Lameismyname 2 340 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada 9 godzin temu, tommiyacht napisał(a): Co byscie dali na 9800X3D majac do dyspozycji mx-6 i tf7 ? Tutaj masz porównanie (https://www.igorslab.de/en/thermal-paste-comparison/?ids=143%2C16) Na procka jedna chwała. Ja na swoim 9800X3D miałem już na rdzeniu Gelida HeatPhase Ultra, TF7, a teraz mam MX-4. Różnica w temperaturach na granicy błędu statystycznego. Możesz rzucić monetą 2
Miś Koralgol 21 Opublikowano 5 Listopada Opublikowano 5 Listopada (edytowane) 22 godziny temu, Lameismyname napisał(a): Różnica w temperaturach na granicy błędu statystycznego. Zaraz po aplikacji może i tak ale z każdym kolejnym dniem będzie się rozjeżdżać. Gelid HeatPhase Ultra po aplikacji nawet nieco zyska, podczas gdy pasty będę tylko traciły swoją wydajność. Edytowane 5 Listopada przez Miś Koralgol
Lameismyname 2 340 Opublikowano 5 Listopada Opublikowano 5 Listopada 2 godziny temu, Miś Koralgol napisał(a): Zaraz po aplikacji może i tak ale z każdym kolejnym dniem będzie się rozjeżdżać. Gelid HeatPhase Ultra po aplikacji nawet nieco zyska, podczas gdy pasty będę tylko traciły swoją wydajność. To raczej kwestia miesięcy i rozważamy przypadek MX-6 vs TF-7
Send1N 4 162 Opublikowano 5 Listopada Opublikowano 5 Listopada 2 godziny temu, Miś Koralgol napisał(a): Zaraz po aplikacji może i tak ale z każdym kolejnym dniem będzie się rozjeżdżać. Gelid HeatPhase Ultra po aplikacji nawet nieco zyska, podczas gdy pasty będę tylko traciły swoją wydajność. Na IHS z prockiem o takim tdp pad zmiennofazowy nie będzie miał żadnej przewagi nawet po czasie nad klasyczną pastą
Miś Koralgol 21 Opublikowano 5 Listopada Opublikowano 5 Listopada (edytowane) 4 minuty temu, Send1N napisał(a): Na IHS z prockiem o takim tdp pad zmiennofazowy nie będzie miał żadnej przewagi nawet po czasie nad klasyczną pastą No jak nie będzie miał. Po wielokrotnym wygrzaniu, materiał zmiennofazowy się układa i minimalnie ale jednak podnosi wydajność. Było to nie raz podnoszone w testach. Pasty, zwłaszcza na gorących CPU, dość szybko się degradują a materiał zmiennofazowy praktycznie się nie starzeje. Edytowane 5 Listopada przez Miś Koralgol
Send1N 4 162 Opublikowano 5 Listopada Opublikowano 5 Listopada Na gołych rdzeniach owszem ale mowa o procesorze z czapką położyć można ale to zwyczajne marnowanie materiału.
Miś Koralgol 21 Opublikowano 5 Listopada Opublikowano 5 Listopada A tam, różnica w cenie w dzisiejszych czasach praktycznie żadna a kupujesz gotowy, wycięty plaster, zakładasz i zapominasz na lata, nie martwiąc się utratą wydajności. Łatwe usuwanie materiału przy ewentualnej zmianie procka to dodatkowy bonus. Moim zdaniem warto. Jak już robić to porządnie. Mogę jedynie zrozumieć osoby, które co chwilę testują czy zmieniają procki. Wtedy można bawić sie z pastą.
Send1N 4 162 Opublikowano 5 Listopada Opublikowano 5 Listopada Ale to też zamienia się w pastę pod wpływem temperatury i po demontażu chłodzenia musisz to zeskrobać lub zmyć, jeżeli takie coś jest dla ciebie ważne to już lepiej kupić coś wielokrotnego użytku typu carbonaut czy kryosheet które to po demontażu chłodzenia zdejmujesz w całości i kładziesz jeszcze raz
Lameismyname 2 340 Opublikowano 5 Listopada Opublikowano 5 Listopada 37 minut temu, Miś Koralgol napisał(a): A tam, różnica w cenie w dzisiejszych czasach praktycznie żadna a kupujesz gotowy, wycięty plaster, zakładasz i zapominasz na lata, nie martwiąc się utratą wydajności. Ja już na swoim 9800X3D miałem Gelida HeatPhase Ultra (pierwsza aplikacja), TF7 (zmiana chłodzenia z Fortisa 3 na Thermalrighta Phantom Spirit 120), a obecnie MX-4 (zmiana płyty z ASRocka B650-HDV/M.2 na Gigabyte B650 Eagle). Znam siebie, lepiej pchać co ma się pod ręką. Jak ktoś jest pewny nie grzebania przez lata, wtedy może założyć pada, tak aby się nie denerwować utratą właściwości pasty. 1
Send1N 4 162 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada (edytowane) Ja te pady pakuje tylko do laptopów (bez wyjątku) jest konserwacja to nawet nie myślę tam aplikować zwykłej pasty, to samo jak rozbiorę jakąś kartę graficzną wlatuje "PTM" ale procki w stacjonarkach to smaruje zwykłymi szkoda mi marnować a w takim przypadku ptm'a gdzie niczego nie wnosi, na 5600x swego czasu nie zmieniałem pasty dwa lata (gelig gc extreme) i nie zauważyłem wzrostu temperatury po takim czasie, przedmuchiwałem tylko chłodnicę co jakieś pół roku Edytowane 6 Listopada przez Send1N 1
Keleris 473 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada Aplikowałem dzisiaj pierwszy raz pad zmiennofazowy od Upsiren - PCM2 - kupiłem z ali na początku października za 15.5zł. Na pierwszy ogień poszedł mój stary pc - athlon xp + radeon 9600, zacząłem od karty, do wycinania użyłem noża do tapet. Muszę przyznać że miałem problem zdjąć drugą folie bez rozrywania i dopiero za czwartym razem prawie się udało, naderwał się ale na szczęście poza rdzeniem więc zostawiłem, na procku udało się za pierwszym podejściem, przy odklejaniu drugiej foli warto czymś drewnianym/plastikowym przytrzymać materiał bo lubi się rwać i podwijać. 2
Miś Koralgol 21 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada Athlon xp ? Szacun A folię w Gelidzie łatwiej się zdejmuje, jak w oryginalnym PTM. 1 2
Send1N 4 162 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada Nawet jak pad się rozerwie w którymś miejscu przy ściąganiu folii to można delikatnie uzupełnić jego brak na rdzeniu i nie będzie problemu to i tak się rozpuszcza pod wpływem ciepła, jeden chłop z forum nawet zeskrobał po czasie ptma i pokrył ponownie cpu tymi pokruszonymi kawałeczkami z tego co pamiętam 1
Krauziak 61 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada Wystarczy włożyć PTM`a do lodówki na pół godziny przed aplikacją... Folia schodzi od razu.
Send1N 4 162 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada (edytowane) U mnie to kompletnie nic nie zmieniło jeżeli chodzi o zdejmowanie folii to było tak samo upierdliwe po godzinie w lodówce jak i bez Edytowane 11 Listopada przez Send1N 1
Krauziak 61 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada Mi poszło elegancko, pomimo drewnianych dłoni Co prawda pierwszy kawałek uszkodziłem, ale to jeszcze przed nałożeniem na cpu. Musiałem to przypadkowo naciągnąć i zrobił się bombel na samym środku. Nie miałem ochoty po raz piąty rozbierać laptopa więc kawałek poszedł na zmarnowanie. 1
Adikon 139 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada (edytowane) Ja miałem chwilę gelida na 9800x3d i aplikacja spoko jak dla mnie. Użyłem do tego pęsety, bo łapami bym od razu zepsuł. Jednak przy znanych przez niektórych problemach wziąłem na testy 7800x3d, więc pad się zmarnował. Obecnie od około 8-9 miesięcy mam znów pactum pt3, bo była w zestawie z navisem f360. Na plus łatwość aplikacji, ale ta kwestia już była omawiana niejednokrotnie. Kolejna sprawa to brak sklejania CPU z coolerem i z tego co znalazłem w necie nawet po 2-3 latach nie ma problemu z demontażem, ale to się okaże. Temperatury również super jak dla mnie. Powrót do gelida kusi tylko tym, że mógłbym już całkiem zapomnieć o wymianie pasty, ale póki wszystko działa to bez sensu wyciągać cepa (zazwyczaj wyciągam na stół CPU i dokładnie czyszczę, ale muszę się pozbyć tego pedantyzmu). Edytowane 12 Listopada przez Adikon
sideband 1 772 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada W dniu 6.11.2025 o 18:07, Keleris napisał(a): Aplikowałem dzisiaj pierwszy raz pad zmiennofazowy od Upsiren - PCM2 - kupiłem z ali na początku października za 15.5zł. Na wiekowe sprzęty to szkoda zakładać PTM-a pasta pokroju GD900 to aż nadto
Keleris 473 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada Zgadzam się, athlon xp chodzą w cenię PTM-a ale że lubię grzebać w starym sprzęcie, a ten chcę trochę po używać to założyłem, rdzenie małe to i mało materiału poszło. 2
Lameismyname 2 340 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada (edytowane) Próbował ktoś "połączenia hybrydowego" PTM + pasta? W realnym scenariuszu ścinki PTMa i braki uzupełnione pastą (co tam pod rękę podejdzie). W reakcję raczej nie wejdą i nie zjedzą IHSa Edytowane 12 Listopada przez Lameismyname
Oldman 464 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada ja sie poważnie zastanawiam czy nie walnąć sobie PTM-a na procesor na co najmniej dwóch z 3 komputerów to jednak jest wygoda, zostaje potem tylko odkurzanie kompa.
Lameismyname 2 340 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada 12 minut temu, Oldman napisał(a): ja sie poważnie zastanawiam czy nie walnąć sobie PTM-a na procesor na co najmniej dwóch z 3 komputerów to jednak jest wygoda, zostaje potem tylko odkurzanie kompa. Ja miałem PTMa na 7500F, potem na 9800X3D. Zmarnowałem 2 PTMy za ~40zł, a i tak finalnie siedzę teraz na paście. W tym hobby nie istnieje założenie "na lata" - głupia zmiana mobo, chłodzenia, procka i już znowu czyszczenie i nakładanie. Rozsądek podpowiada PTM na gołe rdzenie GPU czy tam CPU w laptopach. IHS tylko pasta i to jak najtaniej. Ostatnio był Thermalright TF7 2g za 7,20zł z wysyłką. 1
Oldman 464 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada 20 minut temu, Lameismyname napisał(a): Ja miałem PTMa na 7500F, potem na 9800X3D. Zmarnowałem 2 PTMy za ~40zł, a i tak finalnie siedzę teraz na paście. W tym hobby nie istnieje założenie "na lata" - głupia zmiana mobo, chłodzenia, procka i już znowu czyszczenie i nakładanie. Rozsądek podpowiada PTM na gołe rdzenie GPU czy tam CPU w laptopach. IHS tylko pasta i to jak najtaniej. Ostatnio był Thermalright TF7 2g za 7,20zł z wysyłką. jesli ciągle wachlujesz sprzętem w budzie to nie dziwne ze polecasz paste, ja należe do grupy która kupuje i nie dotyka przez 6-7 lat 1
Lameismyname 2 340 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada @Oldman Jak tak, to zasadne jest u Ciebie użycie PTM. Polecam Gelida HeatPhase Ultra (~20zł wersje na Intela/AMD). Masz pewność, że trafisz oryginał bo Chińczyk go nie podrabia. Ew. na amazonie pojawia się Thermalright Helios za ~13zł ale rozmiar tylko widziałem na Intela. 1
Oldman 464 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada 2 minuty temu, Lameismyname napisał(a): Polecam Gelida HeatPhase Ultra (~20zł wersje na Intela/AMD). Masz pewność, że trafisz oryginał bo Chińczyk go nie podrabia. no to faktycznie bardzo przystepna cena, mam w domu honeywella (chyba orginał ale głowy nie dam) którego kupiłem od majfriendów za jakies 50zł jakis czas temu (na razie załozyłem kawałek na jeden dysk M2 pod duzy radiator. 1
Rekomendowane odpowiedzi