Skocz do zawartości

Polecane wentylatory - testy, opinie, dyskusja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo Odpaliłem właśnie filmik i z filmiku słyszę raz, że wycie (łuuuu) to dwa terkotanie chociaż bardziej pykanie/klikanie, coś w stylu problemu z łożyskiem. Rzeczywiście irytujące.

Dosłownie przed chwilą przyłożyłem ucho do górnych wentylatorów wywiewowych i nie słyszę nic takiego nawet przykładając ucho bezpośrednio do wentylatora. Sprawdziłem tak 4 sztuki.

I teraz jedna rzecz mi przyszła do głowy. Produktów TR raczej nie kupiłeś bezpośrednio z amazona, tylko był na 99% inny sprzedawca.
Sprawdź czy nie kupiłeś czasem u "THERMALRIGHT.EUR" bo on ostatnio miał takie mega ceny, a to on po czasie ma zaledwie 60% pozytywów, oraz w komentarzach na amazonie czy w internecie niejednokrotnie mówiło się, że potrafi wypychać używany towar, z wadami fabrycznymi itd. Może gdzieś hurtem bierze jakąś "drugą klasę" stąd rozjazdy.

Chcesz to nagram jutro filmik jak pracują moje wentylatory i jest akustycznie OK. Żeby nie było - ostatnio odłączyłem Arctici P14 MAX bo mają wkurzający dźwięk rozruchowy.

Opisz jak to z tą niestabilnością chłodzenia, co Ci tam chodzi. Bardziej mnie to zaintrygowało jak wentylatory... wieża bardziej istotna - ostatnio kupiłem 5 wentyli za 69zł więc jakoś bym nad nimi nie płakał jakby jakiś się trafił walnięty czy coś.

EDIT: A na marginesie tak z tym zaczepieniem, menda ze mnie jest po prostu. Może rzeczywiście Cię już trochę wymęczyłem. :piwko:
Olać to, prawdziwi faceci nie przejmują się takimi pierdołami, tylko za chwilę piją piwo i się śmieją. hehehe

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano

Zobacz czy możesz lekko obrócić zamontowane chłodzenie w lewo albo prawo wokół osi śruby na której trzyma się przykręcone do blaszki montażowej:

a7dd42e049f81da08582fd6d6ce7b398.png.82776892276993e46cde76ae30cb329a.png

Tam na podstawie są takie wciecia aby tego ruchu właśnie nie można było zrobić, bo jak tylko się je lekko przekręci to blokuje się na tych wcięciach od razu, ale przez to, że są one lekko większe to jest "luz".

To raczej nie wpływa na wydajność, i nie wiem może tak ma być jednak dla mnie to dziwne było jak to zobaczyłem, zresztą wydaje mi się ze przez to za pierwszym razem nie mogłem przykręcić chłodzenia już po założeniu na procka. Opisywałem to w poprzednim temacie.

Ale można je dosłownie przekręcić na, tyle że jak spojrzysz z góry to wygląda jakby było krzywe.

Miałeś racje z Amazonem, sprawdziłem teraz.

358882b69eb580c25ab9e9a0792e52bd.png.9eee860b5f24b0b5c141cc81c1da0400.png

Może jednak coś jest na rzeczy. Ale jak kumpel zadowolony to nie ma problemu.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, caleb59 napisał(a):

Tak to jest jak się zmienia Noctuę na "coś innego". To tak jakby z Mercedesa przesiadać się do Volkswagena i wmawiać sobie, że jest "podobnie".

Szanuje cię od lat ale w tym wypadku muszę napisać szczerze: Tak sobie tłumacz xD tylko naiwniak "klęka przed majestatem noctua" :piwko:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Mam zasilacz Fractala gdzie terkocze wentylator, a inni pisali, że u nich cisza.

Ale nie wykluczone, że TR też zszedł z jakością. Kupowałem to chłodzenie w połowie 2023 także mogło się coś zmienić.

Dla mnie Spirit w tej cenie jest bardzo dobrze wykonany gdzie kupowałem za 230zł ;)

• Like 1
Opublikowano

Fractal ION? jeśli tak to u mnie też wentylator terkotał, tak jak ich venturi HP12 i HP14 ;) 

Co do Spirita to w obecnej cenie 155zł (amazon) nic nie ma podjazdu, jest też wersja SE która ma minimalnie mniejszy radiator ale różnica w wydajności to błąd pomiarowy (138zł) jak ktoś boi się o wentylatory to jest opcja nr3: Pure Rock 3 Pro za te 190pln z pewnymi śmigłami (pure wings 3) lub wersja full black 2 dychy drożej :thumbup:

Opublikowano
W dniu 14.11.2025 o 00:52, Kadajo napisał(a):

Zobacz czy możesz lekko obrócić zamontowane chłodzenie w lewo albo prawo wokół osi śruby na której trzyma się przykręcone do blaszki montażowej:

a7dd42e049f81da08582fd6d6ce7b398.png.82776892276993e46cde76ae30cb329a.png

Tam na podstawie są takie wciecia aby tego ruchu właśnie nie można było zrobić, bo jak tylko się je lekko przekręci to blokuje się na tych wcięciach od razu, ale przez to, że są one lekko większe to jest "luz".

To raczej nie wpływa na wydajność, i nie wiem może tak ma być jednak dla mnie to dziwne było jak to zobaczyłem, zresztą wydaje mi się ze przez to za pierwszym razem nie mogłem przykręcić chłodzenia już po założeniu na procka. Opisywałem to w poprzednim temacie.

Ale można je dosłownie przekręcić na, tyle że jak spojrzysz z góry to wygląda jakby było krzywe.

Miałeś racje z Amazonem, sprawdziłem teraz.

358882b69eb580c25ab9e9a0792e52bd.png.9eee860b5f24b0b5c141cc81c1da0400.png

Może jednak coś jest na rzeczy. Ale jak kumpel zadowolony to nie ma problemu.

Dzisiaj dopiero to sprawdzam, bo miałem urwanie głowy.
Otworzyłem obudowę, kręcę ręką chłodzenie w lewo i prawo - nawet nie drgnie.
Musiałbym bardzo dużej siły użyć, czego nie zrobię, bo mógłbym uszkodzić coś innego.

Ja chłodzenie kupiłem od TR-Store, z resztą jest nawet mój komentarz: (https://www.amazon.pl/sp?ie=UTF8&seller=ALLEKU42OW8H0)
Znowu wentylatory kupiłem na promce od THERMALRIGHT.EUR i też jest wszystko OK.
Nie zrozum mnie źle, nie w moim interesie jest wybielać jakąkolwiek firmę (tj. Thermalrighta) ale na bazie swoich doświadczeń mam prawo być zadowolony, stąd też bez zagłębienia się w szczegóły Twoich problemów wcześniej miałem wrażenie, że po prostu szukasz na siłę samych negatywnych cech aby jako fan moim zdaniem przepłaconych chłodzeń Noctua, które są mimo wszystko pionierami jakości od bardzo dawna zdyskredytować m.in. tak dobry produkt, którym jest moim zdaniem Phantom Spirit 120. 
Co innego Twój przypadek, skoro piszesz o 2 chłodzeniach, które trąciły bublem... Phantom Spirita 120 ma już trochę osób z lab... znaczy ithardware, nie widziałem aby ktokolwiek się na coś skarżył - może przywołani do tablicy coś powiedzą, ew. sprawdzą to o czym piszesz.

Opublikowano

Ja wziąłem Phantom Spirit 120 SE RGB za 150zł.  Z obudowy BeQuiet Pure Base 500 nie ma szans usłyszeć terkotania bo ta obudowa wygłusza takie drobnostki. Faktycznie jakość wykonania taka raczej słaba, tzn porównywalna do Fortisa 3 sprzed 10 lat, ale wydajność za tą cenę sztos. Wentylatory głośne jak szatan, ale ustawiłem tak krzywą aby były cicutkie. Powyżej 1000rpm to one już są równie głośne jak wentylatory Asusa Prime na 1400rpm. Więc są pierwsze do odstrzału i wymianę na Noctue :P 

Opublikowano
34 minuty temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Ja wziąłem Phantom Spirit 120 SE RGB za 150zł.  Z obudowy BeQuiet Pure Base 500 nie ma szans usłyszeć terkotania bo ta obudowa wygłusza takie drobnostki. Faktycznie jakość wykonania taka raczej słaba, tzn porównywalna do Fortisa 3 sprzed 10 lat, ale wydajność za tą cenę sztos. Wentylatory głośne jak szatan, ale ustawiłem tak krzywą aby były cicutkie. Powyżej 1000rpm to one już są równie głośne jak wentylatory Asusa Prime na 1400rpm. Więc są pierwsze do odstrzału i wymianę na Noctue :P 

Ja akurat zmieniłem Fortisa 3 na Phantom Spirita 120 SE i uważam, że PS120 jest lepiej wykonany.

A co do wentylatorów, weź zobacz na naklejce czy masz w wersji "V2" czy jednak nie. Pierwszą wersję ludzie krytykowali.

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

A co do wentylatorów, weź zobacz na naklejce czy masz w wersji "V2" czy jednak nie. Pierwszą wersję ludzie krytykowali.

Kurde może innym razem bo już się nagrzebałem w tym kompie ostanio. Też mam od THERMALRIGHT.EUR z Amazona.

I kurde przyłożyłem ucho do obudowy i coś mi terkocze :ehh: !! I to na pewno są te wentylatory Thermalright. Tylko ja mam kompa pod biurkiem i nie słyszę tego.

Generalnie te wentylatory są gówniane. Ale jak za cenę 20zł za sztukę no to można przymknąć oko. Ale jak ktoś ma budę na biurku to nie można. Koło Noctuy to nie stało.

Opublikowano
16 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Kurde może innym razem bo już się nagrzebałem w tym kompie ostanio. Też mam od THERMALRIGHT.EUR z Amazona.

I kurde przyłożyłem ucho do obudowy i coś mi terkocze :ehh: !! I to na pewno są te wentylatory Thermalright. Tylko ja mam kompa pod biurkiem i nie słyszę tego.

Generalnie te wentylatory są gówniane. Ale jak za cenę 20zł za sztukę no to można przymknąć oko. Ale jak ktoś ma budę na biurku to nie można. Koło Noctuy to nie stało.

Ja przykładałem ucho na różne sposoby i nie usłyszałem niczego niepokojącego, a wentylatorów TR mam w budzie aż 6 szt.

Opublikowano

Ja w moich wentylatorach Thermalright też nie słyszę nic niepokojącego przy niskich obrotach, a mam łącznie 10szt i bez obciążenia chodzą na 300obr.

- TL-D14S

- TL-C12C-S

- TL-C12RB-S V2

W mojej opinii wykonanie samego radiatora przynajmniej przy starych thermalright (ultra, hr02) jest lepsze niż w noctua (nh d14, nh d15), w TR finy są sztywniejsze i naprawdę trzeba się postarać żeby wykrzywić czy uszkodzić, noctua jest też ładnie wykonana ale o wiele łatwiej uszkodzić finy.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Keleris napisał(a):

Ja w moich wentylatorach Thermalright też nie słyszę nic niepokojącego przy niskich obrotach, a mam łącznie 10szt i bez obciążenia chodzą na 300obr.

- TL-D14S

- TL-C12C-S

- TL-C12RB-S V2

W mojej opinii wykonanie samego radiatora przynajmniej przy starych thermalright (ultra, hr02) jest lepsze niż w noctua (nh d14, nh d15), w TR finy są sztywniejsze i naprawdę trzeba się postarać żeby wykrzywić czy uszkodzić, noctua jest też ładnie wykonana ale o wiele łatwiej uszkodzić finy.

Ja ogólnie mam 2 szt. TL-C12B V2 i 5 szt. TL-C12C-S. Wszystkie schodzą poniżej 400 obrotów i są ciche.
Co do jakości i grubości finów w PS 120 nie ma się czego przyczepić. Stosunek ceny do wydajności i ogólnej jakości jest rewelacyjny.
Gdybym miał wydać parę stówek na powietrzne chłodzenie wolałbym AiO 360 np. ALF III 360 PRO.

Opublikowano
2 godziny temu, DarkeVo napisał(a):

I juz coś wiesz? Bo z tego co kojarzę to trochę czasu minęło 

Już dawno zakończone, po miesiącu wysłałem im pismo że mają kasę oddać, jak nie wiedzą gdzie ta karta jest, zgubili czy coś, i dostałem 100% zwrotu, warto było czekać %-)

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Cześć,

Poszukuję nowych wentylatorów do obudowy Genesis Irid 515 ARGB. Niestety te fabryczne już chyba mają najlepsze czasy za sobą, ponieważ już trochę je słychać.

Co kupić tak do 50 zł/ szt? 

Opublikowano

Słychać szum powietrza czy słychać też łożyska? bo jak tylko to pierwsze to nie pozbędziesz się tego po wymianie śmigieł, może wystarczy tylko edytować krzywą w obecnych :Up_to_s: Jak mają być świecące to zwykłe (bez pro) arctic p12 argb będą git do mieszania powietrza w obudowie.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Send1N napisał(a):

Słychać szum powietrza czy słychać też łożyska? bo jak tylko to pierwsze to nie pozbędziesz się tego po wymianie śmigieł, może wystarczy tylko edytować krzywą w obecnych :Up_to_s: Jak mają być świecące to zwykłe (bez pro) arctic p12 argb będą git do mieszania powietrza w obudowie.

Sam szum mi nie przeszkadza, ale to raczej łożyska, bo to taki specyficzny dźwięk. Najlepiej właśnie bez światełek, bo na kompa i tak nie patrzę 😅

Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

To teraz pewnie NH-D15 G2 w wersji chromax minimum 700zł :lol2: :hihot: :sex:

Niech zgadnę są tańsze rozwiązania które się sprawdzają tak samo ? :hihot: 

To, czemu ta Noctua jeszcze nie zbankrutowała, no jakie to dziwne xD

• Haha 1