Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 14.07.2025 o 19:59, VRman napisał(a):

Znowu ten gość powtarza "N2X".

Myślę, że chyba coś się mu pomyliło z następną wersją, może Zen 6 plus, czy Zen 7. 

Na pewno będzie jakiś wariant N2:

https://www.amd.com/en/newsroom/press-releases/2025-4-14-amd-achieves-first-tsmc-n2-product-silicon-milesto.html

Venice to jest właśnie Zen 6 i większość wariantów będzie dzielić chiplety z Olympic Ridge.

Opublikowano (edytowane)

tym razem gość dowozi plotki o niby APU do konsol PS6, ale

- Szyna 384bit  brzmi bardzo mało wiarygodnie. Jedyna opcja to gdy obok będzie główna konsola na gorszych bebechach, a ta będzie takim samym PRowym fikołkiem jakim był Xbox Series X, czyli sprzęt kompletnie ignorowany przez developerów, którzy kroją gry pod tę słabszą konsolę. A może nazwą to  PS6pro od razu? W każdym razie jako bazowy model - nie wierzę. Zresztą to by oznaczało 36GB pamięci. Nadal tanio i bez problemu by się przydało w grach, ale wtedy przenośna PS6 i (jeśli w ogóle powstanie) nowy klocek "S" miałyby zbyt dużą różnicę. Jakby bardzo chcieli mogą dać przecież clamshell i dać 16 kostek po 2GB w pierwszym modelu, bo już rok do dwóch lat po premierze PS6, powinny być na rynku kostki 4GB co dałoby 32GB na szynie 256bit bez clamshella.

- tylko trzy wydajne rdzenie. Nie wiem do ilu można zwinąć liczbę wątków przydatną dla GPU, ale jak uważam, że wielowątkowość to największa ściema w branży gier ever i dużo mniejsze korzyści niż się wydawa(ło) to jednak tylko 3 rdzenie to trochę mało. Całe stado energooszczędnych rdzeni za to się przyda w kompilowaniu shaderów, dekompresji itp. Myślę, że 4-5 "wydajnych" rdzeni byłoby bardziej wiarygodne.

- to chyba tylko spekulacje, czy to w ogóle będzie układ do konsol

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Obejrzałem ten filmik, bo nie wydawał się warty czasu, więc zostawiłem "do kotleta".

Jeszcze lepiej. 3 rdzenie "duże" ale te pozostałe to nie małe, tylko jakieś duże, ale mniejsze. Wcale nie te energooszczędne.

Do tego były plotki o pamięci X3D.

16MB L3 i bez X3D? No to by raczej "szału nie robiło" jakby było konsolą. Gość argumentuje, że nazwa kodowa pasuje do wzorca i że design "śmierdzi Cernym na kilometr". 

No nic. Przed premierą PS4 były plotki o procu na ARM. Potem były plotki o tabletowym Klakierze. Te były jeszcze bardziej niewiarygodne, bo czemu mieliby dawać takie gówno do konsoli. A jednak dali. Czyli pewność będziemy mieli pewnie na miesiąc przed masową produkcją chipów do konsoli.

• Upvote 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)
Cytat

AMD opublikowało dziś na YouTube film zatytułowany „Thought Leadership & AMD Vision”, który został natychmiast usunięty kilka godzin później. Była to prezentacja z końca czerwca lub lipca. Słuchałem jej jednym uchem, biegnąc za naszym dzieckiem, i rzeczywiście wydała mi się o wiele bardziej bezpośrednia niż zazwyczaj podczas oficjalnych prezentacji. Prezentacja trwała około 45 minut, a ostatnich pięciu minut nie udało mi się dokończyć – dotyczyła ona kolejnej architektury rackowej AMD.

Czy ktoś z Was widział tę prezentację? Czy zauważył jakieś istotne punkty?

Kilka ciekawostek, które pamiętam: Współpraca w zakresie x86 ISA Wspomniał, że AMD i Intel współpracują w zakresie bezpieczeństwa, instrukcji macierzowych (chyba to nowość. Wcześniej myślałem, że AMD skupi się na instrukcjach wektorowych) i coś o rozmiarze strony (?).

Wspomniał, że Zen6 był w laboratorium od jakiegoś czasu, że działał pod kontrolą Linuksa (chyba miał na myśli, że działał pod kontrolą normalnego systemu operacyjnego), że wyglądał niezwykle dobrze i że z łatwością dotrzyma terminów. Pamiętam, że pomyślałem, iż powiedział tę ostatnią część w sposób sugerujący, że AMD mogłoby wypuścić go wcześniej.

Cytat

Przywództwo intelektualne i wizja AMD – usunięto oficjalną prezentację AMD

Cytat z forum Anandtech:

https://forums-anandtech-com.translate.goog/threads/thought-leadership-amd-vision-removed-official-amd-presentation.2631672/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc

Edytowane przez AMDK11
  • 5 tygodni później...
Opublikowano (edytowane)

Ciekawe, ale i... straszące i niepokojące.

Cache X3D V-cache znowu ma trafić według przewidytwań tego gościa na filmiku, na górę chipu.

Czyżby taki rollercoaster, że na początku spodziewałem się +5-10% względem 9800x3d, potem plotki o TSMC N2X i +20-25% a teraz znowu ciemne chmury scenariusza, że w niektórych grach będzie zero przyrostu albo i regres względem 9800X3D a cały postęp będzie tylko w modelach bez X3D?

Szczerze mówiąc, to jak dać tam więcej cache'u niż w 9800x3D to wali mnie komunikacja między chipletami, bo i tak do gier nikt dwu-chipletówki (I/O die + chiplet CPU  + chiplet CPU) nie kupuje.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Zaoszczędzę Wam i wypiszę co powiedział:

- jego źródła w AMD nie są pewne, ale raczej ta warstwa pod procem nie powinna być problemem

- MLiD mówi tu, że skoro AMD tak się chwaliło rozwiązaniem problemu przy przesunięciu v-cache pod spód, to by się nie cofnęli.

Dalsza część posta to już tylko mój komentarz

No cóż. Mnie to wcale nie uspokoiło.

- te połączenie pomoże każdemu procowi nie-X3D. Jeśli AMD uzna, że to te proce są mainstreamowe to może uznać, że lepiej poprawić ofertę non-X3D kosztem X3D.

- nawet jeśli "cofną się w rozwoju" dając znowu v-cache na górę, to i tak zostają korzyści, takie jak lepsze czasy dostępu do RAMu (nie cache) a do tego albo symboliczne (N3) albo konkretne wzrosty dzięki N2P/N2X, większej puli L3, bo teraz CCD będzie miał 12c zamiast 8c. I być może samego v-cache będzie więcej. 

Zakładając, że to oznaczałoby np. o 20 czy nawet 25% niższe zegary względem możliwości proca na tym samym procesie, w tej samej architekturze, to i tak nie będzie to 1:1 20-25% wolniej od 9800X3D. Jeśli nawet w niektórych testach Zen6 X3D wypadałby gorzej, to i tak masa ludzi kupi to z powodu dodatkowych jajec.

No i na koniec najważniejsze: Intel jest sto lat za AMD w wydajności jednowątkowej w grach. AMD może "cofnąć się w rozwoju" bo po prostu i tak Intel nie będzie miał odpowiedzi. Coprawda są jakieś przecieki, że Intel też ma zamiar dać proca z pamięcią ala V-cache, ale nie wiadomo kiedy, nie wiadomo do kogo będą te warianty kierowane  i ile będą kosztować. Nie wiadomo też jak dużo ich będzie mógł intel trzaskać, bo może to być tylko "halo product"

W końcu już raz AMD chwaliło się postępem, aby się potem cofnąć w rozwoju i z tego postępu zrezygnować. 

Ja pamiętam co było największą zaletą Athlona 64. 

Pamiętam te 44ns w AIDA64 w teście czasu dostępu do RAMu.

I pamiętam jak to wyglądało później, gdy AMD wywaliło IMC poza proca (I/O die) 

Zakładanie, że jakieś wielkie korpo zawsze będzie się trzymało głosu rozsądku z perspektywy graczy, to błąd.

Ale nadzieję mam. Na razie są dwie niewiadome. Czy faktycznie jakimś cudem będzie N2X i czy ta nowa metoda łączenia chipletu z I/O die nie popsuje zegarów. W końcu ma być pod 7GHz i  ponad 6GHz all-core.  Szkoda jakby zamiast 7GHz skończyło się na 5.7GHz w 10800X3D. 

Edytowane przez VRman
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Od początku pisałem, że to jakiś kretynizm, bo proces nie będzie dostępny nawet w pobliżu daty, o których mówił MliD.

Pisałem, że to albo jakaś totalna bzdura, albo taki proc wyjdzie duuuużo później.

No i surprise surprise...

image.thumb.png.6db355e8ffb3bfc6e804954cfa1eedd9.png

Patrząc na to, wcale to nie wygląda jak 2027 dla mainstreamowych procków do gier. Raczej jak czas premiery najdroższych i małych układów. OK, Zen 6 jest mały, ale chodzi mi o sprzęty mobilne. 

N2X ma być po pierwszej wersji A16...

No sorry, ale jak to ma być delay to raczej nie z bzdurnej połowy roku 2026 (o której MLiD bzdurzył kilka miesięcy temu) na początek 2027, o czym mówił niedawno. To wygląda raczej na 2028. Może bardzo późny 2027, ale wątpię czy TSMC "marnowałoby" wafle na coś tak "taniego" jak proce do gierek. No chyba, że AMD poleci po bandzie i wykastruje wszystkie wersje X3D poniżej pełnej wersji 12c tak, że nie będzie to miało żadnego sensu, a jakikolwiek realny postęp to dopiero w wersji 12-core i tutaj dowalą koszmarną cenę. No to może w 2027 w takiej opcji. 

Od tego czasu gdy pojawiły się u niego pierwsze ploty o Zen 6 zacząłem oglądać ten kanał regularnie i z każdym następnym video dochodzę do wniosku, że gość może nie jest debilem, może ma wtyki, ale wygaduje takie debilizmy, że bania mała - w tematach na których się nie zna. Ale jeśli tak, to może jego interpretacje dokumentów AMD, na których też się nie zna, są obarczone takim samym balastem bzdur. 

Ktoś tu na forum pisał latem, że nie ma sensu kupować 9800x3d, bo za niecały rok Zen6 to lepiej poczekać na 10800X3D :E

taa...

Opublikowano
16 godzin temu, VRman napisał(a):

No sorry, ale jak to ma być delay to raczej nie z bzdurnej połowy roku 2026 (o której MLiD bzdurzył kilka miesięcy temu) na początek 2027, o czym mówił niedawno. To wygląda raczej na 2028.

Prezentacja bedzie na CES, a Zen6 w 2026r wiec bedzie w takim procesie jaki bedzie w danej chwili dostepny ;)  

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie. Dlatego pisałem w lipcu:

W dniu 12.07.2025 o 21:32, VRman napisał(a):

Zatem jakim cudem Zen 6 ma korzystać z procesu dostępnego rok-dwa później?

OT o procesach

Spoiler

Zen 6 może być w 2026r. ale ciekawe co zrobią z Zen 6 X3D dla graczy. Czy to zupełna bzdura tego MLiDa czy faktycznie doszło do obsuwy. W tym drugim przypadku możliwe, że na początek dostalibyśmy low-end i laptopy, a następcę 9800X3D sporo później.

Na moje bardziej prawdopodobne, że nigdy planu na 2026 i Zena w N2X nie było.

Ciekawe ile zostanie z tych magicznych taktowań jeśli to będzie jednak coś gorszego niż N2X. 

BTW.

Strasznie cięęęęęęęęężko idzie z tymi tranzystorami GAA. Pamiętam jak były zapowiedzi ok. 2020r. na 2024r. Ja sobie już wtedy, widząc coraz większe poślizgi, zakładałem, że trzeba będzie doliczyć ze dwa lata. A tu jeszcze dalej. N7, N6, N5, N4, N3 to pod pewnymi względami kalka Intelowskiego 14+++ i plus.

Samsung niby dał radę wcześniej, ale iluzorycznie. Wydajność nie taka rewelacyjna jak miała być i uzysk tragicznie słaby. 

Ściana niestety coraz bardziej odczuwalna. Najpierw z wyścigu odpadli ci mniejsi, jeśli tak można nazwać IBMa, potem GloFo AMD, teraz chyba odpada Intel, Samsung ledwo zipie, a nawet lider ma ciężko pchać to dalej.

No nic, góra za 4-5 w końcu powinniśmy się doczekać tego w procach i kartach do gier. Gorzej niż 4-5 lat od teraz już być nie może. :lol2: Nawet jeśli te GAA na które czekamy od 2020 będzie dopiero pod postacią następcy N2X i nawet jeśli Nvidia dopiero po 2.5-3 latach wyda następce Rubina dla segmentu gaming.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

O, znowu będzie można mieć w kompie AMD nazywany Venice

Nie wiem czy dobrze to interpretuję, ale wygląda na to, że 8-jajowce dostaną pełny cache przynamniej ten L3. Fajnie jakby zrobili niespodziankę i dali full L3 i full X3D w wariantach poniżej 12 jaj.

Opublikowano

oj, będzie drogo jak cholera przy ZEN 7.

Wygląda to mi na wymuszenie na graczach 16 jaj. To fatalne wieści dla nas :(

224MB v-cache'u brzmi fajnie, ale dwa kwestie

- czy to będzie całe 224MB dostępne dla gier tak jak w 9800X3D czy to jakoś podzielą? Bo jeśli będzie 112MB to trochę słabo biorąc pod uwagę lata pomiędzy 5800X3D a pewnie późnym 2028 lub 2029. 

- jeśli będzie całe 224MB (super!) to jak będzie wyglądał czas dostępu? Wiadomo - więcej pamięci = gorszy czas dostępu. Nie bez powodu L1 i L2 nie poszły w dziesiątki MB na rdzeń. 

Mam nadzieję, że nie skończy się na procu za 1500$ i kastratach poniżej.

W te 2027 dla desktopu tak wierzę jak w te jego bzdury pół roku temu o N2X w Zen 6 w 2026r.

Koniec 2028 do pierwszej połowy 2030 bym raczej obstawiał jak kogoś interesuje maksymalna wydajność w grach czyli wariant z v-cache. 

Strasznie kijowo jeśli AMD nie da v-cache'u 8jajowcom. Jak dadzą takie pocięte coś 12-jajowcom jak obecnie 7600X3D to niech se to w dupę wsadzą :/

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, VRman napisał(a):

O, znowu będzie można mieć w kompie AMD nazywany Venice

Nie wiem czy dobrze to interpretuję, ale wygląda na to, że 8-jajowce dostaną pełny cache przynamniej ten L3. Fajnie jakby zrobili niespodziankę i dali full L3 i full X3D w wariantach poniżej 12 jaj.

Obecnie, niezależnie od ilości aktywnych rdzeni w CCD, pamięć podręczna L3 jest pełna, co oznacza 32 MB dla 6 i 8 rdzeni.

Nie sądzę, aby AMD zmieniło podejście w przypadku 12-rdzeniowego CCD Zen6, więc pełne 48 MB pamięci L3 powinno być dostępne dla wszystkich modeli 6, 8, 10 i 12 rdzeniowych ze względu na dostępną pojemność i prędkość pobierania danych w trybie ST. 

Dodatkowo, między dwoma matrycami CCD zostaną dodane połączenia IF, co powinno zapewnić lepszy dostęp do drugiego 48-Megabajtowego L3. To, wraz ze zmianami i ulepszeniami mikroarchitektury rdzenia Zen6, powinno przynieść interesujące rezultaty. O wariancie Zen6 z X3D nie wspominając, bo to już powinien być totalny odjazd ;)

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, AMDK11 napisał(a):

Obecnie, niezależnie od ilości aktywnych rdzeni w CCD, pamięć podręczna L3 jest pełna, co oznacza 32 MB dla 6 i 8 rdzeni.

Obecnie. Natomiast tu mamy niepewne plotki o 2 architekturach do przodu, więc nie do końca można mieć pewność, że będzie tak samo.

Nie sądzę, aby AMD zmieniło podejście w przypadku 12-rdzeniowego CCD Zen6, więc pełne 48 MB pamięci L3 powinno być dostępne dla wszystkich modeli 6, 8, 10 i 12 rdzeniowych ze względu na dostępną pojemność i prędkość pobierania danych w trybie ST. 

Teoretycznie. Ale w praktyce dla wymagającego gracza 20% to wartość warta wymiany proca na nowy. Tymczasem 7800X3D potrafi być w grach szybszy od 7600X3D aż o 17%.

Trochę offtop bo to o Zen 7 bardziej, to zwinę

Spoiler

Tutaj mam obawy bo chciałbym maksymalnie szybkiego proca z 8 rdzeniami. W grach i tak się nie przyda więcej. Jeśli więc Zen 7 dostanie tylko jakiś niższy model w wersji 8c to będzie porażka. Niestety Zen 6 to 12c a Zen7 to aż 16c na chiplet. Jeśli AMD sprzęgnie maksymalną wydajność jednowątkową z flagowcami, tak samo jak nie dało maksymalnej do 5600X3D czy 7600X3D, to cały skok generacyjny może pójść w piach. Jasne, fajnie jak dadzą coś tańszego co i tak będzie na równi lub lepsze od 9800X3D, ale ja patrzę z perspektywy gracza, któremu by się bardzo przydał każdy procent. Nawet i 300% wydajności 9800X3D bym bardzo chętnie zobaczył, bo tyle brakuje VRowi czy do wykorzystania w pełni monitorów HFR jak OLEDy od 480Hz wzwyż.  Około roku po premierze 7800X3D można go było wyrwać za 1500zł. Podobnie 5800X3D nie był drogi. 9800X3D spadł do ok 1900zł. Nie licząc inflacji pomiędzy teraz a premierą Zen 7 X3D, nie chciałbym aby z 1300-2000 się zrobiło 3000 czy nawet 5000, tylko dlatego, że gracz zmuszony byłby do płacenia za +50% rdzeni których nigdzie nie potrzebuje, albo nawet +100% rdzeni w przypadku Zena 7. Już i tak martwią mnie te rozbudowy funkcjonalności pod AI. :/ Znowu gracz zapłaci za to, czego nie chce. 

Bardzo mnie to interesuje, bo od dostępności szybszych od 9800X3D procesorów będzie mocno zależeć los popularyzacji HFR, to będzie wpływało na ceny monitorów do gier i wreszcie na ofertę Nvidii i AMD w GPU, bo już teraz się w wątku obok kłócą czy 5090 jest 60% czy 25% szybsza od 4090tki, a tu własnie często wyłazi brak mocy proca. 

Także nawet jak komuś nie zależy na takich procach, albo mu nie przeszkadza wyższa cena bo akurat on skorzysta z większej liczby rdzeni w pracy, to i tak moim zdaniem powinien trzymać kciuki, aby AMD "dowiozło". Na konkurencję dla następcy 9800X3D w grach ze strony intela nie ma co liczyć. Oni mają tam taką przepaść do nadgonienia, że nawet spapugowanie pomysłu na v-cache nie wystarczy. Cały ich kierunek architektur proców jest inny niż tej porządany przez graczy.

Dwuchipletówki niech sobie będą i po 10 000zł, kit z tym. Ale pełna wydajność proców z pojedynczych nie może kosztować za dużo. Aby miało to wpływ na rynek gier w innych dziedzinach, cena musi być poniżej dzisiejszych 2000zł, a niestety na taką absolutnie nie ma co liczyć w przypadku Zena 6 i Zena 7, bo jak MLiD trafnie zauważa, koszty są niewspółmiernie wyższe tym razem, a do tego AMD już nie ma konkurencji i do tego czasu mogą to "zauważyć" i podnieść ceny choćby z tego powodu. Dobrze będzie jeśli w ciągu pół roku od premiery Zen 7 X3D Intel w ogóle da radę choć o 1% przegonić 9800X3D w grach. Na więcej liczą tylko hurraoptymści. 

Dodatkowo, między dwoma matrycami CCD zostaną dodane połączenia IF, co powinno zapewnić lepszy dostęp do drugiego 48-Megabajtowego L3. To, wraz ze zmianami i ulepszeniami mikroarchitektury rdzenia Zen6, powinno przynieść interesujące rezultaty. O wariancie Zen6 z X3D nie wspominając, bo to już powinien być totalny odjazd ;)

To może dużo pomóc, ale nie w grach. W grach nigdy dwuukładówki sensu mieć nie będą.

Edytowane przez VRman