Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Kartofel napisał(a):

To całkiem dziwne że działa, zazwyczaj te usterki są nieodwracalne. Chyba że to PSU zaczął świrować, ale to by było dość dziwne.

14700k to PL1 = PL 2 = 125W i najnowszy bios, teoretycznie powinno być ok.

To ty uważasz, że zmiana zasilacza naprawiła uwalony procek? Po prostu autor tematu zbyt szybko postawił diagnozę i okazała się błędna.

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, SebastianFM napisał(a):

To ty uważasz, że zmiana zasilacza naprawiła uwalony procek? Po prostu autor tematu zbyt szybko postawił diagnozę i okazała się błędna.

powiem, że cuda na kiju - 2 dni mnie nie było wróciłem dziś i on wstaje xD normalnie zmartwychwstanie.

Póki co śmiga, nowy bios limity pl1 i pl2 wrzucone.

Opublikowano
10 godzin temu, zozolek napisał(a):

dałem 125 i 200 

Nie chce zbijać zegaró pod 5.0 a jednak utrzymać - occt 70 stopni idzie.

Wyłącz HT wydajność w grach wzroście lub zostanie na starym poziomie a pobór prądu spadnie.

Najłatwiejsze uv dla 14700 to stałe napięcie

https://www.purepc.pl/undervolting-procesora-intel-core-i7-14700k-poradnik-jak-zmniejszyc-pobor-energii-i-temperatury-bez-straty-wydajnosci

Duża moc nie niszczyła procesorów, a błąd w biosie powodował podbicie napięć chwilowych powyżej 1.55 V

Aktualizacja biosu jest bezwzględnie konieczna.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Qrdello napisał(a):

WOW, dobry comeback :> 

Ciekawe, czy te artefakty też były spowodowane skaczącym zasilaczem, być może tak było.

Mikrokod już masz najnowszy, poprawiony? Czy dalej lecisz na tym wariacie domyślnym?

tak, czym prędzej wgrałem bios, gdy tylko wrócił do żywych.

Dziś będę undervoltował przez UEFI, wcześniej miałem przez ta apkę intela - ale zauważyłem, że czasmi te nastawy sie nie uruchamiają . . .

płytki aorusa są specyficzne i musze kombinować poprzez ring vcore.

Artefakty nie mam pojęcia, być może kabel DP świrował ( ale to już by graniczyło z fartem roku)

Edytowane przez zozolek
Opublikowano

Nic nie zmieniaj z limitami - po co tracić wydajność.

Jak już to ustaw sobie undervolting na -0,05, zablokuj maksymalny mnożnik na 55 (nie będzie wbijał wysokiego napięcia) a reszte zostaw na auto.

Ten procesor ma tak niskie fabryczne limity mocy, że od powera nic mu się nie stanie ;)

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Nic nie zmieniaj z limitami - po co tracić wydajność.

Jak już to ustaw sobie undervolting na -0,05, zablokuj maksymalny mnożnik na 55 (nie będzie wbijał wysokiego napięcia) a reszte zostaw na auto.

Ten procesor ma tak niskie fabryczne limity mocy, że od powera nic mu się nie stanie ;)

Z REEDITKA CZYTAM

".... -80mv vcore offsets. -100mv ring offset. LLC at low. and PL 1 & 2 set to 181 watts each  ..."

lub

Package Power Limit 1 TDP= 232

time=448

PL2=232

time=448

Vcore Voltage Mode= Adaptive Vcore

VF offset mode= Legacy

Internal CPU Vcore =auto

Internal cpu vcore offset= -0.088v (value will depend on your cpu, dont change this to any more as it is useless for gigabyte boards, we need to further undervolt using Ring ratio offset)

CPU RING VOLTAGE Offset= -0.020v ( play with this slowly, that will be your undervolt bottleneck)

dam znć jak znajdę złoty środek.

Opublikowano
3 godziny temu, tom25 napisał(a):

Wyłącz HT wydajność w grach wzroście lub zostanie na starym poziomie a pobór prądu spadnie.

Najłatwiejsze uv dla 14700 to stałe napięcie

Wyłączenie SMT to najgorszy pomysł, a jak coś wyłączać to E-core.

Stałe napięcie to się wymusza jak się posiada gówno płytę w innym przypadku adaptive robi swoje.

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, sideband napisał(a):

Stałe napięcie to się wymusza jak się posiada gówno płytę w innym przypadku adaptive robi swoje.

e-cores do kosza, na unreal w grach jedne wielkie przycinki mi powoduje ;)

Dziękuje za rady, zdejmę limity i  addaptive cvore + ring bo aurus to lubi.

Poźniej pl limity wrzuce, jeżeli nie wpłynie to na zrzucanie zegarów, to zostawie.

Procek widzę jest w stanie pracować w okoliach  50 stopni w grach 

Edytowane przez zozolek
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sideband napisał(a):

Niby czemu? Co to za skrajna teoria? Może jakieś uzasadnienie, czemu tak uważasz?

Ja sam sprawdzałem działanie i wydajność wielu gier na różnych konfiguracjach rdzeni, wyłączonym/włączonym HT, różnej ilości rdzeni E. W żadnej grze nie było więcej FPS po włączeniu HT, jeżeli włączone było co najmniej 8 rdzeni E. Testy przeprowadzałem w niskiej rozdzielczości, żeby karta graficzna nie ograniczała FPS.

HT mam wyłączone już od dawna.

Przy wyłączonym HT można ustawić niższe napięcie o 0,05 V co wpływa na obniżenie poboru mocy. Niektóre gry nawet mają wyższą wydajność przy wyłączonym HT, ponieważ przy włączonym uruchamiają równolegle zbyt dużą ilość wątków przez co nie działają optymalnie.

Edytowane przez SebastianFM
  • Upvote 1
Opublikowano

Gdybym nie grał to bym nie wyłączał E-core do tej platformy wyłączenie E-core to najlepsze rozwiązanie jeżeli chodzi o bezproblemowość, wydajność i wydajność na wat jeżeli chodzi o gry.

SMT jeżeli obniża tylko w miejscach gdzie MT nie działa w grze to jest normalna tylko to są z miejsca mniej zależne od CPU ze względu na synchronizacje następuje spadek wydajności takie rzeczy to są od lat i to się nie zmieni. Lata wstecz SMT powodowały większe problemy tylko to się dawno skończyło.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@sideband, no niestety znowu wychodzi na to, że teoretyzujesz i powtarzasz jakieś mity. Powiedz mi dlaczego jakoś ja gram we wszystkie gry z włączonymi rdzeniami E na i9-13900K, mój brat tak samo na Core Ultra 9 285K, i nie trafiliśmy jeszcze na grę w której byłyby z tym jakiekolwiek najmniejsze problemy? Z wydajnością i wydajnością na wat też nie masz racji.

Przykłady, specjalnie teraz sprawdziłem.

Cyberpunk 2077, 1080p, ustawienia Ultra.

8 rdzeni P z wyłączonym HT, 16 rdzeni E. 141,4 FPS, pobór mocy przez CPU 149,8 Whttps://i.imgur.com/62bVUWT.png.

8 rdzeni P z włączonym HT, 0 rdzeni E. 134,6 FPS, pobór mocy przez CPU 154,8 Whttps://i.imgur.com/eWBdKLF.png.

Horizon Forbidden West, 1080p DLSS Q, ustawienia najwyższe.

8 rdzeni P z wyłączonym HT, 16 rdzeni E. 116,4 FPS, pobór mocy przez CPU 138,5 Whttps://i.imgur.com/2zz8vVC.png.

8 rdzeni P z włączonym HT, 0 rdzeni E. 111,1 FPS, pobór mocy przez CPU 161,7 Whttps://i.imgur.com/B0rcKVF.png.

Może ty pokażesz jakieś wyniki? 😁

Opublikowano

sprawdź elden ringa - tam mi e core bruździło strasznie.

ok ustawiłem -0.1  ring równiez -0.1    pl1 = pl2 = 181W  nie zbija zegarów 5.5 ale jeszcze kultura pracy nie najepsza.

Opublikowano (edytowane)

@zozolek, myślisz, że jesteś taki cwany? 😁 Wiedziałem, że ktoś zaraz wyskoczy z tą grą tylko, że to jest naprawdę wyjątek. Ułomni programiści, którzy pisali tą grę to powinni mieć dożywotni zakaz korzystania z komputera, jeżeli do tej pory tego nie poprawili. Poza tym problem z przycięciami w tej grze występował tylko na Windows 10.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, bartez88 napisał(a):

Ja pod obciążeniem, gdy leci 5500 mam ok 1.26-1.27v

Jakie offsety ?

Pl2 253w jest 5,4 na 1.26 przy vcore -0.1

Edytowane przez zozolek
Opublikowano
7 minut temu, bartez88 napisał(a):

@zozolek

Po -100mV ale to i tak wiele nie mówi bo zależy jak płyta domyślnie ustawi napięcie. Ja np z wyłączonymi limitami i na 5,5 mam pobór mocy w cb23 ok 250w

Zbijam napiecie -0.125 i 30 minut nie zbije zegara nie wywali to w grach styknie.

Opublikowano
11 godzin temu, zozolek napisał(a):

Cos wysoko mam stock ok 1.35

19 godzin temu, sideband napisał(a):

Prawdę mówisz, ale nie wykorzystał jeszcze pełni potencjału swojej sekcji zasilania :pozdro:

1.181V to stanowczo za mało dla 14700 5.5.

12 godzin temu, SebastianFM napisał(a):

Może ty pokażesz jakieś wyniki? 😁

Wymagasz zbyt wiele xD

• Haha 1