Skocz do zawartości

ASUS TUF RTX 4090 OC i strasznie gorący HotSpot (105st)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@ernorator Jak dobrze wskazałeś zależy o jakim zastosowaniu mówimy. Temat jest o kartach graficznych, w dziale kart graficznych i ciągle mówimy o kartach graficznych (o tej z tematu i innych przykładach), stąd nie dziw się, że poruszyłem temat pod kątem kart graficznych ;)
                       Na CPU większość past się sprawdzi, a termopad nie będzie miał magicznie lepszych właściwości bo jest IHS. Sam zmieniłem MX-4 na termopada w 7500F ale tylko dlatego, że mi zbywał bo specjalnie nie ma najmniejszego sensu - pasta spokojnie wystarczy.
                       Natomiast jeżeli chodzi o GPU na goły rdzeń większość past jest do dupy, tutaj albo termopad i święty spokój, ew. jakaś gęsta pasta ale prędzej czy później trzeba będzie ją wymienić.

A co do ponownego użycia PTM - skoro jego stan jest bardziej "ciekły" im bardziej jest gorący, można spróbować zeskrobać go z procka, dorzucić do radiatora, radiator nad kuchenkę i jak PTM się rozpłynie to jako tako po radiatorze go rozprowadzić równomiernie. Po ponownym zamontowaniu na procka docisk+wygrzanie powinny pomóc aby się równomiernie rozszedł ale to tylko teoria. Może kolega @sideband który handluje PTM będzie coś w stanie więcej powiedzieć (chociaż z perspektywy sprzedawcy lepiej napisać, że jest do jednorazowego użycia :P)

Opublikowano (edytowane)

Od wielokrotnego użycia to jest carbonaut, ptm po zdjęciu chłodzenia wygląda jak zwykła przyschnięta grubiej nałożona pasta więc to nie jest wielokrotnego użytku ponieważ nie zostaje w takim samym stanie jak przy pierwszej aplikacji.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
12 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

A co do ponownego użycia PTM - skoro jego stan jest bardziej "ciekły" im bardziej jest gorący, można spróbować zeskrobać go z procka, dorzucić do radiatora, radiator nad kuchenkę i jak PTM się rozpłynie to jako tako po radiatorze go rozprowadzić równomiernie. Po ponownym zamontowaniu na procka docisk+wygrzanie powinny pomóc aby się równomiernie rozszedł ale to tylko teoria. Może kolega @sideband który handluje PTM będzie coś w stanie więcej powiedzieć (chociaż z perspektywy sprzedawcy lepiej napisać, że jest do jednorazowego użycia :P)

Przecież to nie jest thermopad z klasycznego pkt widzenia dlatego nie jest wielokrotnego użytku. Tylko pasta w postaci pada.

7950 możesz kupić w postaci pasty czy nawet w dużej puszcze jak farbę do nakładania :E "Thermopad" powstał by ułatwić aplikacje.

Nie jestem klasycznym januszem biznesu z allegro tylko mówię/piszę jak jest.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Natchneliście mnie do sprawdzenia swojej karty i wyszło na to że Palit nie dziaduje. 

30 min Wukonga z benchmarkiem,otwrte okono w pokoju-0 stopni na dworzu.

Tak samo mam u siebie, tylko zamknięte okno i 23 stopnie w pokoju, a na dworzu 5 8:E

Oczywiście bez zmiany pasty :hihot:

Edytowane przez Alek_M
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Ja już się obawiałem, że coś dzieje się z temperaturami, a tutaj patrzę, a Afterburner przestawił krzywą napięć po aktualizacji na czysto sterowników GPU.

Napięcie podbijał do 1.020V, zamiast trzymać sztywne 0,950V i wrzucił nieco wyższe taktowanie dla rdzenia (docelowe 2745MHz) :)

Zrzutekranu2025-01-09192647a.thumb.png.0e38b0bd2adb2aafa7d3f543db39e9f0.png

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano
11 godzin temu, sideband napisał(a):

Jak się zmienia stery to trzeba profil od nowa zrobić bo mogą być tego typu problemy.

Mogą ale nie muszą. U mnie profil prawie dwa lata, stery aktualizowane na bieżąco i jak do tej pory żadnych niespodzianek. Jedynie Afterburner ten sam cały czas 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich. 

Przyznam że natknąłem się na ten temat poszukując problemu mojego RTX 4080 Strix. Przyczyną oczywiście był wysoki hot spot sięgający podczas testów 100 stopni.

occt.png.7fcde8dd70a3365785149e2eadc1ae1e.png

Nie czekałem długo i tak jak radzili wszyscy zamówiłem PTM od @sideband i zabrałem się za wymianę. Dodam że karta ma dopiero dwa lata. Natomiast to co ujrzałem po otwarciu... :kupa:

IMG20250207135536.thumb.jpg.f08a28ad2aff3633450f38723bbfad9b.jpg

Dokładnie widać że w lewym rogu już tej pasty nie było i ogólnie konsystencja jej też była wątpliwa. Natomiast na samym radiatorze widać drobne odbarwienie od temperatury. 

IMG20250207135544.thumb.jpg.e7f71d1ec36c6538ed56770f52fe751c.jpg

Karta po wyczyszczeniu i nałożeniu PTMa : 

IMG20250207151040.thumb.jpg.ce0a58d10aa8804ec64c1bb27513954c.jpg

Obecnie temperatury po wygrzaniu wyglądają następująco

ptm.png.e3b98e4cb0b772e7450545004fd2dc59.png

W planach mam jeszcze UV ale patrząc na temperatury efekt jest. Po wygrzaniu zagrałem w Wiedźmina 3 i tam temperatura nie przekraczała 60 stopni. I tak jestem kolejną osobą która potwierdzi że PTM robi robotę. Dziękuję :toast:    

• Like 5
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Gelid HeatPhase Ultra to PTM 7950 przepakowany w opakowania Gelida, docięty na wymiar 4x4 (AMD) i 4x3 (INTEL) za połowę ceny Honeywella (wychodzi 17 i 20zł zależnie od wybranego wymiaru).
Widzę ile ludzi ma problemy z docięciem pada na wymiar rdzenia dlatego nieraz zachęcam do klejenia pada na radiator, nie na rdzeń. Zawsze jest pewność, że ładnie pokryje rdzeń z naddatkiem i można śmiało kleić cały arkusik gelida w fabrycznym wymiarze.

A co do położenia pada na goły rdzeń karty graficznej to jest mistrzostwo świata.
Co to zrobiło z moim 4070S to jakaś magia.

4070Szrana.thumb.gif.245889942ae8e8290c49b5d9b9d103d7.gif4070S_TERMOPAD_STRESS_STOCK_PO_WYGRZANIU.thumb.gif.a3d527f58c31d0a5eeac20b58c182e8e.gif

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Czyli co naddatek położony na chłodzenie nie powoduje jakichś negatywnych efektów? Można pacnąć cały kawałek 4x4 na chłodzenie i złożyć?

Skoro sam gelid sugeruje w swoich materiałach promocyjnych takie rozwiązanie to raczej nie miałbym obaw.
gelid-heatphase-ultra-amd-ph-gc-01-a_626

gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i_6

ph-gc-01-a-3.png

gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i_6

latest-news-EN.png

Ja tak zrobiłem już na 2 kartach i 1 cpu (tzn. nakładając na radiator). Bez pierdzielenia się z docinaniem na wymiar rdzenia i mierzenia suwmiarką.
Za te 17-20zł nie ma co się męczyć w dziadowanie i cięcie na kawałki tych arkusików.

2 godziny temu, sideband napisał(a):

Teoretycznie nie powinno nic się dziać w praktyce na pewno dużo większy naklejony pad może łapać zabrudzenia z zewnątrz. 

Przy samym rdzeniu jest dosyć ciasno, ja bym tam się nie martwił na zapas.
Nawet jeśli jakieś paprochy dotrą to nie mają kompletnie żadnego wpływu na cokolwiek.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
47 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Wymiar... ok, ale jak wytypować grubość przed rozebraniem?

Honeywell PTM 7950 występuje w wersjach 0,25mm i 0,2mm, a Gelid HeatPhase Ultra tylko w 0,2mm. W najbardziej stałym stanie skupienia (wyciągnięte z lodówki) nadal mają swoją elastyczność więc jeden grzyb.
To jest optymalna grubość na gołe rdzenie czy też IHS, więc w 99% aplikacji nie trzeba się nad tym zastanawiać.

• Thanks 1