Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to co oni za taniec deszczu odprawiają?

4 minuty temu, galakty napisał(a):

Przeczytaj jeszcze raz bo sam siebie zaorałeś...

Napisałeś to jeszcze gorzej niż ja piszę a to już trzeba się postarać aby mnie pokonać na tym polu :rotfl:

• Haha 1
Opublikowano

Samsung to w ogóle poleciał w kulki i nie daje żadnych informacji czy czyszczenie się w ogóle odbywa. Wywalone mają na to, jako niewierny Tomasz musiałem sobie kupić monitor energii do gniazdka żeby sprawdzić czy wszystko jest ok :P

Opublikowano
1 godzinę temu, Gret napisał(a):

Samsung to w ogóle poleciał w kulki i nie daje żadnych informacji czy czyszczenie się w ogóle odbywa. Wywalone mają na to, jako niewierny Tomasz musiałem sobie kupić monitor energii do gniazdka żeby sprawdzić czy wszystko jest ok :P

Mnie też troszkę to denerwuje na 32GS95UE-B, że jak już czyszczenie jest robione to monitor tego nie komunikuje. Mam ustawione aby po 3 minutach bezużyteczności monitor się wyłączył. Oczywiście jak trafi w 4 godziny to zaczyna czyszczenie, wyświetli nawet komunikat. Jednak ja przychodzę po 7 minutach to tego komunikatu już nie widzę, ruszam myszką i wyskakuje czyszczenie przerwane. W takiej sytuacji już bym wolał poczekać te 3 minuty.

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, galakty napisał(a):

No ale to też ręcznie wyłączasz? Bo samo "wygaszenie" z poziomu Windowsa nie uruchamia u mnie czyszczenia (dopiero po 2h od wejścia w standby).

Mam włączone automatyczne czyszczenie matrycy w monitorze i jak na razie korzystam tylko z automatu. A jak robię sobie przerwę na kilkanaście minut czy dluzej to wyłączam monitor (pilotem czy guzikiem od spodu) i wtedy uruchamia minsoe automatyczne czyszczenie jeśli minęły 4h od poprzedniego. I w ten sposób matryca czyści mi się dość regularnie i nigdy nie przeciągam za bardzo czasu od poprzedniego czyszczenia (wychodzi te wspomniane 4-6h, może 7h

Opublikowano

W LG 27GR95QE-B też mam włączone automatyczne czyszczenie, kompa mam wpiętego w listwę, którą zawsze wyłączam po wyłączeniu PC, monitor w zwykły przedłużacz, więc zawsze ma dostęp do prądu. Ale fakt, mógłby dawać znać, że jeszcze nie skończył, jeśli czyszczenie trafi się w krótkiej przerwie w graniu. A np. włączając manualnie Pixel Cleaning (nie Image Cleaning), to przez tą około minutę świeci tymi wszystkimi diodami z tyłu (mam je wyłączone podczas normalnego użytkowania). Z jakiegoś powodu nie dali opcji włączenia takiej funkcji podczas Image Cleaning.

A odnośnie zmęczenia oczu - mnie zdecydowanie szybciej męczy TV (S90C, czyli QD-OLED), na TV nie gram, ale czasami pod koniec dłuższego filmu już mnie oczy szczypią, a ustawiony mam według konfigu z hdtv.com.pl, czyli pod ciemne pomieszczenie. Lekko tam chyba podbiłem jasność, ale to wciąż tylko 31 na 50 możliwych stopni. Na w/w monitorze po 3-4h grania, nawet w jaśniejsze gry, np. cały czas za dnia w KCD1 tego efektu nie mam. Inna sprawa, że ten monitor jest ciemny nawet na 100% ustawionej jasności ;) Także trudno mi ocenić czy to kwestia jasności (wspomniany TV Samsung na ustawieniu 31 z 50 jest o wiele jaśniejszy niż monitor LG na 100%) czy matrycy i technologii wyświetlania. Obstawiam jednak jasność. W pracy mam lapka IPS, mocno przyciemnionego, wszędzie "dark theme" gdzie się da i po 6-7h przed ekranem też praktycznie nigdy mnie nie bolą oczy. Odległości od ekranów: TV 55" ~2m, monitor 27" ~80cm, laptop w pracy 17" ~60cm.

Opublikowano

Tu głównie się rozchodzi o flickering i jasność. Niektóre ekrany migoczą mimo że ludzkie oko nie widzi i niektórzy są na to wyczuleni. Na RTINGS można sprawdzić.

Jasność swoją drogą, ale głównie flickering.

Opublikowano

@Artur2369 Tak, ten sam pokój, to samo oświetlenie.

@galakty Faktycznie, pewnie bardziej niż jasność, to migotanie - całkiem zapomniałem, że mam włączone BFI na TV. Ale od kiedy to włączyłem, to nie mogę wyłączyć ;) Na PC też zawsze wolałem zejść z detalami, byle obraz był płynny.

Opublikowano

Sam szukam monitora 4K 32" do gier. Niestety mój TV LG szybko męczy mi oczy, a Dell Oled, naprawdę genialna bestia. Także przy wyższym kontraście sprawia ból oczu.

Moje stare EIZO może zejść do 0 z podświetleniem i nie mam tego problemu co na OLED. Tylko to EIZO kuleje z odświeżaniem 60Hz.

Opublikowano
41 minut temu, Artur2369 napisał(a):

Sam szukam monitora 4K 32" do gier. Niestety mój TV LG szybko męczy mi oczy,

A nie masz tam też włączonego BFI? Bo faktycznie często się o tym wspomina, że ta technologia może wpływać na zmęczenie oczu. W monitorze gamingowym WOLED tego mieć nie będziesz, więc być może nie będzie problemu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamówić i oddać, jeśli monitor też jednak będzie Ci szybko męczył wzrok.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o LCD to może mieć migotanie PWM czy jak to się tam zwie - w sensie, że jest symulowana jasność przez regulowanie podświetlenia, ale znacznie szybsze od jakiegokolwiek BFI/Stroboskopu.

Tylko tym potrafię wytłumaczyć, że jeden tablet mi orze oczy, a inny nie. W tym, przy którym mnie oczy bolą zrobiłem z ciekawości test i podbiłem jasność na max, a programowo potem obniżyłem. Podświetlenie chodzi na max, bateria siada 2x szybciej ale... no wyraźnie mniej oczy bolą. 

A może to tyczy tylko ekranów podświetlanych starą metodą, a nie LEDami? Nie wiem. Ten tablet jest gdzieś z 2010r. :D

Poza tym z wiekiem te dolegliwości się pogarszają, a chyba ma tu znaczenie także dieta i niedobory witamin i minerałów. A już na pewno sen. Brak snu albo zła godzina, np. taka w której biologiczny zegar wskazuje na środek nocy, to proszenie się o kłopoty. O późnej porze to odbite od świany lekkie światło sprawia, że mnie szczypią oczy. 

Kontrast i jasność to oczywistość. Dlatego ja za HDRem nie tęsknię. A jak na monitorze ustawię taką jasność, żeby kolory w grach retro były jak pamiętam z dzieciństwa, to 30-50 sekund i już oczy protestują. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Jaki monitor 27" OLED/QD OLED/ WOLED polecacie uniwersalny

Do gier, normalnego użytkowania oraz do pracy.
Ma on głównie być przyjazny oczom przy przechodzeniu ze starego LCD SAMSUNG 19" 75Hz 1440x900, na który na oczy do dziś nie narzekam i noszę okularów, bo takowych do LCD nie potrzebuję.

Obecnie mam na testy : msi mag 271qpx qd-oled e2 na matrycy Samsung
Monitor jest cudowny, obraz w grach bajka jak widokówki zrobione lustrzankami, daję mu 10/10 pod każdym względem i z chęcią bym go zostawił, ale pójdzie do zwrotu bo nie zaprzyjaźnił się z moimi oczami po ponad miesiącu nawet.

Powyższego monitora tyczy się komentarz jednego z użytkoników OLEDa marki Gigabyte, które niestety muszę poprzeć jak i 6 Like'ów innych osób pod tym komentarzem na jednej ze strony, która sprzedaje ten monitor Gigabyte, a on brzmi on tak :

"Obraz rewelacja, ostrość, głębia i ta czerń! Wszystko super ale mnie bolaly oczy już po kilku minutach użytkowania. Zmiana ustawień
obrazu nie usunęła problemu bolących oczu... musiałem oddać monitor."

To samo tyczy się niestety MSI.

Miałem na testy Samsung Odyssey 27" OLED G6 S27DG600SU

plusy to matryca 100% matowa, minusem to jest to że już po 2-3 godzinach siedzenia zaczyna dawać po oczach zmęczenie lub pieczenie i nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia czy co, Samsung z porównianiem do QD OLED MSI jest gorszy jakością w grach i w ogóle, ale zostawiłbym sobie Samsunga gdyby zaprzyjaźnił się moim oczom, Samsung jest bardziej przyjazny moim oczom niż MSI,mam takie wrażenie dziwne, muszę kombinować by któryś całkowicie zaprzyjaźnił się z moimi oczami. Inaczej moje oczy reagują na QD OLED i inaczej na OLED, szkoda.
Muszę kombinować.

Jest jeszcze matryca WOLED, która ma inną technologię, a której nie próbowałem i mnię kusi by spróbować i jest nim LG : np. tutaj:

https://www.x-kom.pl/p/1218115-monitor-led-27-265-284-lg-ultragear-27gs95qe-b-oled.html?sm=pepper&utm_tag=652516070

Myślałem też nad OLEDem DELLa Alienware, narazie nie wiem na jakiej on jest matrycy zrobionej (jestem w trakcie zasięgania informacji co to za matryca.).

Dodam że dużo najbardziej znanych marek firm IPSy LEDowe też niechcą być przyjazne moim oczom i poszły zwroty  Więc kombinuję z OLEDami.

Opublikowano (edytowane)

Przetestuj Eizo CS2731:

https://fotoplus.pl/monitor-eizo-coloredge-cs2731-premium-partner?srsltid=AfmBOoqGBye5FP6OdA7HZQP-YcbYv7oClMXZwKz3Mx4BFSVBrY_E9HgL

Podobnie jak OLED-y, ma on szeroki gamut, który zapewnia bardziej żywe kolory, a do tego ma lepszą matrycę i układ sterowania niż monitory do gier/multimediów, dzięki czemu, po odpowiednim ustawieniu, wyświetlany przez niego obraz powinien być łagodniejszy dla Twoich oczu.

Gdybyś się an niego zdecydował, w ramach kalibracji poproś sklep o przygotowanie ustawień z jasnością 80/100/120 nitów i temperaturą barwową 5000K/5500K/6000K/6500K, w trybie pełnego (natywnego) gamutu, i testuj aż znajdziesz taką kombinację jasności i temperatury barwowej, która najmniej męczy Twój wzrok. 

Edytowane przez Galvatron
  • Haha 1
Opublikowano

To 10ms mnie zniechęca, to ma być uniwersalny monitor do wszystkiego wraz z grami, 10ms to za słaby czas reakcji, musiałoby być minimum 2ms tak jak mój dotychczasowy monitor Samsung 19" 2ms LCD

Opublikowano

W wypadku Tak wrażliwego wzroku, jak Twój, potrzebny jest kompromis. 

W porównaniu z Eizo CS, typowe monitory do gier mają słabej jakości matryce (niezależnie od zastosowanej technologii) oraz sterowanie, czego skutkiem jest obraz drażniący Twoje oczy. 

Opublikowano
2 godziny temu, nosilence napisał(a):

To co robić, kupić 2 osobne monitory - jeden EIZO do pracy i normalnego użytkowania a drugi OLED do gier ?

Możesz spróbować, ale obawiam się, że przy Twoich problemach typowy monitor do gier się nie sprawdzi, bo będzie Ci drażnił oczy. 

54 minuty temu, galakty napisał(a):

Nie no, chłop chce OLEDa do gier, a ten mu IPS z mizernym kontrastem poleca i bez stref wygaszania, leżę i nie wstaję :E 

Autor przede wszystkim ma problemy ze wzrokiem, przez które jego oczy źle znoszą obraz wyświetlany przez typowe monitory do gier i multimediów. Powód jest taki, że w tej klasie sprzętu królują tanie, słabej jakości matryce i układy sterujące, które nie są w stanie zapewnić łagodnego dla oczu obrazu. 

Eizo CS ustępuje OLED-owi głównie kontrastem i czasem reakcji. Zastosowana w CS-ie matryca i sterowanie plasują go jakieś 2 półki nad sprzętem dla graczy.

Opublikowano
21 minut temu, Galvatron napisał(a):

Eizo CS ustępuje OLED-owi głównie kontrastem i czasem reakcji.

Ehhh... Kończę dyskusję bo to bez sensu.

To tak jakby chciał sportowe auto i narzekał że nie ma kasy na paliwo, Ty polecasz miejskie 1.0 i mówisz że kasy wystarczy, ale ustępuje jedynie mocą i przyspieszeniem xD 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.01.2025 o 17:41, Galvatron napisał(a):

Możesz spróbować, ale obawiam się, że przy Twoich problemach typowy monitor do gier się nie sprawdzi, bo będzie Ci drażnił oczy. 

Autor przede wszystkim ma problemy ze wzrokiem, przez które jego oczy źle znoszą obraz wyświetlany przez typowe monitory do gier i multimediów. Powód jest taki, że w tej klasie sprzętu królują tanie, słabej jakości matryce i układy sterujące, które nie są w stanie zapewnić łagodnego dla oczu obrazu. 

Ja też mam problem ze wzrokiem i mam monitor do gier (DELL G2724D) i radzę sobie w ten sposób, że w dzień w monitorze przełączam tryb obrazu na własny tj. "Custom color", skalibrowany pod 120 nitów (u mnie to jasność 28%, kontrast 82%). W tym trybie mogę siedzieć godzinami. W nocy, zwłaszcza do jasnych obrazów (np. to forum) wybieram tryb "Warm" z obniżoną jasnością i cieplejszymi barwami a do samego grania wybieram tryb Game, który ma ok 300 nitów. Tryby w monitorze zmienia się bardzo łatwo, joystickiem na obudowie. Od kiedy stosuję tę metodę, to oczy mnie nie pieką. Ogólnie polecam zmienić w Windowsie  motyw kolorów tła na ciemny, tam gdzie się da. 

Dodam też, że co jakiś czas łykam tabletki OLIMP Gold Luteina (1 dziennie) i po ok tygodniu brania oczy mnie nie pieką, nawet jak w nocy podczas czytania jasnego forum zapomnę zmienić w monitorze tryb z "Game" (300 nitów) na ciemny i ciepły "Warm". 

P.S. Zauważyłem kiedyś, że jak miałem nie do końca dobrze dopasowane szkła w okularach korekcyjnych, to oczy mnie piekły przy byle okazji. Tym co narzekają, polecam więc zbadać sobie wzrok u optometrysty, ale takiego prawdziwego  (okulista może tylko zgrubnie dobrać szkła, optometrysta zrobi to z dużo większą precyzją). Może problem u niektórych leży tutaj. 

Edytowane przez Miś Koralgol