Skocz do zawartości

ASRock Radeon RX 7900 GRE Challenger OC - Wysoka temperatura hot spot 105°C

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Co ten side tak podniósł ceny? 10zł płaciłem u niego za plomby na asrocka :E

Dokładałem do interesu większość robiła wała na smarta. Dlatego teraz min zamówienie to 5 pakietów za 45zł. Prócz tego, że jesteś bity na kasę to tracisz sporo czasu na papierologii. Niedługo będę miał PTM 30x30 to też tylko 2szt min by wszedł Smart bo inaczej będą wały na okrągło taka januszerka jest na allegro

Edytowane przez sideband
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Mnie bardziej interesuje jak wygląda reklamacja karty z podmienioną plombą i wymienioną pastą. Dajmy na to ,że plomba jest 1:1 ale kolor pasty, dokładność jej nałożenia nigdy nie będzie idealna. Ktoś z was już reklamował takie sztuki i obyło się bez problemów? Miałem okazję kupić w spoko kasie 4090 z podmienioną pastą i plombą która była jeszcze na gwarancji ale jakoś mam mieszane uczucia co do takiego zabiegu. Ostatnio rozebrałem Radka 6900XT i tam zamiast pasty miał jakiegoś czarnego placka na rdzeniu... pierwszy raz spotkałem się z czymś takim. Domyślam się ,że mógł być to jakiś ich termopad. 

Edytowane przez Iri
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, sideband napisał(a):

bo inaczej będą wały na okrągło taka januszerka jest na allegro

Napisz coś więcej, jak tu walki robią, bo jestem ciekawy, co tam teraz jest na rzeczy

@Iri jak to jak - normalnie. Jesteś na "prawie", jeśli plomba jest OK. Ciebie nie interesuje, co jest na rdzeniu, jakiego koloru itd. Jeśli plomba jest nienaruszona - to nie twój problem.

Edytowane przez CryptTM
  • Upvote 1
Opublikowano

W kontaktach z serwisem (jeśli nastąpią) warto być raczej miłym niż opryskliwym. Ma to znaczenie, bo serwis ma swoje prawa, może szukać twojej winy albo może tylko rzucić okiem czy nie zachałeś pcb śrubokrętem. Im milszy jesteś tym większa szansa, że będzie dobrze. 

Opublikowano

@CryptTM no ale jakby ktoś zapodał ciekły metal do karty gdzie fabrycznie go nie było lub różowego kryonauta extreme :E to raczej zaczną coś podejrzewać mimo że będzie naklejona plomba xD przykładowo czy ptmie raczej nie ma ryzyka bo jest bardzo podobny do zwykłej pasty po demontażu + ma klasyczny jasno szary kolor.

Opublikowano
4 godziny temu, CryptTM napisał(a):

Napisz coś więcej, jak tu walki robią, bo jestem ciekawy, co tam teraz jest na rzeczy

Januszerka na smarcie chcą kupić produkt w cenie poniżej progu smarta to dorzucają inny produkt by weszło 45zł i więcej. Później zgłaszają częściowy zwrot i mają wysyłkę za free. Tylko sprzedający musi za to płacić ;) To teraz sobie pomyśl przy kwocie 10zł co mi zostało z tego :E 

Nawet musiałem podnieść PTM 40x40 do progu 45zł tylko dlatego bo januszerka leci grubo. Wole sprzedać mniej niż tracić kasę i czas na januszy. Dla mnie to jest nie do pomyślenia, że komuś się chce zgłaszać zwrot ponownie pakować i lecieć do paczkomatu dla 10zł. Takie rzeczy to chyba tylko w PL.

• Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, sideband napisał(a):

To teraz sobie pomyśl przy kwocie 10zł co mi zostało z tego :E

Wspomnienia :lovin:

A tak poważniej, nie możesz skorzystać z takiej opcji?

Lista produktów o ograniczonym prawie do odstąpienia od umowy na Allegro:

- nagrania dźwiękowe i wizualne oraz programy komputerowe (jeśli klient naruszy oryginalne opakowanie),

- rzeczy dostarczane w zapieczętowanym opakowaniu (np. ze względu na higienę), które zostały otwarte przez konsumenta (np. soczewki kontaktowe, końcówki do szczoteczki elektrycznej),

- treści cyfrowe niezapisane na nośniku materialnym (np. kod do e-booka),

- rzeczy, które po dostarczeniu ze względu na swój charakter trwale łączy się z innymi (np. olej samochodowy po wlaniu do auta). 

naklejki, pady, pasty, gacie :E Działałoby jako straszak.

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
34 minuty temu, sideband napisał(a):

Januszerka na smarcie chcą kupić produkt w cenie poniżej progu smarta to dorzucają inny produkt by weszło 45zł i więcej. Później zgłaszają częściowy zwrot i mają wysyłkę za free. Tylko sprzedający musi za to płacić ;) 

Bo to raz się tak robiło :E ale czekaj czy ja dobrze rozumiem? jak kupisz np 2 przedmioty i wyjdzie te 45zł razem od których działa smart to możesz zwrócić tylko jeden z nich ten który jest ci np niepotrzebny i zwrot nadal będzie darmowy mimo że nie oddasz obu przedmiotów? :hmm: :hihot:

Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Bo to raz się tak robiło :E ale czekaj czy ja dobrze rozumiem? jak kupisz np 2 przedmioty i wyjdzie te 45zł razem od których działa smart to możesz zwrócić tylko jeden z nich ten który jest ci np niepotrzebny i zwrot nadal będzie darmowy mimo że nie oddasz obu przedmiotów? :hmm: :hihot:

Dokładnie tak jest ;) Pomimo, że mam wyłączony zwrot dla większości tanich pierdółek to nadal da się to ominąć. Jakiekolwiek rozmowy z kupującym nie mają sensu bo będzie odwet w postaci negatywa. Zbyt duża ilość negatywów = strata smarta i mniejsza widoczność twoich ofert na allegro.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, CryptTM napisał(a):

@Iri jak to jak - normalnie. Jesteś na "prawie", jeśli plomba jest OK. Ciebie nie interesuje, co jest na rdzeniu, jakiego koloru itd. Jeśli plomba jest nienaruszona - to nie twój problem.

Niby mnie nie interesuje ale raczej w serwisach nie pracują idioci i mogą się domyślać lub mieć jakieś wytyczne jak kontrolować kartę która idzie na reklamację i w przypadku gdy pasta jest inaczej nałożona niż zrobiła to fabryka to mogą podważyć legalność takiej plomby. Wydaje mi się ,że jest to gra w chybił trafił stąd pytanie czy ktoś już z was odsyłał na gwarancję taką kartę? Tak jak wspomniałem wcześniej wymieniałem ostatnio pastę w Radeonie 6900XT i tam zamiast pasty znajdował się czarny termopad z którym jeszcze nie miałem styczności.

W USA zabieg wymiany pasty nie wiąże się z utratą gwarancji co wydaje się logiczne bo jeśli nie ma fizycznych uszkodzeń karty to jaki jest problem? Dla producenta przecież lepiej jakby ludzie wymieniali pastę sami ,a Ci mieli spokój z niepotrzebnymi reklamacjami. Polska to dziwny kraj pod wieloma względami... 

Edytowane przez Iri
Opublikowano (edytowane)

Straszna patologia z tym dobijaniem czegoś do smarta i zwrot, wychodzi na to że lepiej wystawiać bez smarta ale pewnie sporo mniej osób spojrzy, taki sam myk robią na olx dla wyświetleń, wystawiają z przesyłką olx, a w opisie "nie wysyłam".

Edytowane przez Keleris
Opublikowano (edytowane)

Karta miała plombę i sam termopad wyglądał nałożony jakby maszynowo. Był czarny jak smoła z takimi delikatnie srebrnymi/złotymi punkcikami i w dodatku przyspawany dosłownie do rdzenia bo grzało na hot spot 110 stopni. Plombę oczywiście zdjąłem żyletką więc też bez śladów.

Edytowane przez Iri
  • Confused 1
Opublikowano
W dniu 23.01.2025 o 08:43, Send1N napisał(a):

no ale jakby ktoś zapodał ciekły metal do karty gdzie fabrycznie go nie było lub różowego kryonauta extreme :E

Nie no, nie popadajmy w skrajności. Oczywiste, że pomijamy temat ciekłego metalu czy past w kolorze różowym. Zakładamy sytuację, że kolor jest zblizony - bądźmy tutaj uczciwi :D

• Upvote 1