Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@ket_rab zdemontowałeś i użyłeś tego pada ponownie? oglądałem testy i jak zwykle jak to grizzly kosztuje majątek a niczego specjalnego nie pokazuje ;) pewnie ten sam efekt miałbyś na "czymś" 3x tańszym. Czytałem też że producent nie zaleca ponownego użycia po demontażu chłodzenia a gość który to testował mówił że jest to jednorazowy pad

3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Ciekawe, bo PTM 7950 w arkuszu 40x40 na allegro chodzi za ~45zł, Gelida HeatPhase Ultra w arkuszu 40x40 kupić się da nawet za 20zł. Nie wiem o co chodzi.

Też mnie to zastanawiało i szukałem info na ten temat, gelid po prostu podpisał dobry deal z honeywell'em :E wzięli sobie ich produkt spakowali go w folie ze swoim logo i sprzedają taniej xD 

Opublikowano

@Send1N Myślałem, że będzie więcej firm jak Gelid sprzedających PTMa pod swoim logiem, no ale mimo wszystko dobrze, że chociaż oni tak robią. Swoją drogą dobra cena, dobry towar, z folijkami też lepiej mają rozwiązane od PTM (są z naddatkiem) ponadto już docięte arkusiki 4x4 i 4x3. Elegancja.

• Upvote 1
Opublikowano

@Send1N szmatkę miałem z Celsius s36 i wymieniłem chłodzenie.

Szmatkę delikatnie uszkodziłem pęsetą. Z obecnym chłodzeniem sobie leży od dłuższego czasu i temperatury są dobre. Moim zdaniem dobrze się sprawdza ale trzeba z nią delikatnie jeśli coś się zmienia.

Gdzieś mam zdjęcia to dodam.

Opublikowano (edytowane)

Oby tylko ten metal nie spłynął jak ktoś podłączy ją przez riser i postawi pionowo :E xD druga sprawa że metal też się jednak degraduje po dłuższym czasie a pady typu ptm nie, chociaż z drugiej strony na LM osiąga się max wydajność - jak żyć %-)

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Te pady zmiennofazowe powstały właśnie z myślą o gołych rdzeniach a ci co kładą je na ihs to już ich kaprys ;) więc kłaść możesz tylko że chłodzenie typu spartan nie jest przystosowane do montażu typu direct die.

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zawsze używałem misia Kryonaut, ale przy okazji wymiany platformy użyłem MX-6 przybyłej razem z AIO. Myślałem nad tym, żeby za kilka miesięcy kupić misia i porównać, ale raczej dla moich potrzeb, różnice byłyby pewnie niewielkie, więc szkoda czasu.

Ogólnie to bym sobie takiego pada przetestował, ponieważ nie miałem z tym jeszcze osobistej styczności, choć znając życie też by się wiele nie zmieniło. :smiech:

Opublikowano
1 minutę temu, Kakarotto napisał(a):

Ogólnie to bym sobie takiego pada przetestował, ponieważ nie miałem z tym jeszcze osobistej styczności, choć znając życie też by się wiele nie zmieniło. :smiech:

Kładąc bezpośrednio na IHS to żadnej różnicy względem dobrej pasty typu MX-6, więc zabawa dla zabawy.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Dirian napisał(a):

Kładąc bezpośrednio na IHS to żadnej różnicy względem dobrej pasty typu MX-6, więc zabawa dla zabawy.

Dlatego napisałem, że nic by się nie zmieniło. Ten pad z czasem zmienia się w "pastę", więc na jedno wychodzi. ;)

• Upvote 1
Opublikowano

Gdzie teraz najlepiej kupić PTM honeywell, żeby nie była to jakaś podróba, albo słabej jakości odpowiednik? Duże polskie sklepy typu morele, albo x-kom tego nie sprzedają. 

Tyle lat używam pasty termoprzewodzącej, ale chciałem wreszcie spróbować tego PTM'a i przekonać się na własnej skórze, czy rzeczywiście jest taka przepaść między nim, a np. thermal grizzly kryonaut, albo gelid extreme. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@cReane zależy gdzie chcesz tego użyć.. jak na gołe rdzenie do laptopa gdzie panują wysokie temperatury i zwykła pasta się szybko degraduje czy spływa z układuów/wpompowuje się z pod chłodzenia lub na rdzen karty graficznej w stacjonarce bo masz np problem z hot spotem to jak najbardziej, ale jak chcesz to położyć na ihs procesora to niczego to nie wniesie względem zwykłej pasty ;) Co do Kryosheeta to jak to z grizzly, przepłacasz za to samo co możesz dostać 3x taniej :E jest jeszcze Gelid Heat Phase Ultra (PTM w opakowaniu od gelida) w dodatku tańszy https://proline.pl/gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-40x30x0-2mm-p8120290 czy https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-15220864003 lub ciut większy rozmiar https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-amd-ph-gc-01-a-15220946775 

Kryosheet to jest inny materiał, możesz go użyć ponownie po demontażu chłodzenia i trzeba uważać bo przewodzi prąd, natomiast nie robi żadnej przewagi względem ptma/gelida... strata kasy.

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, Send1N napisał(a):

@cReane zależy gdzie chcesz tego użyć.. jak na gołe rdzenie do laptopa gdzie panują wysokie temperatury i zwykła pasta się szybko degraduje czy spływa z układuów/wpompowuje się z pod chłodzenia lub na rdzen karty graficznej w stacjonarce bo masz np problem z hot spotem to jak najbardziej, ale jak chcesz to położyć na ihs procesora to niczego to nie wniesie względem zwykłej pasty ;) Co do Kryosheeta to jak to z grizzly, przepłacasz za to samo co możesz dostać 3x taniej :E jest jeszcze Gelid Heat Phase Ultra (PTM w opakowaniu od gelida) w dodatku tańszy https://proline.pl/gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-40x30x0-2mm-p8120290 czy https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-15220864003 lub ciut większy rozmiar https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-amd-ph-gc-01-a-15220946775 

Kryosheet to jest inny materiał, możesz go użyć ponownie po demontażu chłodzenia i trzeba uważać bo przewodzi prąd, natomiast nie robi żadnej przewagi względem ptma/gelida... strata kasy.

Czyli dobrze rozumiem, że to co poleciłeś:

https://proline.pl/gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-40x30x0-2mm-p8120290

będzie miało identyczną lub zbliżoną przewodność cieplną np. do tego Honeywella PTM:

https://allegro.pl/oferta/termopad-honeywell-ptm-7950-8x4-cm-narzedzia-13770543769

i do najdroższego Thermal Grizzly Kryosheet za prawie 100zł:

https://www.x-kom.pl/p/1156718-pasta-termoprzewodzaca-thermal-grizzly-kryosheet-38-x-38-mm.html

Chcę tego użyć w dwóch laptopach. Jeden z procesorem i7 7820HQ i kartą zintegrowaną, a drugi z i7 9750H i GTX'em 1650 Max-Q. Do tej pory używałem zwykłych past, ale one nie dają rady. Dodatkowo taki Thermal Grizzly Kryonaut wysycha po paru miesiącach i trzeba nakładać na nowo. Z kolei na innych pastach np. Pactum PT-3 albo Be Quiet DC1 temperatury zawsze dobijają do 100 stopni i zaczyna się zrzucanie taktowania procesora.

Opublikowano (edytowane)

To jest PTM tylko że w opakowaniu gelida :E jakiś dobry deal musieli podpisać bo w dodatku jest tańszy xD także śmiało bierz i pakuj do laptopa zamiast męczyć się co chwile ze zwykłym glutem.

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1