LeBomB 2 247 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) 2 godziny temu, sino napisał(a): 2. Obecnie trzeba te śmieci niezgniecione zanieść do sklepu! Bo inaczej ogromna kara 50 gr (niby mało, ale dla wielu to 10-20% ceny). Potem śmieciarki wożą powietrze - znany problem i drogi, bo transport powietrza kosztuje niemal tyle samo co zgniecionych butelek. Tyle nieprawdziwych informacji w tak krótkiej wypowiedzi 1. Nie, nie trzeba ich zanosić do sklepu, możesz dalej wyrzucić do plastików, nikt ci tego nie zabrania i nikt nie nakazuje. To Twój wybór czy chcesz odzyskać 50 groszy czy nie. 2. Ze sklepów nie odbierają tego śmieciarki 3. Nie wożą powietrza, bo większość sklepów posiada butelkomaty ze zgniatarkami. To że jakaś sieć chciała zaoszczędzić na zgniatarkach to ich problem. Edytowane 2 Czerwca przez LeBomB
Keller Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) 12 minut temu, adashi napisał(a): No tak, bony mogą sobie zostać jako alternatywny scenariusz. Uznanie na kartę widzę jako najwygodniejsze, bo do minimum ogranicza interakcję z tym systemem śmieci. Jeśli komuś to nie odpowiada, niech korzysta z obecnego rozwiązania. No i super, czemu nie można tak od razu tylko "dajcie karty, a reszta to szury"? 11 minut temu, LeBomB napisał(a): Tyle nieprawdziwych informacji w tak krótkiej wypowiedzi 1. Nie, nie trzeba ich zanosić do sklepu, możesz dalej wyrzucić do plastików, nikt ci tego nie zabrania i nikt nie nakazuje. To Twój wybór czy chcesz odzyskać 50 groszy czy nie. Jesteście bardzo zabawni. Kolejny który mówi - masz wybór. Możesz stracić, a możesz stracić. Kto ci nakazuje? Trać. Nie mam słów na to i dobrze że jestem opanowany. Trochę jesteście jak z władzy co mówią że zrób coś na czym stracisz, albo pójdziesz do więzienia. A potem mówią - miałeś wybór. Albo stracisz, albo stracisz. A my łaskawcy daliśmy ci wybór niewdzięczny obywatelu. Manipulanci 200%. Gnoje i tyle. i nazywać rzeczy po imieniu. Edytowane 2 Czerwca przez Keller
LeBomB Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca 3 minuty temu, Keller napisał(a): Jesteście bardzo zabawni. Kolejny który mówi - masz wybór. Możesz stracić, a możesz stracić. Kto ci nakazuje? Trać. Bo to dalej wybór, tylko zmieniły się zasady. Na tej samej zasadzie możesz jechać na gapę, wynieść coś ze sklepu nie płacąc, naruszyć czyjąś nietykalność jak cię zdenerwuje, czy zrobić masę innych rzeczy, których konsekwencje są opisane w przepisach. To też cały czas jest wybór, ale musisz być świadomy konsekwencji tego wyboru. Ja to rozumiem, @GordonLameman to rozumie i masa innych ludzi to rozumie. Nie rozumieją tylko ci, którzy na siłę szukają problemów. I tak, wiem że zaraz padną argumenty w stylu "ale to nie to samo" czy że porównania z tyłka. No nie, bo w tym całym wyborze też masz opcję w której albo coś poświęcasz, albo godzisz się na konsekwencje. Nie ma nic za darmo. 10 minut temu, Keller napisał(a): No i super, czemu nie można tak od razu tylko Ale przecież nikt nie pisał, że karta pozostanie jedyną opcją...
GordonLameman Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) 32 minuty temu, Keller napisał(a): No i super, czemu nie można tak od razu tylko "dajcie karty, a reszta to szury"? Jesteście bardzo zabawni. Kolejny który mówi - masz wybór. Możesz stracić, a możesz stracić. Kto ci nakazuje? Trać. Nie mam słów na to i dobrze że jestem opanowany. Trochę jesteście jak z władzy co mówią że zrób coś na czym stracisz, albo pójdziesz do więzienia. A potem mówią - miałeś wybór. Albo stracisz, albo stracisz. A my łaskawcy daliśmy ci wybór niewdzięczny obywatelu. Manipulanci 200%. Gnoje i tyle. i nazywać rzeczy po imieniu. Twoje biadolenie i coraz ostrzejszy język połączone z nieumiejętnością składnego pisania, brakiem rozumienia słowa pisanego i ogólnie niską lotnością zaczynają mnie irytować. Gnoja to sobie szukaj gdzie indziej. I wbij sobie do łba, że nakazują ci rządzący a nie ja czy @LeBomB. My nie rządzimy. Patrząc po naszym społeczeństwie, które śmieci mocno w lasach i innych miejscach rekreacyjnych to Teraz będzie im żal wyrzucić kasę. Przynajmniej części. Więc dobrze, że tak to działa. A to twoje robienie z siebie ofiary losu jest w sumie żałosne. I przypomina postawę bezdomnych, którzy chcą pozostać bezdomni. Taka mniej więcej „logikę” prezentujesz. Edytowane 2 Czerwca przez GordonLameman
Keller Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) 45 minut temu, LeBomB napisał(a): Bo to dalej wybór, tylko zmieniły się zasady. Na tej samej zasadzie możesz jechać na gapę, wynieść coś ze sklepu nie płacąc, naruszyć czyjąś nietykalność jak cię zdenerwuje, czy zrobić masę innych rzeczy, których konsekwencje są opisane w przepisach. A, łamanie prawa zrównujesz z tym że narzucają Ci coś gdzie nic złego nie robisz. Albo bo po prostu nie chcesz płacić kartą a chcesz mieć gotówkę. Luzik. Czyli zaraz zrównamy morderców, złodziei z normalnym obywatelem by ładnie wyszło w słupkach kto jest EKO? 45 minut temu, LeBomB napisał(a): Ja to rozumiem, @GordonLameman to rozumie i masa innych ludzi to rozumie. Nie rozumieją tylko ci, którzy na siłę szukają problemów. Wy nie tyle rozumiecie co jesteście wobec tego ulegli. Ale nie rozumiecie za to innych ludzi, którzy chcą mieć wybór. Jak mówiłem. Jeden sra w lesie, jeden na ulicy, a jeden woli w domu. Wybierzecie to co wam się narzuci czy będziecie oponować? Bo powiedzą że to obowiązek obywatela, a jak nie to do więzienia, bo nie eko? To nawiązanie do tego co wyżej nawijasz makaron, że jeden chce coś wynieść ze sklepu i niby to jest to samo co nie wrzucenie na kaucję i to KARTĄ tylko. 45 minut temu, LeBomB napisał(a): Ale przecież nikt nie pisał, że karta pozostanie jedyną opcją... To nie mamy o co się kłócić. Ale jednak jest propozycja tej firmy by tylko to było. 23 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Twoje biadolenie i coraz ostrzejszy język połączone z nieumiejętnością składnego pisania, brakiem rozumienia słowa pisanego i ogólnie niską lotnością zaczynają mnie irytować. Biedny, a i tak musisz odpisać mimo że nie twój poziom. PS masz opcje ignorowania postów jak boisz się że przegrasz w dyskusji. 23 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Gnoja to sobie szukaj gdzie indziej. I wbij sobie do łba, że nakazują ci rządzący a nie ja czy @LeBomB. My nie rządzimy. Ty ich wybierasz i ty ich bronisz. 23 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Patrząc po naszym społeczeństwie, które śmieci mocno w lasach i innych miejscach rekreacyjnych to Teraz będzie im żal wyrzucić kasę. Przynajmniej części. Więc dobrze, że tak to działa. No tak, na pewno ma to znaczenie w tej dyskusji. Nie dość że ofiarę z kogoś zrobisz to śmieciarza w lasach. Tak naprawdę arogancie obrażasz większość normalnych obywateli którzy sortowali do kosza. Masz myślenie Unii Jełropejskiej. 0.5% ludzi coś robi złego to narzucimy reszcie coś złego. 23 minuty temu, GordonLameman napisał(a): A to twoje robienie z siebie ofiary losu jest w sumie żałosne. I przypomina postawę bezdomnych, którzy chcą pozostać bezdomni. Taka mniej więcej „logikę” prezentujesz. Zacznij prezentować jakieś rozwiązania dla bezdomnych zamiast obrażania i obwiniania, to może będziesz inteligentny. Na razie umiesz tylko opluć. A opluć umie każdy. Każdy potrafi np. głupszego obrazić. Analfabetę też. Haha ty nie umiesz czegoś. Blabla. Albo masz idola Komorowskiego co mówił "zmien prace, wez kredyt"? Proste rozwiązania dla prostych ludzi, ale ty nie chcesz byc prostakiem w oczach innych. Próbuj dalej. Byłeś tępiony w szkole i nielubiany? Bo tak się zachowujesz. Mądrala który nie da ściągać na klasówce i ma się za wyższą kastę. A reszta za mało się uczy, durnie, co? Z gorszych domów niż gordon. Lubię współpracę. Ty się do tego nie nadajesz. Aby potaknąć twojej partii i wtedy jesteś na moment zgodny. Raz odejdź od tego i cię zjedzie. Masz dużo żółci panie gordon. Tak nie zachowuje się ktoś wychowany w atmosferze sympatycznej. Edytowane 2 Czerwca przez Keller
LeBomB Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) 25 minut temu, Keller napisał(a): To nie mamy o co się kłócić. Ale jednak jest propozycja tej firmy by tylko to było. Bo postawienie butelkomatu gdzieś poza sklepem, który należałby wyłącznie do operatora, a nie do sklepu, a żeby wypłacał gotówkę byłoby problematyczne, o czym pisał @Badalamann Obsługa gotówki w takim urządzeniu wygenerowałaby po prostu zbyt duże koszty. 25 minut temu, Keller napisał(a): A, łamanie prawa zrównujesz z tym że narzucają Ci coś gdzie nic złego nie robisz. Albo bo po prostu nie chcesz płacić kartą a chcesz mieć gotówkę. Luzik. Czyli zaraz zrównamy morderców, złodziei z normalnym obywatelem by ładnie wyszło w słupkach kto jest EKO? Dokładnie taką pokrętną logikę miałem na myśli pisząc to: 49 minut temu, LeBomB napisał(a): I tak, wiem że zaraz padną argumenty w stylu "ale to nie to samo" czy że porównania z tyłka. No nie, bo w tym całym wyborze też masz opcję w której albo coś poświęcasz, albo godzisz się na konsekwencje Nie, nie zrównuję, tylko ty nie masz zielonego pojęcia czym jest wybór a tym bardziej wybór w systemie prawnym. Wybór masz zawsze, nawet jak prawo czegoś zakazuje, z tą różnicą, że niesie za sobą konsekwencje. W omawianym przypadku 50 groszy za opakowanie. Edytowane 2 Czerwca przez LeBomB
Keller Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca Teraz, LeBomB napisał(a): Nie, nie zrównuję, tylko ty nie masz zielonego pojęcia czym jest wybór a tym bardziej wybór w systemie prawnym. Doskonale wiem drogi panie. System prawny to twór dla autystów którym pewnie jesteś, że lubisz wykonywać polecenia i dla ciebie to świętość. Dlatego od nowa - jak każą ci srać na ulicy przy ludziach bo jest to EKO lub będzie karane więzieniem jak się wysrasz w domu to potakniesz? Sprawdzam twoją zdolność tutaj do uległości wobec władzy i manipulacji że "dla dobra sprawy".
LeBomB Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca 26 minut temu, Keller napisał(a): No tak, na pewno ma to znaczenie w tej dyskusji. Oczywiście że ma, było o tym pisane pierdylion razy dlaczego zamknięcie obiegu niektórych surowców ma większą efektywność w ich odzyskiwaniu i przetwarzaniu, niż dotychczasowy system segregacji.
Keller Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) 3 minuty temu, LeBomB napisał(a): Oczywiście że ma, było o tym pisane pierdylion razy dlaczego zamknięcie obiegu niektórych surowców ma większą efektywność w ich odzyskiwaniu i przetwarzaniu, niż dotychczasowy system segregacji. Piękne słowa drogi panie, co komu i na kim zależy, ile kto zyska, a kto straci. A teraz oblicz ile zmieni to że zabierzesz ludziom gotówkę całkowicie. Wszyscy mają mieć kartę. Nawet 80 latkowie. PS ja się opiekuję dziadkami leżącymi więc żeby ktoś wiedział skąd mam postawę że nie chcę ujednolicenia. Czasem dziadek idzie do sklepu ale nie ma siły. A taki gordon jestem na 100% pewny że nie opiekuje się starymi bo ma od tego kogoś, czuje się lepszy. Edytowane 2 Czerwca przez Keller
Kaczkofan Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca Największym wyzwaniem jest - przynajmniej w mojej okolicy - znalezienie sprawnego "butelkomatu". 3/4 czasu awaria, a mam 3 takie maszyny w promieniu kilometra od mojego mieszkania. Kończy się to tak, że jadąc do pracy pakuję torby z butelkami (w 5 osób trochę wody pijemy) i utylizuję w sklepie w mieście po drodze. Skończy się tak, że kupię dobrej klasy filtry na krany w kuchni i łazience i ograniczę zakupy wody w plastikowych butlach.
LeBomB Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) 7 minut temu, Keller napisał(a): System prawny to twór dla autystów którym pewnie jesteś Argumenty padły, to obrażasz już po całości? Czyli wszyscy ustanawiający przepisy to autystyczni ludzie, a autystyczni ludzie, to osoby nie warte twojej uwagi i w ogóle ludzie nie warci niczego? I kto tu teraz wyszedł na totalnego chama, aroganta i pojechał w ogóle po całej grupie ludzi wyłącznie przez jedną cechę? Najbardziej autystyczny z całego towarzystwa politycznego to Mentzen i sam się do tego przyznał... Przypomnij mi co ustalał w przepisach systemu kaucyjnego albo jakie ma do niego podejście? 🤔 7 minut temu, Keller napisał(a): Dlatego od nowa - jak każą ci srać na ulicy przy ludziach bo jest to EKO lub będzie karane więzieniem jak się wysrasz w domu to potakniesz? Teraz wymyślasz totalne durnoty. Ale skoro już ten temat poruszyłeś, to właśnie. Nikt ci nie zabrania srać na ulicy, ale ma to swoje konsekwencje. Tego też nie rozumiesz. 3 minuty temu, Keller napisał(a): A teraz oblicz ile zmieni to że zabierzesz ludziom gotówkę całkowicie. Wszyscy mają mieć kartę. Nawet 80 latkowie. Ale nikt tego nie nakazuje. Stworzyłeś sobie jakiś wymysł na podstawie jednego artykułu z mediów i na tym budujesz wymyśloną narrację. 2 minuty temu, Kaczkofan napisał(a): Skończy się tak, że kupię dobrej klasy filtry na krany w kuchni i łazience i ograniczę zakupy wody w plastikowych butlach. No i w takiej sytuacji najrozsądniejsze rozwiązanie, które przyniesie najwięcej korzyści. Do tego wyjdzie taniej. Edytowane 2 Czerwca przez LeBomB
Keller Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) 3 minuty temu, LeBomB napisał(a): Argumenty padły, to obrażasz już po całości? Czyli wszyscy ustanawiający przepisy to autystyczni ludzie, a autystyczni ludzie, to osoby nie warte twojej uwagi i w ogóle ludzie nie warci niczego? I kto tu teraz wyszedł na totalnego chama, aroganta i pojechał w ogóle po całej grupie ludzi wyłącznie przez jedną cechę? Super sprawa. Uważam że patrzycie tylko technicznie a nie empatycznie. Widzicie w czymś zysk, ale straty u innych to ich wina. To wygodne. Realnie to wy widzicie nas którzy chcą wyboru jako niegodnych uwagi i nie wartych niczego. Naprawdę da się dogadać gdy damy wybór. Wy kartą, my gotówką. I kto będzie płakał, powiedz? 3 minuty temu, LeBomB napisał(a): Najbardziej autystyczny z całego towarzystwa politycznego to Mentzen i sam się do tego przyznał... Przypomnij mi co ustalał w przepisach systemu kaucyjnego albo jakie ma do niego podejście? 🤔 Mentzen ma autyzm z drugiej strony. Dlatego nie jestem konfederatą. On też determinizm wyznaje. Realnie powinien jak Korwin mówić że tylko silni wygrywają, a słabi niech giną. Ale tutaj próbuje wspierać że niby pomoże obywatelom "przeciętnym". Dlatego dostaną te 20% może nawet. Edytowane 2 Czerwca przez Keller
GordonLameman Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca @Keller Nic co tam z siebie wydaliłeś nie ma większego sensu. To się nie klei ani logicznie, ani nie ma wiele spólnego z rzeczywistością. To tylko jakieś bezsensowne biadolenie i obrażanie oraz imputowanie innym opinii. To czego nie potrafisz to odnieść się do tego co kto napisał - zamiast tego piszesz o absurdach i wymyślasz chochoły na temat innych. I do tych chochołów się odnosisz, bo odniesienie się do tego co ktoś napisał okazuje się dla ciebie ćwiczeniem intelektualnie trudnym. Zadam ci jedno pytanie: Jaki wybór chcesz mieć w kontekście systemu kaucyjnego? Na czym miałby ów wybór polegać? 8 minut temu, Keller napisał(a): Super sprawa. Uważam że patrzycie tylko technicznie a nie empatycznie. Widzicie w czymś zysk, ale straty u innych to ich wina. To wygodne. Realnie to wy widzicie nas którzy chcą wyboru jako niegodnych uwagi i nie wartych niczego. Naprawdę da się dogadać gdy damy wybór. Wy kartą, my gotówką. Znajdź mi proszę post mój albo @LeBomB w którym którykolwiek z nas - jak to napisałeś "gnoi" - napisał, aby zakazać gotówki, albo wskazał, że jest przeciwnikiem gotówki przy systemie kaucyjnym. Jeśli takiego postu nie znajdziesz to... masz odpowiedź na pytanie dlaczego gardzę twoim sposobem dyskusji. Bo nie odnosisz się do tego co piszemy, ale do tego co sobie w głwoei uroiłeś na temat innych.
LeBomB Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) 12 minut temu, Keller napisał(a): Super sprawa. Uważam że patrzycie tylko technicznie a nie empatycznie. Widzicie w czymś zysk, ale straty u innych to ich wina. To wygodne. To ty teraz obraziłeś prawie 100 tysięcy Polaków jednym wpisem o autyzmie. To kto jest nieempatyczny? Realnie to ja widzę wybór tam, gdzie ty widzisz nakaz, którego nie ma i nie będzie, bo stworzyłeś sobie teorię tylko w swojej głowie. Ponadto osąd oparłeś wyłącznie na reklamie, bo ten artykuł to po prostu reklama polskich butelkomatów... Wskaż listę lub mapę gdzie stoją butelkomaty należące do ACTION S.A. Znajdziesz taką? Od razu Ci powiem że nie, bo takiej nie ma. Firma nie udostępnia póki co nawet tego ile w ogóle ich butelkomatów stoi na rynku. Najwięcej butelkomatów obecnie obstawia bodajże Tomra, a tam nie ma nic o konieczności przestawienia się wyłącznie na wypłatę na kartę lub przelew elektroniczny/blik. Zatem ponownie, stworzyłeś sobie nakaz wyłącznie w głowie, totalnie bez podstaw, na podstawie artykułu, który tylko promuje polskie rozwiązanie, ale nie wiąże się z żadnym obowiązkiem. Edytowane 2 Czerwca przez LeBomB
Keller Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca 4 minuty temu, GordonLameman napisał(a): @Keller Nic co tam z siebie wydaliłeś nie ma większego sensu. To się nie klei ani logicznie, ani nie ma wiele spólnego z rzeczywistością. To tylko jakieś bezsensowne biadolenie i obrażanie oraz imputowanie innym opinii. W końcu swoje posty rozumiesz. 4 minuty temu, GordonLameman napisał(a): To czego nie potrafisz to odnieść się do tego co kto napisał - zamiast tego piszesz o absurdach i wymyślasz chochoły na temat innych. I do tych chochołów się odnosisz, bo odniesienie się do tego co ktoś napisał okazuje się dla ciebie ćwiczeniem intelektualnie trudnym. I znowu o sobie samym. 4 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Zadam ci jedno pytanie: Jaki wybór chcesz mieć w kontekście systemu kaucyjnego? Na czym miałby ów wybór polegać? Dziękuję za jedno merytoryczne pytanie. Dlaczego nigdy się nie odniosłeś do wyboru który mówię by byl? Bo to nawet dla starszych. Arogancko piszesz że dla bezdomnych. Ale nie, dla wielu grup społecznych. Nie każdy chce kartą płacić. Więc to co jest uznajmy że okej, bon, kasy nie wypłacają. Ale masz dodatkowy terminal że kartę tam skanujesz i jest dla Ciebie. I spoko? 4 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Znajdź mi proszę post mój albo @LeBomB w którym którykolwiek z nas - jak to napisałeś "gnoi" - napisał, aby zakazać gotówki, albo wskazał, że jest przeciwnikiem gotówki przy systemie kaucyjnym. Jeśli takiego postu nie znajdziesz to... masz odpowiedź na pytanie dlaczego gardzę twoim sposobem dyskusji. Bo nie odnosisz się do tego co piszemy, ale do tego co sobie w głwoei uroiłeś na temat innych. Idz spać , bo się kłócisz dla kłócenia odwracając kota ogonem. Napisz mi gdzie ja was krytykuję za nic a nie zaczęliście że "dobrze, ofiary tylko i szury nie chcą kartą płacić". 7 minut temu, LeBomB napisał(a): To ty teraz obraziłeś prawie 100 tysięcy Polaków jednym wpisem o autyzmie. To kto jest nieempatyczny? Dlaczego obrazą a nie pokazaniem faktu? Autyzm ma problem z empatią, mam rację? Wykażesz mi że nie? 7 minut temu, LeBomB napisał(a): Realnie to ja widzę wybór tam, gdzie ty widzisz nakaz, którego nie ma i nie będzie, bo stworzyłeś sobie teorię w tylko w swojej głowie. Ale ja wiem że widzisz wybór albo stracić 50 gr na butelce albo stracić 50 gr na butelce. Ja wiem. Spoko. Ale to dalej strata. 7 minut temu, LeBomB napisał(a): Ponadto osąd oparłeś wyłącznie na reklamie, bo ten artykuł to po prostu reklama polskich butelkomatów... Wskaż listę lub mapę gdzie stoją butelkomaty należące do ACTION S.A. Znajdziesz taką? Od razu Ci powiem że nie, bo takiej nie ma. Firma nie udostępnia póki co nawet tego ile w ogóle ich butelkomatów stoi na rynku. Ok czyli tego nie będzie i dalej będzie gotówka i bony?
LeBomB Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) @Keller najprościej jak się da. Dałeś się złapać na reklamę. Wielki nagłówek Cytat Duża zmiana w systemie kaucyjnym. Pieniądze wrócą prosto na kartę Który nie mówi kompletnie o zmianie globalnej i obowiązkowej (tak jak i dalsza część całego artykułu). Ktoś po prostu reklamuje swój produkt, a czy inni go kupią? Tego kompletnie nie wiadomo. Zatem nie ma mowy o żadnym obowiązku, nakazie, czy braku wyboru. Edytowane 2 Czerwca przez LeBomB
Keller Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca 3 minuty temu, LeBomB napisał(a): @Keller najprościej jak się da. Dałeś się złapać na reklamę. Wielki nagłówek Ok, czyli dałem się zrobić - fajnie. Jestes przekonany że nie chcą nam gotówki zabrać? Szur ja? 3 minuty temu, LeBomB napisał(a): Który nie mówi kompletnie o zmianie globalnej i obowiązkowej (tak jak i dalsza część całego artykułu). Ktoś po prostu reklamuje swój produkt, a czy inni go kupią? Tego kompletnie nie wiadomo. Zatem nie ma mowy o żadnym obowiązku, nakazie, czy braku wyboru. Ale dali propozycję rządowi i rząd może to zaakceptować. A wiemy że i coraz mniejsze są wypłaty z bankomatów i inne sprawy. Naprawdę. Gotówka ma coraz mniejsze znaczenie.
GordonLameman Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca 9 minut temu, Keller napisał(a): W końcu swoje posty rozumiesz. I znowu o sobie samym. Niemerytoryczne bzdety. 9 minut temu, Keller napisał(a): Dziękuję za jedno merytoryczne pytanie. Dlaczego nigdy się nie odniosłeś do wyboru który mówię by byl? Bo to nawet dla starszych. Arogancko piszesz że dla bezdomnych. Ale nie, dla wielu grup społecznych. Nie każdy chce kartą płacić. Więc to co jest uznajmy że okej, bon, kasy nie wypłacają. Ale masz dodatkowy terminal że kartę tam skanujesz i jest dla Ciebie. I spoko? Umiesz pisać po polsku? Odpowiedz na proste pytanie: NA CZYM MA POLEGAĆ WYBÓR PRZY SYSTEMIE KAUCYJNYM? Dosłownie ani jednego słowa o karcie nie pisałem. Ani o gotówce wcześniej. Wszystko co tam piszesz to są chochoły powstajace w twojej głowie. Nie widzisz tego? 9 minut temu, Keller napisał(a): Idz spać , bo się kłócisz dla kłócenia odwracając kota ogonem. Napisz mi gdzie ja was krytykuję za nic a nie zaczęliście że "dobrze, ofiary tylko i szury nie chcą kartą płacić". Nie, ja pytam gdzie napisałem, ze ma nie być gotówki. Bo to mi zarzucasz. Mam taką małą poradę dla Ciebie: pij i ćpaj mniej. Może wtedy będzie się dało z tobą jakoś dyskutować. 5 minut temu, Keller napisał(a): Ok, czyli dałem się zrobić - fajnie. Jestes przekonany że nie chcą nam gotówki zabrać? Szur ja? Tak, szur ty. I nawet nie umiesz przyznać tego, że nie czytałeś artykułu, a całą tyradę o tym robisz. Jak szur. 5 minut temu, Keller napisał(a): Ale dali propozycję rządowi i rząd może to zaakceptować. A wiemy że i coraz mniejsze są wypłaty z bankomatów i inne sprawy. Naprawdę. Gotówka ma coraz mniejsze znaczenie. Czy rząd ogranicza wypłaty gotówki? Nie. To znowu jakieś kolejne anarchistyczne bzdury. Możesz zrezygnować z banku i żądać kasy od pracodawcy w gotówce. Będziesz miał gotówkę. Masz WYBÓR.
LeBomB Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca 2 minuty temu, Keller napisał(a): Jestes przekonany że nie chcą nam gotówki zabrać? Oczywiście że tak, bo przejście wyłącznie na elektroniczne środki płatności to jeszcze bardzo daleka droga, tym bardziej w obecnej sytuacji na świecie, gdzie surowce ponownie odgrywają znacznie większą rolę w układzie sił niż w latach większej stabilności wśród największych graczy ekonomicznych. 4 minuty temu, Keller napisał(a): Ale dali propozycję rządowi i rząd może to zaakceptować. I myślisz, że jakieś tam kaucjomaty będą tylnym wprowadzaniem systemu bezgotówkowego? No błagam. Są przepisy znacznie mocniej związane z całym systemem prawnym, które nakazują możliwość stosowania gotówki niż jakiś system kaucyjny. Od ustawy o NBP, która stawia gotówkę jako podstawowy środek płatniczy https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/narodowy-bank-polski-16799068/art-32 przez ustawę o usługach płatniczych https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/uslugi-platnicze-17734563/art-59-ea po całe litanie przepisów skarbowych, podatkowych itd.
Keller Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) 48 minut temu, GordonLameman napisał(a): Niemerytoryczne bzdety. Umiesz pisać po polsku? Odpowiedz na proste pytanie: NA CZYM MA POLEGAĆ WYBÓR PRZY SYSTEMIE KAUCYJNYM? Dosłownie ani jednego słowa o karcie nie pisałem. Ani o gotówce wcześniej. Wszystko co tam piszesz to są chochoły powstajace w twojej głowie. Nie widzisz tego? Fajnie, że dajesz dowody kłótni o byle co jak baba w związku. Czyli zgoda że wybór karta/gotówka jest ok. 45 minut temu, LeBomB napisał(a): Oczywiście że tak, bo przejście wyłącznie na elektroniczne środki płatności to jeszcze bardzo daleka droga, tym bardziej w obecnej sytuacji na świecie, gdzie surowce ponownie odgrywają znacznie większą rolę w układzie sił niż w latach większej stabilności wśród największych graczy ekonomicznych. Spoko, powoli żaba gotowana - znasz. 45 minut temu, LeBomB napisał(a): I myślisz, że jakieś tam kaucjomaty będą tylnym wprowadzaniem systemu bezgotówkowego? No błagam. Tego nie wiem, to może być przy okazji. A może nie wiedzą co czynią i to jest na pałę. 45 minut temu, LeBomB napisał(a): 9068/art-32 przez ustawę o usługach płatniczych https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/uslugi-platnicze-17734563/art-59-ea po całe litanie przepisów skarbowych, podatkowych itd. Ty wyrecytujesz tu regulamin, dlatego mówiłem o autyzmie. Pewnie kostkę kubika też ułożysz w 2 minuty a my w 10 Edytowane 2 Czerwca przez Keller
LeBomB Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca 5 minut temu, Keller napisał(a): Ty wyrecytujesz tu regulamin, dlatego mówiłem o autyzmie. Pewnie kostkę kubika też ułożysz w 2 minuty a my w 10 Wycieczki osobiste zostaw dla siebie, bo póki co wychodzi ci tylko w ten sposób obrażanie ludzi. Praca z przepisami prawnymi jest związana ściśle z moim zawodem. To że umiem się w nich poruszać nie oznacza że mam autyzm. Równie dobrze mogę napisać, że artykuł opisujący czyjś biznes bierzesz na serio jako zwiastun przyszłości więc mogę wnioskować, że jesteś szurem, który nie rozumie co czyta, bo tworzy sobie na tej podstawie teorie spiskowe? Zatem jeszcze raz, tego typu komentarze pozostaw dla siebie. Ponadto nie rozróżniasz prawa od regulaminu. Żeby zlikwidować gotówkę potrzeba by było zmian w co najmniej kilkuset ustawach, a i tak to byłoby niewystarczające, bo trzeba by stworzyć dodatkowo całą masę przepisów. Przy takim tempie działań, to są dziesięciolecia pracy. To jest przedsięwzięcie na taką skalę jakiej sobie nie wyobrażasz, dlatego jest nierealne. Dostęp do cyfrowego pieniądza musiałby być zagwarantowany dla każdego, a jak sam pisałeś np. w przypadku seniorów byłoby to nierealne, bo sporo ludzi by tego nie ogarnęło. Ponadto należałoby zcyfryzować i zelektryfikować i objąć zasięgiem operatora całą powierzchnię kraju. Do tego kłania się cyberbezpieczeństwo, którego poziom na taką skalę może stać się nieosiągalny, przy obecnej technologii. To wszystko wymagałoby całkowitej zmiany pokoleniowej, aż po samych seniorów. Biorąc pod uwagę, że w zasadzie bardziej technologicznymi rocznikami są ludzie z rocznika 2000+, to oni musieliby stać się seniorami by było to realne. Czyli najbliższy możliwy termin to jakiś 2070 rok. Jest cała masa spraw technicznych, które sprawiają, że mowa o likwidacji gotówki to cały czas wyłącznie teoria.
Keller Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) Panie poważny, żartowałem co mówi emotka. Dlatego właśnie uważam że dobrze wykonujesz pracę powierzoną. A taki gordon... cóż. On musi kręcić by wyszło na jego. "Żeby zlikwidować gotówkę potrzeba by było zmian w co najmniej kilkuset ustawach, a i tak to byłoby niewystarczające, bo trzeba by stworzyć dodatkowo całą masę przepisów. Przy takim tempie działań, to są dziesięciolecia pracy." Przekonamy się szybciej niż sądzisz. Jak mnie tu nie zbanują na ament to pamiętaj by mnie zawołać jakby coś. Edytowane 2 Czerwca przez Keller
Keller Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca 1 minutę temu, GordonLameman napisał(a): Pij mniej. Dobrze wiedzieć co robisz jak piszesz te pierdoły bez uzasadnienia. Menel +.
GordonLameman Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca To nie ja płakałem, że muszę wracać z lasu z butelkami, a ty.
Rekomendowane odpowiedzi