Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siemanko, zastanawiam się nad zmianą PC. I to  do tego stopnia, że rozważam zmianę z INTELA na AMD :o Z tym, że zależy to od tego ile będzie kosztował nowy :D 

Pierwsze i dla mnie najważniejsze jako "funboy" intela jak to teraz jest z tym AMD ? Ogarnęli się w końcu ze sterownikami jak z ich awaryjnością procesorów? Czy po wyciągnięciu z pudełka od razu można go używać jak to się ma w przypadku intela czy są jeszcze jakieś zalecane konfiguracje aby zaczął lepiej hulać? 

Chciałbym się dowiedzieć jako całokształt jak to jest z tym AMD więc wszystkie uwagi są mile widziane na plus jak i na minus AMD... i w sumie intela oprócz tego.

Komputer do wszystkiego ale liczmy, że głównie  pod gry bo moje programy powinny być mniej wymagające niż najnowsze gierki...

GPU i CPU będzie chłodzone cieczą.

na ten moment jest  rtx 3080 i i9-10900k

Co do CPU  to jeżeli faktycznie "przekonacie" mnie do AMD to będzie to 9800x3D (bardzo często polecany) no chyba, że lepiej czekać na coś nowego? - jest do niego jakiś fajny blok wodny w rozsądnej cenie? Rozumiem, że programy, gry itd już nie potrzebują XYZ rdzeni bo widzę, że pod tym względem AMD ma mniej.

GPU - jak kiedyś będzie coś dostępnego w przyzwoitej cenie to RTX 5080 ale z gotowym  blokiem wodnym(jakiś frostbite, aorus ewentualnie coś innego jak będzie...)

płyta główna - obecnie mam msi z490 ace. I nie bardzo chcę schodzić z jakości/ złącz jestem bardzo zadowolony z tej płyty co prawda Wi-Fi nie potrzebuję. Dobra sekcja zasilania must have.  Interesuje mnie aby można do niej było podłączyć:

- 2x pompa D5 NEXT

- z 3-4 dyski m2

- 2x rozgałęźnik do wentylatorów(albo wentylatory będą podłączone do pompy i z pompy do płyty aby można było nimi sterować z poziomu aquasuit, albo bezpośrednio z tego rozgałęźnika do płyty)

image.png.f5b2dc3301e4b9099d7cf3a2a1e2f8a0.png

zasilacz na ten moment mam EVGA SuperNOVA 650 P2 i tak jak wyżej potrzebuję złącza pod pompy itd 

RAM - kompatybilny ze wspomnianym prockiem 9800x3d tutaj też ustawia się profile XMP ?

Górnej granicy cenowej nie mam ale w granicach rozsądku. Kąkuter pewnie będzie składany na kolejne 5lat. Chyba o wszystkim pamiętał jak mi się coś przypomni to dam znać :)

P.S.

Może jakąś kartę dźwiękową by wart wrzucić? Do obsługi by miała:

słuchawki - SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless 

głośniki - 2.0 Edifier R1855DB

sub - Edifier T5

Edytowane przez Platun
Opublikowano
3 minuty temu, Platun napisał(a):

Pierwsze i dla mnie najważniejsze jako "funboy" intela jak to teraz jest z tym AMD ? Ogarnęli się w końcu ze sterownikami jak z ich awaryjnością procesorów? Czy po wyciągnięciu z pudełka od razu można go używać jak to się ma w przypadku intela czy są jeszcze jakieś zalecane konfiguracje aby zaczął lepiej hulać? 

AMD to bezproblemowa i stabilna platforma, zarówno AM4, jak i AM5. Ustawiasz profil EXPO/XMP w BIOSie dla RAMu i wszystko działa.

5 minut temu, Platun napisał(a):

RAM - kompatybilny ze wspomnianym prockiem 9800x3d tutaj też ustawia się profile XMP ?

Tak, nazywa się to EXPO. Goodram 2x16GB 6000CL30, dobre i dobrze wycenione kości.

9 minut temu, Platun napisał(a):

Dobra sekcja zasilania must have.  Interesuje mnie aby można do niej było podłączyć:

9800X3D zużywa 100W, dobre połowę mniej niż topowe Intele i jest od nich szybszy w grach. Wykarmi go płyta za 500-600zł. Z 4 dyskami M.2 będzie większy problem bez wydawania ponad 2000zł. Jak 3 sztuki wystarczą to Asrock B850 Livemixer, Asus Strix B650E-F, taniej Asrock B850 Pro RS, jak nie potrzebujesz PCI-E 5 dla GPU to Asus Strix B650-A. Szczegóły i wyłączenia tutaj:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit#gid=0

17 minut temu, Platun napisał(a):

Rozumiem, że programy, gry itd już nie potrzebują XYZ rdzeni bo widzę, że pod tym względem AMD ma mniej.

Gry nigdy nie potrzebowały wielu rdzeni, za to uwielbiają cache, a Ryzeny z X3D mają go dużo.