Skocz do zawartości

Jakie są wasze doświadczenia związane z Linuxem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przetestowałem steama i się mocno zdziwiłem

pierwsza gra w którą gram codziennie (Shadowverse) odpaliła się z buta bez jakichkolwiek kombinacji 

potem wrzuciłem niszową grę , która nie ma wymagań ale na macu przy emulacji dźwięk przycinał - poszło też z buta

niesamowitą robotę zrobili ludzie od Gabena i protonowcy w porównaniu z tym co było kilka lat temu

Teraz muszę ogarnąć tylko jak uruchomić niszowe stare gry pod windows co nie są na steamie 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.08.2025 o 12:50, michaelius33 napisał(a):

Teraz muszę ogarnąć tylko jak uruchomić niszowe stare gry pod windows co nie są na steamie

Możesz je normalnie zainstalować przez Wine albo Bottles.

A Mint chyba ma problemy z ustawianiem sektora rozruchowego i zamiast na dysku wewnętrznym, ustawia go sobie na nośniku USB.

Edytowane przez Polaris
  • Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

@AldousHuxley jak chcesz distro do grania, to od razu celuj w Nobare, Cachy OS czy Bazzite. Mint jako disro jest ok, lecz strikte pod gry są po prostu lepsze. No i kwestia anticheat w BFach - póki są, jakie są, to na chwilę obecną sobie w nie nie pograsz na Linuxie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Od kilku dni siedzę na CachyOS z KDE Plasma 6, na razie na drugim dysku ale może w końcu przejdę na desktopie z Windows na stałe?. 

Brakuje mi kilku dość specyficznych programów, ale jeszcze głębiej nie szukałem czy są jakieś zamienniki tak rozbudowane jak na Windows.

Opublikowano

Tak na szybko to rozbudowany program do kopii, na Windows od 10 lat używam: SyncBackPro, to jest kombajn do tego :cool: mam tam sporo profili które się automatycznie synchronizują i robią kopie na S3, dyski sieciowe, lokalne itp.

I program do robienia SS - ShareX 

Opublikowano (edytowane)

Moje boje z CachyOS, przez 2 godziny walczyłem żeby zmusić kdewallet to automatycznego odblokowania po logowaniu.

Dopiero po researchu na necie okazuje się że to błąd który istnieje od prawie 2 lat. Niby naprawiony ale użytkownicy nadal go zgłaszają...

https://discuss.cachyos.org/t/kwallet-doesnt-automatically-unlock/15723/2

https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=480380

Sorry ale ten linuxowy desktop nie wygląda jak na razie na dobrze dopracowany przynajmniej KDE Plasma 6, na Windows nie miałem takich problemów. A tutaj od strzała trzeba grzebać w konsoli i szukać po logach błędów. 

Zwykły user który nie tyka konsoli sobie z tym nie poradzi... 

Edytowane przez Camis
Opublikowano
2 godziny temu, Camis napisał(a):

Zwykły user który nie tyka konsoli sobie z tym nie poradzi... 

zwykly user ma 30lat i nie potrafi obslugiwac komputera a co dopiero systemu, ktory jest pozbawiony bloatware i pozwala na bycie [prawdziwym] administratorem.

Nie odrzucaj systemu z powodu jednej rzeczy bo sa alternatywy tego Kwallet managera np moze bitwarden - chyba ze on dziala na innej zasadzie jako aplikacja.

dodatkowo polecam https://wiki.archlinux.org/title/Main_page

to jest wikipedia do systemu arch a wlasnie na takim bazuje cachyOS - tam znajdziesz rozwiazania na wszystkie twoje problemy.

• Like 1
Opublikowano

Na razie nie odrzucam tylko wrzucam swoje przemyślenia, tyle lat a nadal podstawowe rzeczy albo nie działają albo działają kiepsko. 

Wiki Archa znam bardzo dobrze, Archa używam na swoich serwerach HomeLab od wielu lat %-), wszystko zrobione według tego ale nadal nie otwiera automatycznie. 

A nie jestem też zwykłym Kowalskim siedzę na Linuxach od 1998 i pamiętnych Red Hat 5.1, pierwsze jądro kompilowałem w 2000 %-)

Więc konsola jest mi znana ale co ma powiedzieć Kowalski co przesiadł się z Windows?.

Siedzę dalej i chyba już zostanę na stałe ale jakieś niedoróbki nadal irytują. 

Od tego numeru zaczęła się moja przygoda %-)

113000e14ac7969cbbd5dd0cbd1f

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Camis napisał(a):

Więc konsola jest mi znana ale co ma powiedzieć Kowalski co przesiadł się z Windows?.

Siedzę dalej i chyba już zostanę na stałe ale jakieś niedoróbki nadal irytują. 

Kowalski poprosi wnuków o pomoc albo dostanie wszystko skonfigurowane :E

Probowales crontask cronjob? Windows tez ma bledy wiec nie ma tragedii.

A tu przynajmniej to ty majac napis "administrator" jestes naprawde administratorem.

• Haha 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Już się rozgościłem na stałe na Linuxie dziś strzeliło 39 dni %-), Windows wyleciał na stary i mały SSD, a na główny SSD przeniosłem Linuxa. Ten SSD z Windows już nawet odłączyłem od płyty bo od ponad 3 tygodni nie miałem potrzeby odpalać Windowsa %-)

Wszystko poustawiałem pod siebie i jak na razie jestem mega zadowolony. Zamiast SyncBackPro przesiadłem się na Kopia.io (stworzony chyba nawet przez Polaka :o) i kopie robią się do zewnętrznych repozytoriów:

image.png.eefaecdbfb055fdd79fa113fc736ce8a.png

Bootloader Limine z BTRFS i migawki to coś pięknego, na serwerach zmigrowałem już z EXT4 na BTRFS mimo że w Proxmox mam ustawione automatyczne codzienne snapshoty to pacman / paru robi mi migawkę przed aktualizacja albo instalacja nowego programu.   

I use arch BTW :rotfl2:

Edytowane przez Camis
  • Upvote 1
  • 3 tygodnie później...