Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, Kendi napisał(a):

Wychodzi na to, że ram, który kupiłeś, nie znajduje się na liście QVL, chyba że źle spojrzałem. 

Nie ma go na liście, a przynajmniej ja też nie znalazłem. 

@boban666 postaram się jeszcze dziś to sprawdzić jeśli zdążę 😉

Opublikowano
12 godzin temu, Adikon napisał(a):

Tak, testowaliśmy już chyba wszystko co możliwe 😉

Wrzuciłem jeszcze raz ten 3.17 beta i bios default (oprócz wentylatorów, bo te ogarnąłem, żeby nie było hałasu). I czekam na nowy bios, a teraz będę grał na 4800 RAM i nie będę nic ruszał. 

Plany zasilania w sumie nie zmieniają nic, a przynajmniej ja nie zauważyłem różnicy. Obecnie mam zrównoważony, ale trochę zmodyfikowany. 

No to czekam na rozwój wydarzeń.

Opublikowano (edytowane)

I jeszcze podczas tego stutteru nie zaobserwowałem przerw w dźwięku. Nie mogę wyczaić co daje dupy podczas tych ścięć. W kompie wszystko od siebie zależne i nie ogarniam. Najlepiej byłoby podmienić grafikę itd. i to wiem, ale nie mam takiej możliwości 🫤

Oglądałem na YT testy różnych opóźnień ramu i w sumie wyniki bardzo zbliżone, więc w te timingi też zaczynam wątpić, ale nie wiem. 

Serwisy w mojej okolicy zajmują się tylko składaniem chyba, bo po opisaniu problemu rozkładają ręce 🤷 

Ścinki na pulpicie też raczej normalne nie są tylko się zastanawiam czy to problem z grafiką czy CPU w takim wypadku. 

Postaram się dziś jeszcze raz odpalić kompa w trybie awaryjnym i spróbuję włączyć jakąś grę plus capframex. Szlag trafia z tym pecetem...

Większość czasu jest super płynnie i nagle j*b ścina na ułamek sekundy. Mi to bardzo przeszkadza i najgorsze jest właśnie to, że nawet nie wiem w czym grzebać i który podzespół robi bałagan. No chyba, że to nadal software.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Czyli dalej nic nie wiemy 😭😭.Ja od dwóch dni wogóle nie uruchamiałem komputera , same plusy , ciśnienie mi się unormowało , żona zadowolona , w domu cisza i spokój 😁😁. Ale jedna rzecz mnie zastanawia , bo jak gram na Vulcanie , nic się kompletnie nie dzieje , szczególnie w Raceroom. Więc pachnie mi to jednak problemami z GPU ich sterownikiem.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Adikon napisał(a):

I jeszcze podczas tego stutteru nie zaobserwowałem przerw w dźwięku. Nie mogę wyczaić co daje dupy podczas tych ścięć. W kompie wszystko od siebie zależne i nie ogarniam. Najlepiej byłoby podmienić grafikę itd. i to wiem, ale nie mam takiej możliwości 🫤

Oglądałem na YT testy różnych opóźnień ramu i w sumie wyniki bardzo zbliżone, więc w te timingi też zaczynam wątpić, ale nie wiem. 

Serwisy w mojej okolicy zajmują się tylko składaniem chyba, bo po opisaniu problemu rozkładają ręce 🤷 

Ścinki na pulpicie też raczej normalne nie są tylko się zastanawiam czy to problem z grafiką czy CPU w takim wypadku. 

Postaram się dziś jeszcze raz odpalić kompa w trybie awaryjnym i spróbuję włączyć jakąś grę plus capframex. Szlag trafia z tym pecetem...

Większość czasu jest super płynnie i nagle j*b ścina na ułamek sekundy. Mi to bardzo przeszkadza i najgorsze jest właśnie to, że nawet nie wiem w czym grzebać i który podzespół robi bałagan. No chyba, że to nadal software.

a nie masz Pan tam kogoś z Radeonem? Ewentualnie czy wyłączaliści SAM i HAGS czy etam?

SAM=ReBar jak coś

Edytowane przez Art385
Opublikowano

No na vulkanie nawet furmark śmiga elegancko. U Ciebie to jest już prawie pokaz slajdów, a u mnie raz czy dwa podczas oesu się przytnie na naprawdę ułamek sekundy. Czasem znów przejadę cały i jest git co jeszcze bardziej utrudnia mi zlokalizowanie problemu 🫤

Teraz, Art385 napisał(a):

a nie masz Pan tam kogoś z Radeonem? Ewentualnie czy wyłączaliści SAM i HAGS czy etam?

No właśnie nie mam. Ja przez ostatnie lata mało komputerowy jak reszta moich znajomych i w tym roku mi przyszło do głowy, żeby znów spróbować simracingu. Teraz się zastanawiam po co mi to było...

I właśnie to co napisałem wyżej jest dziwne, że raz lepiej raz gorzej co niezbyt mi pasuje do sterowników, ale mogę się mylić. 

Opublikowano

Obecne sterowniki Nvidii mają kłopoty ze stutteringiem. W drugiej połowie stycznia ma zostać wydana aktualizacja naprawiająca problem stutteringu w wielu grach. Problem najprawdopodobniej powiązany z niedawnym łataniem luk bezpieczeństwa w sterowniku.

• Like 1
Opublikowano

Jak oglądam filmiki ze stutteringiem to widać, że często klatkuje, a u mnie to raz na jakiś czas jakby ktoś wyłączył na ułamek sekundy napięcie. 

Wrzucałem tutaj też ostatnio wykres z capframex i był idealny. Później reset kompa i jazda od nowa...

Opublikowano (edytowane)

Spadków napięć nie zauważyłem w gniazdku i są w normie, więc wątpię, że UPS pomoże. 

Najgorsze jest to, że miałeś na poprzednim CPU ten sam problem co nie zwiastuje nic dobrego jeśli chodzi o poprawki softu. 

Efekt jest taki, że co jakiś czas jakby zegary zrzuciło albo odcięło prąd, a jakby były sterowniki to raczej cały czas by cięło. Przynajmniej tak mi się wydaje. 

Dziś wbiję chyba ten najstarszy bios na test i jak to nic nie zmieni to ja już pomysłów nie mam.

Ewentualnie zasilacz może źle działać, ale jak to sprawdzić podczas gier i wychwycić ten moment ścięcia to nie wiem. Z tego co widziałem w capframex to niby są duże wahania poboru mocy karty graficznej czy CPU, ale nie ma tam konkretnych czasów, więc nie wiem czy to spadki przez problem czy po prostu zmniejszenie mocy, bo najzwyczajniej w świecie nie była w danym momencie potrzebna.

@Art385 u Ciebie jak ten stuttering wyglądał przed ogarnięciem tego dziadostwa?

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Nie taki hardcore jak u was zwyczajnie gierka co jakiś czas rwała pomimo relatywnie stałego fps. Znowu jeśli wam zmian żadnych nie przyniosło wyłączenie rbara ani hagsa, to czekajcie na nowy bios i driver, bo szkoda prądu na rzeźbienie.

Opublikowano (edytowane)

@Art385 no to u mnie jest właśnie tak jak piszesz, czyli raz na jakiś czas się przytnie na chwilkę, a przez większość grania jest lalka. Na starym monitorze 60Hz to nawet tego nie zauważyłem szczerze mówiąc i dopiero po zakupie 144Hz wyszło. Jak wyłączę gsync też tego nie widać praktycznie i tylko na capframex dopiero widać te spadki tylko bez gsync to wygląda teraz strasznie ciulowo jak zaznałem większego odświeżania. 

Jak się poruszam na wczytanym już świecie jest git i problem jest przy renderowaniu jakby chociaż też nie zawsze.

U @boban666się dzieją gorsze rzeczy.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

No widziałem i nie zazdroszczę. Cieszę się że tego nie mam na XTX tutaj to co bym tam na karcie nie ustawił póki jest stabilny, to co najwyżej zobaczę traversal stutter a tak totalne masełko na moim tv z freesynckiem. Bądźcie dobrej myśli zakładam, że przy popularności 9800X3D już po cichu temat jest łatany, bo wcześniej czy później będzie troszkę za dużo szamba się lało aby dało się zignorować temat czy usnąć posty na forum NV, bo na forum AMD to mają głęboko w dupie co ludzie postują ;)

• Like 1
Opublikowano

Też mam taką nadzieję, a co do forum AMD to wiem jak to wygląda niestety. Mam tylko nadzieję, że to właśnie problem z CPU, a nie czymś innym, bo jakbym miał pewność to już by było lżej w głowie, a tak człowiek myśli co się zepsuło. Sprzęt kupiony niedawno, więc gwarancji jeszcze trochę zostało...

Opublikowano
2 godziny temu, Adikon napisał(a):

Też mam taką nadzieję, a co do forum AMD to wiem jak to wygląda niestety. Mam tylko nadzieję, że to właśnie problem z CPU, a nie czymś innym, bo jakbym miał pewność to już by było lżej w głowie, a tak człowiek myśli co się zepsuło. Sprzęt kupiony niedawno, więc gwarancji jeszcze trochę zostało...

Nic się nie zepsuło zwyczajnie wylosowałeś nie do końca grające ze sobą podzespoły w danym momencie czasu życia platformy. Na razie zlejcie temat i poczekajcie może się rozejdzie po kościach. Ewentualnie możesz zainwestować w drugi komplet memek bo to w tym roku powinno jeszcze potanieć ;)

• Like 1
Opublikowano

Znalazłem ten Vulkan , ale jest tylko do DX9 , DX10 , DX11.W Simrail nic nie daje niestety , nawet jest parę kl/s mniej.

Jak masz jakieś gry DX11 to tu masz linka @Adikon

Odpaliłem z ciekawości jeszcze WRC G , w którym nie umiałem ustawić kierownicy na W11 , a na W10 wszystko poszło , i ci powiem że jest to dużo lepsza gra niż te gówno od EA , jeszcze se mody na fizyke wgrałem i jest elegancko. Nic mi nie przycina. Szkoda że Simrail mi tnie no i ten Raceroom , ale te WRC Generation idzie jak po maśle , aż chce się grać.

image.thumb.png.560cd90b53c841ff862ac715ec9b3201.png

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No próbuję coś znaleźć z tej listy z lexara, ale za cholerę nie mogę niczego dopasować. Są, ale inne w sklepach albo ja szukać nie umiem.

@boban666 to WG jest na vulkanie czy na dx takie ładne wykresy?

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem reset CMOS, wbiłem Expo i WRC lalka. Zero ściny, wykresy ideolo i praktycznie bez spadków FPS. Reset kompa i znów to samo. Ktoś mi wytłumaczy co tutaj jest grane?

😅 

Jeszcze jeden reset kompa i lepiej xD

Edytowane przez Adikon