Skocz do zawartości

Zużycie procesora po aktualizacji Windows 11 do wersji 24H2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@caleb59 Robiłem... nic to nie dało. Teraz próbuję instalować najnowszy sterownik chipsetu.
                     Fajnie jakbym miał jakiś soft co może rozbić proces "System" żebym wiedział co dokładnie tam mieli tak namiętnie. Może by to rzuciło szczyptę prawdy.

Opublikowano

Kolego mialem to samo z 24h2,ale to bylo na poczatku jak wyszła ta wersja nie bylo jej wtedy w update i u mnie nawet na swiezo postawionym systemie z pena, zuzycie procka 30 % szykałem rozwiazania i nie znalazlem postawiłem nowy 23h2 ;) widze ze tyeraz mam juz w update 24h2 ale chyba sie wstrzymam jak dalej sa takie kwiatki .

• Sad 1
Opublikowano

U siebie jak wchodzę we właściwości pliku System to pokazuje mi, że to inaczej ntoskrnl.exe. Może tak było od zawsze, nie wiem bo nigdy tego nie sprawdzałem ale cynk ze strony Nvidii może mieć tu jakiś znaczenie.

Dla pewności zainstaluj sterowniki ze starszej gałęzi, czyli z zakresu 556.xx - 560.xx - 565.xx bo możliwe, że wszystkie z gałęzi 566.xx są walnięte tym specyficznym bugiem, o którym pisałem wcześniej.

Opublikowano

Do tej pory już bym go przeinstalował albo na czysty 24h2 albo 23h2 i zapomniał :E ewidentnie coś się przy aktualizacji skopało i teraz więcej czasu spędzisz na diagnozie niż stawianiu windy na nowo. Zrób sobie rufusem pena, wyłącz w nim TPMy i inne duperele typu szyfrowanie dysku czy konta microsoft i heja. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, ja dawno temu zainstalowałem na win 10 z ryzenem 3600 na pokładzie i miałem losowe ściny obrazu połączone ze ściną dźwięku i wiele ludzi to miało, najgorzej jak komuś się automatycznie takie zainstalowały a nie grzebał sam na siłę tak jak ja a takich przypadków było sporo że te stery sata instalowały się same :E Okazało się po tym jak odpaliłem latencymon że sterownik sata od amd ma kosmiczne wręcz opóźnienie, wystarczyło go odinstalować prawym w menedżerze urządzeń tak aby wrócił standardowy windowsowy i "problem solved"

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Jeżeli nie chcesz robić formata, bo masz za dużo aplikacji, to spróbowałbym ten sposób (poradnik jest do Win 10, ale z 11 powinno być podobnie):

Sam to zrobiłem kiedyś (ale na Win 10) i efekt był ok.

Opublikowano

Chodzi mi o to, że przy aktualizacji coś poszło nie tak i spróbować to zrobić jeszcze raz właśnie tym sposobem wyżej.
Mniejsza z tym.
Co ciekawe, jak chce się pobrać czysty Win 11 to jest już w wersji 24H2. Z kolei u mnie na Win 10 w aktualizacjach pokazuje możliwość upgrade do 11 23H2.

• Upvote 1
Opublikowano
22 godziny temu, wamak napisał(a):

Chodzi mi o to, że przy aktualizacji coś poszło nie tak i spróbować to zrobić jeszcze raz właśnie tym sposobem wyżej.
Mniejsza z tym.
Co ciekawe, jak chce się pobrać czysty Win 11 to jest już w wersji 24H2. Z kolei u mnie na Win 10 w aktualizacjach pokazuje możliwość upgrade do 11 23H2.

Dlatego nie pobiera się windowsa z bazy microsoft tylko z winiso.pl - tutaj znajdziesz wszystkie kompilacje, dobierasz sobie najbardziej stabilną, wgrywasz ją rufusem z pominięciem TPMum, szyfrowania, konta MS i masz czysty windows w wersji którą chcesz.

• Upvote 1