Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Od tej pory wszelkie odnośniki do konkurencyjnych polskojęzycznych portali o komputerach są automatycznie "odlinkowywane", tak że nie da się w nie kliknąć, ale w dalszym ciągu można sobie je skopiować i przejść do nich ręcznie. Ponieważ w regulaminie oficjalnie jest wpisany zakaz umieszczania takowych, alternatywą było ich automatyczne usuwanie całkowicie, więc myślę, że taki wariant będzie dla Was korzystniejszy.

• tomcug promuje ten temat
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, raven555 napisał(a):

KS normalnie działa 

Komputer Świat to nie jest ABSOLUTNIE ŻADNA KONKURENCA. A "broń panie boshe" nie mylić z poralem o komputerach. To jest serwis dla dzieci robiony przez początkujących praktykantów sprzętu  ;D

3 godziny temu, tomcug napisał(a):

Jak wyżej, na razie na liście są dwa portale, KŚ nie jest.

Ten drugi to jaki?

Edytowane przez kamilos69

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Orientujecie sie jakiej płyty głównej wymaga procesor XEON e-2468? Niby to Raptor Lake pod LGA 1700?
    • @Reddzik @Send1N @KrzysiekGP @cichy45 Wyjaśnię, bo przypomniałem sobie o co chodzi. Na AM3 czy AM4 nie ma różnicy czy macie wersję którą montuje się na backplate fabryczny AMD czy też ten z zestawu Fortisa. Schody zaczynają się na AM5, bo fabryczny backplate trzyma też ramkę dociskową procesora tak jak tutaj: Więc jak macie wersję korzystającą z backplate fabrycznego AMD będzie wszystko git, jednak jeżeli macie tą z backplate fortisa (od SPC) to tam nie ma tych dziur i nie będzie do czego przymocować tej ramki trzymającej CPU. Inżynierowie AMD zrobili super robotę, że jest kompatybilność wstecz odnośnie chłodzeń, rozstawu itd. jednak jeżeli mamy do czynienia z chłodzeniami projektowanymi za czasu kiedy AM5 nie istniało, a posiadają one customowy backplate jest prawie pewne, że nie będą kompatybilne z AM5. Mimo wszystko wydaje mi się, że widziałem gdzieś jak ktoś dostosowywał Fortisa 3 (albo chłodzenie z podobnego czasu) aby dało radę na AM5. Na chłopski rozum, mamy tulejki dystansowe które są dobrej długości, łapy które też mają dobrą szerokość itd. Ja spróbowałbym takich rozwiązań: a) zachować backplate fabryczny AM5, wykorzystać śrubki "C" z instrukcji (https://www.silentiumpc.com/wp-content/uploads/2021/02/spc130-spc-fortis-3-v2-manual-www.pdf) wkładając je od strony chłodzenia, aby przeszły przez gwintowane otwory backplate (które są większe) i zakręcić je nakrętkami "D". Jeżeli styknie nam gwintu i mamy farta to powinno rozwiązać problem. Jeżeli są jakieś problemy, można spróbować wsadzić śrubki odwrotnie tj. od strony backplate i zakręcić je nakrętkami od strony chłodzenia. Coś mi w pamięci świta, że ktoś właśnie uporał się z montażem na AM5 wykorzystując tą metodę ale wsadzając śrubki od strony chłodzenia w ramiona "L" co wymagało rozwiercenia otworów, z racji, że tam otwór jest poziomy nie punktowy trzeba wiedzieć w którym miejscu to zrobić, patrząc po instrukcji to bliżej środka ramion "L" (nie do zewnątrz) b) można spróbować znaleźć inne śrubki pasujące do backplate fabrycznego AMD ale które będą kompatybilne z tulejkami ("E") i ramionami ("L") SPC (ramiona możliwe, że będą wymagały przewiercenia jak wyżej) c) ostatecznie można napisać do SPC czy nie mają zestawu do AM4/AM5 - kiedyś sprzedawali jako oddzielny zestaw i rozwiązywało to problem Jeżeli żadna z powyższych opcji nie wyjdzie to dupa. PS. Nie obraziłbym się jakby moderacja wycięła te parę postów tworząc wątek "SilentiumPC Fortis 3 na AM5" w dziale chłodzeń, bo trochę zboczyliśmy z tematu ale też nie jestem w stanie przejść obojętnie obok problemu, na który znam lekarstwo. Przepraszam za offa.
    • @Fenrir_14 Curve shaper? Mógłbyś podzielić się ustawieniami? Tu mnie zaciekawiłeś, nie wiedziałem, że ma to wpływ na vsoc, które wydawało mi się, że jest ustawiane na stałe. Ja np. potrzebuje 1.275V do stabilnego 3200MHz UCLK i to napięcie jest stałe niezależnie od obciążenia.
    • Tak, ale leczy się objawowo, a nie walczy się z przyczyną i o tym też pisałem... Nie istotne ile. Rozszerzasz dyskusję kompletnie niepotrzebnie. Jak się nie zgadzasz z tym, żeby zamiast leczyć skutki czegoś co ludzie sami sobie robią, zamiast eliminować przyczynę i w zamian za to leczyć choroby, na które ludzie chorują bo są w grupach ryzyka, dziedziczą je, czy wynikają one po prostu z tego jak funkcjonuje ich organizm, to dalsze dyskutowanie jest bezcelowe. 
    • 14600kf po UV dobija momentami do 90W (z HT i E-core) bo koledzy tu robią bez więc może się różnić
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...