zozolek 312 Opublikowano 18 Lutego Autor Opublikowano 18 Lutego (edytowane) Jest git powolutku. -0125 -0100 pl2 na 253 Trzyma 5.5 vcore 1.26 pod butem. Temperatury w pełni akceptowalne, momentalny skok w okolice 80 stopni w OCCT. Po prostu mam traumę, zanim odpalę jakąs gre z kompilacją 😁 Edytowane 18 Lutego przez zozolek
bartez88 46 Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego @zozolek A przy kompilacji na ile wbija Ci poboru? W grach przy takim napięciu raczej więcej niż 150W nie będzie potrzebne żeby utrzymać 5.5 ghz
zozolek 312 Opublikowano 18 Lutego Autor Opublikowano 18 Lutego 57 minut temu, bartez88 napisał(a): @zozolek A przy kompilacji na ile wbija Ci poboru? W grach przy takim napięciu raczej więcej niż 150W nie będzie potrzebne żeby utrzymać 5.5 ghz dziś zapuszczę, mam nadzieje że nie bedzie BS 1
bartez88 46 Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego Ja u siebie mniej ustawiam niż 253, tak zwykle ok 150-175w bo w grach i tak trzyma 5,5 a w kompilacji wyżej nie poleci 1
zozolek 312 Opublikowano 18 Lutego Autor Opublikowano 18 Lutego (edytowane) 13 minut temu, bartez88 napisał(a): Ja u siebie mniej ustawiam niż 253, tak zwykle ok 150-175w bo w grach i tak trzyma 5,5 a w kompilacji wyżej nie poleci to zostawiam na koniec, bede zbijać co 20W i obserować w grach czy nie tnie zegarów. 232 213 ..itd. Dzięki za pomoc. Edytowane 18 Lutego przez zozolek 1
sideband 1 772 Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego 21 godzin temu, SebastianFM napisał(a): @sideband, no niestety znowu wychodzi na to, że teoretyzujesz i powtarzasz jakieś mity. Powiedz mi dlaczego jakoś ja gram we wszystkie gry z włączonymi rdzeniami E na i9-13900K, mój brat tak samo na Core Ultra 9 285K, i nie trafiliśmy jeszcze na grę w której byłyby z tym jakiekolwiek najmniejsze problemy? Z wydajnością i wydajnością na wat też nie masz racji. Przykłady, specjalnie teraz sprawdziłem. Cyberpunk 2077, 1080p, ustawienia Ultra. 8 rdzeni P z wyłączonym HT, 16 rdzeni E. 141,4 FPS, pobór mocy przez CPU 149,8 W, https://i.imgur.com/62bVUWT.png. 8 rdzeni P z włączonym HT, 0 rdzeni E. 134,6 FPS, pobór mocy przez CPU 154,8 W, https://i.imgur.com/eWBdKLF.png. Horizon Forbidden West, 1080p DLSS Q, ustawienia najwyższe. 8 rdzeni P z wyłączonym HT, 16 rdzeni E. 116,4 FPS, pobór mocy przez CPU 138,5 W, https://i.imgur.com/2zz8vVC.png. 8 rdzeni P z włączonym HT, 0 rdzeni E. 111,1 FPS, pobór mocy przez CPU 161,7 W, https://i.imgur.com/B0rcKVF.png. Może ty pokażesz jakieś wyniki? 😁 Mity z satelity na pclabie wszystko było kolejny raz nie będę wrzucał Nawet te wyniki widziałeś, ale była cisza Nawet pisałem co się zmieniło 12900k vs 13900k i wiele inny kwestii dotyczących jak ta platforma w zależności od systemu i mikrokodu. Żyj w swoim w świecie w którym wydaje Ci się, że masz racje. Kiedyś tego typu wpisami bym się przejmował, ale już dawno dorosłem Poza tym bez komentarza jak ktoś sprawdza CP2077 i ma marginalny wzrost wydajności po włączeniu SMT Powodzenia w dalszych testach
SebastianFM 344 Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego (edytowane) 3 godziny temu, sideband napisał(a): Mity z satelity Bardzo trafnie podsumowałeś te twoje pseudo mądrości. 3 godziny temu, sideband napisał(a): Żyj w swoim w świecie w którym wydaje Ci się, że masz racje. A niby w którym miejscu jej nie mam? Co takiego było na starym forum? W jakich grach, na jakim procku? Zauważ, że napisałeś w dyskusji o 14 generacji i w tym przypadku wszystkie twoje stwierdzenia odnośnie wydajności, wydajności na wat i jakichś problemów są po prostu nieprawdziwe. 3 godziny temu, sideband napisał(a): Poza tym bez komentarza jak ktoś sprawdza CP2077 i ma marginalny wzrost wydajności po włączeniu SMT Nie byłbyś sobą gdybyś czegoś nie wymyślił. Nie ogarnąłeś czy specjalnie udajesz, że nie zauważyłeś, że to nie było porównanie z wyłączonym i włączonym HT. Przy włączonym HT masz napisane, że były wyłączone rdzenie E a przy wyłączonym HT było włączonych 16 rdzeni E i pokazałem, że takie ustawienie daje lepszą wydajność i też lepszą wydajność na wat. Uzupełniłem wyniki o pozostałe konfiguracje. Cyberpunk 2077, 1080p, ustawienia Ultra. 8 rdzeni P z wyłączonym HT, 0 rdzeni E. 125,3 FPS, pobór mocy przez CPU 128,2 W, https://i.imgur.com/HzGCfeo.png. 8 rdzeni P z włączonym HT, 0 rdzeni E. 134,6 FPS, pobór mocy przez CPU 154,8 W, https://i.imgur.com/eWBdKLF.png. 8 rdzeni P z wyłączonym HT, 16 rdzeni E. 141,4 FPS, pobór mocy przez CPU 149,8 W, https://i.imgur.com/62bVUWT.png. 8 rdzeni P z włączonym HT, 16 rdzeni E. 136,7 FPS, pobór mocy przez CPU 174,7 W, https://i.imgur.com/HxiqEh8.png. Edytowane 18 Lutego przez SebastianFM 1
wallec 800 Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego Seba, daj jeszcze prosze 8c16t na rdzeniach P + 16c na rdzeniach E + Ring na sztywno na 4500 lub 5000mhz :-)
SebastianFM 344 Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego @wallec, dodałem też do poprzedniej odpowiedzi wynik w takiej konfiguracji jak chciałeś. Do testu miałem ustawione wszystkie mnożniki na domyślne więc częstotliwość Ring pod obciążeniem wynosiła 4500 MHz.
wallec 800 Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego Dziękuję. Istnieje niezerowe prawdopodobieństwo, że jak dasz ring na 5ghz to uda się podnieśc wynik o 1-3% co pozwoli Ci dogonić ustawienia ht off. Plusy: - w grach, w których ht na p core będzie miało znaczenie wydajność nie spadnie - będziesz używać całego procesora bo przecież zapłaciłeś za cały procesor :-) Minusy: - wyższa temp i zużycie prądu bo samo ht na p core mega podnosi zużycie prądu
SebastianFM 344 Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego (edytowane) @wallec, czemu mnie na siłę przekonujesz do korzystania z HT? Kupiłem procesor z HT ponieważ nie było do wyboru wersji bez HT. W przypadku gier włączenie HT nic nie daje, tylko niepotrzebnie zwiększa pobór mocy. W programach natomiast nie potrzebuję takiej wydajności wielowątkowej, żebym musiał dodatkowo włączać HT. Gdybym potrzebował wyższej wydajności w grach to mogę oprócz częstotliwości Ring zwiększyć również częstotliwość rdzeni P i E, niezależnie od ustawień HT. Edytowane 18 Lutego przez SebastianFM
wallec 800 Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego Nie przekonuje na siłę. To tylko 3% a należy wyłączyć pół procesora, ale jeżeli nie zależy CI np. na czasie kompilacji shaderów czy wydajności w programach to wsio ryba. Tu kumaty gość, ale pewnie widziałeś
Kartofel 35 Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego @zozolek I co z tym intelem? Żyje czy nie żyje?
zozolek 312 Opublikowano 18 Lutego Autor Opublikowano 18 Lutego Teraz, Kartofel napisał(a): @zozolek I co z tym intelem? Żyje czy nie żyje? zyje, smiga, 0 problemów uv robię 1
sideband 1 772 Opublikowano 18 Lutego Opublikowano 18 Lutego (edytowane) To tak na szybko co jest pod ręką z sejvami Wyższy pobór mocy to oczywiście konfiguracja 24/24 P+E bez SMT w obu przypadkach. Jeszcze gorzej to wygląda jak ktoś gra z lockiem powiedzmy 85fps lub w starsze tytuły gdzie oczywiście pojawiają problemy z wydajnością. Żeby pokazać Watchdogs czy Cyberpunk w miejscach jadących po CPU musiałbym poświecić trochę czasu tylko nie wiem po co przecież nie potrafię od ponad 3lat optymalnie ustawić własnej platformy Edytowane 18 Lutego przez sideband
SebastianFM 344 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego Śmieszne te twoje testy, jakieś stare gry pod D3D11, nie dziwne, że taki niski pobór mocy. Może właśnie gdybyś poświęcił trochę czasu, sprawdził coś nowszego i bardziej wymagającego od CPU, gry wykorzystującej większą ilość rdzeni jak np. Cyberpunk 2077, to miałbyś inne zdanie. Ty śmiesz się mądrzyć, że to niby ja nie umiem testować. 🙂
Send1N 4 162 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego 11 godzin temu, zozolek napisał(a): zyje, smiga, 0 problemów uv robię W takim razie ciekawe co tak naprawdę spowodowało pierwotny problem podłączałeś tez zasilacz co miałeś wcześniej i tez jest ok?
tom25 3 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego 6 godzin temu, SebastianFM napisał(a): jakieś stare gry pod D3D11 przecież napisała że "od ponad 3lat optymalnie ustawić własnej platformy" dla tego miejsca testowego więc musi być D3D11 !!! Co do testów, 7 godzin temu, sideband napisał(a): To tak na szybko co jest pod ręką z sejvami Wyższy pobór mocy to oczywiście konfiguracja 24/24 P+E bez SMT w obu przypadkach. Jeszcze gorzej to wygląda jak ktoś gra z lockiem powiedzmy 85fps lub w starsze tytuły gdzie oczywiście pojawiają problemy z wydajnością. wymagają tylko drobnego dopracowania bo konfiguracja 24/24 P+E bez SMT ma na dużo FPS !!! a przecież a wyłączył pół procesora !!! Należy też pamiętać aby nie obniżać napić bez SMT bo nie posiadamy "gówno płyty"
zozolek 312 Opublikowano 19 Lutego Autor Opublikowano 19 Lutego (edytowane) 37 minut temu, Send1N napisał(a): W takim razie ciekawe co tak naprawdę spowodowało pierwotny problem podłączałeś tez zasilacz co miałeś wcześniej i tez jest ok? Tak jest aktualnie pierwotny, ale wszystko zaczęło działać gdy podłączyłem inny... Bład na płycie "ad" na wyswietlaczu post sygnalizował cos z psu jsk doczytałem instrukcję. Możliwe że zasilacz przejął skok nspięcia na procesorze, lub płyta główna zadziałała antyprzepięciowo?. Pojęcia nie mam, finalnie jajca. Edytowane 19 Lutego przez zozolek 1
sideband 1 772 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego 13 godzin temu, SebastianFM napisał(a): Śmieszne te twoje testy, jakieś stare gry pod D3D11, nie dziwne, że taki niski pobór mocy. Może właśnie gdybyś poświęcił trochę czasu, sprawdził coś nowszego i bardziej wymagającego od CPU, gry wykorzystującej większą ilość rdzeni jak np. Cyberpunk 2077, to miałbyś inne zdanie. Ty śmiesz się mądrzyć, że to niby ja nie umiem testować. 🙂 Innej odpowiedzi się nie spodziewałem 2019 stara gra Teraz sobie będę wymyślać, że na VK czy DX12 jest inaczej
SebastianFM 344 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego (edytowane) @sideband, po co cytujesz całą moją odpowiedź skoro i tak odnosisz się tylko wybiórczo do jednego użytego przeze mnie słowa? Cały ty, z tobą nie da się normalnie rozmawiać. Tak, wybrałeś starą grę na starym silniku, grę ze śmiesznie niskimi wymaganiami wobec CPU. Przez ponad połowę czasu gra działa tylko w 2 wątkach. W 1080p na ustawieniach Ultra karta graficzna nie ogranicza ilości FPS a przy włączonych tylko 4 rdzeniach P bez HT mam dokładnie tyle samo FPS co przy 8 rdzeniach P z HT. 😁 Nie ma co, super gierka do testowania wydajności CPU. 😁 A czy ty w ogóle uwzględniłeś to, że przy wyłączonym HT można bardziej obniżyć napięcie czy może w obydwu przypadkach było u ciebie takie same? Edytowane 19 Lutego przez SebastianFM
Rekomendowane odpowiedzi