Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

Cytując klasyka "czekać można w nieskończonośc" :E

Dokładnie, a nie koniecznie musi być taniej, jak sobie patrzę w screeny koszyka tych samych elementów w listopadzie a teraz to przepłaciłem spokojnie 1k na całym zestawie.

Ot: karta do sporadycznego grania, do tej pory z powodzeniem używam rtx 2060 więc przeskok na 4060 będzie i tak odczuwalny

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, CryptTM napisał(a):

Ludziom się wydaje, że dalej jest 2021 i mogą windować ceny w nieskończoność. Widać co i za ile się sprzedaje i co wisi. To samo temat używanych płyt głównych na AM4 - ludziom normalnie odwaliło, chcą za 2-3 letnie płyty prawie tyle co za nowe i nawet nie chcą słyszeć o obniżce do realnego poziomu. Lepiej jest kupić nową bieda-płytę z gwarancją niż używkę dzisiaj. Patologia....

Rynek używek w Polsce to dno. To nawet nie tyczy się tylko elektroniki. Chciałem kupić książki z drugiej ręki to ceny wyższe niż za nowe w sklepie. Gdyby to były jeszcze jakieś perełki ale są one szeroko dostępne. By trafić coś w normalnej cenie trzeba cały czas wertować ogłoszenia bo szybko znikają i zostają tylko oferty z ceną z kosmosu.

Edytowane przez lokiju
  • Like 1
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Tak czytam ten temat i za glowe sie lapie jak mozna polecac karte 25% mniej wydajna bo jest nowsza numerkiem. 25% to przepasc w grafie i bardzo odczowalne nawet dla sporydacznego grania.

Edytowane przez Maxforces
  • Upvote 1
Opublikowano

To samo myślałem po cichu ale tego nie komentowałem, podsunąłem tylko propozycje 3070 lub  6700xt zamiast 4060... chwile temu pluli na nią jeszcze na labie a teraz polecają bo wyszło nowe dlss :E 

Opublikowano (edytowane)

W jednym z komputerów mam starą kartę z 6GB Vramu i do takiego 4060 musialbym dopłacić z 700 zł dla dodatkowych 2GB. To nie dziwne, że nie schodzą. Jak będą po 600 zł to ktoś się zainteresuje.

Edytowane przez lokiju
  • Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, Maxforces napisał(a):

mam taka na polce bardzo fajna karta jedna z najcichszych z 3070

uzasadnij

Ale co mam konkretnie uzasadnić? Zwróciłem uwagę, że moja stara karta ma niewiele mniej Vramu od dużo nowszych kart typu 3070 lub 4060. W moim przypadku taki upgrade wiązałby się z dopłatą rzędu 700 zł co jest ekonomicznie nieopłacalne. Dlatego też się nie dziwię, że nie chcą schodzić bo 8GB dupy nie urywa w tych czasach. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, lokiju napisał(a):

Ale co mam konkretnie uzasadnić? Zwróciłem uwagę, że moja stara karta ma niewiele mniej Vramu od dużo nowszych kart typu 3070 lub 4060. W moim przypadku taki upgrade wiązałby się z dopłatą rzędu 700 zł co jest ekonomicznie nieopłacalne. Dlatego też się nie dziwię, że nie chcą schodzić bo 8GB dupy nie urywa w tych czasach. 

Dlatego napisalem uzasadnij bo siedzisz na gtx 1660/ti lub rtx 2060. W obu przypadkach skok i odczucia sa bardzo odczowalne. Niebo a ziemia.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, lokiju napisał(a):

Przesiadłem się z 1660s i bolało mnie to ze 4060 ma tylko 8gb vram. Brałem pod uwagę 6700xt z uwagi na 12gb... Ale jak słuchałem kumpla : D to stwierdziłem jedno . Poczekamy na serie 90xx i tymczasowo kupię 4060 , póki co nie narzekam, ale czekam na ceny i specki 5060 oraz 9070 . 

Ostatnio na pepperze byl 4060ti za 1050ziko : D poluj na promocję . Stabilność dżiforsa to stabilność dżiforsa! Tyle w temacie 

Btw . Od czasów Radeonów 9550 i 9600xt niewiele sie zmieniło. Dalej jest ciepło, sterowniki jakie są takie są, zawsze trzeba kombinować. Mialem jakiegos radeona aż 1 dzień po czym go zwróciłem, byly to czasy  gtx 960. Radeon piszczał jak poyebany %-) i grzał dobrze wtedy. Dobrze ze go zwróciłem i kupiłem 960tke . Tylko za cholere nie pamietam co to byl za model , rozczarowanie ogromne było. 

Poza tym każdy kupi dla siebie to co mu pasuje. Ja kupując radeona w 2015 roku posiłkowałem sie opiniami na forum : D wyszło jak wyszło. Nikogo nie obwinialem chusteczkowym zakupem :D

Edytowane przez PepePanDziobak
Opublikowano
Godzinę temu, PepePanDziobak napisał(a):

Btw . Od czasów Radeonów 9550 i 9600xt niewiele sie zmieniło. Dalej jest ciepło, sterowniki jakie są takie są, zawsze trzeba kombinować. Mialem jakiegos radeona aż 1 dzień po czym go zwróciłem, byly to czasy  gtx 960. Radeon piszczał jak poyebany %-) i grzał dobrze wtedy. Dobrze ze go zwróciłem i kupiłem 960tke . Tylko za cholere nie pamietam co to byl za model , rozczarowanie ogromne było. 

Po recenzji widać że kupując 4060 też można kupić głośną kartę. https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-4060-gaming-x/37.html

Cewki to zawsze loteria, ale moim targetem zawsze jest coś poniżej 1400rpm i około 25dBA. Najlepiej oczywiście aby trzymała tez niską temperaturę ;) Nie zawsze się to da osiągnąć i wtedy idę na kompromis albo np jadę na biosie quiet. To w sumie zostawiałoby mi do wyboru MSI RTX 4060 Gaming X albo PNY RTX 4060 XLR8 a wszystko inne to byłoby wdepnięcie w kupę. :kupa:

Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname Mint, PoP OS. No i karta nV oczywiście.

@Maxforces polecanie 4060 nad 3070 to nie do końca tylko wydajność. To też nowe "ficzery", które działają lepiej na 4060, o połowę mniejszy pobór z gniazdka, gwarancja i brak koparkowej przeszłości. To bardzo dużo wbrew pozorom, a kartę rozpatrujemy całościowo. Osobiście nie kupiłbym już serii 3xxx nad 4xxx, chyba, że za adekwatnie niższą cenę, uzasadniającą wyżej wymienione.

@Doamdor sam widzisz - cena bardzo dobra jak za 3070, bardzo fajny model i co? I wisi. A wrzuć 4060 za 1kzł, to zobaczysz, ile będzie "wisieć".

Edytowane przez CryptTM
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Żebyśmy się dobrze zrozumieli karta z serii 3xxx kupić można oczywiście jeżeli będzie tylko sprawna nie zmęczona za bardzo życiem ale również w odpowiedniej cenie dla danej serii. A tutaj niestety dużo ludzi dalej myśli że jest 2021 I odzwierciedlają to właśnie ceny. Natomiast po tej propozycji wyżej RTX 3070 wyraźnie widać jak rynek reaguje na to co sądzimy o serii 3xxx. Nie ma się co czarować jest 2025 rok.

Opublikowano
Godzinę temu, CryptTM napisał(a):

@Lameismyname Mint, PoP OS. No i karta nV oczywiście.

@Maxforces polecanie 4060 nad 3070 to nie do końca tylko wydajność. To też nowe "ficzery", które działają lepiej na 4060, o połowę mniejszy pobór z gniazdka, gwarancja i brak koparkowej przeszłości. To bardzo dużo wbrew pozorom, a kartę rozpatrujemy całościowo. Osobiście nie kupiłbym już serii 3xxx nad 4xxx, chyba, że za adekwatnie niższą cenę, uzasadniającą wyżej wymienione.

@Doamdor sam widzisz - cena bardzo dobra jak za 3070, bardzo fajny model i co? I wisi. A wrzuć 4060 za 1kzł, to zobaczysz, ile będzie "wisieć".

Nowy Asus RTX 4060 DUAL za 1000zł, kto pierwszy ten lepszy. :E

https://www.olx.pl/d/oferta/nowa-karta-graficzna-rtx-4060-8gb-asus-CID99-ID14eH8c.html

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, CryptTM napisał(a):

Jakie nowe ficzery po za sztucznymi klatkami dzialaja lepiej? Pobor racja masz 100w ale 3070 mialy do tego alekwentne chlodzenia,gwarancja plus.  Gdzie nadal masz 25% wydajnosci. To jak przejscie z generacji na generacje z TOP. Krotko mowiac przepasc.

Dla przypomnienia rezenzja z tego portalu

https://ithardware.pl/testyirecenzje/geforce_rtx_4060_test_recenzja_opinia-27985.html

Trzeba byc naprawde nie tego by wybrac 4060 zamiast 3070

Ba teraz z kompie siedzi b580 ktory ogolnikowo jest lepszy niz 4060 a obie karty nie maja porownania do 3070.

17 godzin temu, CryptTM napisał(a):

Żebyśmy się dobrze zrozumieli karta z serii 3xxx kupić można oczywiście jeżeli będzie tylko sprawna nie zmęczona za bardzo życiem ale również w odpowiedniej cenie dla danej serii. A tutaj niestety dużo ludzi dalej myśli że jest 2021 I odzwierciedlają to właśnie ceny. Natomiast po tej propozycji wyżej RTX 3070 wyraźnie widać jak rynek reaguje na to co sądzimy o serii 3xxx. Nie ma się co czarować jest 2025 rok.

https://www.techpowerup.com/review/intel-arc-b580/32.html

no tak to sie przeklada na 2025

Opublikowano (edytowane)

@Maxforces Masz rację, co do różnicy wydajności, ale zakup karty to nie tylko parcie na max wydajność. Ludzie też patrzą na inne rzeczy i czasem, jak doskonale wiesz, wybierają model niżej ale w wersji na wypasie (jak np. chłodzenie, kultura pracy, temperatury itd.). Nieraz taka dyskusje miałeś na labie czy wziąć bieda kartę, ale wyżej model, czy wypas kartę, ale niżej. Różnie wtedy wybierali, raz tak - raz tak. Dlatego pisałem, żeby zastanowić się całościowo, co komu pasuje. Jak nie przeszkadzają minusy (które wymieniłem) brać 3070. Jak przeszkadzają, to 4060. Intela nie było w temacie, więc nie proponowałem.

@JacekRTX też masz trochę racji, można wziąć coś lepszego w fajnych ratach - też jest to jakieś wyjście.

Ogólnie rozsadził rynek, bo z ofert podanych wyżej, najszybciej sprzedała się 4060, przypadek? Nie sądzę... ;)

Edytowane przez CryptTM