Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, laptop posiadam od roku, od końca października 2023. Na początku ETS 2 śmigało praktycznie na ultrych na 120fps stałych, w kabinie i zewnątrz, ale ostatnio już musze schodzić z ustawień i bawić się nimi  i w kabinie na wysokich mam na skalowaniu 125 z 75-100fps (zależy od miasta, czy poza miastem) skaczących i sam nie wiem o co chodzi i dlaczego tak się stało. System po roku już zaśmiecony i trzeba robić reinstall, czy te gry już tak skoczyły wyżej z wymaganiami? W Cs podobnie. Temperatury mam okej, nie przekraczają 70 stopni. I czy karta graficzna musi działać w 100%, czy nie? A specyfikacja to Rtx 3050 6gb, 16gb ram, i5 13450hx. Myślicie, że reset systemu do ustawień fabrycznych jak w dniu zakupu powinien mu pomóc w polepszeniu fps w grach?

Opublikowano

To normalne że z biegiem czasu po aktualizacjach w grach wzrastają wymagania nic nadzwyczajnego (oczywiście nie w każdym przypadku) ale np w csie jak najbardziej, już cs go zaliczał ostry zjazd względem tego co było np rok/dwa lata wcześniej , jak karta działa na 99-100% to jest dobry znak, to znaczy że nie ma bottlenecka od strony procesora. Grasz na podłączonym zasilaczu + masz ustawioną wysoką wydajność zamiast jakiegoś typu oszczędzania energii?

Co do systemu to już lepiej wgrać od nowa na czysto zamiast bawić się w przywracanie ustawień, to nie android :P 

Opublikowano (edytowane)

To że gpu nie leci cały czas na 100% w grach siedzących na cpu w lapku to normalne nie tylko ty tak masz, wpisz w konsoli cs2: mat_queue_mode 2 kiedyś ta komenda poprawiała multithreading w csie,  możesz sprawdzić czy coś da. 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

W ets mam tyle fps i według tego panelu nvidia włączonego w grze pod (alt+r) pokazuje  95-98% zużycia karty graficznej. Czyli wychodzi, że gry wzrosły wymaganiom i można by spróbować laptopa przywrócić do stanu fabrycznego i może coś pomoże, lub juz po prostu jego era świetności przemija. Eh, dziś żałuje, że nie wziąłem stacjonarki..

Edytowane przez gruber99
Opublikowano

A wyjaśni mi ktoś czemu w ets 2 w kabinie mi spadają fps mega, a jak wezme na zewnątrz to ponad 120 mam? Już sam nie wiem, mam wszędzie poustawiane wysokie, skalowanie na 125/150 i w kabinie czasem 100 kilka, czasem w mieście spada do 60 pare, a czasami mam 120 poza miastem w kabinie, ale wezme na zewnątrz to trzyma ponad 120 i sam nie rozumiem.. Cofac go do fabrycznych i sprawdzić, czy zmieni to cos, czy juz po prostu taki urok laptopa i przeminął jego czas świetności, bo gry urosły wymaganiami? W ATS mam podobnie jak w ets z fpsami.

Opublikowano

Też tak mam, i to już od dłuższego czasu.
Czyli bez problemów z płynnością przy kamerze na zewnątrz i ze spadkami w kabinie.
Prawdopodobnie odpowiada za to nowy system oświetlenia, kóry wszedł dobrych kilka update'ów temu.
Raczej nic z tym nie zrobisz.
Możesz ewentualnie potestować ze skalowaniem na 100.

• Upvote 1