Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, RaViV napisał(a):

Jak patrzę ile niektórzy mieli ilość fabrycznej pasty w GPU to rzeczywiście u mnie nie żałowali. 😃 

To w niczym nie przeszkadza, wolą dać grubiej bo nadmiar i tak wypłynie bokami pod wpływem docisku niż zbyt cieńką warstwę a przez taką problem pojawić się może, wystarczy że krzywizna rdzenia/stopki chłodzenia będzie większa niż normalnie i masz gorsze temperatury niż przy grubej warstwie.. sam tak kiedys pogorszyłem w starym radeonie temperatury ;) po 3.5 roku postanowiłem zmienić fabryczną pastę na r9 290 od asusa, zaaplikowałem cieńką warstwę kryonauta (rozprowadziłem go równo bez prześwitów po całym rdzeniu) skręciłem i niespodzianka: temperatury były o 5 stopni wyższe niż na tej starej fabrycznej :E po tygodniu wpadłem na pomysł że rozbiorę jeszcze raz i przesmaruje grubo jak bułkę nutellą, temperatury spadły o 10 stopni (względem pierwszej aplikacji kryonauta)

Opublikowano
51 minut temu, Send1N napisał(a):

To w niczym nie przeszkadza, wolą dać grubiej bo nadmiar i tak wypłynie bokami pod wpływem docisku niż zbyt cieńką warstwę a przez taką problem pojawić się może, wystarczy że krzywizna rdzenia/stopki chłodzenia będzie większa niż normalnie i masz gorsze temperatury niż przy grubej warstwie.. sam tak kiedys pogorszyłem w starym radeonie temperatury ;) po 3.5 roku postanowiłem zmienić fabryczną pastę na r9 290 od asusa, zaaplikowałem cieńką warstwę kryonauta (rozprowadziłem go równo bez prześwitów po całym rdzeniu) skręciłem i niespodzianka: temperatury były o 5 stopni wyższe niż na tej starej fabrycznej :E po tygodniu wpadłem na pomysł że rozbiorę jeszcze raz i przesmaruje grubo jak bułkę nutellą, temperatury spadły o 10 stopni (względem pierwszej aplikacji kryonauta)

Dokładnie tak jest jak opisujesz. Na IHA wystarczy cienka równomiernie rozprowadzona pasta, a na rdzeń GPU nie żałujemy i kładziemy grubszą warstwę. Lecz teraz to się zmieniło i do GPU tylko PTM7950/gelid heatphase ultra. :D

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Użył może ktoś z was kiedyś PTM'a zamiast metalu przy delidzie cpu? zastanawiam się czy ma to sens czy jednak pasuje zaopatrzyć się w metal :Up_to_s:  ptm'a jeszcze mam troche a metal musiałbym kupować a to tanie rzeczy nie są :E zabieg ma być jak najbardziej po kosztach bo to stary intel.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Ogólnie pojawia się dość często podobne zdanie 

"Long story short: 7950 has less conductivity but its much safer and durable on the long run (years, not months). LM has better conductivity but MUCH less durability (not itself, but it usually welds stuff togheter after a while) and insanely less safe, even tho, its still manageable if you know even marginally what you're doing. For low maintenance system? 7950 or even ht10k would be much better at that. Pretty much every single lm'd cpu ive come across after 2 years or more were already welded togheter."

w skrócie pad ma mniejszą przewodność cieplną ale jest bezpieczniejszy i wytrzymalszy przy długim użytkowaniu(licząc w latach), zaś metal ma lepszą przewodność ale jest mniej/krócej wytrzymuje.

Opublikowano (edytowane)

To wiadomo jak ktoś chce wykrzesać maksymalną wydajność to tylko metal,  jestem po prostu ciekawy czy ktoś tutaj z ludków użył po delidzie intela ptma zamiast LM bo tego jeszcze nie widziałem w internetach ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
4 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a):

w skrócie pad ma mniejszą przewodność cieplną ale jest bezpieczniejszy i wytrzymalszy przy długim użytkowaniu(licząc w latach), zaś metal ma lepszą przewodność ale jest mniej/krócej wytrzymuje.

Musze u siebie w serwerze(intel 10 generacji) wymienic paste, albo ianczej, chce zalozyc cos, czego nie bede musial wymieniac przez dlugi, dlugi czas i nie wyschnie pomimo, ze serwer dziala 24/7. Czy ten TPM to najlepsze co moge aktualnie zrobic?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli chodzi o długowieczność to tak, nie chce tego mówić ale było o tym setki razy pisane już i codziennie pojawia się to samo pytanie xD :E mam flashbacki z pclaba jak przez rok codziennie pojawiał się ten sam nowy temat "jaki ram do ryzena" ;D Od razu napiszę że możesz kupić "ptma" w opakowaniu gelida który jest o połowę tańszy i starczy na ihs tego cpu https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-15220864003

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
4 godziny temu, Joloxx9 napisał(a):

Musze u siebie w serwerze(intel 10 generacji) wymienic paste, albo ianczej, chce zalozyc cos, czego nie bede musial wymieniac przez dlugi, dlugi czas i nie wyschnie pomimo, ze serwer dziala 24/7. Czy ten TPM to najlepsze co moge aktualnie zrobic?

Ja tylko zamieszczałem info znalezione w necie, ale jak widać fachowiec wyżej się wypowiedział, więc można śmiało Go posłuchać, także bierz i aplikuj to co kolega wyżej radzi a będzie Pan zadowolony 🙂

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, Send1N napisał(a):

Jeżeli chodzi o długowieczność to tak, nie chce tego mówić ale było o tym setki razy pisane już i codziennie pojawia się to samo pytanie xD :E mam flashbacki z pclaba jak przez rok codziennie pojawiał się ten sam nowy temat "jaki ram do ryzena" ;D Od razu napiszę że możesz kupić "ptma" w opakowaniu gelida który jest o połowę tańszy i starczy na ihs tego cpu https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-15220864003

Kompletnie nie siedzę w tym temacie temu pytam, bo słyszałem dużo dobrego. A co z wynalazkami jak kryosheet etc? 

Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Niczego nie wnosi względem ptma (gelida) a jest jak zwykle przepłacony jak cała ta marka ... różnica jest taka że da się go po demontażu chłodzenia zdjąć i użyć ponownie.

A do 9800x3d jest sens się w to pchać?

Opublikowano (edytowane)

Tylko, że tu mowa o 9800X3D a ten ma taką specyfikę działania, że pod byle obciążeniem momentalnie skacze do ok 85-90 stopni, chcąc dać maxa od siebie. 

Użycie PTMa może nie tyle obniży temp, co pozwoli uzyskać jeszcze wyższe zegary (samą temp można ograniczyć w biosie, oczywiście kosztem niższych zegarów).

Edytowane przez Miś Koralgol
Opublikowano

@Miś Koralgol Ale rozumiesz, że na IHS pad typu PTM 7950 / Gelid HeatPhase Ultra nie da Ci nic ekstra względem pasty? Nawet w niektórych przypadkach może mieć minimalne gorsze temperatury od dobrej pasty.
Ja u siebie gelida rzuciłem na procka ze względu, że miałem jednego więcej. Normalnie na paście było wszystko OK i nie ruszałbym.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Miś Koralgol napisał(a):

Tylko, że tu mowa o 9800X3D a ten ma taką specyfikę działania, że pod byle obciążeniem momentalnie skacze do ok 85-90 stopni, chcąc dać maxa od siebie. 

Użycie PTMa może nie tyle obniży temp, co pozwoli uzyskać jeszcze wyższe zegary (samą temp można ograniczyć w biosie, oczywiście kosztem niższych zegarów).

Bzdury ;) PTM tylko na gołe jaja i takie zachowanie o którym piszesz niczego w tej kwestii nie zmienia.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

No ale do tej pory tłumaczyliście, że PTM najlepiej na goły gorący rdzeń, bo ma on przewagę nad pastą w wysokich temp. Owszem, z tym nie polemizuję bo PTM osiąga przemianę dopiero w wyższych temp. i wtedy wychodzi jego wyższa skuteczność.

Ale dlaczego uważacie, że gdy rozpatrujemy CPU z IHS, ale taki, który grzeje się do wysokich temp, praktycznie tych samych jak te gołe gorące cepy, to PTMa nie warto stosować? 

Rozumiem chłodne procki pokroju i3-12100 czy nawet i5-12400 ale bardzo gorący 9800X3D to przecież zupełnie inny przykład.

• Haha 1
Opublikowano

Poczytałem te wasze opinie o Gelid HeatPhase Ultra i w końcu kupiłem, żeby nałożyć na GPU i CPU w Dellu Latitude 5491 z i7 8850H i GeForce MX130. Efekt jest rewelacyjny i to nie tylko jeśli chodzi o temperatury. Najbardziej jestem zaskoczony obniżeniem poziomu hałasu pod pełnym obciążeniem. Na zwykłej paście grając nawet w starocie typu Gothic 2 w 1080p i 60fps ten laptop po prostu wył. Teraz dosłownie lekko szumi zachowując przy tym temperatury o prawie 20 stopni niższe na każdym ze rdzeni. Tak jak zawsze wyznawałem zasadę, że komputer stacjonarny jest do grania i bardziej wymagających rzeczy, a laptop ma być cichy, chłodny, lekki, przenośny i nie do gier - tak teraz zaczynam się zastanawiać nad wyhaczeniem jakiegoś taniego używanego lapka z olx'a albo allegro mającego dedykowaną kartę graficzną ze stosunkowo niskim TDP (GTX 1650, RTX 2050, RTX 3050) do ogrywania na nim starszych tytułów, kiedy jestem gdzieś na wyjeździe. No i oczywiście na starcie go wyczyścić i wsadzić tam tego gelida heatphase ultra :P

• Upvote 3
Opublikowano
4 godziny temu, Miś Koralgol napisał(a):

No ale do tej pory tłumaczyliście, że PTM najlepiej na goły gorący rdzeń, bo ma on przewagę nad pastą w wysokich temp. Owszem, z tym nie polemizuję bo PTM osiąga przemianę dopiero w wyższych temp. i wtedy wychodzi jego wyższa skuteczność.

Ale dlaczego uważacie, że gdy rozpatrujemy CPU z IHS, ale taki, który grzeje się do wysokich temp, praktycznie tych samych jak te gołe gorące cepy, to PTMa nie warto stosować? 

Rozumiem chłodne procki pokroju i3-12100 czy nawet i5-12400 ale bardzo gorący 9800X3D to przecież zupełnie inny przykład.

Przypnij sobie czujnik do czapy i sprawdź temperaturę ;)

• Upvote 1
Opublikowano
13 godzin temu, Miś Koralgol napisał(a):

Bo to rdzeń ma te przykładowo 80c o których pisałeś a nie ihs jak wyżej już sideband napisał ;) 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Bo to rdzeń ma te przykładowo 80c o których pisałeś a nie ihs jak wyżej już sideband napisał ;) 

Ale jeśli rdzeń ma 85 stopni to ile może mieć IHS? 82? 80? Zmiana przemiany fazowej następuje powyżej 45 stopni. Nie chcę się sprzeczać, czy upierać przy swoim (sam nie testowałem) ale nie jestem do końca przekonany do podnoszonych przez Was argumentów, że ze stacjonarnym CPU, który praktycznie non-stop ma 85 stopni w czasie grania, to PTM się nie sprawdzi (wypadnie podobnie lub gorzej jak dobra pasta).