ShaDow_Pro 560 Opublikowano 20 Grudnia 2024 Opublikowano 20 Grudnia 2024 Rozbierając kartę, teoretycznie nagrzana powinna łatwiej puścić thermopady?
ShaDow_Pro 560 Opublikowano 20 Grudnia 2024 Opublikowano 20 Grudnia 2024 Tak się dopytuje bo kumpel ma 4070Ti Gamerock Premium, i w styczniu będzie miała 2 lata, a hot spot pod 100* prawie już podchodzi, to mówię żeby pada wrzucił zamiast starej pasty i pokaże mu ten post żeby miał potwierdzenie tego co mówiłem 3
Lameismyname 2 340 Opublikowano 21 Grudnia 2024 Opublikowano 21 Grudnia 2024 @ShaDow_Pro tylko z tego co pamiętam, akurat u tego producenta straci gwarancję, bo nie pozwala on naruszać plomb. U mnie szczęście w nieszczęściu, bo na 4070S też łapało mi HS w okolicy 100*C ale na szczęście Inno3d pozwala zerwać plomby i wymienić pastę bez utraty gwarancji. Wrzucenie pada na mojego TwinX2 zrobiło z tej GPU praktycznie inną kartę. 1
CryptTM 404 Opublikowano 21 Grudnia 2024 Opublikowano 21 Grudnia 2024 Po 2 latach to bym się już gwarancją nie przejmował, tylko kartę rozebrał, nałożył PTMa i cieszył się dalej fajna karta i niższymi temperaturami. 1 1
ShaDow_Pro 560 Opublikowano 21 Grudnia 2024 Opublikowano 21 Grudnia 2024 Pytam go czy chce ją sobie na dłużej zostawić i mówi że tak, no to w takim razie mówię mu że dać pada lepiej, i niech pracuje długi czas ale w normalnych temperaturach.
maras2574 890 Opublikowano 21 Grudnia 2024 Opublikowano 21 Grudnia 2024 (edytowane) Asus też nie robi problemów. Napisałem do supportu Asusa, jak i do sklepu w którym kupiłem kartę. Tak że zakładajcie pany pady na swoje karty, na legalu Ale napiszcie tu i tu żeby była podkładka w razie czego Edytowane 21 Grudnia 2024 przez maras2574 1 1
Lameismyname 2 340 Opublikowano 21 Grudnia 2024 Opublikowano 21 Grudnia 2024 (edytowane) 10 godzin temu, CryptTM napisał(a): Po 2 latach to bym się już gwarancją nie przejmował, tylko kartę rozebrał, nałożył PTMa i cieszył się dalej fajna karta i niższymi temperaturami. Całe życie chomikuje faktury/paragony i szanuję gwarancję. Miałem przypadki, że potrafiło mi coś paść chwilę przed końcem gwarancji (ktoś w dziale osłabiania sprzętu źle policzył ) no i myk zwrotka na gwarancji i zupełnie nowa część pachnąca fabryką. Przezorny zawsze ubezpieczony. No i też łatwiej jakiś grat sprzedać, a nie potem "Panie gwarancja tj. jest ale jej nie ma". @maras2574 Miałem podobne screeny z Inno3d Poland i Inno3d Europe potwierdzające możliwość wymiany pasty na własną rękę i brak utraty gwarancji. Co więcej, wybrzmiewało to dużo bardziej pozytywnie jak "nie zachęcamy do wymiany" tylko teraz nie mogę znaleźć. Jakby ktoś potrzebował takiej "podkładki" to pisać, zrobię nowe screeny i wrzucę. No za taką politykę Inno3d ma u mnie plusa, chociaż dużo bardziej wolałbym brak tych plomb na karcie. Paradoksalnie wymieniałem pada na kolegi Inno3d RTX 2060 TwinX2 i tam da się rozebrać bez naruszania plomby "Void warranty if removed". Edytowane 21 Grudnia 2024 przez Lameismyname
PaVLo 917 Opublikowano 21 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 21 Grudnia 2024 Wracając do modelu z tematu, to nie robiłem żadnego wygrzewania i jak tak obserwuję to delta GPU - HotSpot spadła poniżej 10st., od czasu "operacji" nakładania pada. Przeważnie widzę max 7-8st różnicy, to nawet lepiej niż fabryka wypuściła
Send1N 4 162 Opublikowano 21 Grudnia 2024 Opublikowano 21 Grudnia 2024 Wygrzewanie tego pada niczego nie zmienia bo już się w to bawiłem wiadomo że jest lepiej niż fabryka daje bo w większości przypadków kładą lipną pastę. 1
toska78 19 Opublikowano 23 Grudnia 2024 Opublikowano 23 Grudnia 2024 W dniu 21.12.2024 o 18:40, Lameismyname napisał(a): wymieniałem pada na kolegi Inno3d RTX 2060 TwinX2 Kolega zadowolony z wymiany? Spadła delta czy ogólnie temperatura na rdzeniu?
Lameismyname 2 340 Opublikowano 23 Grudnia 2024 Opublikowano 23 Grudnia 2024 @toska78 Kolegi egzemplarz jest z końcówki 2021 roku, przegrzewał się zdrowo. Wymiana starej pasty na pada + UV i kultura pracy znośna, temperatury drastycznie spadły (rdzeń i HS). Do jakich konkretnie wartości już nie pamiętam... może pisałem w jakimś poście na forum. Tak czy siak warto. Były chyba 2 albo 3 wersje chłodzenia TwinX2 do 2060. Poniższe było najbardziej gorące: 1
toska78 19 Opublikowano 23 Grudnia 2024 Opublikowano 23 Grudnia 2024 U mnie nie ma mowy o przegrzewaniu jedynie co delta jest 18'C pod obciążeniem. Pastę wymieniałem metodą cienka warstwa na całej powierzchi kartą bankomatową gdzieś z 1-1,5r temu na Pactum PT1.
Lameismyname 2 340 Opublikowano 24 Grudnia 2024 Opublikowano 24 Grudnia 2024 @toska78 Ja używałem różnych past na różnych kartach. Trzeba uważać na te rzadkie, które się potrafią wypompować (Pump Out Effect). MX-4 w taki sposób mnie zawiodła. Na goły rdzeń najlepszy termopad - PTM 7950 lub Gelid czyli to samo z innym logo. Wymiana na pastę prędzej czy później będzie wymagała powtórzenia czynności - z padem mamy spokój.
toska78 19 Opublikowano 24 Grudnia 2024 Opublikowano 24 Grudnia 2024 1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a): @toska78 Na goły rdzeń najlepszy termopad - PTM 7950 lub Gelid czyli to samo z innym logo. Ten Gelid 4x3 oferta allegro może być? Pytam bo też Send linkował do niego a wychodzi w sumie sporo taniej od PTM-a 4x4 od side'a. 1
Lameismyname 2 340 Opublikowano 24 Grudnia 2024 Opublikowano 24 Grudnia 2024 @toska78 ja gelida brałem w sklepie proline. Za pada 4x3 płaciłem 17zł, za pady 4x4 chyba 20zł. Bierz gdzie taniej i tyle. 1
toska78 19 Opublikowano 24 Grudnia 2024 Opublikowano 24 Grudnia 2024 (edytowane) Już zamówione z linka od Senda. Ta sama cena. Dość pitolenia, robota czeka. Podzielę się efektem wymiany. Edytowane 24 Grudnia 2024 przez toska78 4
CryptTM 404 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Opublikowano 31 Grudnia 2024 OK panowie, wrzucę tutaj, bo temat dotyczy tego samego. W innym wątku napisałem, że w czasie grania w D2R (2K, full detale, bez DLSS i FG), zorientowałem się, że HS na mojej karcie wybił się na 95stC i chciał nawet lecieć wyżej. Oczywiście wentylatory raptownie przyspieszyły i kartę opanowały, ale pany - karta ma 6mc i takie "kochones"? Dobra - niedawno przyszedł PTM od @sideband, dzisiaj przyszły "naklejki", więc można było się zabrać za ogarnięcie tematu: Na wstępie pragnę opierd***ć MSI, za używanie zwyczajnego GÓWNA zamiast normalnej pasty termoprzewodzącej - bo jak inaczej nazwać pastę, która po niecałych 6 miesiącach zwyczajnie prawie WYSCHŁA - no qrwa jak? Na zdjęciu sobie zobaczcie - rdzeń w zasadzie suchy, nic się nie klei do "palca", nawet zmyć to było ciężko mimo, że używam IPA: Tutaj karta już po wyczyszczeniu i zmianie tego czegoś, stojącego obok pasty, na PTMa: Tak sprawy mają się obecnie - testowane w Furmarku, 15min pętla aż do ustabilizowania się temperatur. W D2R jeszcze nie grałem, ale mogę spokojnie założyć, że temperatury nawet nie zbliżą się do tych, które będą w Furmarku: Karta leci na pełnym stocku, bez UV, w obudowie SFF z sygnatury, bez żadnego dodatkowego nawiewu. Podsumowując - jak ktoś się zastanawia, czy warto to zrobić, bo zauważył, że jego karta lekko podskoczyła z temperaturami - będę kolejną osobą, która napisze, że JAK NAJBARDZIEJ TAK! 4 1
PaVLo 917 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2024 Mam nadzieję, ze ten temat zachęci kolejnych posiadaczy gorących RTX-ów do zmiany "gluta" na to co powinno być fabrycznie, czyli PTM
cichy45 607 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Opublikowano 31 Grudnia 2024 1 godzinę temu, CryptTM napisał(a): która po niecałych 6 miesiącach zwyczajnie prawie WYSCHŁA Ło Panie to ja niedawno rozbierałem Titana Xp (z 2017 roku) i pasta była lekko przeschnięta w jednym miejscu, a tak jeszcze w dosyć płynnej postaci. Tutaj po 6 miesiącach taki dramat.
CryptTM 404 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Opublikowano 31 Grudnia 2024 No panie, sam niedowierzałem, liczyłem bardziej na to, że była jakoś nierównomiernie rozłożona czy coś - a tu taki kibel. Niemniej zmienione i zobaczymy jak będzie się sprawować w dłuższej perspektywie czasowej. Zatem kończymy stary rok na zmianie pasty na GPU i czekamy co dalej 2
JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Opublikowano 31 Grudnia 2024 4 godziny temu, PaVLo napisał(a): Mam nadzieję, ze ten temat zachęci kolejnych posiadaczy gorących RTX-ów do zmiany "gluta" na to co powinno być fabrycznie, czyli PTM Jeżeli nie wejdę w 5090, to kto wie. Niestety, póki co, nigdy nie wkładałem paluchów w GPU z wór kasy. Wiem, że to nie jest fizyka kwantowa, ale musiałbym poukładać tematy. Rozumiem, że przy wymianie pasty i otwarciu karty, wartało by jeszcze przy okazji wymienić temopady (?). Skąd mam wiedzieć ile ich powinienem kupić, jakich, jakiej grubości itd.?
Boldwyn 119 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Opublikowano 31 Grudnia 2024 (edytowane) Niestety zostaje albo szukanie na różnych stronach / reddicie / youtube czy ktoś już rozebrał taki model i napisał jakie są potrzebne, albo kupić kilka różnych grubości, pomierzyć po rozebraniu i zwrócić niepotrzebne. Na szczęście dla w miarę nowych kart termopady powinny być w dobrym stanie, u mnie w 7 miesięcznym TUFie 4070 TI Super podobny przypadek - temperatury gwałtownie wzrosły, wymieniłem najpierw pastę na TG Hydronaut (bo mi trochę zostało, było sporo lepiej ale nie idealnie i po jakimś czasie znowu zaczęły rosnąć), później na PTM Gelida, termopadów nie musiałem ruszać a karta jak nowa. Dobrze najpierw wygrzać kartę i szybko rozkręcić, to łatwo się rozklejają bez szkód. Edit: Przy okazji powymieniałem stare pasty na PTMa w różnych laptopach i dobrze widać różnicę w projektowaniu sprzętów biznesowych i "cywilnych". W firmowych odkręcam spód obudowy i chłodzenie jest bezpośrednio dostępne a każdą ważniejszą część można wymienić bez większego problemu, wszystko w osobnych modułach. W cywilnych prawie całego laptopa trzeba rozłożyć na części żeby głupi wiatrak wyjąć. Edytowane 31 Grudnia 2024 przez Boldwyn 1 3
Lameismyname 2 340 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Opublikowano 31 Grudnia 2024 (edytowane) Koledzy, mamy wysyp kart na chipach zielonych z przypadłością**** past, a nie bardzo widziałem aby ktoś się na kartach AMD na to skarżył (mimo, że GPU AMD mają wyższe TGP). O co tu kaman? Taki ASUS robi GPU zielonych i siostrzane modele dla AMD (np. DUAL) I tylko na GPU NV jest problem? Edytowane 31 Grudnia 2024 przez Zhao :)
JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Myślę, że to kwestia proporcji.
Rekomendowane odpowiedzi