Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

chcę powoli upgrade'ować swój sprzęt. Ma on już kilka lat, śmiga wszystko na tą chwilę ale chcę lepszej jakości. 

Dorzuciłem ostatnio dysk M.2 Lexar 710 co już znacząco przyspieszyło działanie PCta. 

Pierwsze chcę wymienić kartę graficzną. Założyłem budżet ok. 1500 złotych.

Aktualnie mam RTX1660Ti. Myślałem nad RTX4060Ti.

Co możecie doradzić w temacie wymiany? Czy moja płyta główna/zasilacz uciągnie taką zmianę?

Specyfikacja:

Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti OC 6GB GDDR6

Crucial 16GB 3000MHz Ballistix Sport LT Gray CL15 (2x8GB)

Gigabyte B450M DS3H

AMD Ryzen 5 2600

be quiet! System Power 9 500W 80 Plus Bronze

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Proponuję kartę graficzną RX 6750XT, aby była już z 12 GB VRam.
Ponadto zalecam wymienić procesor na Ryzen 5600 (najpierw wgrać najnowszy bios), bo ten Ryzen 2600 to już słaby jest.

Edytowane przez wamak
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Najlepiej zrobić tak, jak pisze @wamak, czyli zmienić CPU na minimum Ryzena 5600/X lub najlepiej 5700X3D (jeśli trafi się gdzieś w dobrych pieniądzach, czyli max 700zł) i dopiero potem zmienić kartę. Fakt, @JacekRTX 4060Ti 16GB to absurd cenowy, ale może coś takiego tu będzie super wyborem:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/msi-rtx-4070-ventus-3x?rep=1081055404

Wersja średnia, ale cena fajna, gwarancja i o niebo lepsza, niż 4060Ti.

• Upvote 1
Opublikowano

Jeśli budżet to dalej 1500zł, to w takim najlepiej szukać używki z gwarancją, jak: 4060Ti 16GB, RX6700XT/6750XT, RX6800. Szkoda, że nie zdecydowałeś się na tego 4070, co Ci pisałem wcześniej, bo CPU mógłbyś wrzucić ten miesiąc czy dwa później, a kartę byś miał super.

Opublikowano

Chodzi o dźwięk samych wentylatorów a nie szum powietrza od obrotów ;) temperatury są bdb na tej wersji ale wentyle nawet na niskich rpm wytwarzają nieprzyjemny dzwięk, asrock challenger 7700xt pracuje znacznie przyjemniej dla ucha przykładowo.