Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Warto w ogóle instalować te najnowsze sterowniki przy 3060Ti? Cały czas jadę na starych 552.22 i od ponad roku zero problemów, zero jakichkolwiek crashy w grach. Jednak lada moment zamierzam przejść the last of us part 2 i się zastanawiam nad instalacją najnowszych 576.80 i czy cokolwiek to da?

Opublikowano
9 minut temu, cReane napisał(a):

się zastanawiam nad instalacją najnowszych 576.80 i czy cokolwiek to da?

Musisz samemu sprawdzić. Zawsze możesz przecież wrócić do swojego 552.22, od tego jest niezastąpione DDU.
Z 552.22 to ja bym przeskoczył na coś nowszego chociażby ze względu na dużo poprawek bezpieczeństwa od tamtego czasu

BTW Nvidia App w końcu zaczęła mi się w miarę podobać. Ale wyłączam nagrywanie i overlay żeby nie było stutterów itd.
Ta szybkość zmiany ustawień w porównaniu do starego NVCP, override DLSS w grach online bez ryzyka bana. Jest coraz lepiej.
Nawet przestałem dawno używać Nvidia Inspectora

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Alek_M napisał(a):

Ale macie problemów z tą nieudaną serią 50xx, dobrze że się nie skosiłem na wymianę :stukniety:

To mój pierwszy problem ze sterami, który realnie na coś wpływa. Drugim było to, że w MB "zacięło się" mierzenie temperatury karty. 

W internetach nie znalazłem informacji o takich błędach z tą wersją stera. To może być błąd samej gry, ale też związany z sterownikami karty. 

Poza tym, z 5090 nie mam żadnych problemów. 🙈 

Opublikowano

Przed chwilą zablokowało mi ekran i BSOD. po uruchomieniu komputera informacja od strony Denuvo z gry FP na steamie. Na razie niczego nie zmieniam, jak błędy się powtórzą, to mnie rozj...e.

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano

Macie ADHD z tym DDU :E

"DDU should be used when having a problem uninstalling/installing a driver or when switching GPU brand."

"DDU should not be used every time you install a new driver unless you know what you are doing."

• Haha 1
Opublikowano

Kiedyś użyłem tak zachwalany DDU i to dziadostwo usunęło mi jakies wpisy z rejestru przez co GPU przestało być wykrywane przez jakiekolwiek sterowniki. Nawet próba ręcznej instalacji z menedżera czy przypisywanie domyślmego sterownika nic nie dawały. Skończyło się na reinstalacji systemu 🫤

Opublikowano

Zaczynają się gadki jak w temacie o antywirusach. :E Róbta jak chceta ale faktem jest, że DDU jest lepszym wyborem w tego typu sytuacjach jeśli ktoś chce mieć pewność, że instaluje rzeczywiście na czysto. Ostrzeżenie autor DDU dał zachowawczo aby jakiś karakan nie miał pretensji w razie jak coś źle kliknie. :E 

• Upvote 1
Opublikowano

Wiadomo.

Ja najwięcej problemów zawsze miałem ze sterownikami które były modowane w jakiś sposób, po takich zawsze używałem DDU aby wyzerować wszytko.

A tak to lecę na standardzie i zazwyczaj zero problemów.

I tutaj autor dobrze pisze, DDU powinno się użyć jak się ma jakieś problemy.

Sterowniki Nvidii tez maja opcje zerowania ale pewnie nie jest ona taka dokładna jak DDU.

Ale jak już to częściej jej używam niż DDU.

DDU ostatnio użyłem aby odinstalować sterowniki bo miałem wyższy numer niż oficjalne wiec oficjalny sterownik krzyczał ze nie będzie się instalował bo mam nowsze :E

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Zainstalowane i działa, oczywiście jak to u mnie za każdym razem najpierw leci DDU i nie instaluję śmieciowej Nvidia App.

51 minut temu, caleb59 napisał(a):

Zaczynają się gadki jak w temacie o antywirusach. :E Róbta jak chceta ale faktem jest, że DDU jest lepszym wyborem w tego typu sytuacjach jeśli ktoś chce mieć pewność, że instaluje rzeczywiście na czysto. Ostrzeżenie autor DDU dał zachowawczo aby jakiś karakan nie miał pretensji w razie jak coś źle kliknie. :E 

To jeszcze raz się zapytam, co ci daje ta pewność, że instalujesz na czysto?

Zrób eksperyment, następnym razem zainstaluj bez korzystania z DDU, też będzie działać.

• Upvote 1