Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Używam portalu do streamingu boosteroid. Coś jak nVidia geforce nów.

Problem jest taki że nie obsługują oni obrazu ultra wide 3440x1440. Nadaja do 4k 120fps. Mają na pokładzie AMD 7900xt. Maksymalna rozdzielczosc ultra wide jaka obsluguja to: 2400x1080

Obsługują takie rozdzielczosci:

https://help.boosteroid.com/en/content/supported-screen-resolutions?ref=is&_q=resolution

Jestem mega zły bo nie mają 3440x1440...a najbardziej mi zależy na grze tylko i wyłącznie w ultrawide...bo wtedy jest większe pole widzenia.

Nie wiedzą czy i kiedy wprowadza 3440x1440. Z 21:9...obsługują maksymalnie 2400x1080. 

Moje pytanie teraz jest takie. Jakiej wielkości i rozdzielczosci powinienem kupić monitor żeby był najbardziej dopasowany do powyższej rozdzielczosci. Wątpię że można to jakość obejść...bo natywne 4k będzie mniej widać chyba na ekranie niż na powyższej rozdzielczosci...? Nie wiem...

Proszę doradźcie. Dziękuję. Budżet ile trzeba tyle wydam. Jednak jeżeli do tej rozdziałki nie trzeba monstera to jakiś zwykły przecientiak się zda.

Dziękuję z góry za pomoc 

Edytowane przez nowynowy
Opublikowano (edytowane)

Naprawdę myślisz że w godzinę będziesz miał tabun odpowiedzi?

Jaki masz monitor? Bo zapomniałeś podać. Jeśli jego rozdzielczość to 3440x1440 to portal obsługuje bardzo bliskie 3200x1440, będziesz miał drobne boczne ramki po 120 pikseli.

Edytowane przez kalderon
  • Like 1
Opublikowano
28 minut temu, kalderon napisał(a):

Naprawdę myślisz że w godzinę będziesz miał tabun odpowiedzi?

Jaki masz monitor? Bo zapomniałeś podać. Jeśli jego rozdzielczość to 3440x1440 to portal obsługuje bardzo bliskie 3200x1440, będziesz miał drobne boczne ramki po 120 pikseli.

Hej,

Myslalem ze cala spolecznosc pclab tutaj sie przeniosla.

Monitor nie wazne jaki mam, bo chce kupic nowy ale odpowiem. Jakis 10 letni stary 60hz LG FHD 27 cali, nie warty wiecej niz 100zl.

Wykupilem ta usluge u nich, bez sensu mi wydawac teraz 15-20k na topowego pc-ta jak tam za 50zl mam jakis config za 10k pln.

Kwestia taka jakie oni obsluguja rozdzielczosci. Od lat gram na ultra wide (1920x816). Niestandardowa rozdzielczosc zrobiona na tym moim LG zlomie.

SERWIS OFERUJE MAKSYMALNA ROZDZIELCZOSC 4k 120fps. Ma na pokladzie amd 9700xt i jakies mocne cpu. z Rozdzielczosci ultra-wide obsluguje, kompatybilna jest maksymalnie rozdzielczosc 2400x1080 na tym serwisie.

Moje pytanie jest nastepujace:

Jaki rozmiar i rozdzielczosc mam celowac kupujac nowy monitor, zebym mogl wiecej widziec na ekranie. Czy monitor jakis 32/34 cale z natywna 4k rozdzielczoscia, pokaze mi wiecej obrazu niz jakis monitor 27 cali 2560x1440 gdzie ustawie niestandardowa rozdzielczosc 2400x1080 (zeby bylo ultra wide)?  Czy moze jeszcze co innego i jakis 3440x1440 34 calowy i bede mial jakies pasy na nim zmieniajac rozdzialke...wlasnie na jaka.  Zalezy mi zeby widziec jak najwiecej POLA na obrazie. Gram w Path of exile 2, chce widziec duzo powierzchni.

Dziekuje...:)

Opublikowano
26 minut temu, Dominix napisał(a):

Nie wiem czemu ci sie wydaje ze jak cos napiszesz to nagle 100 osob przyjdzie cos napisac. Cierpliwosci :)

Bo napisalem z 12h temu. Po prostu chyba fora juz przechodza do lamusa i eksperci juz na nich nie siedza. Pamietam jak z dekade temu bylem na pclabie, benchmarku. Kilknascie odpowedzi w ciagu 1h. Od casualowych uzytkownikow jak i mega specjalistow ktorzy domy postawiali na swojej profesji.

Opublikowano (edytowane)

https://www.ceneo.pl/158793489

I ustaw rozdzielczość 3440x1200, będziesz widział szeroko i w dobrej rozdzielczości.

8 godzin temu, nowynowy napisał(a):

Ma na pokladzie amd 9700xt i jakies mocne cpu.

Serwis nie zdradza z jakich podzespołów korzysta. I nie ma czegoś takiego jak 9700XT, jest 9700X ale to CPU, będzie też karta graficzna 9070 XT ale oficjalnie jeszcze nie wyszła.

Edytowane przez kalderon
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, kalderon napisał(a):

https://www.ceneo.pl/158793489

I ustaw rozdzielczość 3440x1200, będziesz widział szeroko i w dobrej rozdzielczości.

Serwis nie zdradza z jakich podzespołów korzysta. I nie ma czegoś takiego jak 9700XT, jest 9700X ale to CPU, będzie też karta graficzna 9070 XT ale oficjalnie jeszcze nie wyszła.

7900XT, moj blad.

3440x1200 ... oni nie obsluguja takiej rozdzielczosci..... https://help.boosteroid.com/en/content/supported-screen-resolutions?ref=is&_q=resolution

Edytowane przez nowynowy
Opublikowano (edytowane)

A co Ty myślisz że każdy siedzi przed klawiaturą i patrzy aż jaśnie pan coś napisze, aby w momencie publikacji posta dostał odpowiedź? Może bym nawet pomógł, ale z takim podejściem napiszę Ci tak, truj dupsko supportowi tego czegoś i tam im napisz że zawsze Ci odpisywali w ciągu chwili i miej problemy wtedy do nich.

I jeszcze mi powiedz że Ty przez to chcesz grać w grę multiplayer to już padnę na plecy? Bo większe pole widzenia nic Ci nie da, jak Cię input lag zabije :) 

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Upvote 2
Opublikowano
8 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

A co Ty myślisz że każdy siedzi przed klawiaturą i patrzy aż jaśnie pan coś napisze, aby w momencie publikacji posta dostał odpowiedź? Może bym nawet pomógł, ale z takim podejściem napiszę Ci tak, truj dupsko supportowi tego czegoś i tam im napisz że zawsze Ci odpisywali w ciągu chwili i miej problemy wtedy do nich.

I jeszcze mi powiedz że Ty przez to chcesz grać w grę multiplayer to już padnę na plecy? Bo większe pole widzenia nic Ci nie da, jak Cię input lag zabije :) 

Przemilcze juz twoja wypowiedz. Zawisc i jad az sie wylewa. Po prostu nie znasz odpowiedzi na zadane pytania. Nic dziwnego ze trzeba uciekac z tego kraju skoro nawet nowe pokolenie ma taki mindset do ludzi. Jezeli sprawia ci bol moj temat to po co do niego wchodzisz o komentujesz. Czy pytam o zmywarke czy o odpowiedni podzespol w odpowiednim dziale. Gdybys tak sie zachowal w zyciu realnym wobec mnie, odrazu dostalbys ignora. Strzelam jednak ze bys sie nie zachowal w ten sposob bo bys sie bal. Zza monitora mozna udawac kim to sie nie jest. Bez odbioru.

48 minut temu, Dominix napisał(a):

najblizej temu jest 2560x1080 wiec taki monitor sobie mozesz kupic

Hmm... rozumiem. Czy na takiej rozdzielczosci bede mial wiekszy zakres widzenia niz na natywnym 4k ?

Co jezeli jednak kupie 3440x1440 monitor i ustawie na nim rozdzielczosc  2400x1080 ?  Czy obraz bedzie czytelny ? Jak to bedzie wygladac w praktyce. Czy bedzie lepsza jakosc niz na monitorze docelowo 2560x1080 jezeli takie istnieja z taka rozdzielczoscia...?

dzieki, pozdro

• Confused 1
Opublikowano

masz dosc specyficzne wymagania+ operujesz na serwisie w chmurze.

Jak to bedzie wygladalo? Wydaje mi sie ze lepiej bedzie zapytac osob co z tego korzystaja i moze cos takiego kombinowali.

Jak to bedzie wygladac w praktyce, mozesz sie dowiedziec jak to sprawdzisz, jako ze to usluga w chmurze to jeszcze bitrate dochodzi i co sie dzieje na ekranie, na statycznym obrazie moze bedzie ok, w ruchu juz nie do konca.

Jak widac, malo kto tu korzysta z tej uslugi, moze zapytaj na reddicie lub jakims forum glownie pod ta usluge.

Zakres widzenia jeszcze mozna mienic jesli gra ma opcje do zmiany tego.

Opublikowano
56 minut temu, Dominix napisał(a):

masz dosc specyficzne wymagania+ operujesz na serwisie w chmurze.

Jak to bedzie wygladalo? Wydaje mi sie ze lepiej bedzie zapytac osob co z tego korzystaja i moze cos takiego kombinowali.

Jak to bedzie wygladac w praktyce, mozesz sie dowiedziec jak to sprawdzisz, jako ze to usluga w chmurze to jeszcze bitrate dochodzi i co sie dzieje na ekranie, na statycznym obrazie moze bedzie ok, w ruchu juz nie do konca.

Jak widac, malo kto tu korzysta z tej uslugi, moze zapytaj na reddicie lub jakims forum glownie pod ta usluge.

Zakres widzenia jeszcze mozna mienic jesli gra ma opcje do zmiany tego.

Nie mozna ustawiac randomowej neistedanardowej rozdzielczosci. Tak, zgadzam sie. Moje wymagania, zapytanie jest dziwne. Z ogolnikow nikt jeszcze mi nie odpowiedzial na jakiej rodzielczosci / wielkosci ekranu , proporcjach widzi sie wiecej na ekranie....to nie dotyczy chmury tylko ludzi rowniez z kompami po 20k pln na chacie ktorzy ich uzywaja. Musze tez monitor kupic.

bitrate , ping jest wszystko perfekcyjnie.

Nie wiem jakiej wielkosci ekran wybrac i jaka rozdzielczosc zeby to wszystko mialo rece i nogi zeby bylo najlepiej. Podalem rozdzielczosci jakie ta chmura obsluguje.

Nic wiecej nie jestem w stanie udostepnic. Po prostu chcialbym sie dowiedziec jakie proporcje , wielkosc i rozdzielczosc monitora mam kupic najlepiej pod ta chmure i rozdzielczosci ktore obsluguje (7900xt) Zakres nadawania do 4k 120hz.

10 minut temu, kalderon napisał(a):

*3200x1440

Rozumiem...czyli Twoim zdaniem pod moje wymagania jakie beda najjlepsze mozliwe wymiary monitora i rozdizelczosc i ratio?

Opublikowano
2 godziny temu, nowynowy napisał(a):

Nie wiem jakiej wielkosci ekran wybrac i jaka rozdzielczosc zeby to wszystko mialo rece i nogi zeby bylo najlepiej. Podalem rozdzielczosci jakie ta chmura obsluguje.

Użyj niestandardowej rozdzielczości na obecnym monitorze.  

Opublikowano
4 godziny temu, nowynowy napisał(a):

Co jezeli jednak kupie 3440x1440 monitor i ustawie na nim rozdzielczosc  2400x1080 ?  Czy obraz bedzie czytelny ?

Będzie czytelny, ale mniej niż w natywnej rozdzielczości monitora. Monitor 1080p ultrawide będzie przede wszystkim mniejszy i niższy. Monitor 34" 3440x1440 to rozciągnięty w poziomie monitor 27", monitor 29" 2560x1080 to rozciągnięty w poziomie monitor 24". Te drugie są tańsze, ale i bazują na starszych panelach.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kalderon napisał(a):

Będzie czytelny, ale mniej niż w natywnej rozdzielczości monitora. Monitor 1080p ultrawide będzie przede wszystkim mniejszy i niższy. Monitor 34" 3440x1440 to rozciągnięty w poziomie monitor 27", monitor 29" 2560x1080 to rozciągnięty w poziomie monitor 24". Te drugie są tańsze, ale i bazują na starszych panelach.

Ok podsumowujac temat.

bylem dzis w media markt, euro rtv, x-kom. NIGDZIE nie pozwolili mi sie pobawic jakimkolwiek monitorem zeby zmienic rozdzielczosc. bede zamawial wobec tego online.

Widze ze znasz sie w temacie bardzo dobrze.

Moglbys podpowiedziec prosze:

pytanie nr 1.
Czy na rozdzielczosci 2560x1080 bede widzial wiecej na ekranie niz na rozdzielczosci 3840 x 2160 ?

pytanie nr 2.
(jestem w 99% przekonany ze chce monitor 34 (lub 38 calowy - ale takich pewnie praktycznie nie ma na rynku). Zastanawiam sie czy celowac w monitor z rozdzielczoscia 3440x1440 czy 4k natywne przy tej wielkosci ekranu. Co jezeli bede chcial na 3440x1440, lub 4k wymusic rozdzielczosc 2560x1080. Czy to bedzie oznaczalo ze beda jakies ogromne czarne pasy na lewo i prawo i obraz bedzie slabo czytelny. Chcialem dzis to przetestowac w sklepach ale nie dalo sie....

pytanie nr 3.
Chyba najlepsza mozliwa opcja (nie patrzac na koszty) wydaje sie monitor 34/38 calowy z rozdzielczoscia 4k, bo na takim nadal bede mogl sobie wymusic rozdzielczosc nawet 3440x1440 jezeli nie bede gral przez strumieniowanie tylko na swoim gpu. Beda wtedy pasy czarne na dole i na gorze, ale jakosc obrazu bedzie amazing ?

Dziekuje.

EDIT: monitorow 4k na 34 calach chyba nie ma, sa jedynie na 32 calach oledy z tego co widze. 38 cale jakies dobre 4k nie wiem czy istnieja, widze jakies ipsy po 5k zl co jest nonsensem, skoro oledy sa 4k 32 calowe po 4k?

Edytowane przez nowynowy
Opublikowano

3840x2160 (4K) to monitor w klasycznych proporcjach 16:9, jak będziesz chciał na nim wymusić 2560x1080 (czyli 21:9) to będą czarne pasy na górze i na dole. 3440x1440 to monitor ultrawide 21:9 i jak na nim wymusisz 2560x1080 to nie będzie pasów bo proporcje obu obrazów są te same, tylko że obraz będzie niższej jakości/rozdzielczości bo procesor graficzny monitora będzie musiał go przeskalować - dostosować do wyświetlenia na większej liczbie pikseli.

Ponownie polecam kupno monitora 3440x1440 34 cale, są też 40 calowe, i wyświetlanie obrazu z gry w rozdzielczości 3200x1440, będą naprawdę śladowe pasy po bokach. 3200x1440 to proporcje 20:9 czyli bardzo bliskie monitorom 3440x1440 21:9 ultrawide.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, kalderon napisał(a):

3840x2160 (4K) to monitor w klasycznych proporcjach 16:9, jak będziesz chciał na nim wymusić 2560x1080 (czyli 21:9) to będą czarne pasy na górze i na dole. 3440x1440 to monitor ultrawide 21:9 i jak na nim wymusisz 2560x1080 to nie będzie pasów bo proporcje obu obrazów są te same, tylko że obraz będzie niższej jakości/rozdzielczości bo procesor graficzny monitora będzie musiał go przeskalować - dostosować do wyświetlenia na większej liczbie pikseli.

Ponownie polecam kupno monitora 3440x1440 34 cale, są też 40 calowe, i wyświetlanie obrazu z gry w rozdzielczości 3200x1440, będą naprawdę śladowe pasy po bokach. 3200x1440 to proporcje 20:9 czyli bardzo bliskie monitorom 3440x1440 21:9 ultrawide.

Wow !!! W koncu rozumiem. Dziekuje serdecznie za takie idealne, proste wyjasnienie dla takiego zwyklego smiertelnika jak ja. Serio.

Idac za Twoja rada, powinienem koniecznie celowac w 3440x1440. 40 cale to bedzie za duzo na taka rozdzielczosc wedlug mnie chyba, dodatkowo tylko z 3 monitory takie widze na rynku, natomiast 34 calowych dziesiatki. Zastanawialem sie nawet przed chwila nad tymi 32 calowymi 4k po 5 tys zl, ale to nie ma zadnego sensu, bo beda pasy na dole i gorze, wiec zdecydowanie bardziej warto isc w 34 cale 3440x1440. 

Pytanie nr 1.
Jezeli dobrze zrozumialem to w rozdzielczosci 3200x1440, bede mial wiekszy zakres widzenia po bokach, w grze niz na rozdzielczosci powiedzmy 2560x1440 lub 3840x2160, zgadza sie?

Pytanie nr 2.
Jezeli na powyzsze pytanie odpowiedz jest twierdzaca, to jaki monitor 34 calowym 3440x1440 polecalby Pan. Sa 3 mozliwosci z tego co widze. VA vs IPS vs OLED.  Cenowo VA kosztuje po 1500zl, dzis widzialem w mediaexpert Iiyama 34" GCB3480WQSU-B1 - na zywo wyglada troche srednio, kolory nie sa zbyt zywe. Jak poszedlem troche dalej popatrzec na jakiegos oleda 34cale od LG rowniez jak i telewizory to jakosc obrazu, oled vs va to niebo a ziemia odnosnie matrycy. (cena tez pewnie z 2x wyzsza + ryzyko wypalenia ). Jak w tym aspekcie wypada cenowo IPS, czy warto sie interesowac jakimis 3440x1440? Cale zycie uzywalem ipsow. Dawniej mialem jakiegos acera jak dopiero sie pojawialy na rynku 27 144hz 1440p za okolo 4k pln. Reasumujac jezeli pojde w strone oleda -  to jakie 2 modele rozwazyc najlepiej pod wzgledem ceny/jakosc.   Jezeli pojde w druga tansza opcje VA vs IPS to co tutaj wybrac. Jezeli VA to ten ijama, jezeli IPS to? Jakie sa plusy tutaj IPS? 

Pytanie nr 3.

W najblizszej przyszlosci zadne iteresujace mnie modele o takich proporcjach, j.w chyba nie beda sie pojawiac, ktore nie beda kosztowac po 10tys pln ? Mozna brac cos smialo tu i teraz a nie tak jak czekanie na nowe rtxy...?

Pytanie nr 4.

Jezeli rozdzielczosc 3200x1440 to proporcje 20:9 ,  to czemu ci na tej stronie (zarabiaja miliony tam $) wpisali to w 16:9 ? 

https://help.boosteroid.com/en/content/supported-screen-resolutions?ref=is&_q=resolution

Dziekuje !!!!

Edytowane przez nowynowy
Opublikowano

1. Tak.

2. To już kwestia wyboru konkretnego modelu, za konkretną cenę. Przeglądaj recenzje i zobacz co ci podpasuje. Żywe kolory najczęściej oznaczają duże przekłamanie, a monitory mają różne ustawienia, nie wiem jak była ustawiona Iiyama którą widziałeś.

3. Nie jestem wróżką, nikt nie wie co wyjdzie.

4. Nie wiem, ich trzeba zapytać.

Opublikowano (edytowane)

Hmmm rozumiem.

Osobiscie szedlbys w VA vs OLED?  Uzywam pc glownie wieczorami, gram w gry mmo arpg gdzie sa statyczne obrazy, jak pasek zycia many itd caly czas w miejscu.

IPSOW brak w takich kategoriach a jak sa to w cenach oledow, takze out.

Edytowane przez nowynowy
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, kalderon napisał(a):

To bardziej kwestia budżetu, VA kosztuje 1500zł, OLED 4 koła.

Oled za 2700zl phillips Evnia. Dokladamy 1200zl.

Nie moglem znalezc informacji...czy polecony monitor: Monitor Iiyama 34" GCB3480WQSU-B1 , da sie jakos zrobic zeby g-sync na tym dzialal lub na ~2x drozszym oledzie od philipsa? Philips Evnia 34M2C6500

Edytowane przez nowynowy