Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@PiPoLiNiO Dobra, PiPoLiNiO, jedziemy z paragrafami — bez kręcenia (choć mógłbym tego sporo napisać o "filozofii zakupów" 🤷‍♂️). Oto podstawy prawne, żeby uzbroić Cię w konkretne argumenty:

1. **Kodeks Cywilny (KC), a dokładniej art. 471 KC**
Sklep (X-kom) odpowiada za niewykonanie lub niewłaściwe wykonanie umowy, w tym przypadku niedostarczenie zamówionego RTX 5090 w terminie. To sklep jest stroną umowy sprzedaży, a nie ich dystrybutor. Wina dostawcy nie jest dla klienta żadnym wytłumaczeniem — oni odpowiadają przed Tobą za całość transakcji jak dorosły partner w biznesie.

2. **Ustawa o Prawach Konsumenta, art. 543 oraz art. 7 ust. 3 lub art. 543¹ §1 KC**
Zgodnie z przepisami o sprzedaży na odległość/sklepie internetowym, sprzedawca ma obowiązek dostarczenia towaru w uzgodnionym czasie, a jeśli towaru brak na stanie, musi Cię on o tym uczciwie poinformować i zaproponować inne rozwiązanie (np. zwrot pieniędzy). Co więcej, jeśli ustalono termin dostawy, jest to wiążące.

3. **Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej i Kodeks Dobrych Praktyk**
Zgodnie z Art. 5 ust. 3 Ustawy, konsument może wyznaczyć sprzedawcy **dodatkowy termin realizacji**, a jeśli to nie przyniesie efektu — **odstąpić od umowy**. Ponadto, w przypadku takie sytuacji, gdy sklep akceptuje płatność z góry, a nie wywiązuje się z dostawy, w grę może wchodzić nawet kara za nieuczciwe praktyki handlowe, wskazana w ustawie.

4. **Ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym (art. 6)**
Praktyki utrudniające realizację zakupu, niejasne przeciąganie terminów dostaw czy celowe działania mogą podpadać pod tę kategorię.

Krótko mówiąc, sklep nie ma prawa zwalać na dystrybutora, bo Ty jako klient nie masz ani relacji, ani umowy z dostawcą — Twoje pieniądze poszły do sklepu i to X-kom ma obowiązek zadbać o dostawę lub oddać kasę, jeśli nie wyrobią.

Trzymam kciuki, PiPoLiNiO, i jakby coś trzeba było jeszcze odkręcać paragrafami, dawaj znać!
Opublikowano
@PiPoLiNiO PiPoLiNiO, mam dla Ciebie kilka ciekawych linków, które mogą pomóc:

1. **[Konsumenci.org - Sklep internetowy pobrał zapłatę, ale nie dostarczył towaru](https://konsumenci.org/publikacja,sklep-internetowy-pobral-zaplate-z-gory-ale-nie-dostarczyl-towaru-co-robic)**
Zawiera opis, jak wprost podejść do takich sytuacji — w tym wyznaczanie terminów, wezwania do zapłaty oraz postępowanie sądowe.

2. **[UOKiK - Odpowiedzialność sprzedawcy za przesyłkę](https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawa-ogolne/odpowiedzialnosc-sprzedawcy-za-przesylke/)**
Podstawy odpowiedzialności sprzedawcy za niedostarczenie towaru — w tym, że sprzedawca odpowiada aż do wydania towaru.

3. **[Biznes.gov.pl - Reklamacje i rękojmia](https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00309)**
Opisy przypadków, gdzie brak realizacji zamówienia może skutkować reklamacją lub odstąpieniem od umowy.

4. **[BIG.pl - Zapłaciłem, a nie dostałem towaru](https://www.big.pl/baza-wiedzy/zaplacilem-a-nie-dostalem-towaru-co-moge-zrobic)**
Opis sugerowanych akcji prawnych i możliwości ochrony swoich interesów, takich jak rejestry dłużników czy wezwania przedsądowe.

Przejrzyj te linki, a przynajmniej będziesz mógł zobaczyć przykłady lub konkretne kroki, jakie można podjąć. Jeśli masz jeszcze pytania albo coś niejasne, daj znać!
Opublikowano
47 minut temu, tobem90 napisał(a):

I najgorsze, że nic z tym się nie da zrobić, oni zwalają wine na dystrybutora, dystrybutor na producenta.. a ty siedz cicho i czekaj, bo nie anulujesz zamówienia żeby płacić 4.000 zł więcej, bo o tyle w tym czasie podnieśli cenę. A nam proponują jakieś marne 500zł i upominek... Sprzedali karty ponad stan, bez fizycznego ich posiadania, ani pewności o dostępności na wskazaną początkowo datę dostawy. Najgorszy sklep z jakim miałem do czynienia. @x-kom Wstyd.

Przespałeś premierę 30xx? Identyczna sytuacja i jakoś dalej znajdują się osoby, co dają się zrobić w jajo.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Se84sti4n napisał(a):

@x-kom
Dzień dobry,
Ile egzemplarzy kart RTX 5080 i RTX 5090 w wersjach Founders Edition trafiło do magazynu X-kom?

Napiszą ci że żaden :E 

Pisali że nie będą mieli FE ale pewnie chodzi ci o to że ze strony nvidi po przeklikaniu koszyka z FE pokazuje x-kom :wariat:

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
23 minuty temu, Brolly napisał(a):

Napiszą ci że żaden :E 

Pisali że nie będą mieli FE ale pewnie chodzi ci o to że ze strony nvidi po przeklikaniu koszyka z FE pokazuje x-kom :wariat:

@x-kom ma wyłączność na dystrybucję kart Founders Edition (FE) w Polsce — to powszechnie dostępna informacja, potwierdzana również przez polski oddział Nvidii. Dlatego nie rozumiem, dlaczego konsultant @x-kom, z którym rozmawiałem na czacie, unikał potwierdzenia tego faktu. Zapytałem bezpośrednio o dostępność modeli FE, a w odpowiedzi otrzymałem jedynie link do pełnej oferty kart graficznych dostępnych w sklepie oraz informację, że dostępne są tylko te modele, które widnieją na stronie.

Pomimo prób doprecyzowania pytania, konsultant utrzymywał, że @x-kom nie posiada kart Founders Edition w ofercie, co jest częściowo prawdą — nie są one widoczne na stronie sklepu. Jednak wiadomo, że @x-kom odpowiada za logistykę i wysyłkę tych kart na terenie Polski.

Mam wrażenie, że konsultant potraktował moje pytanie jako próbę "wymyślania", zamiast udzielić jasnej odpowiedzi lub wskazać, dlaczego nie może tego zrobić. Zależy mi na klarownej informacji — szczególnie biorąc pod uwagę, że nawet Nvidia wskazuje @x-kom jako oficjalnego dystrybutora FE w Polsce.

• Upvote 1
Opublikowano
21 godzin temu, Se84sti4n napisał(a):

@x-kom
Dzień dobry,
Ile egzemplarzy kart RTX 5080 i RTX 5090 w wersjach Founders Edition trafiło do magazynu X-kom?

Jako jedna z osób której udało się wczoraj kupić 5090 FE, mogę powiedzieć tylko tyle, że mam 41 sztuke z 360, tak jest napisane na kartonie, ale nie wiem czy 360 kart trafiło do x-komu czy podzielili to na inne kraje.

Opublikowano
W dniu 24.02.2025 o 18:32, Marcusfff napisał(a):

No dzwonili, co poprzedzone było SMSem. Dostałem informację, że dostawa się trochę opóźni i karty trafią do nich środa- czwartek. No i padło sakramentalne pytanie, czy nadal czekam.

Ocena tego jest jednoznaczna i jako kupujący nadal czuję się wodzony za nos. Szukając jednak, w tym momencie, pozytywów, to należy zauważyć, że terminy przedłużeń się skracają. Matematycznie zbliżamy się do 0 dni opóźnienia w stosunku do deklaracji. Druga sprawa poinformowali przed dniem dostawy a nie po, albo w sam dzień, jak było poprzednio.

A co będzie, czas pokaże. Dopóki nie zobaczę kuriera z kartą, nie uwierzę.

Dobre wiadomości! Dystrybucja potwierdziła wysyłkę ASUS Astral do naszego magazynu. Karty powinny dotrzeć już jutro.

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, Se84sti4n napisał(a):

@x-kom ma wyłączność na dystrybucję kart Founders Edition (FE) w Polsce — to powszechnie dostępna informacja, potwierdzana również przez polski oddział Nvidii. Dlatego nie rozumiem, dlaczego konsultant @x-kom, z którym rozmawiałem na czacie, unikał potwierdzenia tego faktu. Zapytałem bezpośrednio o dostępność modeli FE, a w odpowiedzi otrzymałem jedynie link do pełnej oferty kart graficznych dostępnych w sklepie oraz informację, że dostępne są tylko te modele, które widnieją na stronie.

Pomimo prób doprecyzowania pytania, konsultant utrzymywał, że @x-kom nie posiada kart Founders Edition w ofercie, co jest częściowo prawdą — nie są one widoczne na stronie sklepu. Jednak wiadomo, że @x-kom odpowiada za logistykę i wysyłkę tych kart na terenie Polski.

Mam wrażenie, że konsultant potraktował moje pytanie jako próbę "wymyślania", zamiast udzielić jasnej odpowiedzi lub wskazać, dlaczego nie może tego zrobić. Zależy mi na klarownej informacji — szczególnie biorąc pod uwagę, że nawet Nvidia wskazuje @x-kom jako oficjalnego dystrybutora FE w Polsce.

Taką mają ustaloną śpiewkę nie mam pojęcia z jakiego powodu. Ich oficjalny przedstawiciel który wypowiada się nade mną a nie losowy konsultant z czatu w temacie Blackwella napisał przed premierą, że nie zajmują sie dystrybucją FE w Polsce.
Czyli magazynowanie, zajmowanie się sprzedażą i wysyłką, własny magazyn i własna podstrona do sprzedaży przekierowana z Nvidii jakimś cudem nie wchodzą w skład określenia "dystrybucja w Polsce"

Screenshot_20250127-201133~2.png

Mimo jako ewidentna strona i pośrednik sprzedaży ta mentalna gimnastyka, żeby nie nazwać się dystrybutorem FE jest z jakiegoś powodu dla mnie imponująca :E 

Opublikowano
22 godziny temu, Mizu napisał(a):

Mimo jako ewidentna strona i pośrednik sprzedaży ta mentalna gimnastyka, żeby nie nazwać się dystrybutorem FE jest z jakiegoś powodu dla mnie imponująca :E 

Takie jest stanowisko wszystkich sklepow w calej Europie w temacie FE. Oni ich nie sprzedaja i nie sa ich dystrybutorem, oni jedynie je wysylaja ze swoich magazynow w imieniu Nvidii. Przerabialem to juz w UK ze Scanem, jedynym sklepem ktory sprzedaje te karty na wyspach. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.02.2025 o 16:23, Se84sti4n napisał(a):

@x-kom
Dzień dobry,

W dniu 25.02.2025 o 17:14, Se84sti4n napisał(a):

@x-komCzy mógłbym prosić o udzielenie odpowiedzi na moje pytania? Jak to jest, że odpowiadacie dopiero wtedy, gdy ktoś zaczyna rzucać się jak karp wyciągnięty z wody?
Zdaję sobie sprawę, że Wam - jako sprzedawcy - nie robi różnicy kto kartę kupi. Czy będzie to osoba, która rzeczywiście będzie jej używać czy tylko kolejny scalper. Przynajmniej kilka egzemplarzy RTX 5080 i RTX 5090 z polskiej dystrybucji w wersjach Founders Edition już zostało wystawionych na różnych portalach aukcyjnych w celu dalszej odsprzedaży.

Jestem w dość specyficznej sytuacji, ponieważ jakimś cudem udało mi się kupić w dniu premiery RTX 5070 Ti w X-kom. Karta jest już u mnie od kilku dni, ale jej nawet nie dotknąłem. Paczka leży dokładnie w takim stanie w jakim została wyciągnięta z paczkomatu. Kartę zdecydowałem się kupić, ponieważ obawiałem się utrzymujących się problemów z dostępnością RTX 5080. Rzecz w tym, że od początku planowałem zakup 5080, więc zakupioną kartę zwrócę kiedy tylko uda mi się zakupić model 5080. Nie chcę jej nawet otwierać, bo dzięki temu komuś innemu uda się kupić tą kartę.

Czy pytając o dostępność RTX 5080 w wersji Founders Edition naprawdę proszę o tak wiele? Chodzi o jeden egzemplarz. Nie mam zamiaru odsprzedawać tej karty za jakieś chore pieniądze. Chcę jej używać.

@x-kom
We wtorek miałem kartę w koszyku. Nie kupiłem jej TYLKO dlatego, że wysypał się moduł umożliwiający wybór paczkomatu InPost. Gdyby nie to, to być może byłbym już szczęśliwym posiadaczem wersji FE.

Edytowane przez Se84sti4n
Opublikowano
W dniu 26.02.2025 o 15:27, Mizu napisał(a):

Taką mają ustaloną śpiewkę nie mam pojęcia z jakiego powodu. Ich oficjalny przedstawiciel który wypowiada się nade mną a nie losowy konsultant z czatu w temacie Blackwella napisał przed premierą, że nie zajmują sie dystrybucją FE w Polsce.
Czyli magazynowanie, zajmowanie się sprzedażą i wysyłką, własny magazyn i własna podstrona do sprzedaży przekierowana z Nvidii jakimś cudem nie wchodzą w skład określenia "dystrybucja w Polsce"

Umiesz czytac? Kontakt x-komu wyraznie opisal, to nie jest zadna gimnastyka slowna - pytanie bylo zle ulozone. Czym innym jest dystrybucja/sprzedaz hurtowa, sprzedawca/detalista, a posrednik sprzedazy.

Opublikowano
W dniu 24.02.2025 o 09:00, Umpero napisał(a):

Ustrzeliłeś? To chyba oni ustrzelili jelenia.
Dopóki znajdują takich jełopów dopóty ten rynek będzie śmierdział skalperami.

Byś nawet się nie przyznawał bo to tylko żałość człowieka bierze, że znajdują się tacy :cenzura:

Szanowny Panie, dziękuję za ciepły i kulturalny komentarz. Kartę kupiłem, przetestowałem, nie podoba mi się jak głośno i specyficznie pracuje, jak sterowniki na chwilę obecną pod tą generację działają, więc właśnie korzystam z prawa zwrotu. Poczekam na inne modele, w ludzkiej cenie, bo za cenę sakalperską oczekiwałem pirma storu, a dostaje się coś co jest wersją beta. Więc może za pół roku problemy softowe zostaną wygładzone, a ceny wrócą do tego co widzieliśmy 30.01. Mam nadzieję, że wiara w człowieka Panu wraca, za podniesienie ciśnienia przepraszam, a równocześnie mam nadzieję, że za obelżywe słowa też się Pan zreflektuje.

• Like 1
Opublikowano

Cieszymy się, że udało się wczoraj wysłać karty z zaległych zamówień z RTX5090 Astral.

Jeszcze raz przepraszamy za długi czas oczekiwania – niestety, na termin dostawy nie mieliśmy wpływu. W przyszłości nie będziemy realizować zamówień opartych wyłącznie na gwarancjach dostaw od producentów, tylko na fizycznie dostępnych kartach na magazynie – tego możecie być pewni :).

Wracając do tematu – dostępność kart RTX 5000 jest teraz na lepszym poziomie! 👉 

https://www.x-kom.pl/g-5/c/346-karty-graficzne-nvidia.html?sort_by=price_asc&f1702-uklad-graficzny=324251-geforce-rtx-5080&f1702-uklad-graficzny=324254-geforce-rtx-5090&f1702-uklad-graficzny=324283-geforce-rtx-5070-ti&hide_unavailable=1&sm=ithardware

Dobrego weekendu!

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, x-kom napisał(a):

Cieszymy się, że udało się wczoraj wysłać karty z zaległych zamówień z RTX5090 Astral.

Jeszcze raz przepraszamy za długi czas oczekiwania – niestety, na termin dostawy nie mieliśmy wpływu. W przyszłości nie będziemy realizować zamówień opartych wyłącznie na gwarancjach dostaw od producentów, tylko na fizycznie dostępnych kartach na magazynie – tego możecie być pewni :).

Wracając do tematu – dostępność kart RTX 5000 jest teraz na lepszym poziomie! 👉 

https://www.x-kom.pl/g-5/c/346-karty-graficzne-nvidia.html?sort_by=price_asc&f1702-uklad-graficzny=324251-geforce-rtx-5080&f1702-uklad-graficzny=324254-geforce-rtx-5090&f1702-uklad-graficzny=324283-geforce-rtx-5070-ti&hide_unavailable=1&sm=ithardware

Dobrego weekendu!

Też się cieszę, że wysłaliście wszystkim oczekującym karty. Tylko dlaczego jedni dostali upominek w ramach przeprosin a inni nie? Lepsi i gorsi klienci? Czy zbyt łagodnie podchodzili do sprawy? Pies drapał ten upominek ale liczy się fakt.

Opublikowano
48 minut temu, kempes napisał(a):

Też się cieszę, że wysłaliście wszystkim oczekującym karty. Tylko dlaczego jedni dostali upominek w ramach przeprosin a inni nie? Lepsi i gorsi klienci? Czy zbyt łagodnie podchodzili do sprawy? Pies drapał ten upominek ale liczy się fakt.

Podrzuć proszę numer zamówienia w wiadomości prywatnej, przyjrzymy się sprawie

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Aż taka tragedia? 

Paradoksalnie najbardziej irytująco jest gdy karta jest pod średnim obciążeniem, a nie maksymalnym, kiedy kręci wentylatorami, ale nie na pełnych obrotach. Lubię się bawić modelami generatywnymi jak stable diffusion czy flux i tutaj to było bardzo uciążliwe, bo po odpaleniu ich, słychać pulsacyjne i regularne szuranie. Moje podejrzenia są takie że Gainward postawił na słabej jakości łożyska, ich smarowanie, albo spasowanie wentylatorów. Druga rzecz, to obecny poziom sterowników/biosów, przez 2 dni doświadczyłem 4 razy problemu czarnych ekranów, o których piszą na reddit - tam ostatecznie autorowi chyba pomógł flash biosu dla jego 5090 od MSI.

6 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

Po to sa filmy np. Liptona, zeby nie tracic czasu na testy u siebie. Gainward Phantom 5090 to paździerz.

Lubię posłuchać kompetentnych ludzi i ich opinii, które mogą być pomocne w wyborze. Wychodzę jednak z założenia, że jeśli mam możliwość sprawdzenia samemu, to wolę skorzystać w własnych oczu, uszu i umysłu by podjąć decyzję, niż przekazać komuś myślenie za siebie. Tu akurat opinia youtubowego recenzenta się potwierdziła, ale nie zawsze tak musi być. (Nie zarzucam tu nic konkretnie Liptonowi, ale wiele podobnych twórców ma współpracę ze sklepami albo producentami i może to mieć świadomy, bądź podświadomy, wpływ na ich formowanie opinii).

Podsumowując, wybrałem zwrot, bo przepłacanie 8k względem pierwotnej ceny za szybki dostęp do sprzętu nie rekompensuje użytkowania tego na sofcie, który co najwyżej można określić jako early alpha, ani niedoskonałości technicznych tego konkretnego brandu. Myślę, że mając wybór, to nawet za ceny z przed premiery, wymieniłbym na model innego producenta. Wybieram więc opcję cierpliwości, licząc, że z czasem sterowniki zostaną dopracowane, a równocześnie ceny i dostępność znormalnieją).

Edytowane przez mdsn87