Skocz do zawartości

Polecane wentylatory - testy, opinie, dyskusja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo te drobne to są na pierwszym planie..

P12 Pro Reverse, 14tki chyba jeszcze nie wyszły, inaczej bym też kupił. Jedna by sie przydała 

Nie wiem jak działają ale wykonanie mega super za tę kwotę.

Podpiąłem pod labo zasilacz, 12V na sztywno i w mojej ocenie dmuchają mega dobrze

• Upvote 1
Opublikowano

Zależy mi na wyglądzie a jednocześnie uważam że rgb wygląda tragicznie; czytaj, różni ludzie więc różne gusta

3 godziny temu, DarkeVo napisał(a):

@Latest Trick i jak z kulturą pracy? Jak łożyska i głośność?

nie wypowiem się bo totalnie się na tym nie znam i nie jestem wymagający, z resztą każdy wiatrak u mnie z innej parafii

Opublikowano
12 godzin temu, Send1N napisał(a):

Stratus jest tani owszem, miałem dwa dni w rękach budę fabrycznie ze stratusami pracowały przyjemnie, żadnego terkotania tylko pytanie ile taki stan się utrzyma patrząc przez pryzmat fluctusa :E;) dodatkowo jeśli przeszkadza mu szum powietrza w przypadku arctica p12 na 1700rpm to jak stratus rozkręci się do 1400 hałas będzie taki sam, swoją drogą to już podchodzi pod szukanie problemu na siłę jak komuś przeszkadza to wchodzenie przez 2 sekundy na max obroty po odpaleniu czy wybudzeniu PC :P 

Chcę ogólnie wymienić a przy okazji wyeliminować to, co mi przeszkadza w obecnych. Stratus 120 ma 1400 RPM a 140 1200 RPM, gdzie Arctic P12 to 1800 RPM a P14 1700 RPM, różnica spora.

P12 Pro i P14 Pro miałem ale poszły na zwrot, 3000 RPM i chrupnięcie przy starcie to dramat.

Opublikowano

@Krisol Bo zamiast brać wersji Pro, trzeba było wziąć sobie wersję MAX. Te są super, 140mm ma do dzisiaj w H1, 1200rpm i tylko lekki szum powietrza słychać, poniżej 1000rpm cisza. No i brak problemów z piszczeniem, jak przy zwykłej wersji.

Wersja Pro od początku ma jakieś "problemy". Może kwestia wieku dziecięcego czy coś. Kup "maxy" na próbę i sam oceń.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Aruuus77 napisał(a):

Naszła mnie myśl - jaki jest sens robienia reverse zwykłych czarnych nie argb wersji ? 

Bo wentylator jest ładniejszy od przodu niż od tyłu :E chociaż nie każdy, light wingsy od Be Quiet wyglądają lepiej od strony dmuchającej - ładniejszy cieńki ring zamiast grubego z przodu ;) 

13 godzin temu, Krisol napisał(a):

Chcę ogólnie wymienić a przy okazji wyeliminować to, co mi przeszkadza w obecnych. Stratus 120 ma 1400 RPM a 140 1200 RPM, gdzie Arctic P12 to 1800 RPM a P14 1700 RPM, różnica spora.

P12 Pro i P14 Pro miałem ale poszły na zwrot, 3000 RPM i chrupnięcie przy starcie to dramat.

Nie będzie sporej różnicy bo pisałem ci że te 1400rpm przy wentylatorze który pompuje więcej powietrza będzie takie same dla ucha jak na P12 1700-1800 ;) 

Jak coś to w wersji MAX też jest to chrupnięcie przy wychodzeniu z 0rpm na obroty ;) miałem, sprzedałem Lamie :E ale nie z tego powodu, wróciłem po prostu do 2x shadow wings 2 140 na froncie.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Przyszły te Stratusy ale też idą do zwrotu - jakość wykonania słabsza niż Arctic, do tego faktycznie nie są odczuwalnie cichsze od P12/P14. Warto coś jeszcze testować czy już zostać przy tych Arcticach? Thermalright TL-C12C lub TL-C14C ktoś miał?

Edytowane przez Krisol
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mówiłem ;) i tak jak wspomniałem wcześniej:  jedynymi wentylatorami na których odczułbyś poprawę kultury pracy względem p12 byłyby shadow wings 2 z maksymalnymi obrotami 1100rpm. Ewentualnie masz jeszcze P12 silent za 15-20zł sztuka z tym że tylko 3pin, nie ma wersji pwm.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Muszą być PWM, ponieważ mam tylko 2 wejścia na wentylatory przy 4 sztukach wentylatorów, przy 3-pin zgaduję że napięcie dzielone byłoby przez 2 przy y-splitterze.

Czyli tych Thermalrightów nie warto nawet brać na testy?

Opublikowano

Od wentylatorów za 20-30zł nie należy oczekiwać cudów, zawsze gdzieś będzie kompromis, dla mnie jakość wykonania nie ma znaczenia, ma być cicho.

Wysoka cena też potrafi być złudna, jak Send pisał, drogi wentyl może też być głośny ;)

• Upvote 1
Opublikowano

Te thermalrigty mają max ponad 1500rpm więc kupisz i znowu będzie ta sama kultura pracy co na P12 przy 1700-1800 jak już zdążyłeś zauważyć w przypadku stratusów 1400 ;) gdyby nie ten nietypowy wymóg to było by znacznie większe pole manewru że tak powiem, tak z ciekawości co ci przeszkadza że po włączeniu czy wybudzeniu pc zakręcą wysoko przez 2 sekundy ? :D 

Normalnie możesz podłączyć wentylatory 3pin DC do tego splittera i będą działać tak jak powinny, P12 silent ma max 1050rpm.

Opublikowano (edytowane)

@Send1N
Dokończę wątek wentylatora 120mm slim do sgx650w.
Odwróciłem wentylator w zasilaczu, po wcześniejszy wycięciu kanału na kable w nim i już nie wskakuje na ogromne obrotu, więc da rade oryginalny.

Jedynie muszę pilnować odpowiedniego przewiewu i pewnie dorzucę jakiegoś 92mm slim na boku, aby obniżyć obroty tylnego.
Prowizorka, ale już sprawdza się. :E Filtr na zasilaczu z siateczki nylonowej mesh250, z ali 1x1m. Negatywne ciśnienie służy budzie i przy zabawie krzywą jest nawet znośnie "cicho" przy 65w CPU oraz 185w GPU.
Nad kartą nie ma wentylatorów, to tylko wybebeszone ramki, jako tunele powietrzne. 

Jaki może być najlepszy wentylator na tył, choć nawet po wycięciu blachy za nim? Noctua S12a? 

obudodwzas.thumb.jpg.55186b24754d0cf880a8621b4acabdb5.jpg

Edytowane przez musichunter1x

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Mariusz Nowak Obiecujący współautor   · eptdoSsroni12g.hgic10ft3 06m7lccu1m93u048mz4m9842d1fh1ao0277  · Witam serdecznie, MG HS , 2024 r. Benz. Ostatnio zaczęły mi kamery świrować, po odpaleniu wszystko działa, a po jakieś godzinie , ponownym odpaleniu , wszystko zamazane, i tak już od paru dni. Muszę jechać z tym do ASO , czy może ktoś miał podobnie i nie wiem, jakiś reset , albo ustawienia fabryczne przywrócić. Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję   Mono Mike Obiecujący współautor Nie chciałbym zakładać, że są po prostu brudne po trasie i wystarczy je przetrzeć, zapewne Pan to już zrobił. Czy są jakieś dodatkowe objawy oprócz "zamazania" ? Proszę zamieścić zdjęcie, może ktoś z właścicieli miał podobny problem.   YellowPersimmon8197 Zwróć uwagę, czy nie jest to kwestia godziny. Mieliśmy tak, że klient mial położoną powłokę ceramiczna nawet na soczewkę kamery, jak robiło się ciemno to obraz był masakrycznie rozmazany, natomiast przy świetle dziennym było dobrze   *********************   BAIC 7:   Marek Bartkiewicz onSsedotpr60h30i716fc 078m6n10guu103ia2g02ia381i37669hc970i8  · Przy zakupie mówiono że w późniejszym czasie bedzie wgrane meni na pulpicie w języku Polskim a teraz się mówi ze już nie będzie ,to znaczy że oszukali kupujących klientów   Marek Pastwa Podobno ma być dostępne pod koniec I kwartału   Roman Karasiak Mi mówiono w 2024 w lipcu że w październiku 2024 r będzie, akurat auta nie kupiłem tej marki   Khải Azcam  · Wcześniej współpracowaliśmy z firmą baic Poland w zakresie dostarczania pakietów językowych i rozszerzeń oprogramowania, ale rozwiązali umowę w połowie jej trwania.   Sylwester Kaczyński Pod koniec którego kwartału ja jak kupowałam też mówili że kwiecień 25 następnie wakacje 25 potem październik 25 następnie grudzień 25 jest 02/26 i dalej nic   Karol Walczak Mi też wciskano kit że lada moment będzie gdy kupowałem w październiku 2024 mamy 2026 i nic też czuje się oszukany   Tomasz Zajdel Obiecujący współautor Przecież ten temat wałkuje się co tydzień... Nie będzie menu w języku polskim. Jak ktoś czuje się oszukany to pozostaje się sądzić, albo nauczyć angielskiego. Polecam to drugie   **********************   BAIC 3:   Tomasz Zajdel Obiecujący współautor Przecież ten temat wałkuje się co tydzień... Nie będzie menu w języku polskim. Jak ktoś czuje się oszukany to pozostaje się sądzić, albo nauczyć angielskiego. Polecam to drugie   Magda Kowalska Najbardziej zasłużony współautor Jesteśmy w trakcie wymiany silnika 5 miesiąc się zaczął jak auto stoi w serwisie   Michał Maj Obiecujący współautor Dostalaś nowy silnik? Jestes chyba jedyna, a czeka wielu...   Elżbieta Kulik Autor Michał Maj tak po 2,5 mies   Michał Maj Obiecujący współautor Elżbieta Kulik bedziesz pierwsza, ktora dowie sie, czy silnik jest taki sam? Jesli tak, to za ok 15000km bedzie kolejny.   Magda Kowalska Najbardziej zasłużony współautor Michał Maju nas zaczął się 5 miesiąc. Pismo poszło już oficjalne bo telefonowanie jest zupełnie bez sensu do tego serwisu   Jakub Sawa Czekam na naprawę silnika. Można więcej info? To samo się zepsuło?   Elżbieta Kulik Autor Jakub Sawa kontrolka silnika się zapalala, szarpał, poten nie chciał odpalać, po wymianie silnika znowu zaczyna zapalać się kontrolka   Jakub Sawa Elżbieta Kulik czyli tak jak mówią gazownicy. Ten silnik nie przejedzie na gazie za wiele km.   Elżbieta Kulik Autor Jakub Sawa było 3 chińczyków, doktoryzowali się nad tym moim zepsutym silnikiem ale nie wiem co z tego wyszło, słyszałam, że już jest zakaz montowania gazu w 3   Jacek Jurek Niedlugo wiecej Baicow bedzie w serwisie niz na drogach   **************   Jaecoo J7:   Monika A-k Sotrespdon1g68igdf2tg38uc96cc054.u165h0oz437tt 1ug00t9403ct6  · W trakcie jazdy zgasł wyświetlacz z zegarami i panel główny. Auto jechało bez zmian. Po chwili włączyły się ponownie wraz z powitaniem... welcome. Komuś może też coś takiego się przytrafiło?   Piotr Pytel Uznał, że musi się zresetować. Jak się zacznie to powtarzać to można się martwić, jeżeli to pojedynczy wybryk to nie ma się co przejmować.   Łukasz Naumowicz Najbardziej zasłużony współautor   · Piotr Pytel w VW golfie przed aktualizacją miałem to regularnie raz w tygodniu   **************** Jaecoo J7:   Dariusz Kuźnik ndsptoSoeru23mzt89810g4u.4mgacou90f212271 3i23caa8c335hld0g7  · Czy ktoś z Państwa spotkał się z takim problemem jak ja? Wychodzę z samochodu zamykam drzwi pilotem, klamki się chowają. Wracam po jakimś czasie klamki wysunięte drzwi otwarte. I tak praktycznie codziennie     Zbiniu Bździak Najbardziej zasłużony współautor Codziennie nie, ale miałem tak kilka razy- nie wiem dlaczego   Adam Wężyk Dzisiaj miałem to samo w O9. Samochód zamknięty, klamki otwarte a ale zamki zamknięte i nie otworzyły się po podejściu do samochodu. Te auta trochę żyją własnym życiem i albo trzeba im na to pozwolić albo zmienić.   Krzysztof Wojtusik Najbardziej zasłużony współautor Adam Wężyk ja tak mam jak zamknę auto podczas zamykania, wtedy klamki sie nie schowają, lusterka nie złoża a dach panoramiczny sie nie zamknie czasem na mrozach używam tego ficzera;)   Sstef Mat U mnie jest tak, ze jeśli wyviagam cos z bagaznika, to jak auto automatycznie sie zamknie odchodząc od niego, to klamki sie nie schowają. Ma to miejsce tylko w momencie kiedy po wyjściu z auta wyciągam cos z bagażnika   Sebastian Ryba W jaecoo 7 offroad mieliśmy to samo. Po aktualizacji problem zniknął. Funkcja przywitania itp. włączone i problemu nie ma.   ***************   Dawid Bałuszyński pdsteoorSn9.g0c dg3lc0ltgh9oz98ih6f6234l55h03u1u2i51gc2224if  · Ma ktoś może taki problem z wyskakującym „czujnikiem” , jeśli tak to czy zgłaszaliście i co na to serwis? Ja zgłosiłem że wypada z lewej strony, naprawili ale wypada teraz z prawej   Facebook(3).mp4     Grzegorz Manikowski Miałem ten sam przypadek. Dzisiaj na serwisie poprawione. Źle spasowane elementy obudowy kolumny kierowniczej. Kilka minut i gotowe   *************    
    • I po czym tak niby wnosisz?? Ta gra po mnie splywa czlowieku.. No chyba nie bedziecie bo w to grac nie bede. 
    • Zrobili grę VR, zrobili grę Lego w tym uniwersum, obie nie poradziły sobie dobrze tak jak jedynka i dwójka.
    • Profesjonaliści o małym rozumku wybrali kogoś na złość fanom Ellie, lub mając ich kompletnie w dupie (co zresztą pokazała the last of us part 2), a są dziewczyny które wyglądają jak Ellie i z chęcią by zagrały taką rolę gdyby im zaproponowano. Przypominam że kiedyś w wielu castingach były zwykłe dziewczyny (żadne doświadczone aktorki) i spośród nich wybierano główną bohaterkę do danego filmu, jeśli producent oczekiwał konkretnej osoby.
    • Dokładnie , test w CB2077 można użyć wstępnie do sprawdzenia stabilności. Często jest tak że test przechodzi ale po 15 minutach gry w CB2077 dopiero grę wywala. tRFC dużo daje, ale to zależy od kości w ramach , u mnie na micronach nie mogę zjeść niżej niżej 600  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...