Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Moje w konfiguracji 4x8 się wywalają od samego ciepla powyżej 1.44v (realnie 1.456) przy 2x8 działają bez przegrzewania w okolicy 1.55v także miej to na uwadze że jak wrzucisz kartę o 2x takim poborze prądu jak wcześniej to mogą przestać byś stabilne w grach :P 

Zamontuje nawiew 😅😅

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, mateusz1993 napisał(a):

@Qrdello @Send1N @skunRace Podepne się do tematu 😅 , widzę team X3D 👌, przesiadłem się z 5600X na 5700X3D, chcę zmienić też mojego poczciwego Pulsa 6700XT na coś mocniejszego, gram w rozdzielczości 2560x1440 240Hz głównie gry online typu : COD MW3/BO6 , BFV/2042, czasem się zdarzy singiel raz na jakiś czas np. Doom Eternal , Sillent Hill 2 , Resident Evil, czekam teraz na Stalkera 2, budżet 4500zł, nie zależy mi kompletnie na RT i różnych zbędnych ficzerach od NV, gra tylko w natywie, używam kart AMD od prawie 23 lat i tego chcę się trzymać, czy np. 7900XT czy 7900XTX nie będzie ograniczany przez mój ww. procesor ? reszta konfiguracji

MSI B550-A Pro 

Ryzen 7 5700X3D @ CO-30 All Core @ Arctic Freezer III 240mm

4x 8GB 4400Mhz Patriot Viper Steel @ 4000Mhz CL16  1:1:1 

2x Lexar NM620 1TB @ RAID0 

4x Samsung 870 Evo 1TB @ RAID0 

Seasonic Focus 850GX 850W 80+ Gold 

Endorfy ARX 700 @ 4x Fluctus 140mm

ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM

z góry dzięki 

Będzie ok, bierz coś najwydajniejszego w tym budżecie, czyli 7900XTX, jak Ci się nie chce czekać do 8000 i będziesz pan zadowolony ;)

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, skunRace napisał(a):

Będzie ok, bierz coś najwydajniejszego w tym budżecie, czyli 7900XTX, jak Ci się nie chce czekać do 8000 i będziesz pan zadowolony ;)

Szkoda że AMD wycofało się z wypustu segmentu High End serii 8000, ale z tego co plotki głoszą to podobno 8800XT ma być coś jak 4080S/7900XTX, ale zobaczymy co z tego wyjdzie. 7900XTX w zupełności mi wystarczy, z czasem seria 7000 ma także dostać sprzętowy FSR4 z FG bazujący na tych rdzeniach AI, a jak mnie najdzie ochota by przejść na rozdzielczość 4K także w OLED to dodatkowy VRAM w postaci 24GB jak i FSR4 w przyszłości na pewno może się przydać 🫡.

Edytowane przez mateusz1993
Opublikowano

Plotki mówią, że najwydajniejsza karta ma być zbliżona do 7900XTX, ale lepiej wyceniona i z mniejszym poborem prądu. Tak, czy inaczej trzymam kciuki, żeby w przyszłości było coraz lepiej jeśli chodzi o GPU u AMD, od RX 5000 jest coraz lepiej w tym segmencie średnio wysokim. 7900XTX, 7900XT, 7800XT też całkiem fajnie się pokazał w stosunku do 4070/4070Ti/4080. Nie oczekuje, że w końcu się tak odkują jak to zrobili w procesorach i chwała im za to co pokazali Intelowi. Ale jak będą mocno konkurować z kartami nvidi pokroju 70/80 z dobrym poborem prądu i lepszą wydajnością w RT z konkurencyjną wyceną to też się nie obrażę, a może w końcu doczekamy czasów, że w najwyższej półce będzie dobrze.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, skunRace napisał(a):

Plotki mówią, że najwydajniejsza karta ma być zbliżona do 7900XTX, ale lepiej wyceniona i z mniejszym poborem prądu. Tak, czy inaczej trzymam kciuki, żeby w przyszłości było coraz lepiej jeśli chodzi o GPU u AMD, od RX 5000 jest coraz lepiej w tym segmencie średnio wysokim. 7900XTX, 7900XT, 7800XT też całkiem fajnie się pokazał w stosunku do 4070/4070Ti/4080. Nie oczekuje, że w końcu się tak odkują jak to zrobili w procesorach i chwała im za to co pokazali Intelowi. Ale jak będą mocno konkurować z kartami nvidi pokroju 70/80 z dobrym poborem prądu i lepszą wydajnością w RT z konkurencyjną wyceną to też się nie obrażę, a może w końcu doczekamy czasów, że w najwyższej półce będzie dobrze.

AMD rzeczywiście robi postępy, szczególnie od czasów serii RX 5000. Karty takie jak 7900XTX, 7900XT czy 7800XT faktycznie pokazały, że mogą konkurować z Nvidią, zwłaszcza w kwestii stosunku wydajności do ceny.

Zgadzam się, że jeśli AMD poprawi efektywność energetyczną i wydajność w ray tracingu, to może mocniej zagrozić Nvidii w segmentach kart typu 70 czy 80. To byłby krok w dobrą stronę. Zresztą tak jak wspomniałeś, sukces AMD w procesorach pokazał, że potrafią odwrócić sytuację na swoją korzyść, więc kto wie – może i tutaj zaskoczą w przyszłości.

Zdrowa konkurencja na rynku zawsze działa na plus, bo daje nam, konsumentom, większy wybór i lepsze ceny. Mam nadzieję, że AMD dalej będzie iść w tym kierunku, bo widać, że mają potencjał, a rynek GPU bardzo by na tym skorzystał.

Opublikowano

Na mój gust AMD może i będzie konkurencyjne ze swoim FSR (w końcu Intelowi ze swoim XeSS całkiem ładnie się udało), generator klatek też coraz lepiej wygląda ale w RT zawsze będą w tyle.
Zieloni zawsze coś zrobią aby ich GPU lepiej sobie radziło z ICH technologią - w końcu to as w rękawie aby np. sprzedać karty z mniejszą ilością VRAM jak konkurencja w podobnej cenie.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Na mój gust AMD może i będzie konkurencyjne ze swoim FSR (w końcu Intelowi ze swoim XeSS całkiem ładnie się udało), generator klatek też coraz lepiej wygląda ale w RT zawsze będą w tyle.
Zieloni zawsze coś zrobią aby ich GPU lepiej sobie radziło z ICH technologią - w końcu to as w rękawie aby np. sprzedać karty z mniejszą ilością VRAM jak konkurencja w podobnej cenie.

Może NVIDIA od lat jest "mocna" w ray tracingu, ale warto spojrzeć na to trochę szerzej. Ray tracing to świetna technologia, ale dla wielu graczy nie jest to aż tak kluczowe, jak próbuje się to przedstawiać. Spójrzmy prawdzie w oczy – większość graczy i tak woli stabilne FPS-y i dobrą jakość obrazu w bardziej tradycyjnym podejściu niż ściganie się na refleksy w kałużach itp..

AMD doskonale to rozumie, dlatego stawia na technologie takie jak FSR, które działają na wielu kartach i pozwalają na dobrą wydajność w grach, nawet bez najdroższego sprzętu. Co więcej, ich podejście do Frame Generation i ogólna optymalizacja RDNA coraz bardziej się zbliżają do konkurencji, a w wielu grach już teraz potrafią zaskoczyć wydajnością.

A co do "zielonych" i ich optymalizacji – jasne, zawsze będą promować swoje technologie, ale nie zmienia to faktu, że AMD często oferuje więcej VRAM-u i lepszy stosunek ceny do wydajności, co dla przeciętnego gracza jest po prostu bardziej korzystne. Nie każdy musi mieć ray tracing na maksa, żeby cieszyć się świetną grafiką i płynną rozgrywką.

Ray tracing to fajny dodatek, ale nie jest "must-have". AMD idzie w trochę innym kierunku, stawiając na dostępność i wszechstronność, i to się sprawdza – szczególnie dla tych, którzy chcą dobrego sprzętu za rozsądne pieniądze. Jestem zwykłym zjadaczem chleba i RT nie robi na mnie kompletnie wrażenia 🫡🫡.