Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fluctus na ssaniu (założony w pull) to jeden z najgłośniejszych wentylatorów na rynku, w sumie to nie wiem dlaczego ale może te wycięcia na łopatkach są przystosowane tylko do pracy w push i robią jakieś jaja w dodatku można trafić jakieś stukanie w niektórych sztukach albo od razu po wyjęciu z pudełka albo pojawiające się po czasie (nie jest to dźwięk klasycznego terkotania) :/ 

• Upvote 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam stado wentylatorów, ale jednak muszę dokupić coś co jest wydajne i całkiem ciche.

P12 w wersji co , czy jednak zwykle PWM pst? 

Ogólnie nie chce dmuchać więcej niż 1000rpm, a od tylu gdzieś zaczyna się rezo w P12, w wersji co jest tak samo ? A jak z głośnością tych co powiedzmy przy 400rpm? Ciche są, czy raczej głośniejsze od zwykłych P12 PWM pst ?

Niestety, karta 250w siorbie i ram płakać zaczyna, a O11d xl zapchana 3ma chłodnicami nie jest mistrzem airflow :). 

Opublikowano

tanio i  dobrze to to rzeczywiście P12 max, jest nieco  cichszy  niż zwykła wersja, więc może chodzić odrobinę szybciej + masz tryb3k turbo jak chcesz szybko  schłodzić ;)

wentyle z 5paka nie mają niestety kabla męski+żeński,  więc potrzeba albo rozgałęziacza albo  huba

a w o11 flow z chłodnic dół-góra rozumiem, że karta zatrzymuje?  może riser? ew reversy  na górę wrzuć i boczny flow na out? U mnie tak RAM ma 30-35C na XMP (ale mam GPU na riserze)

btw widziałem gdzieś buildy na wszystkich  chłodnicach  na IN i tylko tylny wentyl na OUT, że niby najniższe tempy, ale nie wiem czy  nie kosztem airflow wewnątrz to było  właśnie

• Upvote 1
Opublikowano

Nie tylko z 5cio paka nie mają możliwości łączenia szeregowego jak np zwykłe p12 ale ogólnie zrezygnowano z tej opcji z niewiadomych przyczyn w sumie :E natomiast sama jakość wykonania maxów to minimum 2 półki wyżej niż zwykłe p12/14 który potrafił mi pęknąć kiedyś przy dokręcaniu na chłodnicy ;) Jedyny minus maxów że mają okropnie głośny dźwięk startu (jeżeli ktoś zatrzymuje je całkowicie) to przy rozkręcaniu załącza się jakieś koło zębate na sekundę xD 

Opublikowano

Oki, w takim razie kliknę na sprawdzenie 3szt maxów ;) . Mam rozgałęziacze na 3-4 wentyle i to używam, mając misz-masz wentyle to jedyna opcja. Niestety mam wtopę z wentylami na chłodnicy na topie NB-eLoop B14-PS ... Niby specka mówi, że ładnie dmuchają, a realnie ledwo przepychają powietrze przez chłodnicę, i strumień najcieplejszego powietrza idzie tylko tyłem, przez eloopa 120mm... Flow mam tak : bok zasysa, dół zasysa, góra wypycha, tył wypycha. Musiałbym się wziąć i pozbyć się chłodnicy na górze, cpu i tak jest niesamowicie zimny, mimo że gpu podgrzewa i rurki clc i chłodnice na topie, wtedy wpakować 3x140 na górę, to podejrzewam, że flow by się sporo polepszył. Na topie mam ac XT45 280. Niestety, karta ciut blokuję flow, riser pewnie by trochę sytuacje poprawił. Ram w grach dobija do 49*. Właśnie na bok, chce dać te p12 max, mam teraz 3xmsi, ale właśnie hałasują niemiłosiernie łożyska, 2 miałem odpięte, tylko jeden pracował. Sprzedawałem na dniach kartę, mówię człowiekowi, że cewki piszczą, przyjechał, skręciłem wszystkie wentylatory na 0, i się okazało, że karta miała niesłyszalne cewki, a to wentylator wydaję dźwięk piszczących cewek ... Teraz właśnie mam inną kartę, skręciłem wentylatory i karta też ma cewki ciche... Taka trochę stodoła z tym. Ew zostawię eloopy na topie, bez chłodnicy, tylko przeniosę je ku tyłowi obudowy. p14 pwm pst mam w szafie, to bym zapiął na chłodnicę, ale od dołu, na bok bym przerzucił fluctusy. 
Największym problemem obecnie, jest to, że bez rozpinania układu/demontażu płyty głównej nie zdemontuję jednego eloopa, bo śruba będzie wadziła o górny radiator płyty :E. A nie bedę wentylatora nacinał, żeby go wysunąć.