Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

To już w Holandi nie siedzisz?

Mieszkam tu i tu. W Polsce mam dom po rodzicach.

Opublikowano
5 minut temu, Suchy211 napisał(a):

@Winter Nawiasem mówiąc, co się zmieniło przez ostatnie 10 lat w Holandii?

W jakim aspekcie?

Opublikowano
1 minutę temu, Suchy211 napisał(a):

@Winter Ogólnym. Ostatni raz tam byłem 12 lat temu i jestem ciekaw.

Jako, że mieszkam tu 18 lat to mogę coś powiedzieć o tym kraju, ale zaznaczam, że to tylko moje zdanie.

Przede wszystkim zrobiło się mocno kolorowo, o ile kiedyś kolorowi byli głównie w małych miastach, tak teraz już nawet w pipidówkach można spotkać baby w hidżabie całe zasłonięte. Niedawno nawet białą kobietę blond widziałem w chuście z córką, która też była w islamskiej chuście. Tak, blondynka. Europejka.

Jeśli chodzi o życie to ostatnie 5 lat uważam za najgorszy okres pod względem wzrostu kosztów życia. Pamiętam ceny sprzed 18 lat. Nigdy nie było jeszcze tak drogo, jak obecnie. Tutaj nawet, jak zarobisz 3000 euro to nie jest to wcale jakoś dużo. Wszystko jest kryzys mieszkaniowy. Moi znajomi za ruderę 50m2 płacili 2200 euro. Niedawno przenieśli się do Niemiec.

Na plus, że jest lepiej z pracą niż w latach kryzysowych 2008-2012. Tutaj pracę znaleźć to kwestia godziny. Ale problemem jest znaleźć DOBRĄ PRACĘ.

Mnie żyje się tutaj finansowo dobrze, ale jednak jest to okupione brakiem kontaktów. Holendrzy trzymają się zazwyczaj międzysobą. Kilka razy byli u mnie na BBQ, ale nigdy do siebie nie zaprosili. Mają o nas raczej złe zdanie, nawet jeśli byście byli lepiej wykształceni od nich. O Polakach nawet nie będę pisał, bo od lat omijam tą nację. Szkoda nawet ryja strzępić co za patologia niekiedy tutaj przyjeżdża. Trafić normalnych Polaków graniczy z cudem, a tacy zazwyczaj trzymają się z dala.

I jeszcze jedna kwestia. Gdybym stał przed wyborem kraju, drugi raz na pewno nie wybrałbym Holandii. Znajomość holenderskiego nic mi kompletnie nie ułatwiła oprócz załatwiania spraw urzędowych, jest rasizm systemowy, szczególnie przy wynajmowaniu lub awansie w pracy, kraj mało atrakcyjny do zwiedzania.

Ja wybrałbym Niemcy.

Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

@Winter

To Ty wynajmowałeś pokój jakiemuś Polakowi i on Cię oszukał?!

Od 10 lat mieszkam na swoim, więc nie, ale wcześniej zdarzało się. Polacy to brudasy, kłamcy i oszuści. Byłoby sporo opowiadania :E 

Opublikowano (edytowane)

Ja miałem trochę lepszy odbiór, ale ja ani tam nie planowałem nigdy zostać, to się za bardzo nie angażowałem. Koszty życia jak wszędzie, niechęć do obcych nacji, również wychodzi na to, że jak wszędzie. Z tymi mieszkaniami (nie tylko tam, u nas również) ja mam wrażenie, że komuś po prostu nie chce się rozwiązać problemu, albo brak jego rozwiązania jest dla kogoś bardzo opłacalny.

Temat o zimie, a takie zimy mamy, że nie ma o czym gadać.

@Winter

Po prostu znaczna część która sie tam wyprowadza, czy pracuje tymczasowo, to niziny społeczne i ludzie bez kwalifikacji, ewentualnie studenci, którzy mają kiełbie we łbie. Ewentualnie wręcz przeciwnie, cwaniacy. Przeciętnego Polaka pewnie ciężko tam spotkać.

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Ja miałem trochę lepszy odbiór, ale ja ani tam nie planowałem nigdy zostać, to się za bardzo nie angażowałem. Koszty życia jak wszędzie, niechęć do obcych nacji, również wychodzi na to, że jak wszędzie. Z tymi mieszkaniami (nie tylko tam, u nas również) ja mam wrażenie, że komuś po prostu nie chce się rozwiązać problemu, albo brak jego rozwiązania jest dla kogoś bardzo opłacalny.

Temat o zimie, a takie zimy mamy, że nie ma o czym gadać.

@Winter

Po prostu znaczna część która sie tam wyprowadza, czy pracuje tymczasowo, to niziny społeczne i ludzie bez kwalifikacji, ewentualnie studenci, którzy mają kiełbie we łbie. Ewentualnie wręcz przeciwnie, cwaniacy. Przeciętnego Polaka pewnie ciężko tam spotkać.

Tutaj jest mnóstwo nacji, ostatnimi czasy dużo Ukraińców się pojawiło, ale to kilka poziomów wyżej od Polaków. Nasi tutaj to tylko chlanie i ćpanie i gangsterka. Jak jestem w Polsce to czuję się, jakbym był w alternatywnym świecie :E 

Opublikowano
14 minut temu, Winter napisał(a):

Tutaj jest mnóstwo nacji, ostatnimi czasy dużo Ukraińców się pojawiło, ale to kilka poziomów wyżej od Polaków. Nasi tutaj to tylko chlanie i ćpanie i gangsterka. Jak jestem w Polsce to czuję się, jakbym był w alternatywnym świecie :E 

Gdzie jest zima czy gdzie jest UAiniec ? 

• Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, kwiatek.pl napisał(a):

Gdzie jest zima czy gdzie jest UAiniec ? 

I założyłeś konto w Petersburgu, żeby mi o tym napisać? Spasiba.

Opublikowano

U mnie sypie coraz mocniej, dodatkowo imbecyle nie odśnieżają drug, od wczoraj ŻADNA ODŚNIEŻARKA, nie przejechała na drogach jest mega ciężko, wiatr dodatkowo nawiewa śnieg. Oczywiście nikt telefonu od pługów nie odbiera... co roku jest gorzej w tych sprawach.

Opublikowano

Łopatowane było wczoraj, łopatowane było dzisiaj i pewnie będzie jeszcze raz do wieczora ale coś czuję, że ten śnieg zaraz momentalnie stopniej. Temperatura taka, że tylko ilość śniegu kamufluje fakt, że to już topnieje wszystko. Do czorta z taką zimą, chce padać to niech się to chociaż z mrozem łączy a nie dwa dni posypie a trzy będzie zaraz topnieć.

Opublikowano
39 minut temu, Pitross20 napisał(a):

U mnie sypie coraz mocniej, dodatkowo imbecyle nie odśnieżają drug, od wczoraj ŻADNA ODŚNIEŻARKA, nie przejechała na drogach jest mega ciężko, wiatr dodatkowo nawiewa śnieg. Oczywiście nikt telefonu od pługów nie odbiera... co roku jest gorzej w tych sprawach.

A gdzie mieszkasz? Ile śniegu spadło? 

„Dróg” :) 

Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

„Dróg” :) 

Sorki wczorajszy jestem.

Południe polski mała miejscowość pod Tarnowem. Jest teraz jakieś 11cm śniegu, i przybywa, dodatkowo wiatr coraz mocniej zawiewa.