Skocz do zawartości

Jakie są wasze doświadczenia związane z Linuxem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mnie linux pokonał wielokrotnie :E co kilka lat próbowałem wracać ale dałem sobie spokój.

Pierwszą dystro jaką miałem to było ubuntu. Były problemy z kodekami tam do anime bo miałem niektóre takie anime gdzie bez odpowiednich kodeków było problem z napisami. Jedyną solucją był windows z pakietem kodeków CCCP.

Potem miałem fedorę i to już był absolutny dramat, system praktycznie od razu poleciał bo nie było sterowników do mojej karty wifi (broadcom) więc nawet nie potrafiłem uruchomić tam internetu xD a komputer bez internetu to chyba nie mój klimat.

Jeszcze była jedna akcja no ale dobra tyle lat temu, że już na pewno to naprawili. W 2012 roku kupiłem sobie monitor 120hz i za cholere nie szło w linuksie ustawić tych 120hz. Szukałem na polskich forach pomocy i wiecie jak sie skonczylo? Pytali się mnie po co mi taki monitor w ogóle xDDD a potem ktoś skwitował, że pod linuksa to trzeba się wcześniej rozeznać żeby kupić kompa pod to, stwierdziłem że chyba nie.

Za to u rodziców na starym laptopie zainstalowałem puppy linux i jest elegancko, do przegladania internetu wystarczy ;) 

Może minta im kiedyś wrzucę? Słyszałem dużo dobrego o tym distro.

Opublikowano
14 minut temu, Slayer napisał(a):

Może minta im kiedyś wrzucę? Słyszałem dużo dobrego o tym distro.

Ja tam zawsze odradzam korzystanie z klonów.

Cytat

Jakie są wasze doświadczenia związane z Linuxem?

Pozytywne. Używam od 2010 roku. Najpierw Ubuntu, potem opensuse, w między czasie kilka pomniejszych na próbę. Po opensuse przyszła pora na Debiana Unstable, z Unstable poszedłem na Ubuntu LTS w 2018, z Ubuntu LTS wróciłem na Debiana (tym razem Stable) w 2023.

Z minusów całego ekosystemu to problemy z dźwiękiem na bluetooth, z sieciówkami wifi nadal różnie bywa. Z nvidią widzę że ludzie nadal mają problemy. Xorg czasami lubi się sfreezować na konfiguracji lightdm + xfce.

Z plusów, o ile ktoś korzysta ze "starych" rozwiązań, to - powiedzmy - stabilność, możliwość dowolnej modyfikacji i całkowita przenośność systemu między różnymi sprzętami. Dobra dokumentacja. Niektóre stare rozwiązania jak Xorg, mimo swoich minusów, nadal dobrze działają.

Polecam gpu Intela i Radeony. Sieciówki Intela i atherosa są najmniej problemowe, z innymi różnie bywa. Network manager i systemd w uproszczonej konfiguracji również nie sprawiają problemów.

No i lubię rozwiązania ncurses jak aptitude, yast, nmtui (od network managera), mc (midnight commander).

Opublikowano

Mint jest spoko, naprawde udany system. Kiedy już przejdziemy tą inicjacja to potem jest z górki. Co rozumiem przez inicjacje. Sterowniki NVidia +ściągnięcie power limitu z karty w laptopie. Tu skopiuj, tam wklej, tu nadaj sobie uprawnienia, ok działa. Następnie mangohud z overlay, też raz zainstalujesz ze sklepu, innym razem trzeba googlowac. Sterowniki do dongla od kontrolera Xbox one to też loteria, w końcu działają. Aplikacja do zarządzania laptopem, power limity, krzywe wentyli, działa, ale też musisz przeklinać Google z góry na dół. Soft do myszki logitech'a. . Jakiś lepszy manager zadań, mamy mission centre, super opcja, ale też trzeba to wygooglowac, tak można wymieniać do jutra. Wszystko się da, ale w porównaniu do Windowsa potrzeba dobrego dnia, dwóch na konfiguracje. Za drugim razem zajmuje to 20minut.