeżeli chodzi o łożysko jak np shadow wings 2 Edytowane 22 Sierpnia przez Send1N 1
Fanbojj 3 Opublikowano 22 Sierpnia Opublikowano 22 Sierpnia Witam,Panowie jakieś wentylatory na chłodnicę 360,dokładnie coś lepszego od ori LS720s ? Tak do 60-80zł ?
Send1N 4 162 Opublikowano 22 Sierpnia Opublikowano 22 Sierpnia (edytowane) P12 Pro https://allegro.pl/oferta/arctic-p12-pro-wentylator-120x120-120mm-pwm-12v-17722499102 kupisz 3 za 90zł wydajność na chłodnicy topowa. Edytowane 22 Sierpnia przez Send1N
Gef76 14 Opublikowano 24 Sierpnia Opublikowano 24 Sierpnia Noctua NF-A12x25 PWM oraz NF-A12x25 LS-PWM strona producenta Wiem...nie każdy lubi wygląd i cenę. Ale mi się podobają, gdzie mam ich kilka i już ładnych parę lat, a chodzą bez problemu jak nowe. Kosztują dużo to prawda, ale dobra inwestycja moim zdaniem na lata. Waga realna sztuka 202 gramy i są w stanie wystartować na mojej płycie już od średnio 230 rpm. Jakość wykonania zdecydowania odbiega na duży plus od większości fans. Wcześniej lata temu trafiłem jak dla mnie niefortunnie bequiet pure wings 2, gdzie z 3szt, to w 2szt. jakby liczykrupy wyliczyły po gwarancji łożyska dużo głośniejsze się zrobiły, szum i terkot, no ale może trafiłem taką widać partię nie wiem....ale sama jakość wykonania to bardzo lekkie, cienkie łopatki, wykończenie mizerne, a wentylatory wtedy coś ok. 50zł chyba były, zdecydowanie nie warte tej ceny.
Send1N 4 162 Opublikowano 24 Sierpnia Opublikowano 24 Sierpnia Pure wingsy nie zależnie czy 2 czy 3 są na chłodnicę słabe za to arctic w tej nowej wersji pro potrafi być wydajniejszy od nf-a12 na radiatorze Ostatnio miałem też w rękach pure wings 3 w wersji high speed i zwykłego najzwyklejszego arctica P12 (bez pro, bez max i argb) i na tych samych obrotach był kapinkę wydajniejszy a przy tym cichszy od PW3 HS
Vaiet 14 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia To i ja podpytam, bo może jednak dorzuciłbym trochę świecidełek do kompa. A więc - chłodzenie Arctic LFIII 280, buda Corsair Frame 4000D RS, na wyciągu Arctic P12 PWM (kupiony na szybko). Pytanie - czy są jakieś wentylatory z (a)rgb do podmiany w tym setupie, które poprawiłyby termikę bez uszczerbku na akustyce w tym setupie? Na froncie są trzy standardowe, dodawane do tej budy Korsarze plus Arctic w wersji non-pro. Build jest full stealth, wszystko na czarno bez świecidełek no i jednak... chciałbym dorzucić trochę koloru, głównie myślałem o jednolitym podświetlaniu w kolorze cyan jak ten w moim RX9070XT Hellhound Pytanie, czy jest sobie sens zawracać tym łepetynę, bo jak mam wywalić na zestaw wiatraków pięć czy sześć stów i zyskać przy okazji 1-2 stopnie w temperaturze, to wydatek jest IMO bez sensu.
Send1N 4 162 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia Arctic P12/P14 argb masz kapinkę wydajniejsze na chłodnicy od zwykłych P12/14 a przy tym ciut cichsze w dobrej kasie, więc dla wyglądu możesz je śmiało brać.
Rekomendowane odpowiedzi