Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymieniłem po latach w kompie:

procesor na i5 14600KF,

płytę główną na  Gigabyte B760 GAMING X AX DDR5 LGA1700,

chłodzenie na CPU Endorfy Fortis 5,

plus pamięć i SSD.

Ale zostawiłem starą, ale ładną obudowę i zasilacz - be quiet! Straight Power E7-550W.

Chcę teraz zakończyć wymianę zakupem karty graficznej.

Niestety ograniczają mnie wymiary obudowy - pasuje karta do 210 mma długości oraz 550W zasilacza.

Wybrałem 2 karty 4060Ti, bo 4070 zasilacz niestety nie pociągnie:

Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti WindForce OC 8GB GDDR6X oraz MSI RTX 4060 Ti VENTUS 2X BLACK 8GB GDDR6.ę

Jest jakaś jakościowa różnica pomiędzy nimi? Która będzie lepiej współpracować z płytą główną?  A może różnice są pomijalne?

Aha, komp służy do grafiki, montażu filmów i do grania, ale niekoniecznie w 4k...

Poproszę o opinie.

Opublikowano (edytowane)

Zasilacz pociągnie, ale jednak rozważ jego wymianę, seria E7 ma już sporo lat na karku...

Nie wiem jak z dostępnością, ale Gigabyte miał krótki model RTX4070 (praktycznie równe 20 cm):

76079.jpg

Edytowane przez rzymo
Opublikowano

Dane techniczne Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4070 WINDFORCE 2X OC 12 GB GDDR6X - 

Rekomendowana moc zasilacza 650 W. To info ze strony x-kom.pl

Czyli jednak 550W nie wystarczy...

Więc ponawiam pytanie:

Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti WindForce OC 8GB GDDR6X czy MSI RTX 4060 Ti VENTUS 2X BLACK 8GB GDDR6?

Opublikowano

Producent karty zawsze podaje wyraźnie zawyżone info na wypadek gdyby ktoś miał zasilacz, który deklarowaną moc ma tylko w nazwie a realnie daje znacznie mniej mocy.

RTX 4070 pobiera 200W, więc przy 550W masz ogromny zapas na resztę sprzętu.

Inna sprawa, że twój zasilacz jest już na tyle stary, że i tak wypadałoby go wymienić.

• Upvote 1
Opublikowano

@Blasius Wszędzie zawyżają wartości zapotrzebowania, szczególnie producenci zasilaczy i sklepy. Myślisz, że dlaczego?
Twój zasilacz wystarczy. Procesor ma TDP 125W, karta graficzna RTX 4070 ma TDP 200W, reszta komponentów to marginalna sprawa. Twój zasilacz ma obciążalność 12V na poziomie 480W i to dobra chociaż nie pierwszej "świeżości" jednostka. Ja bym się nie martwił.

Opublikowano (edytowane)

Mój ma nawet 11, ale fakt, że nie obciążam go nawet w połowie, a i to rzadko.

w grze ma pobór typu 300W i działa bez problemu, choć to model 750w i to z najwyższej półki jakościowej. 

w każdym razie dekeda na karku nie musi oznaczać, że zasilacz w środku zardzewiał i połowa kondziorów się już wylała. ;0

Ciężko powiedzieć jak jest z tym Twoim. Jak jest w dobrej kondycji to spokojnie sobie poradzi. to niezłej klasy sprzęt, więc ryzyko, że zajmie się ogniem albo puści dym jest mikroskopijne. 

Może poproś znajomego elektronika o szybki rzut okiem czy coś mu się nie "wylewa" itp.

weź pod uwagę, że 4060 8GB to karta, która w normalnych czasach kosztowałaby 380z-450zł, i wybierana była tylko do komputerów biurowych oraz szrotu w hipermarketach.

to jest tak naprawdę 4050tka z naklejką "4060'.

4070 to nadal low end, mimo niestety wysokiej ceny, ale przynajmniej da się na tym jakoś pograć.  Tym bardziej, że proca masz spoko i parowanie tego z 4060tką jest trochę bez sensu.

Przecierp, dozbieraj. Poniżej 4070 nie schodź. Ewentualnie rozważ jakiegoś Radka, ale to się dobrze rozeznaj czy nie znajdujesz się w grupie osób, którym niestety potrzeba karty Nvidii. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Ja bym nie bral ani karty 8gb ani 12gb. Zyjemy w czasach gdzie zoptymalizowana gra to rzadkosc, sa przypadki gdzie 12gb potrafi sie zadlawic w 1080p. Celuj w 16gb, jesli nie stac cie na NV to rozwaz Radeona. 4060TI to karta na rok lub dwa i bedzie trzeba myslec o czyms nowym zeby ogrywac komfortowo nowe gry. Mam ta karte w wersji 16GB i nie polecam, nie warta swojej ceny. :) 

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano

Dzięki wszystkim!!!

Polegam na Waszej opinii dot. zasilacza.

Że 4070 jest lepszy, to jasne, ale bałem się właśnie o zasilacz.

Mam nadzieję, że do całej reszty poza grami w zupełności wystarcza, a w grach będę ostrożny :P!

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Dirian napisał(a):

Producent karty zawsze podaje wyraźnie zawyżone info na wypadek gdyby ktoś miał zasilacz, który deklarowaną moc ma tylko w nazwie a realnie daje znacznie mniej mocy.

Producent tez nie wie jaki ktoś ma procesor do danej karty i podaje z zapasem, jeden może mieć cpu który bierze pod obciążeniem 100W a drugi 300W ;) 

• Upvote 2