Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, SuLac0 napisał(a):

zmiany, przez np. modyfikacje oprogramowania (DPF, EGR, kat, mapy), silnika, osprzetu, zmiana rozmiaru opon (ABS,ESP) , maja wplywa na parametry teczniczne auta, jego bezpieczenstow i poprawne dzialania, a to powoduje, utrate homologacji.

Auta z wyciętym DPF (analogicznie z wyciętym katalizatorem) w ogóle nie powinny być dopuszczone do ruchu. :) 

Opublikowano
25 minut temu, SuLac0 napisał(a):

chcieli...

Tak, i unijni urzędnicy wsłuchali się w potrzeby klientów i wymusili przymusową elektryfikacje...:rotfl2:, przestań już się ośmieszać.

Cytat

wlasnie. slowo klucz. "tanie". i teraz jak to napsiales "wlacz myslenie", dlaczego tak chetnie kupowane sa auta chinskie.

Ale odpisz to w kontekście do tego co napisałem. Że ludzie wolą tanie to inna sprawa.

Cytat

ale to ty masz "wydumany" problem z homolgacja na przegladzie, nie ja 

Ale to nie ja mogę mieć w przyszłości problem, jak ktoś się zacznie temu przyglądać.

Cytat

od zawsze, jezeli nie sa zgodne z spec producenta. sprawdz tabliczke znamionowa w swoim aucie, bo homologacji nie kaze ci juz szukac, bo nie jest to takie latwe jak sie wydaje

Ale pisałem wyraźnie, temat dotyczy nowych aut z salonu a nie tego co kto z nimi robi po zakupie, więc daruj sobie te manipulacje. Jak brakuje argumentów to daruj sobie pisanie na siłę.

Cytat

akurat to dotyczy kazdego producenta. tez zachodniego. jezeli ktos zaklada, ze bedzie sprzedawal 1500szt , nie wyrabia WVTA

Zadałem też pytanie odnośnie tego, czekam na odpowiedź.

Opublikowano

wszystko w swoim czasie. jak nie OSKP, to SCT rozwiaza "problem". przynajmniej czesciow :Up_to_s:

8 minut temu, Cappucino napisał(a):

Ale odpisz to w kontekście do tego co napisałem. Że ludzie wolą tanie to inna sprawa.

no przeciez odpisalem. ludzie chcieli i nadal chca tanie EV, <100kpln, a nie >200k. czego w tym nie rozumiesz? a, ze producent nie mogl lub nie chcial takiego produktu dostarczyc, w odpowiednim wolumenie, to nie wina urzednika, tylko producenta. 

Ale to nie ja mogę mieć w przyszłości problem, jak ktoś się zacznie temu przyglądać.

:lol2: moga, nie znaczy, ze beda mieli. pisalem dlaczego. tez nie zrozumiales...kazda zmiana w spec technicznej/bezpiecznstwa, ktora nie obejmuje aktualna homologacja, wymaga wystapienia o przyznanie nowej. i jezeli auto ma byc dopuszczone do ruchu w EU, nie ma znaczenia, gdzie auto bylo produkowane i przez kogo. 

Ale pisałem wyraźnie, temat dotyczy nowych aut z salonu a nie tego co kto z nimi robi po zakupie, więc daruj sobie te manipulacje.

to, ze czegos nie rozumiesz, nie oznacza, ze druga strona "manipuluje". tzn mozesz tak to odbierac, bo nie rozumiesz :E przeczytaj jeszcze raz co napisalem.  poszukaj troche sam i wroc, pisanie o homologacji z kims, kto uwaza, z np. opony nie sa jej czescia, kompletnie mija sie z celem, EOT  

• Upvote 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Kurde dziwna trochę sprawa z tymi memkami. Niby zaraz tego nie ma być na półkach a tak sprawdzałem sobie CU-DIMM'y i patrzę a tu na magazyn dopiero co wjechało (wczoraj lub w piątek) ponad 100 kompletów od GoodRam'a - 32gb 6400 CL32 i ponad 100 kompletów Corsair Vengeance 32gb 6000 CL38 🤣🤣 Co prawda zestawów 48gb i 64gb jak na lekarstwo ale te 32gb chyba będzie zalegać skoro rekiny AI tego nie chcą 🤣
    • No bo jest to jeden z lepszych monitorów OLED w tej cenie, ale niestety nie jest bez wad.
    • Ostatnio zacząłem trochę fotografować i mój obecny komputer strasznie zamula przy obróbce zdjęć - przesunięcie jednego suwaka oznacza od kilku do kilkunastu sekund czekania na efekt. Obrabiam tylko ok. kilkunastu zdjęć na tydzień, ale i tak jest to mordęga.   Czy da się jakoś unowocześnić mój komputer, żebym uzyskał minimalny komfort pracy? :-) Poza zdjęciami jestem niedzielnym graczem (raczej stare tytuły i z tym nie ma problemu) oraz czasem programuję (tu bywa gorzej).   Mój budżet to 2-5k PLN, w zależności od tego jak duży efekt uzyskam. Do budżetu można doliczyć kwotę, jaką uzyskam z odsprzedaży wymienianych części. Jestem otwarty na zakup używek, ale raczej przy niższym budżecie. Z góry dziękuję za sugestie, poniżej zamieszczam mój obecny zestaw.   Procesor                                  Intel(R) Core(TM) i5-10400F 2.90GHz RAM                                         ADATA XPG Gammix D10 3600MHz CL18 16GB (2x8GB) Grafika                                     Sapphire Radeon RX 570 NITRO+ 4GB GDDR5 Płyta główna                            MSI B560M PRO Dysk 1 (system i programy)    Samsung SSD 850 EVO 250GB  Dysk 2 (gry i programy)          Western Digital HDD 7200 RPM WD5000AAKX 500GB Dysk 3 (zdjęcia)                       Crucial SSD MX500 500GB Zasilacz                                    SilentiumPC Deus G1 500W 80Plus Bronze Obudowa                                 SilentiumPC Regnum RG6V TG REV 1.1 Monitor                                    Dell U2722DE
    • Ryzykowny biznes (gier) wydawcy sami sobie zgotowali przygotowując gry w latach 2020-2025 typu: - LPG+ - woke game  - gry usługi - gry mikrotransakcje  itd.  Jakoś na jesień 2025 Sony w wywiadzie informowało że gry typu AAA z wysokim budżetem typu 200-300 mln$ musi się sprzedać w nakładzie ok. 8 mln szt. aby gra wyszła na totalne = zero finansowo. Wszystko powyżej 8 mln szt. to zarobek dla nich. Jak widać w poniższym zestawieniu, da się zarobić na grach wysoko-budżetowych, tylko to teraz "Sony MAGA U$A"   a tam z myśleniem jest trochę trudno   W ostatnich latach wyszło dużo gier AAA, wg "starego" formatu, bez ww. udziwnień które bez problemu się bardzo dobrze sprzedały - ilość szt.: - Red Dead Redemption 2  - 79 mln+ - Spider-Man 2 – ~16 mln+ - God of War Ragnarök – ~15 mln - Gran Turismo 7 - 11 mln - Elden Ring - 30 mln  - Baldur’s Gate 3 < 20 mln  - Hogwarts Legacy – 40 mln  - Cyberpunk 2077 – 35 mln+ - Helldivers 2 – 18 mln Więc gry nie są ryzykownym biznesem, jeżeli tworzy się i wypuszcza, stare, dobre gry AAA. Jak chcą wydawać TLOU battle usługa, zamiast TLOU 3 lub Concord - to co się dziwić....  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...