ghostdog 900 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja 5 godzin temu, Badalamann napisał(a): Są nowe Krzyki, były Halloween. Teraz wchodzi oszukać przeznaczenie. Ma być też nowy koszmar minionego lata. Plus masa niżej budżetowych slasherów. Dobrze jest. Ostatnio dobry slasher widziałem 20 lat temu. To była nowa wersja Teksańskiej masakry piłą mechaniczną: Początek z 2003. Były dobre horrory jak np. It Follows, Midsommar, Hereditary czy X - ale to są filmy dość specyficzne. Ostatnie wersje Halloween były strasznie kiepskie. Wersje w wykonaniu Pana Zombie były całkiem ok (ale też mają swoje lata). Krzyk to był dobry przez pierwsze 3 części jak Wes Craven bawił się konwencją filmów grozy. Już nawet nie wspomnę o ostatnich knotach bazujących na klasykach jak Egzorcysta lub Omen.
miro 702 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja Godzinę temu, ghostdog napisał(a): Ostatnio dobry slasher widziałem 20 lat temu. z tego okresu pochodzi też francuski Martyrs ( parę dni temu w innym temacie ) , to był slasher co się zowie https://www.filmweb.pl/film/Martyrs.+Skazani+na+strach-2008-449390 pamiętać można też o Wrong Turn 1 1
Send1N 4 158 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja (edytowane) Wrong Turn - jedynka bardzo dobra a kolejne to jakaś totalna kpina Edytowane 14 Maja przez Send1N 1
Badalamann 981 Opublikowano 15 Maja Opublikowano 15 Maja Co do Wrong Turn to ma reebota niedawno wydanego. Niezły. Mocne są też "I spit on your grave" są 4 części. No i taka klasyka jak seria hostel i Wzgóza maja oczy Ciekawa jest też niejako seria "Pearl", "X" i "MaXXine". Ale to dużo "mieksze" i lżejsze slashery. 2 1
miro 702 Opublikowano 15 Maja Opublikowano 15 Maja 3 godziny temu, Badalamann napisał(a): Co do Wrong Turn to ma reebota niedawno wydanego. Geneza.. próbowałem, ale jakaaś taka popierdóła jakich teraz setki 3 godziny temu, Badalamann napisał(a): Mocne są też "I spit on your grave" są 4 części. pierwsza część sztos, czym dalej tym gorzej... 3 godziny temu, Badalamann napisał(a): seria hostel i Wzgóza maja oczy hostel tak średnio, ale wzgórza w wersji z lat 06/07 mega, a nie widziałem nigdy tych starych z lat 70tych... 3 godziny temu, Badalamann napisał(a): Ciekawa jest też niejako seria "Pearl", "X" i "MaXXine". wszystkie zjadliwe, podobały się dla mnie oczywiście do slasherów można też wrzucić Piłę, pierwsza część to było objawienie, tu też czym dalej tym gorzej, tych nowszych to na przewijaniu jedynie 1
ghostdog 900 Opublikowano 15 Maja Opublikowano 15 Maja Horrory powstają lepsze lub gorsze ale jakoś nie potrafią się przebić się do kultury masowej, czarne charaktery i same historie są nijakie. Kiedyś był Ash z Evil Dead (akurat pozytywna postać), Freddy Krueger, Michael Myers, Jason Voorhees, Leatherface. Teraz promuje się Art the Clown, który jest kiepską kopią Pennywise. Chyba ostatnim przykładem jaki się przebił to jest Ghostface z serii Scream. Nawet jak pojawi się dobry horror to kolejne części to jest duży zjazd w dół. Sinister był bardzo dobry, druga część była już słaba, a kolejne już nie powstały. 2
Send1N 4 158 Opublikowano 15 Maja Opublikowano 15 Maja Godzinę temu, Winter napisał(a): Siostra zakonna z The Nun i Conjuring wg mnie też się lekko przebiła do mainstreamu. Horrory z demonami mają ten problem, że co część to pokazują innego demona Pierwsza część obecności muszę przyznać że była dla mnie jednym z najstraszniejszych horrorów, kolejne części i ogólnie filmy z tego uniwersum już sporo słabsze ale jedynka mocna do tej pory mam ciary po niektórych akcjach Teraz większość sytuacji/postaci jest generowana przez AI i po prostu traci to klimat.... widać tą "sztuczność" 1
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja Ja chyba nie pamiętam filmów sprzed ostatnich 15 lat które mnie naprawdę przestraszyły i wywołały takie poczucie niepokoju. Ostatnimi takimi filmami był Ring jak i Shutter oczywiście azjatyckie. Już bardziej poczucie grozy i zaszczucia miałem przy takim Alien Isolation gdzie się awruk bałem grać...filmy już tego nie wywołują, wiadomo pewnie przez wiek, ale już np. takie creepypasty robią mi robotę na wieczór do spania, 100x lepsze niż te wszystkie "horrory" 1
Send1N 4 158 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja (edytowane) Ring i Shutter pełna zgoda absolutna topka ogólnie skośni to umieli w horrory (jak francuzi w komedie), stare klątwy też dobrze straszyły, jak pod kołdrą pokazywała się postać z białą twarzą albo powyginana panna schodziła po schodach to można było zejść na zawał w nocy Edytowane 16 Maja przez Send1N 1
j4z 936 Opublikowano 16 Maja Autor Opublikowano 16 Maja (edytowane) Na The Ring byłem w kinie i przestraszyłem się pierwszy raz od bardzo dawna. Wtedy do horrorów byłem twardy, chyba dlatego, że życie mnie jeszcze nie doświadczyło. Teraz jestem miękki jak dętka bez powietrza, nie oglądam już horrorów. Chyba ostatni horror jaki obejrzałem, to był Paranormal Activity, jak się obudziłem w nocy po kilku dniach chlania i leciał w TV. Też dobrze namieszał mi pod czapką. PS muzyka i dźwięk są ważne jak ważna postać drugoplanowa. Budują klimat, wywołują emocje. Edytowane 16 Maja przez j4z 1
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja (edytowane) 38 minut temu, Send1N napisał(a): Ring i Shutter pełna zgoda absolutna topka ogólnie skośni to umieli w horrory (jak francuzi w komedie), stare klątwy też dobrze straszyły, jak pod kołdrą pokazywała się postać z białą twarzą albo powyginana panna schodziła po schodach to można było zejść na zawał w nocy Chyba w Shutterze była scena jak kołdra/koc zaczęła się zssuwać... oglądałem to wtedy po takim czymś co zazwyczaj rośnie w lesie, i kuźwa mi też kołdra się zaczęła zssuwać... tak się przeraziłem że chyba przez godzinę miałem oczy zamknięte i się bałem je otworzyć, jak otworzyłem kołdra była na swoim miejscu Edytowane 16 Maja przez AndrzejTrg 2
j4z 936 Opublikowano 20 Maja Autor Opublikowano 20 Maja Jedynka była bardzo fajna, ciekawe czy Disney ogarnie... Nie wiem... Chciałbym... 1
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) Tez mam nadzieję że dowiozą, scena z Flashem jest mistrzowska Edytowane 20 Maja przez AndrzejTrg
bourne2008 1 202 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca (edytowane) Edytowane 1 Czerwca przez bourne2008 2
bourne2008 1 202 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca (edytowane) Will Smith w Polsce. Podobno trwają przygotowania do ekranizacji biografii Wałęsy, w której Smith ma zagrać główną rolę. Film powstanie dla Netflixa. Edytowane 22 Września przez bourne2008 5
Send1N 4 158 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca W obecnych czasach "RGB" to nawet bym się nie zdziwił jakby biograficzny film o Wałęsie grał czarnoskóry aktor 1
j4z 936 Opublikowano 9 Czerwca Autor Opublikowano 9 Czerwca Eeeej, a ja nie wiedziałem, że coś takiego jest. Jakoś nie śledzę świata filmu ostatnio. Obejrzałem minutę i mi starczy, podkręciłem się. Pierwsza część wersji animowanej bardzo mi się podobała. Bodajże trzynastego bieżącego miesiąca u nas w kinach:
Rekomendowane odpowiedzi