Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie, co tam jest aktualnie opłacalnego w zakupie powiedzmy do 1200zl

Nowa rtx4060

Używana rtx3070

Do i5 14600kf 

Edit: tylko nVidia

Edytowane przez razz1
Opublikowano

Rtx 4060 będzie dobrym wyborem. Po uv bardzo fajna karciocha. Cicha , mało prądu żre. Generalnie spoko, jak nie grywasz w 8k i nie potrzebujesz 328 fpsów to do full hd idealna. 

Też stałem przed wyborem między 3070 a 4060. Mam Eagle OC z promki za 1239 %-) także prawie uczciwa cena za taką wydajność 

Opublikowano
2 godziny temu, LionCFS napisał(a):

3070 jest o ok. 25% wydajniejszy, a z bajerów to 4060 ma tylko FG pierwszej generacji. Obie mają po 8GB VRAMu.

Dokładnie, ja bym wolał już kupić 3070, swoją drogą to chwile temu przeczytałem jakąś plotę na temat FG https://www.purepc.pl/frame-generation-moze-trafic-na-karty-nvidia-geforce-rtx-3000-jest-to-mozliwe-dzieki-rezygnacji-z-silnika-optical-flow-w-dlss-4

Opublikowano (edytowane)

Brał bym 4060, bo: nowsza, FG, o połowę mniej prądożerna. Nie ma co brać w tych samych pieniądzach 3070, bo raz, że starsza karta, to i pokoparkowa przeszłość dość pewna. Jeśli pobór z gniazdka nie jest problemem i ma być nV, to albo 4060, albo budżet ta 100 więcej i 3080 10GB, ale tu jak przy 3070 będą minusy.

Z resztą do FHD wyrzuciłbym 4060 i miał wywalone. Nie słuchaj tego gadania, że zaraz pamięć z karty ucieknie i nie włączysz żadnej gry. Miałem 4060Ti 8GB i grałem w 2k przez rok. Karta dalej działa w drogim kompie na FHD i świetnie sobie radzi, mimo 8GB VRAM. Zanim jej braknie pamięci, to kupisz następna generację kart i nawet tego nie zauważysz.

Edytowane przez CryptTM
Opublikowano
2 godziny temu, CryptTM napisał(a):

Z resztą do FHD wyrzuciłbym 4060 i miał wywalone. Nie słuchaj tego gadania, że zaraz pamięć z karty ucieknie i nie włączysz żadnej gry. Miałem 4060Ti 8GB i grałem w 2k przez rok. Karta dalej działa w drogim kompie na FHD i świetnie sobie radzi, mimo 8GB VRAM. Zanim jej braknie pamięci, to kupisz następna generację kart i nawet tego nie zauważysz.

Czy ja wiem, moja 4060TI pożera często 8-9 GB VRAM, więc te 8 dzisiaj to taka bieda na styk.

Opublikowano

Nie Twoja karta, a tytuły w które grasz. U mnie w takim D2R, SW Jedi Survivor, Doom, Doom Ethernal, Days Gone, Metro 2033 Remaster czy W3 ledwo dobijało pod korek i to w 2K. Pod Linuxem mi wywaliło Doom'a, bo Linux inaczej zarządza pamięcią VRAM, poszło 9GB i trzeba było detale zjechać oczko w dół. Ale to Linux, podaje jako ciekawostkę.

4060 to super karta do 1kzł, tak samo jak RX6600/6650XT, które też przecież nie mają więcej pamięci. Ale OK - chcesz zasugerować, że na takim 3070 Ci nie wywali gry, jak się skończy pamięć? :E I co z tego, że jest lekko wydajniejszą, jak ja też spotka dokładnie to samo, a przy tym żre drugie tyle W, prawdopodobnie po koparce itd. Ja przy 3070 pod tym kontem widzę same minusy.

Śmieje się dlatego, że jak kupowałem 4060TI jaki był lament, że pamięć się 2 lata temu skoczy, nie - już się wtedy skończyła i ojeju. I co? I gówno. Dalej karta sobie śmiga, dalej max detale i tylko rozdzielczość mniejsza, bo monitor FHD. Na tych innych kartach, które wymieniłem wcześniej też się pamięć skończyła 2 czy 3 lata temu i co? I wielkie G - dalej ludzie na nich grają i nie narzekają.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak się uprzesz i poczekasz to może za jakiś czas będą rtx4060ti w tej cenie, oczywiście używane, ponieważ kiedyś był nowe za 1300 zł. Eh, szkoda że wtedy nie wziąłem Pegasusa z xkom.

W marcu będzie pewnie panika niektórych sprzedających, jeśli AMD ogłosi dobrą cenę za swoje karty, więc poczekaj te parę miesięcy i dozbieraj parę zł to może ustrzelisz rtx4070.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Ludziom się wydaje, że dalej jest 2021 i mogą windować ceny w nieskończoność. Widać co i za ile się sprzedaje i co wisi. To samo temat używanych płyt głównych na AM4 - ludziom normalnie odwaliło, chcą za 2-3 letnie płyty prawie tyle co za nowe i nawet nie chcą słyszeć o obniżce do realnego poziomu. Lepiej jest kupić nową bieda-płytę z gwarancją niż używkę dzisiaj. Patologia....

Edytowane przez CryptTM
  • Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Send1N napisał(a):

Cytując klasyka "czekać można w nieskończonośc" :E na dzień dzisiejszy mozna kupić 6700xt z gwarą w takiej kasie, wydajność znacznie lepsza od 4060 i 12gb vramu

Mam porównanie , kumpel ma 6700xt , hałas jak uj. Przykład stalker 2 , 65 fps u niego niby spoko ale gra w słuchawkach bo ma dobry wirnik i mówi  ze szumi. Namawiam go żeby wziął ode mnie 60tke na weekend i sobie zobaczył coś innego niż radeona.

Ja grając na 4060 eagle oc mam totalną ciszę i 90-105 klatek na fhd. Poziom detali epic w obu przypadkach . Niech se działa ten dlss i fejkowe klatko , problemów ze sterownikami nie mam , i mam cicho : D ( ale czekam na premiere 9070 😁)