Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czas to straszne zjawisko. Człowiek ledwo się obejrzał i już trzeba wymieniać swojego AMD 1700x.

Na obecna chwile bez GPU, bo wszystko, co mogło źle pójść na, premierę poszło źle. Szkoda strzępić ryja.

Komputer to wszystkiego jak to komputer. Gry, wiele zakladek, praca (tworzenie map)

-  monitor:  AG352UCG

Propozycja 5500

Przed zakupem chce się upewnić czy nie da się ,,zainwestować'' pieniędzy troszkę lepiej.

Dziękuje za odpowiedzi.

Edytowane przez Bartexi123
Opublikowano (edytowane)

Jakie GPU tu docelowo wleci? Monitor ze sporą rozdziałką więc nie wiem czy jest mus brania 7800X3D, no chyba, że zabijasz się o każdą klatkę w grach? Tutaj w większosci gier AAA i tak będzie cię limitować GPU. Za połowę ceny 7800X3D masz Ryzena 7 7700, więc masz dodatkowego tysiaka na lepsze GPU.

Chyba, że jest budżet na jakąś 5080-tke, no to wtedy można brać 7800X3D.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

Strasznie dobrze siedzi mi sie na 35 calach. Ciężko mi sobie wyobrazić na przesiadkę na mniejszy.

To prawda z tym 7 7700 - 7800X3D rzeczywiście jest drogi, ale patrząc w długiej perspektywie ....

Na chwile obecna będzie siedzieć 2070 potem kiedy cenna 5070 TI będzie w okolicach zapowiedzi nvidi wskoczy ona.

Opublikowano

To prawdę mówiąc jak już miałbym tyle płacić za CPU, to wziąłbym 9800X3D. Tylko w morele ma słabą cenę, więc przeniósłbym zakupy do Proline:

https://proline.pl/koszyk/5d03c321

Trochę drożej, ale:

- masz wydajniejszy procesor

- masz płytę B850 z PCIe 5.0 dla GPU

- lepszy SSD z DRAM

- jeszcze solidniejszą obudowę + dodatkowy filtr na przód żeby się nie kurzyło

- AIO 240mm - wystarczy spokojnie pod ten CPU

- zasilacz z poprawioną wtyczką 2x6 pin zamiast 12VHPWR i nowszym ATX 3.1

Z kodem PRO24 wybrany montaż masz taniej.

Opublikowano

A do czego te dodatkowe wentylatory Phanteksa? Obudowa ma 3 wentyle z przodu, 1 z tyłu, na górę idzie chłodzenie AIO. Gdzie chcesz je zamontować? ;)

Ten kontroler też nie bardzo wiem do czego.

Płytę brałbym B850, lepiej już mieć PCI-e 5.0 na przyszłość.

Opublikowano

Jezeli dobrze doczytałem, ta obudowa może mieć  jeszcze 3 na dole. Przy tulu wentylatorach to żeby nimi sterować dodalem kontroler.

Kiedyś jak byłem młody to miałem 8800GTS i żeby grac dłużej, to musiał podstawiać wentylator pod karte, bo się grzała :cool:

drugi argument to mieszkam na 10 pietrze i latem jest naprawdę gorąco, więc jak coś może dmuchać to niech dmucha.

Opublikowano

Te wentyle na dole nie są potrzebne, trzy śmigła z przodu wystarczą spokojnie. Zresztą pod spodem masz i tak zasilacz, kable od zasilacza, tam nie ma skąd zaciągać świeżego powietrza. 

Czasy 8800 GTS zamkniętego pewnie w obudowie typu piekarnik to jednak było dawno ;) Tu masz wręcz ultra-przewiewną budę. Z minusów to przez to, że jest ultra-przewiewna to nie ma z przodu filtra, więc trzeba będzie częściej sprzątać w środku.