Skocz do zawartości

Jak naprawić 0.1% i 1% lows, mimo dobrego średniego fps? Od czego to zależy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Dominix napisał(a):

@Keller Sprawdz czy w biosie masz cos takiego jak Global C-State, jak znajdziesz to ustaw to jako wlaczone i sprawdz zrob sobie test jak wczesniej dales z CP i zobacz czy cos sie poprawi.

Tzn ja mam to raczej zawsze włączone akurat bo zależy mi na poborze prądu i czytałem że to ma znaczenie. Mogę przetestować z wyłączeniem tego, tak jak PSS. Ale jeśli tylko włączenie coś ma dawać, to raczej nie będzie tak.

Z dysku ogólnie jestem zadowolony, co nie zmienia faktu, że lowsów to nie poprawiło zbytnio, no ale przynajmniej Winda się wczytuje szybko czy Firefox, który mulił ostro. Ale to też się okaże po czasie od instalacji Windowsa. Początki to sobie może śmigać.

Opublikowano

Nowe windy, jeśli wierzyć tym co się ponoć znają, nie cierpią na to co np. Windows XP, że zamulają z czasem. Osobiście nie wiem,  bo dopiero niedawno opuściłem Win7, a od ponad dekady jadę na SSD. 

Co do poboru prądu to od 20 lat funkcje oszczędzania energii często występują w dyskusjach o problemach z wydajnością. I od 20 lat czytam, że to dawno ogarnięte i teraz to nie ma problemu. Potem mija kilka lat i znowu czytam o problemach. Ja w 2007r. kupiłem Core 2 Duo i zacząłem wyłączać. I do dziś jadę na powyłączanych. Bo a to z OC jest na jakiejś platformie problem, a to niby jest OK, a potem wychodzą nowsze gry i zegar "nie zdanrza" się przestawić na czas i są przycinki, a to jakieś problemy z latency przy zabawie audio. Ostatni raz czytałem o problemach gdzieś ze 4 lata temu, ale od 2007 po prostu nie interesuję się. Wyłączam i nara. :D

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, VRman napisał(a):

Nowe windy, jeśli wierzyć tym co się ponoć znają, nie cierpią na to co np. Windows XP, że zamulają z czasem. Osobiście nie wiem,  bo dopiero niedawno opuściłem Win7, a od ponad dekady jadę na SSD. 

No ja na Win 10 siedzę od stu lat i zawsze po jakimś czasie zaczyna mi zamulać. I włącza się dłużej do logowania, a po logowaniu zanim zmieli wszystko... hoho. Ale jak mówiłem, możliwe, że to prefetch który zapisuje mi masę plików do pamięci, by się niby szybciej ładowały, a ta lista z każdym miesiącem używania jest dłuższa, więc wczytuje ją po 10-15 minut na HDD. Patologia. Mam nadzieję że na SSD nie będę tego mieć, choć mój kolega niby ma 3 lata Windowsa 10 i na SSD już mu minutę się włącza. A przecież na początku to pewnie kilka sekund, może kilkanaście.

Firefox w sumie też po czasie zaczyna się długo włączać, ale na szczęście on ma opcję odświeżenia. Windows raczej nie ma nic takiego więc nie można nacisnąć 1 przycisk i to naprawić.

20 minut temu, VRman napisał(a):

Co do poboru prądu to od 20 lat funkcje oszczędzania energii często występują w dyskusjach o problemach z wydajnością. I od 20 lat czytam, że to dawno ogarnięte i teraz to nie ma problemu. Potem mija kilka lat i znowu czytam o problemach. Ja w 2007r. kupiłem Core 2 Duo i zacząłem wyłączać. I do dziś jadę na powyłączanych. Bo a to z OC jest na jakiejś platformie problem, a to niby jest OK, a potem wychodzą nowsze gry i zegar "nie zdanrza" się przestawić na czas i są przycinki, a to jakieś problemy z latency przy zabawie audio. Ostatni raz czytałem o problemach gdzieś ze 4 lata temu, ale od 2007 po prostu nie interesuję się. Wyłączam i nara. :D

No tak, ale jeśli nie podkręca się to oszczędzanie energii coś daje. Poza tym nie każdy ma problem z rachunkami. U mnie wychodziły za duże jak miałem dużo lepsze sprzęty, a teraz z rachunku 220zł zbiłem do ok 100zł, czasem nawet 90zł płacę na miesiąc.

Edytowane przez Keller
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Nie każda gra, gdzie się jedzie, to gra o samochodach. Są jeszcze tzw. "arcade'ówki" i mają one swoich fanów nawet wśród osób, których kompletnie nie interesują auta, realizm, wygląd wnętrz czy nawet zmienianie biegów.

Test Drive Unlimited simem raczej nigdy nie był. Grą o samochodach.. to tak pół na pół. 

@Keller

Spadki będą w różnych grach, z różnych powodów. Ale im proc szybszy w jednowątkowej wydajności, tym mniejsza szansa, że wystąpią.

5700x3D to dobry procek, ale 

image.png.b457f35560e15e48ee389e0ee10f64c0.png

9800x3d w 1% lows wypada 70% szybciej od 5700x3D. W 0.1% lows może być nawet większa różnica. 

BTW. Na kanale zwormz na YT gość testuje dla jaj różne stare i nowe karty w różnych ustawieniach i grach. I ZNOWU słyszę, że ktoś się dziwi, że na słabszej karcie jest płynniej niż na lepszej, albo w wyższej rozdziałce jest płynniej, mimo że mniej klatek. Bo jak brakuje proca to gorzej czuć te przycinki.

Coraz więcej osób w końcu zdobywa tą wiedzę: wolisz w grze mieć niedostatek GPU a nie CPU.

I będę tym spamował do końca świata, dopóki większość ludzi nie zrozumie ;)

Edytowane przez VRman
  • Thanks 1
Opublikowano
36 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Gdzie panaceum "środka"?
Jaki proc jest na tyle spoko, że warto go mieć, a który jest na tyle przepłacony, że już nie warto?
Serio pytam.

W 4k nadal gpu jest najważniejsze.

Niedawno przesiadłem się z 13700k na 9800x3d i uważam że nie warto było, szczególnie że mam tylko 120Hz monitor. 1% lows mam wrażenie że są gorsze niż miałem, albo wcześniej nie zwracałem na to uwagi.

Jeśli ktoś gra w 1440p i ma monitor 165Hz+ to wtedy taki 9800x3d może mieć sens.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, IceMan napisał(a):

W 4k nadal gpu jest najważniejsze.

Niedawno przesiadłem się z 13700k na 9800x3d i uważam że nie warto było, szczególnie że mam tylko 120Hz monitor. 1% lows mam wrażenie że są gorsze niż miałem, albo wcześniej nie zwracałem na to uwagi.

Jeśli ktoś gra w 1440p i ma monitor 165Hz+ to wtedy taki 9800x3d może mieć sens.

Podrążę temat. Sorry w stronę tych, których to męczy, ale jest ryzyko, że ktoś wyciąnie z tego mylne wnioski. Dlatego piszę tego posta.

Jak kogoś to męczy to scroll i miłego dnia :)

Coraz więcej gier wymaga od CPU naprawdę sporo, czy to przez Unreal Engine 5, czy przez niedoróbki (np. Monster Hunter Wilds, Stalker 2)

image.thumb.png.7e39f917633c3581ccb26741e216b378.png

image.thumb.png.b3f2caa1427529196c3ef4c7b1ddf156.png

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=5GIvrMWzr9k

7700X jest sporo wolniejszy od wykręconego 13700k i pewnie z RAMem ustawionym na low latency, ale i tak to pokazuje, że nawet w 4K się może przydać lepszy proc (choć tu nie jest wcale 4K, tylko 4K upscalowane, choć dziś nawet na 5090 o 4K często można zapomnieć nawet celując w zaledwie 60fps)

W każdym razie tu jest +51% w lows i HL i +50% w AC:C. I to przy procu, przy którym kilku userów tutaj uznaje, że im starczy do grania w 1440p/4K (7700x/13600k), a więc przy procu o którym też wielu mówi, że wystarczy bo nie zobaczą żadnej różnicy przy np. rtx 5080 czy nawet 5090. 

Oczywiście wybrałem gry, gdzie różnica jest największa, ale nie dlatego, żeby nagiąć fakty tylko po to, żeby wyglądało, że mam rację, a dlatego, że po prostu inne gry nie mają aż tak wysokich wymagań odnośnie wydajności CPU, a z czasem gier jak te dwie, przybędzie. 

Także nie żałuj. 13700K + OC + dobry i dobrze ustawiony RAM to bardzo szybki proc, ale 9800x3D masz już, więc masz spokój. Nawet jakbyś nie skorzystał z jego mocy przed końcem roku 2027 (nowe konsole, tona wydanych gier na UE5) to i tak byś kiedyś musiał zmienić. Tymczasem będziesz miał już z głowy i do tego sporo mniejszy pobór prądu. No i zawsze możesz kupić sobie OLEDa 240Hz lub więcej a wtedy każde 1% wydajności proca może się przydać. W ogóle nie bardzo rozumiem jak można mieć monitor 120Hz przy absolutnie topowym sprzęcie do gier, jaki masz. Chyba za 2400zł już jakiegoś małego OLEDa 240Hz się da wyrwać obecnie w sklepach, ale to się pytaj ludzi w temacie, bo ja nie śledzę.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1