Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Lameismyname dopisz w sygnaturce "9800X3D w drodze ;) na RMA" :E sorry nie mogłem się powstrzymać 

Będę w środę zmieniał procesor na am5 to aż sprawdze jak się płyta zachowuje bez procesora, nigdy chyba nie sprawdzalem.

Choć kiedyś uwalił mi się i5-6500t za z170 albo z270 itx to chyba nie bylo w ogole oznak życia, poszła do Czech na rma, tam stwierdzili ze jest okej i kupilem i7 7700 i działało bez problemu. 

To chyba nie jest ten nr partii o który mi chodzi. Na reddicie jest wypisanych kilka, chciałem porównać z Twoim, czy to kwestia partii procka czy płyty. Rzekomo bios 3.20 poprawił nastaw napięcia Vsoc (jak nie pomyliłem oznaczenia) ale pisałeś że aktualizowałeś do najnowszego. Ciekawy temat 

Opublikowano (edytowane)

Here, tył twojej płyty  przycisk i musisz wiedzieć który port USB jest odpowiedzialny za obsługę flashbacka, obstawiam, że też pod przyciskiem, bo ma "dziwną" ramkę/ obramowanie. Ale to pewnie instrukcja też podpowie i owy filmik.

obraz.thumb.png.c778b0b7ae34a97c9e111894d2b52128.png

Instrukcja według Asrocka

https://asrock.com/support/QA/FlashbackSOP.pdf

lub filmik

U niego oglądałem jak to zrobić u siebie, cały proces jest podobny, ja u siebie robiłem z podpiętym prockiem itp, bo nie chciało mi się tego wszystkiego wypinać. Ale Flashback to instalacja biosu bez potrzeby montażu procka, zresztą na filmiku widać co wymaga i czego nie trzeba montować

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.04.2025 o 23:15, Keel napisał(a):

@Lameismyname dopisz w sygnaturce "9800X3D w drodze ;) na RMA" :E sorry nie mogłem się powstrzymać

Hahaha mam dystans. W końcu jakoś to się wszystko odkręci.
No a na RMA to mobas leci, procek zostaje i zobaczymy na drugiej płycie co pokaże.
Potem zacznę się martwić.

W dniu 14.04.2025 o 23:15, Keel napisał(a):

To chyba nie jest ten nr partii o który mi chodzi. Na reddicie jest wypisanych kilka, chciałem porównać z Twoim, czy to kwestia partii procka czy płyty. Rzekomo bios 3.20 poprawił nastaw napięcia Vsoc (jak nie pomyliłem oznaczenia) ale pisałeś że aktualizowałeś do najnowszego. Ciekawy temat 

Ja kupiłem OEMa. Na pudełku jedyne oznaczenia są takie, chyba, że na samym procku jest coś w co wątpię...
A bios wgrywałem 3.20 i nawet zauważyłem, że jak ramy lecą na domyślnych (fabrycznych) ustawieniach to VSOC jest na auto, ale jak się odpali EXPO, to VSOC wskakuje na sztywne 1.2V.
Ustawienie biosu wleciało praktycznie domyślne... jedyne co miałem zmienione to obroty wentylatorów w budzie, resztę ustawiłem domyślnie.

@Reddzik @Krzysiak O umknęło mi. Zaraz obadam.

Edytowane przez Lameismyname
  • Lameismyname zmienił(a) tytuł na Upgrade 7500F na 7800X3D/9800X3D - a idź Pan w ch*j z takim upgrade...
Opublikowano (edytowane)

Dodam, że zanim wybrałem Asrocka, do którego zakupu i tak nie doszło i wertowałem te problemy jakie on posiada, to na reddit widziałem, że komuś pomogło flashowanie biosu do jakiegoś starszego, tutaj mógłbyś np odpalić pierwszy bios z obsługą procka, jak w ogóle nie zaskoczy instalacja biosu, to na 1000% płyta dead.

Sam stworzyłem pendrive do flashbacku w razie W, zanim zacząłem zabawę z MSI b650 i przesiadką na AM5, by nie zostać na lodzie. Wolałem się ubezpieczyć.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Rob flashback, wgraj starsza wersję bios. Jak nie odpali to spróbuj jeszcze raz najnowsza. Jak wyżej, na reddicie kilku osobom pomogło. To jest kilkanaście minut roboty!

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dobra, jest już jakiś pozytyw.
Płyta reaguje na "Flashback" - właśnie wgrywam 3.20.
Jak nie pomoże to spróbuję starszą wersję.
No chociaż jakieś opcje mam i nadzieję...

EDIT:

No dobra, przestało mrugać, bios się wgrał.
Podłączyłem wentylator pod gniazdo dla CPU i zwarłem piny od przycisku Power i zero reakcji...

20250414_234152.jpg

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ulubiony temat aktualnie, tak to głównie obserwowałem w dziale GPU a tutaj to aż sam jestem ciekaw jak sie sprawy potoczą jeśli jest jakaś reakcja to dobry znak, informuj na bieżąco :D 

Edit: No to słabo myślałem że już załapie ...

Edytowane przez CrooV
Opublikowano
Teraz, CrooV napisał(a):

Ulubiony temat aktualnie, tak to głównie obserwowałem w dziale GPU a tutaj to aż sam jestem ciekaw jak sie sprawy potoczą jeśli jest jakaś reakcja to dobry znak, informuj na bieżąco :D 

Chwilowo pomysłów brak.
Teoretycznie mógłbym:
1. Spróbować ze starszymi biosami
2. Uzbroić płytę w proca, ram i całą resztę

Opublikowano
15 minut temu, Keel napisał(a):

Wgraj starszy bios. 

Tylko nowszy normalnie działał, parę ładnych dni używałem go z 7500F.

13 minut temu, Send1N napisał(a):

"Mrugało" jakiś czas czy dioda mrugnęła 3 razy i koniec? sprawdź na dotyk czy jakiś element się nagrzewa jak jest podłączone zasilanie.

Było wzorcowo jak w procesie opisanym przez ASRocka - parę minut mrugała dioda (pendrive też ma leda i też go "mieliło"), potem wszystko zgasło.

12 minut temu, CrooV napisał(a):

Lecisz ze starym biosem jak i tak masz odsyłać to warto popróbować wszystkiego 

Dzisiaj już nie mam siły, jutro pewnie powalczę...

6 minut temu, PaVLo napisał(a):

A dodatkowe zasilanie na górze płyty nie powinno być też wpięte, nawet gdy nie ma CPU?

Do odpalenia próbowałem - zero reakcji.

W międzyczasie zamówiłem "na zaś"
GIG.thumb.png.addcebe6862c8bc68be19ecf222de2b4.png

Opublikowano

Trochę bieda płyta jak ma być dla 9800X3D. Sekcja zasilania na mosfetach które pamiętają 2013 rok. W 2017 miałem na takich płytę pod pierwsze Ryzeny i grzało się jak głupie, ale była tam sekcja z 4 fazami a proc brał dużo watów.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Aj kurła, kiedyś ASRock był synonimem najgorszych padających płyt. Pamiętam te czasy.
Myślę co zrobić... najchętniej wziąłbym z ME jakąś płytę, a ta niech się buja po serwisie.

Nic się nie świeci...
ASRock.jpg.32564628e8d443904577129ea899151d.jpg

Co do czyszczenia, wyjmowałem baterię na 2 minuty i zwierałem piny "CLRCMOS".
Może i krótko ale ktoś tu pisze o 10 godzinach to chyba go cycki szczypią...

Nie mam zewnętrznego programatora.
Mobas właśnie leży goły na pudełku ze zwartym CLRCMOS + wyjętą baterią.

Śmiej się. Mi 3 płyty MSI zdechły ledwo po gwarancji, powiedziałem sobie, że nigdy więcej MSI.
Z ASUSami miałem jazdy głównie za czasów AM3, nie pamiętam dokładnie ale trafiłem jakąś z wadą fabryczną, jakaś miała głośne cewki, ogólnie parę negatywnych przeżyć.
GIGABYTE przez lata wielokrotnie wybierałem i nigdy się nie zawiodłem, nawet przed obecną płytą miałem Gigabyte na B450 i pewnie służy komuś do dzisiaj.
ASRocka zawsze omijałem, ale tutaj skusiłem się tym co płyta oferuje w cenie. Jaki efekt? Jak widać.

No właśnie leży goły i wesoły z baterią wyciągniętą.
Jak się wkurzę, to tak poleży do jutra ;)
Chociaż nie wiem czy jest sens tyle czekać. Zastanowię się.
A próbowałem odpalać na krótko zwierając piny, zero reakcji.

Generalnie, gdyby mobas pokazał jakieś znaki życia to bym walczył i szukał o co kaman. 
Jak jest całkiem kaput i przetestowałem tyle rzeczy ostatnią jaka jest sensowna to wyciągnięcie baterii i odłożenie golasa na bok na jakiś czas.
Jeżeli to nic nie da to tylko reklamacja do komputronika.
A myślałem, że dzisiaj sobie poużywam 9800X3D.

SRAKA.jpg.d241563e033e674e54307e3eddd3de4f.jpg

@ITHardwareGPT A Ty co podśmiechujki robisz z pokrzywdzonego przez ASRocka użytkownika? ;) Nie ma srania po gałęziach.

Mi raz padła po 6 i pół roku użytkowania i nigdy więcej MSI nie kupię. W 2003 roku pierwszy komp, co był składany z części wybranych przeze mnie miał MSI, potem w 2017 Gigabyte i teraz w 2024 ASUS. Dwa pierwsze kompy, to rodzice wybierali.

Próbowałeś na reddicie ASRocka opisać swój problem?

Edytowane przez Johnny Tomala
  • Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Nie mam zewnętrznego programatora.

Przecież masz flash bios z tyłu … 

6 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Podłączyłem wentylator pod gniazdo dla CPU i zwarłem piny od przycisku Power i zero reakcji...

A jaka ty chcesz mieć reakcje bez wsadzonych części ? :D 

4 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Trochę bieda płyta jak ma być dla 9800X3D. Sekcja zasilania na mosfetach które pamiętają 2013 rok. W 2017 miałem na takich płytę pod pierwsze Ryzeny i grzało się jak głupie, ale była tam sekcja z 4 fazami a proc brał dużo watów.

sekcja 12fazowa to starczy na 16 rdzeni. 

Opublikowano

@Phoenix. Jakbyś doczytał, to byś wiedział, że wczoraj ponownie wgrałem 3.20 tą metodą i wedle tego co pokazywała dioda ten proces się udał. Co do reszty... chciałem odpalić jakoś "na krótko" aby zobaczyć reakcję. Wstrzymam się jeszcze 1 dzień z gwarancją, dzisiaj po pracy wszystko złożę do kupy i spróbuję odpalić.