Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja raczej wierzę w to, że CDP przed premierą Wiedzmina 4 bedzie wysoko. Zresztą na nich już jestem mocno do przodu, bo kupowałem poniżej 100 zł, a teraz jest 2x tyle.

11 Bit, CI Games i Bloober też wierze, że pójdą do góry, bo pozaliczali spadki i kupowałem w dołu, a jeszcze produkują gry.

XTB, Orlen, Asbis to dla dywidend głównie.

A Novavis to do te pory nie wiem... pewnie gdzieś się zasugerowałem czymś.

Edytowane przez Szambo
  • Like 1
Opublikowano

Gierkowe firmy to ciekawostka, trudno mi sobie wyobrazić ich rozwój. No chyba że w kierunku mobilnym. A i ten może być już wysaturowany - większość populacji planety, która ma mieć smartfony, to chyba już ma. W Afryce, Ameryce Południowej i tak się chyba w najbliższym czasie nie sprzeda więcej mocnych smartfonów.

Ale z drugiej strony ciężko mi też sobie wyobrazić powód do inwestycji w taką np. Metę - gdzie u nich miejsce na coś więcej? A mimo to ludzie inwestują.

Opublikowano

U mnie wpadło jeszcze AMD zastanawiam się nad INTEL. I  jest jeszcze jakiś twór AUDDIA ale teraz już za późno żeby brać no chyba, że znów będzie za śmieszne €

Opublikowano
4 godziny temu, galakty napisał(a):

Wy serio obserwujecie notowania codziennie? Jaki to ma sens? Chyba że inwestujecie aktywnie, to spoko, ale wtedy byście nie zadawali takich pytań raczej :E 

W perspektywie 10-20-30 lat takie korekty nie mają żadnego znaczenia. No może poza takim, że warto coś dokupić.

Obserwacja spółki pod kątem różnych wskaźników. Kupujesz spółkę i czekasz 10 lat? Portfel należy rebalansowac. W ciągu roku może wiele się zmienić. Przychody mogą zmalec. Przepływy pieniężne się zmienić. I zamiast konkretnej spółki warto wtedy podmienić na cos z większym potencjałem wzrostu. Bo zakładam że każdy jednak walczy o pobicie benchmarku.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Platun napisał(a):

Właśnie może podpowiecie w jakie ETF warto inwestować bo tej wiedzy jeszcze nie zgłębiałem bo za dużo tego wszystkiego na raz ; )

www.justetf.com

Ale najpierw przeczytaj co to jest i na podstawie jakich kryteriów wybierać.

W jakie inwestować? W takie, których przyszłość widzisz na zielono :P

Klasyką wyborów jest coś (Vanguard?) odwzorowujące pasywnie SP500 (wzorzec do którego się porównuje wiele) z dużą płynnością i niskim kosztem. To, czy jednak wybrać coś takiego teraz, to jest to już osobna sprawa. Długofalowo powinno być dobrze, lub bardzo dobrze - jeżeli pewnemu owocowi nuszka się nie powinie i nie wpędzi nas wszystkich w spiralę recesji. Na krótkich odcinkach ETFy są zbyt "wygładzone", za cenę mniejszego ryzyka dają potencjalnie mniejsze perspektywy zysku krótkoterminowego.

Acha.

Wyżej pojawił się Intel. Dla mnie osobiście to jest reanimowany trup. W dłuższej perspektywie zniknie z czołówki technologicznej. Jeżeli AMD się nie obudzi, pójdzie za nim.

Edytowane przez jagular
Opublikowano
33 minuty temu, jagular napisał(a):

Wyżej pojawił się Intel. Dla mnie osobiście to jest reanimowany trup. W dłuższej perspektywie zniknie z czołówki technologicznej. Jeżeli AMD się nie obudzi, pójdzie za nim.

Z Intelem praktycznie gorzej juz byc nie moze, dolek ladnie uklepany na ~19.x dolara. Byle cykniecie na 25$ (bylo 3 razy od sierpnia) i juz jestes +25%. AMD sie odbilo kiedys od dna, to i Intel moze, a jemu brakuje znacznie mniej technologicznie do tego, niz konkurencji kiedys. AMD latalo od 4 do 45$ na przestrzeni lat, by przy kochanych FX stoczyc sie ponizej 1.7$ i w przeciagu 5 lat dobic do 160$ :E

Strach to teraz w nV ladowac kase - fatalna premiera i zadowolenie z RTX50x0, chinczyki z AI swoje dorzucily.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Platun napisał(a):

Właśnie może podpowiecie w jakie ETF warto inwestować bo tej wiedzy jeszcze nie zgłębiałem bo za dużo tego wszystkiego na raz ; )

MSWI ACWI najbardziej bezpieczny, cały świat. Albo S&P500 ale jeśli wierzysz że USA dalej będzie hegemonem (no tak średnio jak dla mnie).

Można też ETF na obligacje, ale ja bym chyba wolał w polskie skarbowe.

Godzinę temu, offensive napisał(a):

A kto nie rebalansuje... no coz. Nie ma sie czym chwalic. :)

Rebalancing oczywiście, tym bardziej mając obligacje czy inne aktywa. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)

@ryba

To zależy od tego, w jak dalekiej perspektywie ma być realizacja zysku.

Uważam że długoterminowo nic już z nich nie będzie i to architektura ARM zacznie dominować.

Zaś co do nV: nawet jeżeli ominąć fazę na ej aj, dalej to dominujący producent, próbujący się rozrastać. Czy jednak będzie tak przez następne dekady? Tego moja szklana kula już nie mówi :P 

Edytowane przez jagular
Opublikowano

@jagular Jeden bedzie wolal kupic i zapomniec na 5-10 lat (zloto), drugi bedzie co tydzien badal trendy i handlowal na gorkach i dolkach.

Ale dla poczatkujacych to i tak w pierwszej kolejnosci poleca sie konta demo i dobre szkolenie z psychologii, zeby pozniej tragedii zyciowych nie bylo, bo pazernosc zabija szybko.

Opublikowano (edytowane)

Co do akcji spółek gamingowych. Ja np. łudze się, że CDP przed premierą Wiedzmina 4 dojedzie do swoich maksimów. Czy tak będzie? Nie wiadomo.

A akcje takiego XTB i jestem trochę na plus bo kupiłem w dołku, i w czerwcu zgarnę dywidendę 5 zł za akcję... a to jakieś 7% zysku.

Ale mam też SP500 i tu jest rozpacz. Ogólnie pomarańczowa małpa nawywijała.

Edytowane przez Szambo
Opublikowano
2 minuty temu, Szambo napisał(a):

Co do akcji spółek gamingowych. Ja np. łudze się, że CDP przed premierą Wiedzmina 4 dojedzie do swoich maksimów. Czy tak będzie? Nie wiadomo.

Bedzie to rosnac wraz z hypem na W4, jak wyniki finansowe beda tez ok, to nie powinno byc dolkow. Kwestia tego czy beda znow kilka razy opozniac po zapowiedziach. I najwazniejsza kwestia - premiera i spadek czy dalsze wzrosty. Historia pokazuje ze pump&dump silne na premiere w wiekszosci przypadkow i jak masz juz dobry plusik, to lepiej zachowawczo sie pozbyc przed premiera.

Opublikowano

I widzicie wczoraj kupiłem AMD na "dołku" a teraz dobija 20% może to nie dużo dla tych co siedzą w tym bardzo długo ale dla mnie jak na początek to jest fajna zabawa  spoko zysk.

Opublikowano

Dzisiaj, od półtorej godziny, jest na giełdzie jakiś hardkor - wszystko poszło nagle po kilkanaście procent w górę, bo Trump oznajmił wstrzymanie taryf na kraje, które nie odpowiedziały.

Opublikowano
6 minut temu, Platun napisał(a):

I widzicie wczoraj kupiłem AMD na "dołku" a teraz dobija 20% może to nie dużo dla tych co siedzą w tym bardzo długo ale dla mnie jak na początek to jest fajna zabawa  spoko zysk.

20% to dobry wynik :) W tej zabwie chodzi o ciagle zbieranie takich procentow i wychodzenie z rynku z zyskiem. Daily traderzy czasem to sie modla o 2-5%, bo o spadki i strate bardzo latwo.

Patrz Zaorski - raz ustrzelil fortune na spadku krypto, bogacz, a pozniej ile uwalil kasy na tej samej metodzie na roznych rynkach, to ciezko zliczyc (szorty na dzwigni)

Opublikowano
19 minut temu, different napisał(a):

W ogóle to jest cyrk co Trump odwala. Oznajmianie ceł i póxniej ich pauzowanie, to jawna manipulacja rynkami. 100% on i ludzie w jego otoczeniu zarobili na tych ruchach kupe szmalu.

Dokładnie. Gdyby to nie był Jaśnie Pan Prezydent, to już by się szykowało dochodzenie. Nie da się tego przewidzieć bez bycia da best friend z pomarańczowym.
Muszę sobie założyć konto na Telegramie, może mnie by przypadkiem dodali do czatu o planowanych akcjach finansowych? :E 

• Haha 1
Opublikowano

ale ze co, USA nie moga zmieniac cel bo rynek moze zareagowac? XD

taryfki to dopiero wstep, jeszcze nie raz obsracie zbroje w tym temacie w najblizszym czasie XD

W dniu 3.04.2025 o 09:05, offensive napisał(a):

Moja potencjalna emerytura skurczyla sie o okolo 8% od wczoraj

zdazyles wczoraj sprzedac zeby uratowac emeryture? :cool: to dzisiaj mozesz odkupic, juz zielono!

na koniec wreczymy certyfikat xD

Opublikowano
10 godzin temu, kubikolos napisał(a):

zdazyles wczoraj sprzedac zeby uratowac emeryture? :cool: to dzisiaj mozesz odkupic, juz zielono!

Kompletnie nie ruszalem ike i ikze bo mam tam glownie etfy i tylko pare pojedynczych spolek, ktore i tak chce hodlowac.
-3% od poczatku kwietnia. Nie ma tragedii, ladnie zreboundowalo, ale ja i tak kasy z tego konta nie wyciagne jeszcze dobre 20 lat, wiec mnie to nie rusza ;) 

Na 'zwyklym' koncie udalo mi sie nawet troche zarobic na polityce Trumpa.