Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja tam mieszkam w części Polski, która już na ten moment nie ma potencjału ma mniej niż - 10 w dzień i - 20 w nocy. Obecne rekordy to - 7 - 15. W przeciągu ostatnich 10 lat to 2 taka zima. Choć średnia faktycznie wyjdzie niska nawet na przestrzeni dłuższego okresu. 

Opublikowano
8 minut temu, galakty napisał(a):

Zima stulecia oznacza duże opady śniegu i paraliż, a nie mróz przy którym wszyscy funkcjonują.... 

Tylko wiesz, patrząc co się dzieje, to jakby jeszcze do tych "mrozów" dowaliło ze 15 cm śniegu to już amba fatima polski ni ma :E

Jeszcze pod koniec 2000r i na jego początku pół metra czy nawet więcej śniegu, -10 i więcej to były na porządku dziennym. Teraz kilka dni mrozu i wielka afera...

Nie wiem który rok to dokładnie był ale takie widełki 2003-2007, to było lekko ponad 1.5m śniegu i temperatury powyżej -20 przez dzień... wtedy mi cały tydzień lekcje odwołali. A tu teraz mowa  o zimie stulecia :E 

Opublikowano
1 minutę temu, AndrzejTrg napisał(a):

Tylko wiesz, patrząc co się dzieje, to jakby jeszcze do tych "mrozów" dowaliło ze 15 cm śniegu to już amba fatima polski ni ma :E

Jeszcze pod koniec 2000r i na jego początku pół metra czy nawet więcej śniegu, -10 i więcej to były na porządku dziennym. Teraz kilka dni mrozu i wielka afera...

Nie wiem który rok to dokładnie był ale takie widełki 2003-2007, to było lekko ponad 1.5m śniegu i temperatury powyżej -20 przez dzień... wtedy mi cały tydzień lekcje odwołali. A tu teraz mowa  o zimie stulecia :E 

Jeszcze w 2012-2013 pamiętam mocną zimę, bo miałem Golfa 3 i jeździłem na wiochę. Wcześniej też -15 to była norma i nikt afery nie robił. I padał jednak śnieg, teraz jest sucho jak diabli. 

Zaraz przyjdzie plus, deszcz i znowu mróz i będzie gołoledź. To ja wolę 10-15 cm śniegu i -15 na termometrze. 

Opublikowano

@galakty dokładnie, teraz ludziom się w głowach przewraca określając tą pogodę jako zimę stulecia... 

Też wolę jak jest śnieg i na minusie, tylko żeby nie wiało :) nawaliło kiedyś w listopadzie, stopniało w marcu i było spoko. A nie jak teraz... nawali śniegu, za dwa dni na + i się straszna wujówka robi.

Opublikowano

Ostatni tydzień był fajny, w nocy -12 do -16, w ciągu dnia około -8. Sucho, bezpiecznie, zimowo. 

Zaraz zapowiadają +1 do +2, roztopi się, w nocy -2, mróz i ślisko, do tego deszcz/śnieg/błoto wszystko uwalone, a daj pan spokój. Zima stulecia to była jak rodzice mi opowiadali, na wsi się kopało rowy żeby móc do szkoły iść i nie zamykali bo ojeju mrozik jest :E 

Opublikowano
6 minut temu, galakty napisał(a):

Ostatni tydzień był fajny, w nocy -12 do -16, w ciągu dnia około -8. Sucho, bezpiecznie, zimowo. 

Zaraz zapowiadają +1 do +2, roztopi się, w nocy -2, mróz i ślisko, do tego deszcz/śnieg/błoto wszystko uwalone, a daj pan spokój. Zima stulecia to była jak rodzice mi opowiadali, na wsi się kopało rowy żeby móc do szkoły iść i nie zamykali bo ojeju mrozik jest :E 

Generalnie zaniżają te temperatury i mnie jest np -10 a piszą 14.Plus to się za bardzo nie zapowiada ,2 dni ciepłej i znowu mrozy 

Opublikowano
2 minuty temu, janek25 napisał(a):

Generalnie zaniżają te temperatury i mnie jest np -10 a piszą 14.Plus to się za bardzo nie zapowiada ,2 dni ciepłej i znowu mrozy 

Albo mapki latem. 10 lat temu 25-30 stopni na zielono/żółto, dzisiaj to już czerwień, planeta płonie, globalne ocieplenie umrzemy!!!!!!!

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Hahaha :) Właśnie dzisiaj jak szedłem chodnikiem i pomyślałem, że do tego byłoby z 15cm śniegu to już Syberia. Jakby doszedł do tych temperatur taki śnieg to już każdy by mówił zima stulecia :) 

Może i to nie jest zima stulecia bo do końca stulecia daleko :) Ale umownie tak się nazywa takie mocniejsze. A to co pisałeś to między 2004 a  2007 też pamiętam i też było mocno @galakty z tego co pamiętam w 2013 nie było aż tak jak teraz. Było zimno ale w krótszym okresie czasu. A tu de facto od świąt mamy niemal non stop bardzo zimno i to potrwa nie wiadomo jak długo (może do tego 17.02). A od dekady na pewno nie było takiej zimy z takimi niskimi temperaturami. Szczerze to jakoś nawet już się przyzwyczaiłem, ale myślałem, że jutro się zakończy a tymczasem od niedzieli powtórka i to już mnie poruszyło :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
11 minut temu, janek25 napisał(a):

Powinni zawyżać bo przecież inaczej jakby zaniżali to by się nie spinało z globalnym ociepleniem :E