Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.02.2026 o 12:09, j4z napisał(a):

PS w słońcu sie nie liczy. 

Liczy się, dzięki temu śnieg topnieje szybciej np. przy -5 stopni niż przy 1 (nawet przy -10 topnieje, ale tylko w słońcu, bo tam bywa na plusie). Podobnie 16 st i słońce oznacza, że nie trzeba grzać w piecu, zaś przy pochmurnym 19 trzeba.

Idą upały i wraz z ciepłym grudniem i pewnie marcem (i lutym ok. normy), sam styczeń nie da rady zrobić zimy 2026 zimną, będzie pewnie ok. normy Globalnego Ocieplenia 1991-2020 (dużo cieplej od lat normalnych).

W dniu 18.02.2026 o 17:25, Bono_UG napisał(a):

Jakieś dowody na to? I nie chodzi o jednostkowe przypadki rekordowych mrozów, a typowe temperatury.

https://klimat.imgw.pl/pl/climate-maps/#Extreme_Temperature/Monthly/1971-2000/1/Winter

To jest 5% z lat bardziej normalnych (w ponad połowie bez GO, nie mam map 1901-1980). Jeśli uważasz, że 5% to za mało to dodam, że jeśli odrzuci się 5% grubasów to windy też będziesz mógł robić na 100 kg (i mieć efektowne wypadki). Dlatego nie należy tego projektować dla 95%, a takie mapy dla 1% będą już się zbliżać do -30 stopni (tak samo winda ma wytrzymać grubasa 150 kg jak też podłoga, bo stopy ma normalne a generuje o wiele większy nacisk).

Edytowane przez sino
Opublikowano
W dniu 22.02.2026 o 11:46, ODIN85 napisał(a):

14 stopni w słońcu:cool: Już po zimie:yuppie:

Czytałem, że na początku marca ma wrócić mróz a miejscami śnieg. Chyba chodziło o północ kraju. Dzisiaj o 5 rano przejście 1 kilometra zajęło mi 20 minut. Wszędzie lodowisko a taki mokry lód jest mega śliski. 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, lokiju napisał(a):

Czytałem, że na początku marca ma wrócić mróz a miejscami śnieg. Chyba chodziło o północ kraju. Dzisiaj o 5 rano przejście 1 kilometra zajęło mi 20 minut. Wszędzie lodowisko a taki mokry lód jest mega śliski. 

Nieee:sciana:

Edytowane przez ODIN85