Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. Pytanie brzmi jak testować wydajność, by było jasne, że procesor chodzi tak jak powinien - optymalnie?

Rozumiem, że te procki są jakieś inne niż non X3D, więc tutaj np. temperatury dużo bardziej się liczą? Czy może działa to identycznie i po prostu zbyt wysoka temperatura to niskie taktowania, a więc obniżona wydajność?

Mam Ferę 5, da radę do 5700X3D?

Opublikowano

Fera 5 ogarnia spokojnie tego procka, działa to na tej samej zasadzie co w zwykłych im wyższa temp tym pobór rośnie i zegar leci w dół, najlepiej nie przekraczać 80 stopni to utrzymasz się blisko maksymalnego zegara na wszystkich rdzeniach pod pełnym obciążeniem.

Opublikowano

To jest normalna temperatura na tych prockach przy 100% obciążeniu jeżeli te 80 było bez kombo strike na stock to nawet wręcz bardzo dobra, na 5800x3d masz z miejsca po chwili prawie 90 jak nie zrobisz UV nie zależnie jakie chłodzenie na nim siedzi, 5700x3d jest chłodniejszy na stock z racji niższych zegarów rdzeni i L3.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.02.2025 o 23:49, Send1N napisał(a):

Fera 5 ogarnia spokojnie tego procka, działa to na tej samej zasadzie co w zwykłych im wyższa temp tym pobór rośnie i zegar leci w dół, najlepiej nie przekraczać 80 stopni to utrzymasz się blisko maksymalnego zegara na wszystkich rdzeniach pod pełnym obciążeniem.

Mnie @Qrdello za taka opinie oskarzyl o szkodliwosc wypowiedzi %-) 

"ta dyskusja wynika z tego, że w Twojej ocenie Fera 5 bez problemu ogarnia 5700x3D. - co jest stwierdzeniem co do zasady wprowadzającym w błąd i szkodliwym, jeżeli przeczyta ja przypadkowy przyszły właściciel takiego procesora albo myślący o zmianie np. z r5 3600 na 5700x3d. Mam ferę 5, da radę  "

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano
5 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

"ta dyskusja wynika z tego, że w Twojej ocenie Fera 5 bez problemu ogarnia 5700x3D. - co jest stwierdzeniem co do zasady wprowadzającym w błąd i szkodliwym, jeżeli przeczyta ja przypadkowy przyszły właściciel takiego procesora albo myślący o zmianie np. z r5 3600 na 5700x3d. Mam ferę 5, da radę  "

Zależy do czego używamy. W grach i to po UV nie ma problemu. Ale przy 100% load to już jednak spadają taktowania i nie ma pełnej wydajności przez temperaturę. Choć pytanie co może schłodzić te procki by miały np 75C max przy 100% obciążeniu...

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@KellerA czy robiles UV na 5700x3d? U mnie po PBO -30 na ferce 5 bylo 67 stopni w multicore CB24. 

Robisz tak, zamawiasz i krecisz -30. Jak nie siadzie to mozesz zwrocic i zamowic inna sztuke. No chyba ze masz plyte po mega taniosci z mizerna sekcja, to wtedy moze byc problem. 

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano
3 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@KellerA probowales -30? To ciekawe skad takie roznice, jaka masz bude? Ja mam signum 300 argb.

Buda jak dla psa :D otwarta cały czas byle jaka, nic tu nie ma, żadnych wentyli ani nic.

-30 nie próbowałem, bo już nie chciało mi się tego testować. I tak różnica aż taka nie może być. No ale może pastę mam złą (pactum pt3), czy tam za mało jej daje, bo zatrzymałem się na etapie dawania na środek procka troche jak groszek i tyle.

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

To Ci przecież kolega wyżej napisał: zależy od okoliczności. Ciągle pociskasz ten sam bullshit, pisząc dodatkowo że jak Ci krzem nie siądzie bo będziesz odsyłał etc. Typowe cwaniactwo, nic więcej. W dodatku zarezerwowane raczej dla tych co się znają, a nie tych którym sprzedawca wciśnie że "do gier najlepsze procki z x3D i on to nie słyszał żeby komuś nie działało na stockowym coolerze od AMD :E " Taki ktoś założy taki procesor i będzie miał throttla na 100% nawet bez odpalania syntetyków. Więc co do zasady, "załóż ferę 5 do procka x3D" jest doradzaniem błędnym bo a) nie wiesz na jaki krzem ktoś wpadnie, b) nie wiesz na jakiej płycie c) w jakiej obudowie d) w jakich warunkach. To są procki, które potrafią grzać po 90C bez specjalnego ciśnienia, więc...

A co do tematu, mój 5700x3D po CO na -30 w syntetykach najwięcej się nagrzał do 76C na AIO. Jak miałem chwilowo Dark Rocka Pro 4 to już podbijał po 90C, nawet po CO. Ciężko jest je utrzymać w ryzach, ale do zrobienia. Dobra płyta i miedź która przyjmie realnie z 200W ciepła to podstawa. 

Co do zużycia energii, tak do 90W raczej.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano (edytowane)

To się mniej więcej pokrywa u mnie też w syntetykach na AIO przy -30 PBO mam te 74-76 stopni. Bez UV szybko dobijał do 86 stopni. Ten typ tak ma. 

Edytowane przez lokiju
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@QrdelloZadne cwaniactwo tylko prawo konsumenta. Jesli produkt nie spelnia oczekiwan to mozesz go zwrocic.

Bo obniżenie napięcia nie działa ? :D W nominalnych wartościach pracuje stabilnie, gdyby nie zwrot 10 dni to z reklamacją przez gwarancję byś wielkie G wskórał :> dlatego mówię, że to cwaniactwo. W dodatku pozostające w sferze never-ever dla osób, które składają taki komputer dla dzieciaka albo takich, które niby coś tam wiedzą ale nie do końca lub mają zwyczajnie słabe płyty. Jak przyfarci to akurat na ich chłodzeniu i w ich zastosowaniach będzie ok, a jak nie to będzie leciał na pół gwizdka i nikt nic zwracał nie będzie. Takie są realia, to co piszesz to jest zarezerwowane dla osób siedzących na forach i częściej oglądających YT od innych :] Tylko że Ci drudzy czasem czytają rady tych pierwszych i biorą 01.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

Haha, najwyższej jakości  - :D dla fabryki jakość to stabilność na domyślnych ustawieniach. Jeżeli jest, guzik z pętelką konsumencie. 

Wymagać sobie możesz, ale jakbyś napisał w reklamacji (a nie zwrocie, podkreślam że zwroty 10 dni bez podania przyczyny to dla sklepów patola jest) że Ci sie kiepśniej kręci niż na filmiku na YT albo nie schodzi z napięcia jak u jednego takiego recenzenta, to by Cię śmiechem zabili i zwrócili ten sam krzem co wysłałeś.

OC i uV to są wartości dodane loterii krzemowej, zawsze tak było - a nie jak w niektórzy mniemają - prawa konsumenta :D 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o zwroty to nie wiem o co się kłócić :E i o czym dyskutować. 

Mamy takie prawo, że zwrot możemy zrobić bez powodu, bez żadnego powodu.

Nawet jak mamy jakiś osobisty powód, np kolor IHS nam się nie podoba to i tak nie musimy się tłumaczyć z tego bo mamy takie prawo, że możemy zrobić ten zwrot bez podania przyczyny.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@lukadd ja się z prawem nie kłócę, choć akurat to prawo uważam za wielce idiotyczne bo to linia prosta do patologii jest.

Ja tylko twierdzę, że nie należy miksować prawa z przeświadczeniem, że się przycwaniaczyło bo procesor nie robi CO -30 tylko -20 to zwracam :E 

Tym samym klient nr 2 i 3 i 4 dostaje później towar, który uważa za nowy - a okazuje się że fabryka po zwrocie wyczyściła z pasty, wrzuciła w nowe pudełko procesor, który ktoś 9 dni katował i żyłował a potem odesłał.

@RTXnietylko4060tiUSER

Cytat

Cwaniactwo to by bylo gdybym kupil na testy i zwrocil zeby nie ponosic kosztow.

Znam takich, tutaj na tym forum, którzy rozważali odesłanie zupełnie sprawnego sprzętu do sklepu, bo akurat tydzień po zakupie wyszła promka że można go było kupić kilkanaście % taniej. Jak to się nazywa? Nie przypadkiem patologia i cwaniactwo?

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

No i masz, sprawny procesor, pracujący stabilnie w swoich parametrach. Za które płacisz. W specyfikacji nie jest nigdzie ZAGWARANTOWANE że będzie pracował na niższym napięciu czy robił 1ghz boost ponad stan, nie ? :E 

Opublikowano

W tym, że mylisz oczekiwania swoje wygórowane od stanu faktycznego. Jakieś fantazje Ci się odpalają :E 

Kupując cokolwiek masz min specyfikację - ile prądu ciągnie, jaką daje moc czy jakąkolwiek inną wartość/wyznacznik. Uogólniam żebyś skumał.

I teraz kupując np. auto mające na papierze 200km i 400nm jeżeli na hamowni wyjdzie, że ma mniej - ok, można reklamować. Jeżeli więcej lub tyle ile ma być w jakimś tam zakresie i warunkach - to ok. Ale nikt nigdzie nie gwarantuje, że to auto będzie nagle o 15% mocniejsze albo zużywać o 15% mniej paliwa. Żaden dealer Ci na tej podstawie nie przyjmie fury, że Ty miałeś wymagania bo płacisz. Jest minimalna specyfikacja i tyle. Jeżeli się w niej dana rzecz mieści, jest sprawna. Tyle i aż tyle.

Powoływanie się na 10 dniowy zwrot i żonglowanie sprzętem po 10x to nic innego jak cwaniakowanie pod płaszczykiem tzw. praw konsumenta.