Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Tak obiecują. Nie lubię toyoty (poza nową LC :E), ale daje to nadzieję na polepszenie użytkownia EV. 

Toyota ma w ogóle jakieś EV? 

Dlatego mi to śmierdzi, nagle ktoś kto nie króluje w EV ma odmienić rynek? Tyle hajsu w hybrydki władowali że nie wiem, znaczy jestem sceptyczny ale jakby im się udało to super.

EV który według producenta zrobi 1000 km niech nawet ma połowę zasięgu w najgorszych warunkach - dla mnie to już OK. 

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Dlatego mi to śmierdzi, nagle ktoś kto nie króluje w EV ma odmienić rynek? Tyle hajsu w hybrydki władowali że nie wiem, znaczy jestem sceptyczny ale jakby im się udało to super.

EV który według producenta zrobi 1000 km niech nawet ma połowę zasięgu w najgorszych warunkach - dla mnie to już OK. 

Mają dostawczaki (proace chyba) i ten z kretyńską nazwą: BZ4X :E 

1000km WLTP to byłoby naprawdę coś. Realnie 700km na baku/baterii, czyli tyle co robię moim teraz. 

Opublikowano
10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Tak obiecują. Nie lubię toyoty (poza nową LC :E), ale daje to nadzieję na polepszenie użytkownia EV. 

https://carnewschina.com/2026/01/19/cherys-liefeng-shooting-brake-will-be-equipped-with-solid-state-battery-in-2026-1500-km-range-in-30℃-environment/

Recently, Chery’s Exeed brand announced its plan to be the first to equip its vehicles with solid-state batteries by 2026 on a shooting brake model called “Liefeng,” boasting a range of 1,500 km in -30℃ temperature. 

image.png.7983f25bab40a15a25b979a30f1f67ba.png

no ale to chinski, psujacy sie brzydal, wiec nawet nie ma co czekac :Up_to_s:

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Mają dostawczaki (proace chyba) i ten z kretyńską nazwą: BZ4X :E 

1000km WLTP to byłoby naprawdę coś. Realnie 700km na baku/baterii, czyli tyle co robię moim teraz. 

Wtedy już bez wstydu można jechać po Polsce, jakbym trzymał w hali i bateria nie widziałaby mrozów to 700km zasięgu już jest wystarczające w 100%. Spokojnie odwiedzę rodzinę i wrócę bez szukania ładowarki. Jeszcze gniazdko na miejscu postojowym i gitara :E 

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Toyota to największy producent samochodów.  Do tego 3 inne firmy też planują nowe baterie z dużo większym zasięgiem w tym chińskie BYD

Opublikowano
4 godziny temu, huudyy napisał(a):

Ciekawy to będzie, jak będe mógł zrobić w elektryku tyle ile robię na 1 baku w moim dieslu :E tak to jest bicie piany o parę kilometrów, które i tak ma niewiele wspólnego z rzeczywistym użytkowaniem.

Mój diesel żre jak pomylony ale  750km  przy średniej   125km/godz robi bez problemu zimą  , niestety na taki zasięg to  przykładowa Tesla Model Y  potrzebuje   baterię 160kWh  minimum .  Na takie pojemności w  autach tej klasy przyjdzie poczekać   minimum  6-7 lat.