Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dziś pogrzebałem w kwestii Artur Bartoszewicz i to jednak autentyczna, wyjątkowa osobistość w świecie polityki, gdzie jest to "elita urzędnicza", która zirytowała się obserwowaniem kulis administracji przez lata i postanowił działać. Jednak nie wyskoczył przed samymi wyborami, ponieważ działa w lokalnej skali i rozmowach bezpośrednich. Tkankę społeczną mógł już mieć gotową i stad tak dużo podpisów w krótkim czasie.
Trochę nie pasują mi jego niektóre poglądy lub pojedyncze osoby w środowisku, ale przy autentycznym polityku można przeboleć dużo. Byłaby to ciekawa, kolejna strona w polityce.

Po upadku projektu realizowanego przez podziemnąTV teoretyzowałem sobie możliwość organicznego powstania siły politycznej, poprzez bezpośrednie kontakty z ludźmi. Najwidoczniej coś takiego kluło się m.in. w Klubie Ronina. Widać jego naiwność niektórych postulatów i brak doświadczenia w politycznych lawiracjach słownych, ale ciekawe co przyjdzie z czasem. Może być druga niespodzianka, na wzór Kukiza, ale tym razem z zapleczem myśli. 

Sympatyk polecił mi te nagranie, jutro je dokończę:

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, musichunter1x napisał(a):

gdzie jest to "elita urzędnicza", która zirytowała się obserwowaniem kulis administracji przez lata i postanowił działać.

Co proszę? To chyba jeden z bardziej śliskich typów :E

Opublikowano (edytowane)

"Program wyborczy zawarł w 21 postulatach, które brzmią jak hybryda pomysłów PiS, Konfederacji, dawnego Pawła Kukiza oraz różnych małych prawicowych bytów. Bartoszewicz opowiada o gigantycznych inwestycjach (ponad 20 bln zł do 2040 r.), budowie „sieci elektrowni atomowych”, CPK, lotniskowcu atomowym „Jan III Sobieski” i sześciu podwodnych okrętach atomowych; rozwoju sztucznej inteligencji i podboju kosmosu."

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/2294207,1,artur-bartoszewicz-zagadkowy-kandydat-na-prezydenta.read

Lotniskowiec atomowy, sześć podwodnych okrętów atomowych (na Bałtyku?), tylko tego osławionego kosmodromu zabrakło :rotfl2: 

No i perspektywa wydania 20 bln w 15 lat gdzie nasze dochody obecnie to ok 630 mld rocznie lol.

Edytowane przez Kris194
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Kris194 Też tak myślałem na początku, ale podłub dalej. Wiesz dlaczego wybrano nazwę  Klub Ronina? Dosłownie jest to "człowiek-fala", ale...
"Nazwa klubu odwoływać się miała do tradycji japońskiej „rycerza słusznej sprawy, nieznajdującego żadnego wodza, któremu warto byłoby służyć”"
Wejdziesz na jego stronę z komitetem poparcia i jakąś tkankę społeczną stworzył, a Klub Ronina od dawna działa. Na kanale nam zależy również bywał, sporo przed wyborami.

Może być to kolejne lądowanie na 4 łapy "systemu" i parę rzeczy gdzieniegdzie śmierdzi, ale mieści się to w braku doświadczenia... Podpisy przy organicznym budowaniu społeczności mogą być zebrane szybko w razie potrzeby. Przy PIS kręci się również paru ideowych ludzi, którzy w końcu poszli drogą dużej partii, aby naiwnie próbować coś robić. Sam dobrze znam jeden przykład ze swojego miasta... Baa, miał ostrą kłótnie z przyjacielem, który wybrał drogę poza takimi partiami. 
Jeśli zebrać tą tkankę ludzi bezpośrednio to może być tego naprawdę dużo, bez problemów w przekonaniu szarych ludzi. 

27 minut temu, Kris194 napisał(a):

"Program wyborczy zawarł w 21 postulatach, które brzmią jak hybryda pomysłów PiS, Konfederacji, dawnego Pawła Kukiza oraz różnych małych prawicowych bytów. Bartoszewicz opowiada o gigantycznych inwestycjach (ponad 20 bln zł do 2040 r.), budowie „sieci elektrowni atomowych”, CPK, lotniskowcu atomowym „Jan III Sobieski” i sześciu podwodnych okrętach atomowych; rozwoju sztucznej inteligencji i podboju kosmosu."

Głupi nie jest i umie w marketing polityczny, a wie że sympatia i wizerunek liczy się najbardziej w masie, a reszta "mądrych" to kwestia kontaktów bezpośrednich.
Sporo tych programów to takie marzenia na przyszłość, a niektóre to po prostu naiwność, jak ta szkoła dla elit politycznych Ruchu Narodowego wiele lat temu. :E 

Edit. @Kris194Dobra grzebię jeszcze dalej pewne zagrywki medialne zaczynają śmierdzieć, chyba że idzie "va banque" i nie rozumie niektórych stron polityki...

Opublikowano

Aktualna sytuacja przypomina mi rok 2015 gdzie prezydent Komorowski miał ogromną przewagę w sondażach, byłem pewny że wygra Trzaskowski ale nauczony doświadczeniem stwierdzam że może wtopić drugą turę, jego elektorat jest zbyt pewny wygranej 1:1 sytuacja jak z Komorowskim 

54e30e8841f9d_o_large.jpg

Opublikowano (edytowane)

Zdziwienie może być jeszcze większe, jeśli Bartoszewicz okaże się być autentyczny, a nie podstawiony. 
Go nie ma na listach, bo sondażownie odmówiły dodania.
Na dodatek ma zbyt sprytne niektóre zagrywki na bycie pionkiem oraz inne zbyt głupie na podrzuconego komandosa, który miałby odbierać głosy, bo można było to zrobić bardziej celowo.

Ale to takie moje marzenie, by potwierdziła się moja teoria, o możliwości wyrośnięcia skutecznego kandydata, poprzez kontakty bezpośrednie i ograniczeniu pośrednich kanałów przekazu, aż do ostatniej chwili. Mam na myśli również rozmowy telefoniczne.
Dobrze będzie patrzyło się na to za kilka miesięcy.

Edit. Poza tym trudno mi uwierzyć by politycy byli na tyle mądrzy, by zrobić taki podrzut, widząc numery z Palikotem, Hołownią, Nawrockim i czym tam jeszcze.

Opublikowano
20 minut temu, voltq napisał(a):

jego elektorat jest zbyt pewny wygranej 1:1 sytuacja jak z Komorowskim 

Nie do końca tak jest. Jego elektorat a przynajmniej ta bardziej aktywna część walczy, promuje kandydaturę, kibicuje, marzy (z naciskiem na marzy) o rozstrzygnięciu tych wyborów w pierwszej turze ale nie powiedziałbym, że coś zakłada. Nadzieję daje to, że na spotkaniach z wyborcami pojawia się naprawdę dużo osób a dla części pisowskiego elektoratu głosowanie przeciwko tarczy wschód przelało czarę goryczy.

• Haha 1
Opublikowano
27 minut temu, Kris194 napisał(a):

a dla części pisowskiego elektoratu głosowanie przeciwko tarczy wschód przelało czarę goryczy

O. Takie banialuki mówią na spotkaniach Trzaskowskiego?

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Dałem to w cudzysłów, ponieważ to taki doradca, analityk, z jakaś inicjatywą dość blisko "urzędu".

Nope. To zewnętrzny ekspert. Nie ma to nic wspólnego z byciem urzędnikiem. Nie wiem po co tworzysz takie konstrukcje. 

7 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

@Kris194 Też tak myślałem na początku, ale podłub dalej. Wiesz dlaczego wybrano nazwę  Klub Ronina? Dosłownie jest to "człowiek-fala", ale...
"Nazwa klubu odwoływać się miała do tradycji japońskiej „rycerza słusznej sprawy, nieznajdującego żadnego wodza, któremu warto byłoby służyć”"
Wejdziesz na jego stronę z komitetem poparcia i jakąś tkankę społeczną stworzył, a Klub Ronina od dawna działa. Na kanale nam zależy również bywał, sporo przed wyborami.

Może być to kolejne lądowanie na 4 łapy "systemu" i parę rzeczy gdzieniegdzie śmierdzi, ale mieści się to w braku doświadczenia... Podpisy przy organicznym budowaniu społeczności mogą być zebrane szybko w razie potrzeby. Przy PIS kręci się również paru ideowych ludzi, którzy w końcu poszli drogą dużej partii, aby naiwnie próbować coś robić. Sam dobrze znam jeden przykład ze swojego miasta... Baa, miał ostrą kłótnie z przyjacielem, który wybrał drogę poza takimi partiami. 
Jeśli zebrać tą tkankę ludzi bezpośrednio to może być tego naprawdę dużo, bez problemów w przekonaniu szarych ludzi. 

Głupi nie jest i umie w marketing polityczny, a wie że sympatia i wizerunek liczy się najbardziej w masie, a reszta "mądrych" to kwestia kontaktów bezpośrednich.
Sporo tych programów to takie marzenia na przyszłość, a niektóre to po prostu naiwność, jak ta szkoła dla elit politycznych Ruchu Narodowego wiele lat temu. :E 

Edit. @Kris194Dobra grzebię jeszcze dalej pewne zagrywki medialne zaczynają śmierdzieć, chyba że idzie "va banque" i nie rozumie niektórych stron polityki...

Nie rozśmieszaj mnie...

Wybory prezydenckie to konkurs popularności + sympatii. Ja nie przeczę, że niektóre punkty z "7" Bartoszewicza są spoko, ale te brednie o lotniskowcu, sieci elektrowni jądrowych czy pancernej Polsce do 2040 roku są dość smutne.

Gość nie przekroczy 2-3% głosów moim zdaniem, bo w Polsce i Europie nie da się zdobywać wyborców telefonami. 

A jego deklaracja, że wygra drugą turę stosunkiem 77% do 33% już poszła w świat :E

Gdyby umiał w marketing polityczny to robiłby to inaczej  To jest po prostu kolejny Tanajno i nic więcej.

Opublikowano

@voltq czemu dajesz reakcję "confused" pod każdym postem, który nie jest po linii ideowej Twojej wymarzonej partii? boli posiadanie oszołomów w składzie, czy problem ze zrozumieniem przekazu? :E 

3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Gość nie przekroczy 2-3% głosów moim zdaniem, bo w Polsce i Europie nie da się zdobywać wyborców telefonami. 

A jego deklaracja, że wygra drugą turę stosunkiem 77% do 33% już poszła w świat :E

Gdyby umiał w marketing polityczny to robiłby to inaczej  To jest po prostu kolejny Tanajno i nic więcej.

kolejny pokemon, co ma za dużo wolnego czasu i pieniędzy.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

ktoś z was pisał ale nie mogę znaleźć ze mentzenowi bardziej ta wypowiedz u stanowskiego o aborcji dziecka z gwałtu zaszkodzi niż słynna piątka mentzena , jak najbardziej się zgadzam , to pierwsze duże tąpnięcie w jego kampanii które może nawet zaważyć o tym ze nie wejdzie do drugiej tury , nawet bosak go potem tłumaczył i widać było ze on rozumie ze popełnili duży błąd , chyba zespól Aspergera się odezwał to samo co u Korwina , chłop powinien sobie zadać pytanie czy chce wejść do drugiej tury i powalczyć z rafałem trzaskowskim o prezydenturę czy głosić ideowe hasła ale od idei to jest Braun czy Zandberg a mentzen , nawrocki i Trzaskowski są od wygrania wyborów a nie głoszenia idei , ogromny błąd wytrawny polityk nie dał by się wciągać w cos takiego i uchylił by się od tego pytania , zaczął by mówić o tym ze w Polsce nie istnieje dostateczna pomoc dla ofiar gwałtu takim osoba trzeba w jakiś tam sposób pomoc a gwałcicieli karać bardzo surowo nawet z tymi chemicznymi kastracjami czy co ludziom się podoba czy oni tam wymyślili , cokolwiek ale nie taka kompromitacja i głupoty które wypowiedział , a o aborcji mógł powiedzieć ze programem konfederacji jest powrót do porozumienia aborcyjnego z chyba 1993 roku albo 1991 nie pamiętam już dokładnie i już by przebił 20% 

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, huudyy napisał(a):

@voltq czemu dajesz reakcję "confused" pod każdym postem, który nie jest po linii ideowej Twojej wymarzonej partii?

Już gdzieś słyszałem ten argument... O kurczę na labie... Wtedy to prawacy, a dokładnie był taki jeden mój "wielbiciel" co dawał mi w każdym poście, nawet na temat RTX :)  confused. Jak się o to zapytałem jak ty teraz to dostałem zjeby, że każdy może dawać jakie chce reakcje i nic nikomu do tego... Tu jest dokładnie odwrotna sytuacja... Większość osób idzie po myśli liberalnej więc są w większości...

Konkluzja - zgromadźcie odpowiednią ilość ludzi na forum, stanowicie wtedy większość i wyżywacie się po każdym kto ma inne zdanie... Tak jest wszędzie w necie i kompletnie to nie sprzyja dyskusji... Jakiś rok temu na labie to w przenośni to Ty byłbyś tak traktowany jak obecnie voltq. Mnie na końcu dano perma tzn na 2 miesiące na 2 tyg. przed zamknięciem tylko dlatego, że walczyłem z mową nienawiści w wątku o imigrantach... Jaka większość taki przekaz...

Bardzo smutne i nie sprzyja to żadnej dyskusji tylko poklepywaniu się po plecach i życiu w swoich bańkach... Przy okazji dodam, że kolega @voltq prezentuje różne poglądy, ale nie widziałem żeby on kogokolwiek z forumowiczów atakował personalnie czy prowokował. Tak jest tutaj i tak było na labie. Nie pisze, że ktoś gada bzdury, nie wyzywa nikogo. Taka dygresja.

Edytowane przez hubio
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, hubio napisał(a):

Już gdzieś słyszałem ten argument... O kurczę na labie... Wtedy to prawacy, a dokładnie był taki jeden mój "wielbiciel" co dawał mi w każdym poście, nawet na temat RTX :)  confused. Jak się o to zapytałem jak ty teraz to dostałem zjeby, że każdy może dawać jakie chce reakcje i nic nikomu do tego...

Tak jak ja właśnie od Ciebie?

Jakiś rok temu na labie to w przenośni to Ty byłbyś tak traktowany jak obecnie voltq

gościu, ja konto na labie miałem kilkanaście lat, ponad 6 tysięcy nabitych postów, czym ty chcesz mnie pouczać? :E

Mnie na końcu dano perma tzn na 2 miesiące na 2 tyg. przed zamknięciem tylko dlatego, że walczyłem z mową nienawiści w wątku o imigrantach... Jaka większość taki przekaz...

no to dziwny jesteś, bo jedyne co ja miałem przez te kilka tysięcy postów to 2 ostrzeżenia, każde za wulgaryzmy (nie ataki personalne, tylko przerywniki na k)

Bardzo smutne i nie sprzyja to żadnej dyskusji tylko poklepywaniu się po plecach i życiu w swoich bańkach

https://pl.wikipedia.org/wiki/Projekcja_(psychologia)

uciskana opozycja w naszym kraju ma się naprawdę źle :E

https://www.pap.pl/aktualnosci/politolog-wybory-prezydenckie-wielka-szansa-dla-mentzena-moga-zakonczyc-duopol-po-i-pis

nie ma to jak zakończyć duopol KO-PIS tworząc duopol KO-Konfapis.

Edytowane przez huudyy
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@huudyy widocznie byłes wygodny dla moderacji , mnie @Kadajo potrafił banować za cytowanie posta pod postem chociaż w regulaminie nie było takiego puntku , ale jak się kogoś nie lubi to zawsze się cos wymyśli , na szczęście na tym forum jeszcze do tego nie doszło widocznie ktoś jest nad nim i nie pozwala mu na to

Edytowane przez voltq
  • Haha 1
Opublikowano
39 minut temu, hubio napisał(a):

Przy okazji dodam, że kolega @voltq prezentuje różne poglądy, ale nie widziałem żeby on kogokolwiek z forumowiczów atakował personalnie czy prowokował. Tak jest tutaj i tak było na labie. Nie pisze, że ktoś gada bzdury, nie wyzywa nikogo. Taka dygresja.

On wrzuca fejki, kłamstwa i bzdury. A jak mu to wytkniesz to... wrzuca nowe. To nei jest dyskusja a trolling polityczny. :) 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Wybory prezydenckie to konkurs popularności + sympatii. Ja nie przeczę, że niektóre punkty z "7" Bartoszewicza są spoko, ale te brednie o lotniskowcu, sieci elektrowni jądrowych czy pancernej Polsce do 2040 roku są dość smutne.

To ja wiem, bo 1.5bln zł na inwestycje rocznie, czyli 1500mld zł to absurd, gdzie jest to prawie 2x tyle co budżet. :E 
Dlatego piszę o graniu o wszystko, gdzie rozumie gierki polityczne i uderza w sympatię i proste zrozumienie tematów, samemu nie wierząc we wiele swoich kwestii.
Gra o pojedynczy strzał wyborczy, bo szybko wygaśnie "siła" jego słów.

Ale jak poprzeglądałem więcej treści z nim, to coraz bardziej coś śmierdzi i może być jakąś odmianą narcyza i głupota niektórych pomysłów oraz twierdzeń jednak nie jest ukrytą grą.
Ciekawy był film, gdzie zamówił swój sondaż z ~2000 osób, gdzie były dwa pytania nakierowujące na kandydata niezależnego oraz w ostatnim pytano czy oddadzą na niego głos lub na kogo innego. W tym zdobył 9.5%, a mówi że to taka sama zagrywka, jak to robią inne sondaże nie uwzględniając jego osoby. Albo klepie bezmyślnie językiem, albo specjalnie nakierowuje tak widza... Nie wiem co gorsze. :E 

Ciekawe co powstanie z tego Artura Bartosiewicz, podejrzewam u niego zbyt ślepe przeświadczenie o swojej sprawie.
Albo mamy jednak kolejnego komandosa i nie doceniłem zdolności do podstawiania kandydatów. 

plaga literówek
Opublikowano
21 minut temu, GordonLameman napisał(a):

On wrzuca fejki, kłamstwa i bzdury. A jak mu to wytkniesz to... wrzuca nowe. To nei jest dyskusja a trolling polityczny. :) 

W dzisiejszym świecie naprawdę ciężko odróżnić fejka, kłamstwa i bzdury od prawdy. Więc w jednych kręgach to co ty piszesz będzie kłamstwem i "bzdurą", a w innych to co on pisze. I właśnie w czasie dyskusji na argumenty można samemu wyciągnąć wniosek co jest prawdą, a co nie.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, hubio napisał(a):

W dzisiejszym świecie naprawdę ciężko odróżnić fejka, kłamstwa i bzdury od prawdy. Więc w jednych kręgach to co ty piszesz będzie kłamstwem i "bzdurą", a w innych to co on pisze. I właśnie w czasie dyskusji na argumenty można samemu wyciągnąć wniosek co jest prawdą, a co nie.

Gdzie widziałeś dyskusję w jego wykonaniu?

Tu wrzucił kłamstwo:

Tu go wyprostowałem i... nic

image.thumb.png.4edba9dc442da413401a3fc867659591.png

Zrzut ekranu 2025-03-31 o 16.48.32.png

• Upvote 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...